zaterdag 26 november 2011

Maat 68

Of mijn standaard kraamcadeaubabyjasje maat 68 algemeen afgeefbaar is? Het vergt, in sommige gevallen, wat rekenwerk en inschattingsvermogen wat betreft babymaten. Een kind dat in de zomer geboren wordt, kan in de winter in een maatje 68. Dus dat geeft me een half jaar de tijd om op babybezoek te gaan. Een winterbaby past er in in de zomer. Dus dan voer ik best met tricot in plaats van met pels. En voor 'tussenseizoenen' ga ik voor sweatstof of voor spons. Als er op het kaartje staat dat Mister/Miss Pasgeboren een vlotte vier kg weegt, of net een pluimpje is en in poppenkleedjes past, schat ik zo correct mogelijk in wanneer het een 68-er wordt.

Vandaag gingen wij naar Menno. Ik ben erg fan van de naam van dat kereltje. Dat klinkt stoer en toch niet kortaf, en het is een soort van 'loper', ik heb de test al eens gedaan: er zijn erg veel namen die bij Menno passen.

Hopelijk past hij ook in dit vestje.

Menno's jas

Ik koos olifanten en gokte, vrij correct, op spons. In elk exemplaar zit een stukje glimlach, telkens een ander hoekje waar ik fier op ben. Bij dit jasje lukte de aansluiting van de twee eindjes paspel erg mooi: met de scheiding gelijk met de zijnaad.

dat plekje

Voor grote broer Poppe maakte ik mijn allereerste potloodrol. Ofte 'stiftrol'.

stiftenrol

Liv kreeg er eentje van een Stikselgenoot, bij Zannes geboorte, en die halen we dagelijks uit de kast. Als sluiting gebruikte ik een stukje 'cable manager' ofte dubbelzijdige velcro. Misschien minder vrolijk dan een lintje of een knoop, maar wel erg makkelijk voor een tweejarige. Want met een tweede baby in huis, heb je af en toe net dat hand te kort om te doen wat die oudste je met aandrang vraagt. Bijvoorbeeld: doemijnpotloodrolisooooooooopen!'

Ik besefte pas op het eind dat ik rood en oranje van stoelendans liet doen.

Foute regenboog

Maar zo'n zakje stiften volgt toch al niet de kleuren van de regenboog. Ik ben voor Poppe en Menno een 'achtertante', er komt vast wel eens een familiefeest waarop ik hen het truukje van roggbiv kan leren.

22 opmerkingen:

 1. Zeg... Die zien er alletwee zo schoon uit, zeg! Ik hou zoveel van Blogger omdat ik hier altijd zoveel mooie dingen zie, en dan doe ik ook zoveel inspiratie op, he!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ah, hier ook maatje 68 als geboortegeschenkje!
  Dat jaske Riet, zo schoon weeral.

  En was Menno's moeder u dankbaar? Zo'n vlotjes openende stiftenrol? Ik word al groen bij het idee alleen! De tweejarige die vlotjes en in een handomdraai de muur wat opfleurt of vindt dat er te weinig kleur in z'n kleedjes zit terwijl ge met ne mini in een blote poep aan 't verzorgingskussen staat... Oh nee, deze moeder zou er gauw nog wat knoopjes aanzetten, lintjes opnaaien en misschien nog wel een rits of twee/drie insteken. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Katrien
  Poppe had tot nu toe nog geen stiften. Dus ik heb er even het hier algemeen aangenomen 'hou uw armen eens omhoog, aha, 1m20, dan leggen we de stiften op 1m30 hoogte' meegegeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geel, Riet, daar hebt ge ook iets raar mee gedaan dan (of is het grogbiv, hihi)
  Maar voor de rest geen commentaar hoor. Schoon!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, ik dacht eerder dat je rood&oranje met geel had laten dansen. Maar nu we de muggenziften achter de rug hebben:

  Uw afwerking (met die paspel): beter kan het gewoonweg niet, me dunkt!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben echt fan van jouw jasjes! Heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een mooie afwerking! Heel schattig jasje.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh, geweldig weer! De olifantjes liggen hier ook thuis - kon ze ook niet weerstaan op de Cuijp (woon in Amsterdam), goed idee met 'spons' en die paspels, ik vind ze fantastisch, moet dat eens wat meer gaan toepassen. Wat maatschatting betreft zal dat meestal wel goed gaan idd, ik reken het ook ongeveer zo uit, maar bij mij was het nu toch te krap geworden. Ik heb net een jasje maat 74 gemaakt voor mijn 5 maanden oude knulletje, maar ja, dat is dan ook wel een beer van een kerel ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oooh, wat een schatje!! Echt leuk.
  Esther.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. een dikke hoeraaaaaaaaaa vpoor jou omdat de paspel zoooo moi past én samenvalt met de naad!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een prachtige jasjes! Als ik maatje 68 had, dan bestelde ik er meteen één (of twee) :).

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Roggbiv? Huh? Doordenker waar ik nu te moe voor ben? Maar niet moe om van fwiet fwiet te doen voor de paspel. Dat zien we graag zo'n perfectie!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Roggbiv, ken je dat niet? Rood-Oranje-Geel-Groen-Blauw-Indigo-Violet?

  Heel mooi jasje, Riet! En zo'n potlodenrol, dat staat hier ook nog op hetverlanglijstje...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Super knap werk. Je bent echt op elk seizoen voorbereid. Heel goed gezien. De potloodrol vind ik ook heel mooi gedaan en het is en blijft een leuk kado.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dank u Mamasha dat je die vraag durfde te stellen, dan hoef ik dat niet te doen!

  Heel mooi jasje!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Grappig! ik volg je blog al en tijdje met plezier en bewondering en ontdek nu dat je familie bent van T&I, goede vrienden van mij! Topkadoos zonder twijfel, echt heel erg mooi! als je een (van katoen?) patroon maakt van dat heerlijke jasje wil ik me er ook wel eens aan wagen, al weet ik niet of ik genoeg naai-ervaring en geduld heb om tot zo iets moois te komen... Maar mijn klein manneke dat even oud is als Menno, met wie we deze zomer trouwens samen op vakantie gingen, kan ook wel zo'n jasje gebruiken, dus ik wil het graag proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @Miet: grappig inderdaad! De 'Omabetty' waar ik het hier over heb, dat is dus 'Tante Betty' voor T. En dat patroontje, er zijn nog gegadigden. Wie weet gooi ik het binnenkort gewoon eens bij 'Riet legt uit'. ;-)

  @Mamasha en Ruimtevisser: Lily legt het uit, hierboven!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. ik blijf ze heerlijk vinden jouw jasjes! En ik ben blij dat het patroontje al in mijn bezit is, want versie 2.0 rolt hier vandaag onder mijn naaimachine.

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!