maandag 12 september 2011

Very short story (+ tutorial)

In mijn tweeënhalf jaar oude blogcarriere is het bericht dat u het meest herbekeek 'The Neverending Story'. Een vrij onsamenhangend relaas over het werk van de betere doe-het-zelf-stukadoor, een kind met kniesokken en over het vijandelijk blazen naar speelgoed. Ik leef niet in de illusie dat u effectief dermate interesse toont in het verbouwingsdeel van mijn leven. De interesse voor dat bericht is volledig te wijten aan het 'aanhangsel'. Onderaan dat bericht hangt het intussen veelbeproefde patroon van een babywikkeljurkje.

Als dat mijn langste blogbericht ooit was, dan heeft de post van vandaag de ambitie om de snelste te zijn. Niet de kortste, want dan faal ik hier grandioos, met de inleiding alleen al. Maar als u onderstaande tutorial volgt, dan bekomt u een rokje dat klaar is op de tijd dat u mijn langste bericht één keer hebt doorgelezen. (Of toch bij benadering.) Ik deed er een uur en 15 minuten over, patroontekenen incluis. Een tijd die volgens mij nog een stuk scherper kan.



Het betreft een rokje in tricot. Overgetekend van een bestaand exemplaar dat heerlijk zit. Het is niet bepaald een model om aan te trekken als de dresscode 'smart casual' voorschrijft. Die casual alleen komt al dichter in de buurt. En enig naadloos ondergoed is aangewezen. Maar op dagen waarop u eigenlijk naar uw 'thuisbroek' wil grijpen is het een waardig alternatief. En zelfs een 'upgrade' van uw looks. Het is mogelijk om het te dragen tijdens een bezoek aan bijvoorbeeld de bakker, zonder dat er na het verlaten van de zaak over uw kledingkeuze zal worden geroddeld.

Kleine beperking: een overlock is wel min of meer een must, vrees ik.

Nodig:
- twee keer 70 cm tricot (Deze berekening kan verschillen van je lengte, en is gebaseerd op: uit elke kleur 1 keer de lengte van heup tot knie, plus 7 cm voor de boog onderaan, plus de breedte van je tailleband, plus de naadtoeslag van rok en tailleband, plus wat reserve.)
- eventueel een tweelingnaald
- een brede elastiek, zo lang als 88% van je heupomtrek plus 1 cm. Die 88% zat bij mij comfortabel. Maar dat hangt af van de sterkte van je elastiek. Om zeker te zijn kan je, in plaats van die 88% te hanteren, de elastiek eerst eens 'aandoen': rol hem rond je heupen, span hem aan tot hij goed zit, en gebruik deze lengte als maatstaf. De helft van deze lengte wordt dan de bovenste rechte van je trapezium, zie hieronder.
Ik kocht bij Veritas iets dat 'verbredingselastiek' heette. Omdat dat de breedste was. Maar die bleek aan de kassa gigantisch duur. En bovendien is hij ook net iets te dik geweven voor een mooi effect. Er was ook 'gewone' brede elastiek. Iets minder breed, maar soepeler. Ik denk dat je beter zoiets kan kopen.


Patroon tekenen:
- Meet je heupomtrek en neem hier van 88%. (Of neem het getal van je elastiekmaat, zie hierboven.) Deel dit getal door twee. Dit is de bovenste rechte van je trapezium.
- Vermenigvuldig de lengte van de bovenste rechte met twee. Dat is de onderste rechte.
- De hoogte van je trapezium is de afstand van heup tot knie.
- Onderaan in het midden teken je 7 cm naar beneden. Teken een boog onderaan. (Plooi je patroon in de helft om die boog te knippen, dan ben je zeker dat hij aan beide kanten hetzelfde is.)
- Deel je patroon in twee: bovenaan teken je een streepje op 14 cm van de rechterkant, onderaan op 19 cm van de linkeronderhoek. Verbind deze twee punten met een rechte lijn, en teken op basis van die rechte lijn een boog die een beetje naar onder doorhangt.

- Trek een loodrechte lijn op de bovenste of onderste rechte, op beide patroondelen. Dit is de 'rechte draad' die je moet respecteren als je stof gaat knippen.

Knippen:
Knip de patroondelen uit je stof. De naadtoeslag is net zo breed als de steek van je overlockmachine.
Knip zodat de kleuren die elkaar aan de zijnaden raken, dezelfde zijn.
Edit: zoals Miss Stik terecht opmerkt, kan je het gele deel en het blauwe deel ook perfect in 1 stuk knippen. Dat bespaart je een zijnaad. En je hebt dan ook maar 1 patroondeel uit papier nodig.

In elkaar steken:
Overlock de open randen van de elastiek.

Leg de elastiek plat op een reep tricot. De ruimte die je aan de bovenkant overlaat, is even hoog als de breedte van je overlocksteek. Speld vast.

Plooi de reep tricot dubbel over de elastiek en knip af gelijk met de eerste rand: je hebt nu een elastiek, ingepakt in tricot, met aan de open zijden van de tricot telkens een stukje naadtoeslag zo breed als je overlocksteek. Aan de zijkanten van de reep tricot laat je telkens twee cm naadtoeslag.

Maak een rondje van je elastiek, laat 1 cm overlappen en zigzag vast, een paar keer op en neer. (Fluogeel garen gebruiken is geen must...)


Druk je rondje elastiek plat en rol je strook tricot er rond met de verkeerde kant naar buiten. Trek goed aan en speld samen. Trek een streep ter hoogte van het speldje aan beide uiteinden van de strook: hier komt je 'stiklijn'.
Overlock de twee uiteinden van de strook tricot met de goede kanten tegen elkaar samen, net tot op de stiklijn.


Plooi de strook tricot dubbel met de goede kant naar buiten en trek ze rond de elastiek. Die past er normaal gezien mooi middenin. Speld alles hier en daar wat bij elkaar.


Overlock je rokdelen aan elkaar. Wie dat mooi vindt, doorstikt de naden op de plaatsen waar twee kleuren raken, in een contrasterende kleur. Doe dit voor je de laatste zijnaad dicht maakt, dat werkt aangenamer. (Als je geen zijnaden hebt, zoals Miss Stik suggereert, dan doorstik je de voornaad voor je de achternaad dicht maakt.)


Stop de rok in de tailleband, goede kant op goede kant, zodat alle onafgewerkte naden op elkaar liggen. De naad van de tailleband komt in het midden van je rug.

Overlock de tailleband aan de rok.
Overlock de ondernaad en werk af met een tweelingnaald.




En? Op hoeveel klokt u af?



33 opmerkingen:

  1. Mooi! En merci van de handleiding...zo doen we zaterdagmorgen deftig boodschappen;) het komt zeker van pas. En van het bestaan van zo'n elastiek was ik nog niet op de hoogte, mercikes.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. OK, misschien wel casual, maar zeker te moeite ! Wordt hier zeker uitgeprobeerd ergens in de toekomst !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Sta mij toe 2 opmerkingen te maken:
    1: van het buikje dat uw paspop zou hebben, is niks meer te zien!
    2: heel tof, maar ge moet nog altijd uw benen ontharen als ge een rokske aandoet (en op luie en herfstachtige dagen, doe ik dat niet *schaamschaam*)

    Maar het is wél een schoontje!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Tricot wordt hier tijdelijk het kleedsel bij uitstek, vrees ik. En de overlock staat hier al bijna 2 weken te pronken :-)
    Ik test het zeker uit dus!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Juffrouw: dat is het voordeel van tricot hè. Buik intrekken, buik uitsteken, dat rokske volgt gewoon gedwee.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Tof, tof! Dit ga ik ook eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mooie uitleg, heb alleen nog wat mentale steun nodig voor ik dit aanvang want ik ben bang voor Tricot... Dat trekt en doet maar:(

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Vraagje voor blogland: Zou dat model nog voor oma's passen ook? Omabetty zet dat dan op haar verjaardagslijstje. Stof mag je komen uit mijn kast halen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb dergelijke rokjes al met mijn gewone naaimachine gemaakt, dus een overlock lijkt mij geen absolute must, maar 't is natuurlijk wel veel properder afgewerkt daarmee... Voorlopig troost ik mezelf met het feit dat men dat toch niet ziet, die onpropere binnenkant. Maar de snelheid van een overlock, daar kan ik natuurlijk met mijn simpel naaimachientje niet aan tippen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Dat stukje over de elastiek inpakken, moet ik toch nog eens teruglezen op een minder nachtelijk uur. @Omabetty: Tuurlijk wel! Ik heb een gelijkaardig rokje ook al gemaakt voor mijn mama en aangezien uw dochter iets jonger is dan ik...

    BeantwoordenVerwijderen
  11. ik dacht zondag al te vragen: heb je dat rokje zelfgemaakt (had natuurlijk niet anders verwacht) en was eigenlijk stiekem al van plan het gewoon schaamteloos te kopiëren. Bij deze kreeg ik dus ongevraagd je toestemming :-D

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Leuk rokje en die tijd kan zeker nog scherper. Volgende keer hoef je helemaal geen foto's te maken van alle stappen en dan win je volgens mij toch wel een kwartier ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wreed schoon. Ik onthoud: corrigerend ondergoed is een must. Check!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Superleuk en makkelijk te maken. Bedankt voor de tutorial. Mocht ik er tijd voor vinden om er ook eentje te maken, dan zal ik het resultaat op mijn blog zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Heel mooi! Bedankt voor de tutorial, die ga ik hier zeker en vast eens uitproberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Heel mooi! Ook de kleurencombinatie. En oma Betty: zeker weten!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik zou er gerust verder mee durven wandelen dan de bakker; supermooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. supersjiek voor de zaterdagochtendboodschappen!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Mooi hoor! Ik ben aan het twijfelen of ik een overlocker nodig heb...

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ok als ik dus ook mijn hand op een overlock kan leggen zal ik hier nog eens aan denken! Schoon rokske!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Nog een goede reden om een overlock in huis te halen... (of om hem minstens op mijn verlanglijstje te laten staan tot iemand mij eens een seieuze cadeau wilt geven...).
    Mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Dat ziet er haalbaar uit...
    Maar hoeveel tricot raad je aan voor iemand die niet in een maatje 38 past?

    BeantwoordenVerwijderen
  23. @JJ: uit elke kleur 1 keer 'de hoogte' van je rokje, dus van knie tot heup, plus de hoogte van je tailleband, dus twee keer de breedte van je elastiek plus twee cm.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. @JJ: oh ja, plus 7 cm door die boog onderaan! Of misschien gewoon zoals ik te werk ga: je patroon uittekenen, en dan op eens stuk stof leggen dat je hebt en schatten hoeveel je nodig hebt. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Heel schoon. Nu nog effen tricot. Met dat kindergerief is het altijd hoe zotter en voller, hoe beter.

    Maar euh, kan dat ook niet in twee stukken ipv vier? Dus het geel in een deel en het blauw als ander deel? Of zie ik wat over het hoofd?

    BeantwoordenVerwijderen
  26. @Miss Stik: inderdaad! Ik voegde het toe aan de uitleg.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Ik heb dikke effen tricot gevonden op het stoffenspektakel. Ik kan er aan beginnen! Bedankt voor de handleiding.
    En ik zag ook net dat van die hesjes. Subliem!!

    BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!