vrijdag 29 juli 2011

Zonnepet voor een baby (tutorial)

Mijn zomervakantie loopt alweer ten einde. Nog een druk en leuk weekend voor de boeg en dan is het werken geblazen. En wat zegt Frank? Dat er na deze drie druilerige weken, aka 'mijn vakantie', weer zonneschijn komt. Een mens zou er iets als *!##°§ van gaan roepen. Maar ik laat het niet aan mijn hart komen. Het weekje zee was fris maar ontspannend en in huis is een en ander af geraakt.

Dus wat doe ik om het kleine beetje zonfrustratie van me af te schudden? Ik presenteer u een handleiding voor een babyzonnepetje. Ook bruikbaar voor peuters. Maar peuters hebben een nekje dat al aan zon wordt blootgesteld. Daarvoor maak je dus beter deze versie. Baby's, voor zover ze nog van de liggende soort zijn, hebben geen 'nekflap' nodig en zijn net zo schattig met een echte pet.

24

Ik maakte al een reeksje, begin deze zomer. En nu dus de tutorial.

De maat
Het patroon teken je zelf op basis van de hoofdmaten van je baby. Ik ondervond zelf dat het niet evident was om op gevoel de juiste maat te maken voor een baby van een bepaalde leeftijd. Zelfs niet met de tabellen voor gemiddelde hoofdmaten van Kind en Gezin bij de hand.
Dus je gaat best op deze trial-and-error-manier te werk. Knip een paar teststroken op basis van de tekening hieronder: de hoofdomtrek met aan elke kant 0,5 cm naadtoeslag en telkens een paar cm extra: maak een strook van 2, 3, 4 en 5 cm langer dan de hoofdomtrek.

petjemaat

Zigzag er een elastiekje in over een viertal cm, terwijl je aan het elastiekje trekt, zodat de stof gaat fronsen. (Zie foto bij stap 14 hieronder). Stik dan de beide stukjes naadstoeslag aan elkaar zodat je een cirkel krijgt. Pas de cirkels rond het hoofd van je baby. Voor afstand A in het patroon neem je de lengte van de teststrook die het beste past, zonder de naadtoeslag.

Het patroon
Voor het petje teken je een soort van driehoekje:
- als basis neem je 1/4 van lengte A die je hebt bepaald met je teststroken.
- meet de afstand van oorlel tot oorlel en deel die door 2 voor lengte B
- teken, van op de basis, eerst een viertal cm recht omhoog en ga dan met een klein boogje naar de top van de driehoek.
petpunt

Om zeker te zijn dat je petje zal passen, knip je nu al eens vier driehoekjes uit een proefstofje, met telkens 1 cm naadtoeslag, en zet je ze aan elkaar volgens stap 2 tot en met 4. Bij sommige baby's, zeker bij de hele kleintjes, is de afstand van nek tot voorhoofd veel groter dan die van oorlel tot oorlel. Het kan zijn dat je je petje dus nog iets dieper zal moeten maken, maar dat weet je alleen door het even te passen.

Voor de klep teken je een cirkel. De straal van die cirkel bereken je met de formule in de prent hieronder. Rond deze cirkel teken je een tweede, met een straal die 4,5 cm groter is dan de eerste straal. Duid onderaan 1/4 van deze cirkel aan met twee streepjes. Op de plaats waar deze streepjes de kleinste cirkel raken, teken je een vlotte boog die uitkomt op de tweede cirkel. Het onderste deel knip je weg, evenals de kleine binnencirkel.

kleppet
De benodigdheden
Sla me dood, maar ik vergat te bekijken hoeveel stof je nodig hebt. En ik pierde ook mijn uitgeknipt patroontje bij het vuilnis, zo ben ik wel, fan van dubbel werk, ik maak dat telkens gewoon opnieuw... Maar je hebt dus nodig:
- een stuk stof, groot genoeg voor twee keer de klep en vier keer het driehoekje
- een rolletje contrasterend biaislint
- twee lintjes van elk zo'n 20 cm. Je kan die maken uit het stof zelf, uit dichtgestreken en dichtgestikte biais, maar nog beter uit een zacht soort lint dat niet vervelend is onder het babykinnetje.
- stikzijde in de kleur van stof en biaislint
- een stukje vlieseline zo groot als de klep

De werkwijze

1. Knip twee keer de klep en vier keer het driehoekje, alles met 1 cm naadtoeslag.
2

2. Stik telkens twee van de driehoekjes aan elkaar, helemaal tot op de rand.
3

3. Strijk de naadtoeslag open.
4

4. Speld beide halve petjes aan elkaar vast, begin in de punt. Stik vast op de stiklijn, ook hier helemaal tot aan de onderrand van het petje.
5

5. Strijk de naadtoeslag open.
6

6. Knip de naadtoeslag van alle driehoekjes zo kort af dat hij niet meer onder de biais uit komt piepen als je die er op legt.
7

7. Zet de biais vast met een speld, op de onderrand van het petje. Het midden van het biaislint ligt op de stiklijn tussen twee van de driehoekjes.
8

8. Zet de biais vast aan beide kanten, op een paar mm van de rand. Gebruik voor je bovendraad de kleur van je biais en voor je spoeldraad de kleur van je petje. Ik gebruik geen speldjes maar rol de biais gelijkmatig af tijdens het stikken en zorg ervoor dat het midden van het lint mooi op de stiklijn van de driehoekjes blijft liggen.
9

9. Om de biais regelmatig te stikken richt je je op de rand van het biailint maar zet je je naald uit center, als dat mogelijk is op je machine.
10

10. Kies je spoeldraadkleur bij daglicht, om niet, net als ik, voor verrassingen te komen staan als de zon omkomt...
11

11. Bedek de andere stiklijn op dezelfde manier met biaislint.
12

12. Verstevig een deel van de klep met vlieseline. Stik daarna de buitennaden en knip met kleine driehoekjes in, of knip de naadtoeslag weg met een kartelschaar.
13

13. Keer om en doorstik de kleprand.
14

14. Zigzag een elastiekje aan de achterkant van je petje, op dezelfde manier als in je teststrookje. Dit elastiekje stop je in de naadtoeslag zodat het straks helemaal weggewerkt wordt.
15

15. Aan de 'overkant' van het elastiekje, dus in de helft van het voorste driehoekje, begin je met het vastspelden van de klep aan de pet.
16

16. Speld de klep rondomrond vast en stik vast.
17

18

17. Speld de beide lintjes vast in de helft van de beide driehoekjes aan de zijkanten van het petje.
19
18. Speld daarna biaislint rondomrond het petje, zoals op de foto. Begin hiervoor naast het elastiekje. Aan het begin plooi je de biais een stukje om (zie tweede foto) zodat de rand netjes is weggewerkt bij het keren.
20

21
19. Stik het biailint vast net naast de vouwlijn. De lintjes stik je mee vast. Plooi dan de biais naar binnen.
22

20. Doorstik het petje net boven de klep.
23

Et voila!
24

Net als ik nood aan variatie? De biais kan ook op de buitenkant. De werkwijze is dezelfde, maar je stikt de driehoekjes met de verkeerde kanten aan elkaar vast.
variatie

Aan de binnenkant krijg je dan gewoon wat stikstrepen in plaats van biais.
variatie binnen


En wat dacht je van een randje paspel in de klep? Op de plaats waar de klep 'in het petje verdwijnt', knip je hiervoor het paspeltouw weg, en plooi je het lint schuin naar binnen.
variatie paspel

Baby's, zon ze!

17 opmerkingen:

 1. waw!!! en wat een tutorial zeg, merci.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Merci voor de handleiding!
  En dat weer, misschien is dat mijn fout: ik heb dit jaar maar 10 dagen zomervakantie (start volgende week) en heb de weergoden gevraagd om alle goeie weer dan te geven. Sorry!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Erg leuk en wie weet maak ik hem binnenkort ook wel

  BeantwoordenVerwijderen
 4. waw knap gedaan!! en zo'n mooie handleiding!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. amai, professssioneel! de zon moet eerst nog wel wa meer schijnen om mij te overtuigen dit effectief te gaan maken, maar àls de frank gelijk heeft, en àls ik een baby zou tegenkomen die nog een zonnehoed nodig heeft, dàn weet ik waar ik moet zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als ik dat hier zie staan denk ik: "makkie", maar ik wéét gewoon dat het fout zou aflopen! Dus ik laat de zoon zijn nektapijt staan en bind de dochter een boerinnensjaaltje rond haar hoofd! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Erg leuke exemplaren! En handig de tutorial. Hij komt bij mij op het lijstje te staan!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel mooi! Wordt vast gretig gebruik van gemaakt.
  Groetjes,
  Patricia

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ziet me er even duidelijk als mooi uit!! Ik zet een linkje in ons lijstje. Groetjes vanuit Gent!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Amaai knap gedaan en de tutorial is heel duidelijk. Alleen spijtig dat ze hier geen hoedjes willen aandoen

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oooh, deze staat vanaf nu in mijn to-naai-lijst! Merci!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. GEWELDIG! Wat een prachtig blog heb je, echt super vormgegeven...en de banner is te lief! ^-^

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mooi zeg!!
  En dan nu nog de handleiding van hoe je ervoor kan zorgen dat die peuter het ook nog op haar (of zijn) hoofd laat staan. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dat werd hier direct eens gepinned zie. Opnieuw een prachtige handleiding, goed gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Leuk mutsje! En lekker simpel om kado te doen... Om kleurverrassingen te voorkomen kun je "daylight" lampen gebruiken. DIt zijn gewoon spaarlampen met dezelfde kleur als daglicht. Heb er ook een in m'n naaimachine zitten zodat markeringen goed zichtbaar zijn

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!