maandag 3 oktober 2011

Uilenbol

Zanne werd één. En ik maakte een uil. Boordevol chocomousse.
uilenbol

Dat kwam zo. Ik zag een taart op het u intussen welbekende 'afkijkforum' dat Pinterest heet. Een uilenbol met 1 kaarsje in het midden van haar (want ze had een strikje) uilenhoofd geplant. Net nu ik een feestje op de agenda had staan voor, euh, een andere bol, maar dan een van de menselijke soort.

Ik vind dat er geweldig uitzien, zo van die 'plasticinetaarten'. Volledig bekleed met suikerpasta. Maar ik vind de smaak van die cover meestal zo overheersend suikerzoet, dat je niet meer proeft wat er onder zit. En wat er onder zit is meestal wat wij 'gateau' noemen. Hierbij meteen mijn excuses voor iedereen die me dat al eens voorschotelde, maar ook daarvan ben ik geen fervent liefhebber. Zelfs als hij perfect is gelukt, vind ik dat nog steeds droog en niet zo lekker. Wat in het beste geval gemaskeerd wordt door een gigalaag room met fruit.

Dus ik wilde een alternatief voor mijn taart. Ik vertelde al eens over mijn-collega's-de-chocoladeaddicten. Traktatiegewijs kan je bij ons ook steeds scoren met een chocoladebom van het Dagelijks Brood. Dat leek me ideaal om een uil op smakelijke wijze te vullen. Maar ik had geen recept. Google leverde niet meteen het gewenste als ik 'chocoladebom' ingaf. Maar dat was, net als bij de vorige taart, buiten de Googlekunsten van Omabetty gerekend! Want waar 'chocoladebom' enkel in platte taarten resulteerde, gaf 'bombe au chocolat' een scala aan recepten.

Ik koos er eentje uit en testte. En keurde goed.
Ik deed het niet helemaal volgens het boekje. Een chocoladebom is normaal bekleed met een dun laagje cacaopoeder. Maar ik wilde er graag chocoladeglazuur over en dat leek me een beetje tricky, zo rechtstreeks op de chocomousse. Dus ik voegde een dun laagje cake toe. Als je niet gaat bekleden, kan je deel 1 overslaan, en op het einde gewoon bestrooien met cacaopoeder.

En bij 1 van de ingrediënten liet Google Translate me in de steek. U doet wat u wilt, maar ik ga echt niet 'de bittere geur van benzine' toevoegen aan een taart die zo al 'bom' heet. Dat kaarsje was echt niet als lont bedoeld.

Het was een proces van drie dagen. (Wat misschien veel is voor een taart voor een kind dat nog niet het verschil kent tussen een uil en een brievenbus.) Hier vind je stap-voor-stap fotomateriaal over het 'bolmaken'.

Edit: bij Livs zevende verjaardag maakte ik deze taart opnieuw, en dus kan ik aanvullen:
- voor de bodem kan je ook gewoon plakken cake gebruiken in plaats van het koekje te bakken. Hotelcake uit de supermarkt werkt prima en kan je in hele dunne plakken snijden, wat de bol minder zwaar maakt;
- ik maakte hem deze keer met de chocomousse van Jeroen Meus en vond hem nog lekkerder.

NODIG:
Voor de chocoladebom:
- 2 grote eiwitten
- 120g poedersuiker (twee porties van 50g en eentje van 20g)
- 50g fijne suiker
- 100g gemalen amandelen
- 1 eetlepel bloem
- 400g fondantchocolade
- 50g boter
- 60cc slagroom

Voor de bekleding:
- beetje marsepein of suikerpasta voor de details
- een cake (zelfgebakken of gekocht)
- 2 zakjes chocoladeglazuur (Ik kocht er eentje van Vahiné (Delhaize) en eentje van Dr Oetker (Colruyt). Dat gaf jammer genoeg een kleurverschil. En Vahiné verwerkte wat vlotter, minder klonters.)


DEEL 1 (vrijdagavond)
Bak een gewone cake. Laat hem helemaal afkoelen en zet hem een nachtje in de ijskast.

DEEL 2 (zaterdagavond)
- Maak het koekje voor onderaan:
Warm je oven voor. Klop het eiwit stijf met 50g poedersuiker. Meng in een kom de fijne suiker, 50g poedersuiker, de amandelen en de bloem. Roer het eiwit voorzichtig door dit mengsel. Bak dit in een mal van 20 cm diameter, die je eerst met boter en bloem hebt bekleed of waar je een laagje bakpapier in hebt gelegd. (Ik gebruikte een springvorm die groter was, maar streek het mengsel open tot een koek van 20 cm diameter.) Bakken doe je 25 minuten lang op 160°.

- Maak de chocomousse:
Smelt de chocolade en de boter au bain marie. Klop de slagroom met 20g poedersuiker op, stevig maar niet te stevig. Spatel de room door de chocolade.

Bekleed een ronde kom met vershoudfolie en daarna met hele dunne plakken cake.

Chocoladebom 1

Snij je gebakken rondje koek voorzichtig een beetje bij, tot het net de diameter van de cakeronde heeft. Doe dit beetje bij beetje: het rondje mag niet te klein worden, de rand van de cake moet bij het omkeren op deze koek kunnen rusten.

Chocoladebom 2

Giet de chocomousse op de cake en strijk plat.

Chocoladebom 3

Snij de kantjes van de cake gelijk met de chocomousse.

Chocoladebom 4

Leg je deeg ondersteboven op de cake en chocomousse en druk lichtjes aan.

Chocoladebom 5

Zet het geheel een nachtje in de ijskast.

DEEL 3 (zondagochtend)
Leg een passend plat bordje in de kom. (Ik had geen passend bordje dus bekleedde karton met toile cirée...)

Chocoladebom 6

Ik voorzag een hele omdraaiconstructie, maar eigenlijk was het ding zo stevig dat ik het gewoon zonder ondersteuning had kunnen keren.

Chocoladebom 7

Draai het geheel om.

Chocoladebom 8

Vul de gaatjes in de cake en de holtes onderaan eventueel met wat slagroom. 'Mets' met de cake: ik maakte oren, en een dam voor de chocoladeglazuur zodat de onderste driehoek vrij bleef voor de marsepeinen veren.

Chocoladebom 9

Overgiet met chocoladeglazuur: warm de twee zakjes tegelijk op en verwerk zo snel je kan. Zorg dat je taart een beetje hoger staat dan de tafel en zet ze op een bord. Als de glazuur hard is, kan je die onderaan makkelijk wegsnijden.
Chocoladebom 10

En ga daarna je je gang met versiersels.

Ik voorzag nog een nest baby-uiltjes. Die met plezier werden opgepeuzeld door Liv en nichtje Rhode. De jarige begreep er weinig tot niets van, maar was niet ontevreden.

Zanne...

42 opmerkingen:

 1. Lol voor het 'afkijkforum' en 'het kind dat het verschil niet kent tussen een uil en een brievenbus'. Hoe kom je er toch telkens op?
  En waaw voor de taart! Als VK een succes wordt, maak je dan ook een bommetje om het geheel af te sluiten? *trekt vanaf heden de broeksriem aan

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waw! Knap hoor. Dat ga ik hier ook wel verkocht krijgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh Riet, mijn dochter Eva valt hier bijna achterover. Zo mooi. Ze wordt 16 op 17 oktober. Dit wordt de taart die ze zal bakken. Bedankt om dit te delen. Ze heeft trouwens zelf een blogje.
  http://www.cupencakes.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Chique! En inderdaad (zie Oon)lol voor de brievenbus. Vraag mij dan direkt af wat maakt dat je brievenbus kiest en niet ladder of handschoen of borstel of...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Indrukwekkend hoor!
  En wat was de "bittere geur van benzine" in de originele taal?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. maar wat een supertaart! k vind hem echt heel mooi, of ik het er ook op waag weet ik nog niet, 'drie dagen'?! en volgens mij kent Zanne na deze taart maar al te goed het verschil ts brievenbus en uil!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat is ongelofelijk prachtig. Doe ik volgende keer ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Maar zo schoon! En de handleiding erbij is superduidelijk. Jammer dat ik niet van chocomousse houd :-(.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een gave taart!
  Mijn man zag hem van en zei: hee een uil van papier? nee, zei ik het is een taart. Hij kwam het eens even van dichtbij bekijken; hij vind hem geweldig, haha!
  Nog gefeliciteerd met de jarige!
  Groetjes Judith

  BeantwoordenVerwijderen
 10. wat een super taart zeg! heel mooi en lekker...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Op facebook dacht ik dat het een poes was... maar die uil is gewoon nog cooler. Maar hoe snijd je in godsnaam zo een taart aan? Heb je daar ook foto's van, wat dat zou ik toch wel eens willen zien :-p
  En trouwens, ik ben er zeker van dat een brievenbustaart er in uw handen even "waaauw-en-fantastisch" zou uitzien!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. nen uil vol chocomousse. Ge-ni-aal, meer ga ik daar niet over zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Bijna zonde om op te eten ...en nog gefeliciteerd met de jarige!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wauw wat een taart. ik maakte dit weekend cupcakes van Bob de bouwer. Was daar al heel tevreden mee, maar jouw uil is zoveel toffer.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. wat een mooie taart! dat gaat ze later (als ze het goed en wel beseft wat voor een werk dat is) zeker apprecieren. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Maar zo schoon! Ik ben ook wel benieuwd naar de originele versie van "de bittere geur van benzine". En vooral: hoe snijd je dat nu aan, zo'n taart, en hoe eet je dat op? Dat lijkt mij nog niet zo makkelijk...

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @Schaartje en Nele: het heette 'amère'. Nader onderzoek leert dat dat een soort amandelolie is, maar dan een bittere soort. http://gateau.com/recette-gateau-avec-essence-d-amande-amere
  Maar dat was dus niet wat de oorspronkelijke vertaling me leerde...

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Een super mooie en lieve uil. Bijna zonder om op te eten, maar is vast erg lekker met de mousse. HMMM!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Mijn dochter is vandaag 1 jaar! En wouw wat ziet dat er een lekker diertje uit (;-) en dat op werelddierendag!) Ik volg je nu ook op pinterest!

  3 dikke zoenen voor jouw kleine meid!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. volgens mij hebt gij een uilentaart-gekte ontketend. ik heb ze in elk geval ook al gepind, voor wanneer ons Lotje twee wordt begin Januari. jammie!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. en natuurlijk gefeliciteerd met de jarige!!!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. DaBomb!

  En voor de rest ga ik dat recept negeren en doen alsof ik dit nooit heb gezien, want anders ga ik zelf ook zin krijgen om dat te maken en dan moeten ze me gegaraandeerd met een kraan uit mijn bed komen hijsen. Gegarandeerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Gefeliciteerd, Zanne!

  En wat een mooie uil! Ik houd ook niet van gâteau, maar wel van chocomousse! Je hebt er weer veel werk en tijd in gestoken, en het resultaat mag er wezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Amaai seg, wat een supergigafantastisch mooie taart en dat ziet er idd ook een heel lekkere bommetje uit. Proficiat voor Zanne!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Complimenten zeg! Wat een schitterend mooie taart!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Zo'n mooie taart!! Ik keek naar het fotootje en dacht 'hoe begin je daar in godsnaam aan?'.. Merci om voor de stapjes & uitleg - zoiets zou ik toch ook graag eens proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Voorlopig is hier niemand jarig, maar deze moet ik zeker onthouden! Ben ook niet zo'n suikerpastafan, maar wel absoluut zot van chocomousse!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Maar Riet, was die chocolademousse dan zo hard geworden? Dat lijkt zo ongelofelijk zonder gelatine... dat vraagt om onderzoek :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Wat een fantatische taart! Kan je ook bestellingen plaatsen bij jou?

  BeantwoordenVerwijderen
 30. proficiat! met de jarige, en met de taart. Alletwee kunststukken.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Fabulous and wonderful pictorial instructions, thanks.

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!