vrijdag 30 september 2011

Kopzorgen (nu met gratis aftelkalender)

Zorgen heb je in alle maten en gewichten. Soms besef je pas hoeveel plaats iets in je hoofd innam, als het er eenmaal uit is. Liv's potje was zo'n zorg.

Het dametje is al een tijdje volledig 'kleuterklasklaar'. Ze kijkt er erg naar uit. Ze staat, als we naar de bakker fietsen, met haar handen tegen het schoolhek te kijken naar de kinderen op de speelplaats. En elke keer we er voorbij rijden zegt ze: "Dat is mijn sjhool! Daar zijn véél kindjes. Maar ik moet nog een beetje wachten." Dat wachten betekent 'tot november'.

Met als voorwaarde: zindelijk zijn. 'Droog'. 'Proper'. Hoe u het ook wilt noemen. En dat was tot nu toe geen groot succes. Ze leek het gewoon niet te voelen en het deerde haar niet. Ondanks alle voorleesboekjes, aanmoedigingen, rollenspelen, goede voorbeelden. (Jaja. Zelf doe ik dat erg flink.)

Het draaide al een tijdje door mijn hoofd. Het klinkt erg banaal. Maar een van de enige herinneringen die ik zelf heb aan de eerste kleuterklas, gaat over een accidentje en een tang-van-een-kleuterjuf die daar erg veel ophef van maakte. Waarschijnlijk wou er iets in mijn hoofd Liv behoeden voor een soortgelijk trauma. (Al lijkt haar juf alvast een erg vriendelijke dame.) Beetje zorgen dus.

Tot Liv, twee dagen geleden, op de kribbe plots liet weten: "Ik moet pipi doen". Ze mocht op een van die ienemieneschattige WC-tjes. En ze deed het. Hoera. De dames daar durfden meteen een volle luiervrije dag aan. En die verliep accidentloos. Ze kondigt het telkens keurig aan. Dus deze Indian Summer komt ons niet ongelegen en we halen er met plezier alle toeters en bellen bij. Zo ook een beloning bij elk spontaan gevulde pot. Beloningssytemen met stickers zien er vaak uit als 'blad met hokjes'. Dat kon ook anders, vond ik.

Hoera voor Liv

Bij Hema kocht ik een paar vellen kleine stickerbloemen. Die staan een beetje bol en Liv krijgt ze 'zellef' vlot van het papiertje, een beloning extra.

bloemenstickers

Ik tekende een lange rij lege steeltjes in het gras. Bij elk succes, groeit er een nieuwe bloem. Voorlopig is het plakken van de bloem op zich de beloning. Dus ze hoeven niet in telbare volgorde. Liv houdt van de nodige spanningsopbouw en doet extra lang over het kiezen van de juiste steel. En dat ziet er meteen vrolijk, zo verspreid. Na vier bloemen besloot ze al: "Oh. Wat is dat mooi." (sic).

Gezellig door elkaar

Ik gooi de tekening met plezier te grabbel. Bruikbaar voor potjestraining, voor andere beloningen, of als aftelkalender. Enige voorwaarde is dat je uk in staat is om een bloem op een bolletje te plakken. Of er naast. Kan ook mooi zijn. De stickers bestaan ook in appelvorm. Voor wie graag afwisselt of de bloemen te girly vindt: hier de boomgaardversie.

Handleiding: printen op A4, in de lengte in de helft knippen, en aan elkaar plakken. Die Hemastickertjes zitten al even in het assortiment. Maar er zijn ook alternatieven: andere bloemenstickers, een bloemetje/appeltje tekenen aan het bolletje, of een (al dan niet zelfgemaakt) stempeltje.

Maar dan nu: waar plakken we dat ding zodat het bereikbaar is voor Liv, maar niet voor die andere fan van kleine doorslikbare dingen?

En wat doe je met een kind dat uit het niets een erg consequente duimzuiger is geworden, en na die sexy centimeter tussen haar voortanden nu ook een konijnengebit ambieert?

Zanne eet een banaan

Ik zal er nog eens een nachtje over tobben.

47 opmerkingen:

eventjeswicht zei

Mooi, zeg. Zou dit ook nog werken voor een 7 of 9-jarige? Mmm. Wie weet.

Jenny zei

Wat knap van Liv!! En ook knap van d'r mama om zo'n mooi beloningssysteem te bedenken!
Hier hing inderdaad afgelopen week een hokjes variant om de dagen af te tellen tot papa weer thuis is... ik ga m'n creatieve leven beteren!

EMMA EN MONA zei

Geweldig mooi en stijlvol! Wat een talent en wat een mooie vrolijke dochters! Hoera voor Liv'je

ladybug&co zei

Wat mooi gemaakt!! Idee voor het volgende beloningssysteem wat ik nodig ga hebben!

Sigrid zei

Gelukkig is onze dochter met zindelijk maar met zo'n vrolijke bloemenmuur zou ik bijna hopen dat ze het nog niet was

Lies(je) zei

Oh wat mooi!! Echt leuk gevonden die aftel/beloningskalender én zo mooi uitgevoerd. Ik ga hem zeker gebruiken! Niet voor zindelijkheid, da's niet meer nodig, maar gewoon voor goed gedrag (da's nog wel nodig) hihi. Bedankt!

prutsen zei

Hoera voor Liv! Dat wordt altijd gezegd hé, dat ze daar ineens klaar voor zijn en dan ineens 'droog' zijn. Maar dat valt nu eenmaal niet te forceren. Fijn dat het haar gelukt is voor ze naar school mag.
Superidee van het bloemetjes-stickers-beloningssysteem.

Bosliefje zei

mooi bedacht!

Majane zei

oh! Hééél mooi. Ik ga die al downloaden en die stickertjes al kopen, want binnen een 6 maanden zou het wel eens kunnen dat we dat ook gaan nodig hebben.
Tof idee

hotelmama zei

Wat geweldig van Liv! En wat geweldig van haar mama, mooi!

Needle work zei

Wat ben jij toch een creatief talent, zo simpel maar zo stijlvol en 't lijkt wel haast onbedenkbaar. Pattenteer dat jong!
En natuurlijk hoera voor Liv!

mamakers zei

Wat een prachtige uitvoering! En bravo voor Liv!!

Karmijn & Kobalt zei

Véél leuker dan de gebruikelijke beloningskaarten! Normaal hou ik niet van dit soort beloningssystemen maar deze is wel héél knap en origineel!!

la merlette blanche zei

Maar zo schoon, inderdaad veel mooier dan een blad met hokjes!

Mlle Belle zei

dikke duim voor het droog-zijn! En wat een heel schoon beloningssysteem!

Joozz zei

Wauw, die plakkalender is leuk! Tis jammer dat mijn kinders al zindelijk zijn. Nou ja, ook wel fijn want de jongste is al 9.
Groetjes, Josette

Ima zei

Oh, wat mooi. En dankjewel. Voor de bloemetjes is het hier wat laat, maar de boomgaard gaan we zeker gebruiken.

titatimi zei

super idee en bravo!

annelyse zei

Ge zijt echt een ferme madam. Super idee.

Anouska zei

Ah geweldig en hoe herkenbaar ;) het is hier ook gelukt met de potjes en wc toestand ;) en dat gebitje tjeee... geen idee... een eigen stickermuur dan? Voor het niet duim zuigen .. ;)

Elke zei

mooi, dat wordt hier ook geprint als mitte aangeeft er klaar voor te zijn, wat nu duidelijk ook echt nog niet het geval is :).

Mme Zsazsa zei

Zo tof bedacht door u en merci, ik ga dat ooit ook afprinten!
Ik vind duimende peuterkes zo ontzettend schattig (maar ben blij dat Abel het niet doet)

severien zei

Echt een heel leuk idee.
Wat een schattige kindjes heb je toch! :) Supermooie foto's!

sewmbie zei

Ik vind ze allemaal zo prachtig zeg... En wat een leuk idee!

Nele zei

Wat goed van Liv. Ik ben blij voor jou :-)
En ook weer eens super goed gevonden van jou, die beloningskalender. Tof tof tof!

The Sparkle zei

Wat een super leuke aftel kalender.
Jammer dat ik niets af te tellen heb op het moment.

Petits Pirates zei

Wat een grote meid zeg! Laat haar eens overleggen met mijn jongste piraat... (3 in januari) Het interesseert hem ook totaal nog niet.
En wat een mooi stickervel, voel mij onmiddellijk tekort geschoten met alle 'vakjesvellen' die op de koelkast prijken. Gaan we wat aan doen!

LiLa zei

Wauw, zo mooi! Dat heb je weeral goed gevonden! En over Zanne: alles komt goed, geene stress! :-)

Marloes zei

Als je een oplossing vindt voor dat duimen, laat maar weten!
Zoon heeft van in het begin geduimd, maar meestal alleen om in slaap te vallen of als hij nog een beetje ligt te soezen, de schade is voorlopig beperkt (hij is anderhalf).
Dochter daarentegen... gaf tutje af aan Sinterklaas vorig jaar toen ze bijna 3 was. Ging een paar weken heel goed... tot ze ineens haar vinger in haar mond stopte... Ondertussen bobbel op haar vinger en tandjes die echt niet meer mooi staan omdat ze soms echt de ganse nacht ligt te duimen (en dan zo hard dat je die vinger er echt niet kan uittrekken).
Dus alle tips zijn welkom over het afleren van duimen!!!!

Piepow zei

Zo mooi zeg! Die moet ik onthouden tegen dat Lilith aan haar potjestraining begint.

eloleo zei

Klasse!

maanmama zei

Joepieee het perfecte excuus om nog eens naar de Hema af te zakken!! Super leuk gedaan, en zo kleurrijk, ik word er instant vrolijk van.
En wat betreft je dilemma, gewoon hoog genoeg hangen en werken met een opstapje, want zo even mogen klimmen, dat geldt hier als nog eens een extra beloning erbij ;-)

Mamasha zei

Superleuk! Thor moet daar ook binnenkort eens aan beginnen, ik gebruik dit!
En die Zanne... smelt!

derde keer zei

Ach, ach dat komt allemaal goed...
(zegt de profpiekeraar ;-))

Lies zei

hoera zeg! Hier ook zo een pipi probleem. Maar Mila gaat hele dagen naar school. we hebben de liefste kleuterjuf! die doet haar best om de kindjes zindelijk te maken, maar ze vind het niet erg als ze nog ene pamper dragen, of als e zoals ons mila gemiddeld 1 keer per dag een accidentje hebben!

Katrien zei

Dat hebt ge weeral proper gedaan!

En dat Zanneke! Die is om te pikken. ;)
Vijs haar duimen eraf voor een tijdje? (ahum)

mama saartje zei

Gisteren begon de zoon ook met potjestraining, maar ik denk dat hij geen enkel bloemetje op de juiste plaats zou krijgen... (hij moet wel nog 2 worden)

trivialthingsbyjo zei

Wat prachtig, en zo enorm aardig om dat te delen voor het niet-tekende deel van de mensheid. Dank! (En dat duimen en die centimeter komen zeker weer goed!)

Niek zei

och geweldig! Hier hetzelfde probleem! Ik ga dat testen zie, de stickerkes! Merci hoor!
Och ja, ons zoontje begon plots ook uit het niets te duimzuigen, ik heb hem toen een tuutje gekocht en telkens ook zijn knuffelke gegeven wanneer hij moest slapen. En dat helpt. nu duimt hij eigenlijk niet meer, hij neemt altijd zijn tuutje en zijn Mieleke (een aapje) als hij gaat slapen.
groetjes
Niek

Petit karo zei

Wat heb je toch mooie kindjes! Zo'n heerlijke guitige snoetjes :) Proficiat aan de kleine liv, dat zal zeker aan die heerlijke rij steeltjes hebben gelegen, geweldig gedaan!

maanmama zei

Pfff en ik kreeg net bij kind en gezin te horen dat Lunes tanden wsl later schots en scheef gaan staan omdat ze nu heel mooi maar dicht tegen elkaar staan.. en dat dus een probleem gaat geven bij de grote tanden.. Niet wanhopen dus ;-)

Sarah zei

Geweldig idee, die aftelkalender! Leuk dat je zo out of the box kan denken.
Hier ook een duimertje in huis trouwens, al vanaf de eerste minuut 'op aard'.. ik probeer snel de tut in haar mond te steken als ik merk dat ze duimt. Want ik was namelijk vroeger zelf ook een fervente duimer en ik weet hoe vreselijk moeilijk dat af te leren is..!

les quatre mères zei

Mooi, mooi! Wij hebben zoon één al 'proper' gekregen (al is 'proper' meestal niet de staat waarin hij zich bevindt), ook met stickertjes: bolletjes voor de kleine boodschap en diertjes voor grote boodschappen. Die mocht hij zomaar wild op de nog onbeschilderde muur kleven. Voor zoon twee gebruik ik vast jouw boomgaard, in de hoop dat we tegen dan al geschilderd hebben.
Wij hangen hier tekeningen enzo hoog aan de muur zodat kleine broer er niet bij kan. Grote broer kan dan met een bankje/trapje hogerop klimmen om zijn ding te doen. Idee ?

Barbara zei

Heel erg bedankt voor de boompjes! Het helpt Kato (20 maanden) enorm om het gemis aan haar papa te plaatsen! Kijk maar hier: http://tiny.cc/bzk3a

Anoniem zei

Wat een goed en origineel idee! We gaan het gebruiken.

Diana zei

Wow, wat een leuke beloningskaart. Ik heb hem gelijk gemaakt en of het door de kaart komt of doordat ze het ineens door heeft, dat maakt niet uit, maar na ruim een half jaar heeft ze eindelijk door dat ze moet plassen op de wc en is ze al 5 dagen droog! Bedankt! Ze vindt hem trouwens erg leuk!

MultiVroon zei

Erg leuk! Dank je wel voor het delen (en het tippen ;) )