donderdag 22 september 2011

Recykleren en fluoresceren

Ik vertelde Boomie wat ik recykleergewijs van plan was. Ze wees me er meteen op dat het geen nieuw idee is. En inderdaad, ze heeft een punt. Ik ben niet de eerste die een kinderfluovestje maakt van een exemplaar voor volwassenen. Ik ben ook niet de eerste die het blogt, het werd me door een naamgenoot voorgedaan, ook helemaal recycle!

En toch zag ik geen reden om koers te wijzigen. Vooreerst omdat de nood aan het eindproduct ten huize Liv wel degelijk aanwezig is. Vanaf november wordt ze een van de vele bakvissen in de school-om-de-hoek. Waar men tot ons groot plezier een van onze 'paplepels' van ons overneemt: duurzaam en veilig schoolverkeer staat hoog op de agenda. Het straatbeeld kleurt hier 's ochtends zo fluo dat het elke slecht verteerde kater hoofdpijn bezorgt.

Niet dat we geen hesjes in huis hadden. Ik telde meer exemplaren dan huisgenoten. Recykleerreden nummer twee! Want er was ooit zo'n moment waarop fluo-in-de-wagen verplicht werd. Dat zorgde voor een creativiteitsblock op menige marketingafdeling in Vlaamse bedrijven: "ik heb een origineel idee, laten we fluovestjes bedrukken en massaal uitdelen!".

De feiten.

1. Ik haat hesjes. Ze doen me denken aan teamverdelers bij balsporten. En ik haat balsporten. (Voor zover er van mij enige participatie wordt verwacht.) Elke vorm van afweerreflex is mij vreemd. In de plaats daarvan, ben ik gezegend met een joekel van een in-elkaar-duik-reflex. Tot groot jolijt van mijn middelbareschoolgenoten. En al proberen mijn collega's me op vriendelijker wijze balgevoel bij te brengen, ook nu nog ben ik onderwerp van spot als het gele oefenstressballetje weer eens wordt bovengehaald. Geen hesjes aan de ontbijttafel. Ik wens niet gewekt te worden met gefilosofeer over mijn gebreken.

2. Fluohesjes zijn vormloos, door hun kleur per definitie lelijk en zelden of nooit op kindermaat. Ook kinderhesjes zakken standaard van de schouders. De normen schrijven een bepaald percentage reflecterend materiaal voor en geen enkele producent pakt dat creatiever aan dan een koppel strepen. De reclamebedrukingen op de exemplaren in ons bezit, waren op z'n zachtst uitgedrukt geen esthetische verbetering. De enige die een beetje vernieuwing bracht was Walter Vanbeirendonck met zijn ontwerp voor jeugdbewegingen. Maak dat is alweer een hele tijd geleden. En ook dat bleven 'hesjes'.

Het plan.

Om de recykleer-uitdaging maximaal aan te gaan, wilde ik het aangekochte materiaal tot een minimum beperken. Mijn enige aankopen toonde ik hier. In normale omstandigheden was ik gewoon biais en velcro gaan kopen. En had ik me zeker niet bezig gehouden met het fabriceren van paspel uit gerecykleerd refectielint. Maar het vergroot wel het hergebruikeffect. En dus ook de voldoening. Ik tornde drie hesjes volledig uit elkaar. Dat lijkt onoverkomelijk, maar het gebeurde op de trein en leverde, buiten vreemde blikken, een relatief aangename tijdvullende bezigheid op. En verder een heleboel fluostof, meters fluobiais, wat velcro en een paar banden reflectielint.
Basismateriaal
Ik kon niet om de fluo heen. Dus 'mooi' in de zuivere definitie van het woord kon het bezwaarlijk worden. Maar ik gaf het wel 'vorm'. Ik gebruikte het patroon van Livs jasje als basis. Maar ik nam voor de breedte twee maten groter en ik veranderde de lengteverhoudingen, zodat het over een jas kon. Ik maakte de armsgaten groter en boordde ze af met gerecykleerde bias.
Voor en achter

Ik verstopte reflectielint in de stolplooien, stikte paspel in de deelnaad, en voegde een kap toe om zo ver mogelijk van de hesjesvorm weg te zwemmen. Na een infoavond op de kleuterschool voorzag ik op vraag een 'grote lus' voor zelfstandig kapstokhangen. (Op de buitenkant. Misschien ook handig voor 'snel van de straat gritsen als ze weer eens lopen gaat'.) Ik voorzag een jasstropper, maar niet helemaal op het randje, zodat de kap in vastgetrokken versie Liv niet tegen een paal zou doen fietsen. (Wat niet de eerste keer zou zijn.)

Kapstropper en kapstoklus

Eerst was ik een sluiting van plan met een grote strik. Maar de traditionele velcro leek me iets jufvriendelijker. En kon bovendien ook uit de hesjes gerecykleerd worden.

Ik doe dat zelf.

Livs reactie was eerst "dat is voor vake!". Wat het effect bewijst van het geven van het goede voorbeeld: Livs vake fiets de 35 km naar zijn werk in fluo en dat was haar, euh, opgevallen. Dat het jasje voor haar was maakte haar dus apentrots. Vervolgens stelde ze opgetogen: "dat is geel!" Haar favoriet. Ze straalde dus, op weg naar de bakker. Op alle mogelijke manieren...

Liv op een rij

Door netjes tussen de bedrukking door te knippen, was mijn hesjesverbruik wel groot. Zoveel afval in een recykleerproject, dat konden we niet dulden. Bovendien leerde ik van Mamasha altijd de reflex te maken om ook na te denken over een jongensalternatief. 'De overschot' was grotendeels bedrukt. Maar als je de reflectiestroken aan elkaar maakt, kan je die logo's prima wegwerken. U ziet hier een vis?

Een logo of een vis?

Ik zie het logo van mijn werkgever. Maar dan een beetje verstopt. Neefje Stan behoort sinds kort ook tot de schoolgaande jeugd, dus na het weekend krijgt u van mij meer dan deze vissenblik op de jongensversie! En een aantal 'tips&tricks' voor wie zelf aan de slag wil. Is het u trouwens opgevallen dat fluo bijzonder moeilijk te fotograferen valt? Ik wacht in spanning op deze handleiding, maar vrees dat fluo niet tot het lessenpakket zal horen... Het ziet er op elke foto anders uit. En als je flitst? Dan krijg je dit.

Geflitst

Zijn functie bewezen. Dat dan weer wel.

60 opmerkingen:

 1. Dit verdient een prijs voor het beste idee!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik bedenk hier nu wel net dat die muts die op mijn breinaalden staat, volgens mij enorm gaat vloeken met dat vestje :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. haha voor de flits en hiphoi voor de jongensreflex!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Shit zeg!
  dat moet zowat het coolste zijn dat ik in tijden zag.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fluo in stijl, nog nooit gezien! Ik ben ook zo'n hesjeshater, en onze kinderen ook. Wij fietsen dus al jaar en dag zonder hesje naar school, maar die school is dan ook om de hoek en we hoeven geen gevaarlijke kruispunten over. En...nu verkopen ze bij ons op school van die hesjes voor de boekentas of rugzak. Fietsende kinderen hebben meestal de boekentas op de rug (bij ons toch, want ik fungeer echt niet als muilezel;)), en dan is zo'n boekentashesje ook wel handig....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. het mooiste fluovestje EVER! Ik wil ook zo één, dan vind ik het niet meer erg om dat aan te doen op mijn fiets.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Shiiiiiit (excuseer voor mijn taal)....Riiiiieeeeeet...dit is te gek!!
  Maar jong toch, hoe kom jij daar nu toch in godsnaam op?
  De hoogste score voor originaliteit, functionaliteit, wow-effect, kindvriendelijkheid enzovoorts enzovoorts. Echt geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een superleuk recycleerproject! En wat schittert ze erin :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. super, iedereen die helpt om de hesjeslelijkheid de wereld uit te krijgen: chapeau! Ik vind die flitsfoto's zo mis niet, trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wauw Riet, echt in klasse naar school gaan zal Liv alleszins doen. Een kleine bedenking (zie ook Elisana): eens ze met een boekentas fietsen, moet er ook iets over de boekentas kunnen van fluo, anders gaat de functie van de fluo verloren onder die enorme boekentassen. Het feit dat ik de boekentassen van mijn kinderen voor hen vervoer in de fietskar, doet er niet toe, ik ben aan het werken aan hun 'zelfredzaamheid'. :-). En gratis boekentasovertrekken krijg je niet van bedrijven :-( En de vestjes gaan er niet over :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een geweldig project heb je er van gemaakt. En ik vind het fietshesje super geworden. Helemaal perfect afgestemd op het dametje. Ze is er zo te zien heel content mee!

  Daar mogen de heren fabrikant een voorbeeld aannemen als ze weer voor kinders een hesje gaan bakken.

  Groetjes, Collie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een steengoed idee! Ook hier verplichte hesjes voor school(wat ik wel goed vind) maar ze 'slieren' ook altijd van haar schouders (vind ik minder goed). Ik zie zo'n fashionable fluovestje ook wel zitten (voor mijn dochter wel te verstaan ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Nu ik het afgewerkte product zie, kan ik alleen maar "ooh" zeggen! Wat heb je dat weer mooi gedaan! Van zoiets lelijks als een fluovestje heb jij toch maar weer iets schattigs weten te maken!

  Ik ben benieuwd naar de jongensversie!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Super !!! Als mijn jongens dit zullen zien, zullen ze ook zo'n alternatief veiligheidshesje willen ! Dus ik kijk erg uit naar de jongensversie, want fluo wordt hier ook streng verplicht op de fiets naar school, maar de goesting ontbreekt vaak ... met alle gevolgen van dien, mini-drama's die op een drukke ochtend liever vermeden worden bv.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Fantastisch Riet!!! Gij bent toch wel de creatiefste van heel blogland volgens mij!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Geweldig idee en super uitgevoerd. Dit is een gat in de markt!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Eindelijk een alternatief voor die vormeloze fluo zakken! Uitbrengen die handel in massa en verkopen zodat die van ons eindelijk stijlvol naar school kunnen stappen! 3 maal hoera voor levenmetliv!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Deze versie is fantastisch! Tijdens de verkeersweek deze week op school laaide de discussie over de fluohesjes ook weer hoog op. Vooral het feit dat ze niet 'cool' zijn en steevast veel te groot zorgt voor veel gemor, des ochtends.
  En ha, die handleiding, die begint met het punt 'nooit flitsen' ;)
  Ik werk eraan, het komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. WAUW!!3keer WAUW! Geweldig en die afwerking?! Een hele andere kijk op dat oerlelijke fluovestje, juist wat we nodig hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Schitterend, dat is wel het woord :-)
  Ik denk dat Liv op haar eerste (en haar tweede en derde en...) schooldag veel jaloerse blikken zal krijgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. @Eva: de jongensversie wel, volgens mij! Zondag of maandag meer nieuws.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Amai, mijn mond valt open, dit is echt niet te doen, zo knap!!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. heel leuk patroon voor een saai fluovestgewijs gemaakt fluowonder... Super!!!
  Maren

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ik deel je mening over de feiten. En ook over balsporten.

  En zo'n toeval: ik zit er al lang mee in mijn hoofd om de ooit aangekochte hesjes te transformeren tot iets meer vorm hebbende veiligheidsjasjes, maar bij mij staat de prioriteit daarvan maar zeer laag op het lijstje... niet dat ik overreden wil worden, maar toch, moest het voor een kind zijn, was het al tien keer af geweest ;-) Maar kijk, gij geeft hier het goede voorbeeld en een herinnering aan mijn luie, roekeloze ik!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Een mens zou het bijna spontaan willen aandoen! Bijna, het blijft natuurlijk fluo. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Kan me alleen maar aansluiten bij de rest: geweldig schoon.
  Ze gaat ook direct opvallen, ondanks het hoge fluo-gehalte aan haar toekomstige school.

  Aan onze school - je weet wel, die net niet om de hoek zit bij jullie ;) - is er eigenlijk niet zoveel fluo te zien.
  Ik denk dat dat komt omdat de meesten daar gebracht worden met de auto...

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Gij zijt zo ongelooflijk erg mijn grootste uitvindheldin! Ik kijk uit naar de jongensversie!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Zo'n onderhoudend en grappig epistel schrijven over een fluohesje kan jij alleen denk ik. En wat een geweldig resultaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Wat een geweldig idee, super!! En het ziet er überhip uit!!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. aha, jufvriendelijk, dat horen we graag!
  ze zal blinken, die Liv, als ze binnenkort naar school mag! en hou je klaar, er zullen mama's komen vragen waar je dit vestje gekocht hebt! Mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Hoe blijft ge daar toch opkomen!? Geweldig! Ik moet wel toegeven dat ik er de moed niet voor heb. Iets maken dat ik eigenlijk toch niet mooi vind (door de fluo) en waar ze misschien snel uitgegroeid zullen zijn... Liv zal in ieder geval opvallen die eerste schooldag! En ze zullen haar creatieve moeke daar snel ontdekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Dit_is_een_gat_in_de_markt!! Ongelofelijk knap! ECht, dat moet ge uitbrengen. Ik zou het zo kopen, en vele ouders met mij, daar ben ik van overtuigd.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. ik heb den uitleg nog niet gelezen maar ik vind het nu al helemaal geweeeldig!!!
  (wilde dit toch al efkes zeggen)

  BeantwoordenVerwijderen
 34. ok, nu heb ik het gelezen
  walter kan er een puntje aan zuigen
  alweer een geniaal idee, excellent uitgevoerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Geniaal en vooral ook weer hilarisch!
  Lol voor de joekel van een wegduikreflex, die is hier bij mij ook in grote mate aanwezig. Fluovestjes doen mij bijgevolg ook denken aan "pas als laatste gekozen worden tijdens het ploeg-verdelen in de turnles". En die foto's van Liv op haar veloke zijn zalig! Da gezichtje!

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Dit is echt DE max! Je moet er maar opkomen ...

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Jong! Gij zijt niet te doen! Hoe kom je er op!
  Ik vind dat dit de prijs der recycleermaaksels verdient!
  Ook benieuwd naar de jongensversie met woordje uitleg. Hopelijk kan ik me ooit motiveren om ook zo'n tof fluo ding te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Geweldig!! De kinderen krijgen hier (Zwitserland) standaard een geel, fluor 'V-vormig' hesje wat ze over hun jas dragen, maar jouw versie is veel leuker!!

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Super idee! Nog maar eentje om toe te voegen aan het lijstje "tegen dat Lilith naar school begint te gaan".

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Wauw, zo wil elk kind toch in stijl de weg op gaan!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 41. keigoed! Dat is nu eens een super-idee! Ge zijt geweldig,
  Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Super! En ik kijk ook uit naar de jongensversie!

  BeantwoordenVerwijderen
 43. echt, echtig, schitterend!!! Iets wat we op het werk wel eens van gaan glunderen :).

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Dat dit nog niet in de winkels te vinden is! Een regelrechte schande! Zo leuk!
  als begeleidster op de buitenschoolse opvang zie ik ook elke dag van die vormloze veel te grote fluovestjes passeren. En wat een gepruts altijd... veel te grote vestjes waar de kleutertjes twee keer inpassen. Met gevolg dat de vestjes over de grond slepen en hinderlijk zijn. Dat zal bij dit exemplaar niet het geval zijn. Proficiat!

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Wat een super mooi fluo jasje! ik was juist op zoek naar fluojasje om te kopen en kwam op jouw blog terecht... Je wilt dit toevallig niet maken tegen een prijsje?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas Ellen, ik kom - met een tweede boek in aantocht - tegenwoordig amper toe aan naaien voor mijn dochters, dus ik werk niet in opdracht. In het tweede boek staat wel een handleiding voor een fluo-item dat je zelf kunt maken!

   Verwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!