maandag 12 september 2011

Fluorecykleren: jongensversie

Zoals ik bij het ter perse scherme gaan van Livs fluojasje beloofde: hier de jongensversie. Gemaakt uit wat ik overhield van de drie uit elkaar gehaalde fluohesjes. Hip fluo voor een jongen is eigenlijk helemaal niet moeilijk: de patronen vallen misschien ook bij u maandelijks in de bus. Zoek in Knippie, Ottobre, of een andere patronenverschaffer gewoon een voorbeeld van een bodywarmer en u kan aan de slag. Eén maatje groter nemen in de lengte, en drie maten in de breedte.

voor

De grote vissen zijn misschien iets té. Maar ze dienen, zoals ik al vertelde, ter bedekking van een nogal groot logo. In deze versie iets meer aangekochte fournituren: gestreept boordstof en een rits. Ook voor Stan een kap met jasstropper en een grote kapstoklus. De afwerking is niet je dat. Een kwestie van werken tegen de klok. Maar u begrijpt het idee. Om nog minder 'hesje' te zijn, zou ik de volgende keer ook de mouwen met boordstof afwerken.

achter

Stan was vrolijk te gast op Zannes verjaardagsfeestje, een goede gelegenheid voor een fotosessie, dacht ik. Maar we kwamen in alle drukte niet verder dan een Stan-in-de-fietskar-kiekje...

Stan en Zanne in de fietskar.

Zoals dat gaat bij jongensversies, in alle oneerlijkheid: dit past ook prima voor meisjes.

Een paar tips voor wie zijn kinderen ook wil doen opvallen in het verkeer:

De vorm

- Het komt erop neer om zo veel mogelijk 'echte kleding'-elementen toe te voegen. Volstrekt overbodig voor de functie (opvallen) maar wel drempelverlagend voor eventuele weerbarstige dragers. Ik koos zakjes, een kap, plooitjes en een rits. Maar je kan ook gaan voor een kraag. Of voor echte 'poppetjes': voor een strik of waaiermouwen.

- De combinatie fluo/reflectiestroken is een must. Fluo om overdag zichtbaar te zijn, reflectiestroken voor wanneer het donker is. Die stroken verwerken als paspel kan ook op andere plaatsen dan in zo'n jasje. In een zelfgemaakte boekentas/rugzak bijvoorbeeld of in een regenjasje. Zonder belichting lijken ze gewoon grijs, helemaal niet lelijk in de juiste kleurencombinatie. Krijg je je kind echt geen fluo verkocht, koop dan een witte jas. Heel prettig voor de was.

- Die gigantische fluovestjes die van de schouders zakken, zijn waarschijnlijk bedoeld om meer dan 1 jaar mee te gaan. Ecologisch gezien een te overwegen keuze. Maar enige rekbaarheid in de maat kan je ook al voorzien in een goed passend model. De velcro's in Liv vestje bijvoorbeeld, zitten in de lengterichting vast. Zo geven ze tot 5 cm 'speling'. Ook handig als je het jasje over een dunne én een dikke jas wil kunnen aantrekken.

- Het materiaal liet zich prima strijken. Ik heb het niet geprobeerd, maar misschien kan je er wel op flocken. Zo kan je in samenspraak met je kind een illustratie voorzien en eventueel zelfs kleurtjes toevoegen. Die illustraties kunnen uiteraard ook geappliceerd, al dan niet uit reflectieband.

- Niets houdt je tegen om fluo te combineren met 'gewone' stof. Ik gebruikte voor Stans vestje tailleband. Maar je zou ook voor een combinatie katoen/fluo kunnen gaan. Helder blauw of grijs met fluo lijkt me nog best doenbaar.

- Je zou je kunnen afvragen waarom je zoveel tijd en energie zou stoppen in het maken van 'maar' een fluohesje. Maar het wordt, als alles goed gaat, dagelijks gebruikt! Juist wel de moeite dus om te zorgen dat je toch een beetje vrede kan nemen met de aanblik ervan...

Het materiaal

- Lostornen ging heel vlot, omdat het materiaal zo glad is en je er dus makkelijk met je tornmesje tussen kan. Het enige waar je moet tegen kunnen zijn een reeks blijvende gaatjes. Ook als je fout stikt heb je dat aan de hand: overal waar je naald is doorgegaan, zie je gaatjes.

- Gebruik niet je beste stofschaar. Zeker niet voor de reflectiebanden. De banden en de stof zijn eigenlijk een soort van plastic, je schaar wordt 'zo bot als een hak', zoals mijn grootmoeder zou zeggen.

- Ik vond fluogaren in een fourniturenwinkel in Amsterdam, maar het is vast ook 'bij ons' te vinden. Soms zelfs in de Aldi, liet ik me vertellen.

- Als je de reflectiebanden aan elkaar naait, kan je een groot vlak maken, waaruit je eender welke figuur kan knippen. Zet je tekening, voor je ze vaststikt, met wat Pritt vast op het vestje, tegen het verschuiven.

- Niet alleen jasjes, maar ook rugzakcovers zijn volgens mij makkelijk uit reclamevestjes te fabriceren. Ik bekeek de rugzakcover van mijn man en dat is niet veel meer dan een soort van 'hoeslakenpatroon', maar dan in andere verhoudingen. Ook hier dienen de stroken ter bedekking van lelijke bedrukking.

Opvallen in het verkeer komt, denk ik, ook neer op het goede voorbeeld geven. Het jasje gaat hier nog vlot aan, de helm soms al iets minder. En ja, het is een onding op je hoofd en niet zo kapselvriendelijk. Maar ik kreeg al eens een vrachtwagen tegen mijn tikkenei en had toen maar beter een helm opgehad... Wat dat jasje betreft: ik heb m'n eigen model al in mijn hoofd. En voor wie voor zichzelf liever winkelt dan naait: in het aanbod van Wowow zitten, voor volwassenen, aanvaardbare exemplaren.

14 opmerkingen:

 1. Toppie! Ik wacht nu nog geduldig op de mannenversie, want ik heb héél veel overtuigingskracht nodig om Joost, die ook met de fiets gaat werken, zijn fluohesje te laten aandoen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als er nu geen bedrijf aan uw deur komt om met U in zee te gaan, dan weet ik het ook niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goh ik ga het bijna jammer vinden dat wij hier niet van zulke vestjes dragen. Dit ziet er gewoon heel hip uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die jongensversie is echt tof! Hier dragen ze een vestje met logo van de school dat op 't einde van 't schooljaar terug meegaat naar school. Niet in te knippen dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zei het al bij je meisjesversie: je hebt een gat in de markt aangeboord!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De twee vissen geven toch een beetje een meisjes-touch aan dit fluohesje, maar je hebt groot gelijk ! Echt interessant om eens wat meer aandacht te besteden aan die fluohesjes om de draag-motivatie wat aan te wakkeren ! Ik hou het zeker in gedachten !

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ge hebt gelijk, zo'n fluovestje en helm zijn eigenlijk wel een heel goed plan op de fiets! Ik draag ook nooit zoiets fluo wegens veel te on-hip, maar misschien dat ik hier ook eens aan iets voor mijzelf ga beginnen, heb hier namelijk wel een stuk of 2-3 van die dingen liggen en uw enthousiasme doet mij goesting krijgen om eraan te beginnen. (Trek eens aan mijn oren binnenkort, want het lijkt me ook wel zoiets dat blijft liggen...)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. heel leuk gedaan van vormloze jasjes naar perfect gestylde fashion wanna haves

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je laat het zo makkelijk uitschijnen en toch durf ik er niet zo snel aan beginnen. Ge kent mij hé, ik heb iemand nodig die mijn handje vasthoudt of mij stap voor stap op weg helpt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. super gedaan! je bent een echte kei!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Aha!! Dat hebt ge dan als ge wat achterzit met lezen hé... Zat ik hier gisteren nog op de jongensversie te wachten terwijl ze al ter scherme stond...

  nog eens: geweldig bedacht!

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!