zondag 4 december 2011

Daar wordt (wat te vroeg) aan de deur geklopt

Ik was Sint, vannacht. Voor de eerste keer. Naast 'Zannes eerste keren' en 'Livs eerste keren' zou dat ook een label kunnen worden.

Sinterklaas

Tot nu toe deden wij daar niet aan mee. Sint kwam bij Omabetty en Opajan, Sint kwam op het werk, Sint kwam in de kribbe, geen Liv of Zanne die besefte dat Sinten soms ook thuis komen.

Maar vanaf dit jaar wel. We zagen in het schoolalbum hoe Liv leerde om cadeautjes te verpakken, stokpaard te rijden, te knippen in speelgoedboekjes en ook, erg grappig: spullen door een gigantische kartonnen schoorsteen naar beneden te gooien. Liv werd gesint-washed. Sint zouden we zijn.

Ik had vroeger veel vriendinnetjes waar de Sint al voor zijn verjaardag langskwam. In het weekend. Zodra ik wist wie de Sint was, vond ik al die juffers verwende nesten. Want wie niet kon wachten tot de échte verjaardag van de Goedheilige Man, die deed het fout. Sorry dames! Ik besef nu pas dat ìk het luxekind was. Jullie, lieve vriendinnen, waren dochters van twee uit-huis-werkende ouders. Die op Sints verjaardag om kwart voor zes opstonden. En zuchtten van opluchting als jullie om zeven uur, gewassen en min of meer gevoed, zo weinig mogelijk gevecht hadden geleverd om met een lege blaas opvangwaarts te vertrekken. In mijn schoen lag dan misschien geen riante hoeveelheid speelgoed, hij werd wel 'ontdekt' op de ochtend van 6 december. En tot tien na acht mocht ik met de verworvenheden spelen.

Geen thuisblijfmoeders ten huize Liv en Zanne: ook wij waren vandaag weekendsinten. Onszelf sussend met 'ze hebben toch nog geen tijdsbesef, als ze kalenderlezen nemen we wel een halve dag verlof'. Verder niet minder pret, uiteraard!

Zanne kreeg een pop. Dezelfde als Liv maar met een andere huidskleur en andere kleedjes. ("Kijk, moeke, mijn pop is verkleed!") Een pop die Zanne, zoals verwacht, links liet liggen. (Ze deed 1 keer aai.) Dat zal wel keren, binnen een half jaar. En omdat er in de lente, als ze anderhalf is, voor Zanne geen feestdag inzit, kreeg ze haar baby nu.

Liv kreeg winkelwaar. En dat in tijden van crisis. Een heel kratje vol. En vals geld. En valse groenten. Dat werd tijd: ze had tot nu toe alleen nog maar speeltaart, speelkoekjes en speelijs. Qua gezonde voeding kon dat tellen...

De ene Sint was verantwoordelijk voor het aan te kopen deel van het geheel. De andere kroop even achter 'zijn' naaimachine. Kwestie van dat weinig feministische beeld van de Weldoener even bij te stellen.

Om optimaal te kunnen deelnemen aan de culinaire activiteiten des huizes, kreeg Liv een keukenschortje. Katoen met een zakje aan de ene kant, voor in de speelkeuken.

Schortje katoen

Toile cirée aan de andere kant, voor als ze echt mee kookt. De topper is 'soep maken': ik snijd, Liv pelt bouillonblokjes. (En slaat er mee aan het boetseren, als ik even niet oplet.)

Schortje toile ciree

En omdat we daar intussen toch in geoefend zijn: paspel tussenin! Bovenaan een stropper voor de perfecte maatvoering en vlot in- en uiten. En toen kon ze aan de slag. In eerste Sinteuforie had Liv geen zin in poseren, uiteraard, maar enige paparazzi tijdens de volle actie, die werden wel geduld.

schortje

24 opmerkingen:

 1. een stropper! dat ik daar niet aan gedacht heb toen ik dat schortje maakte.
  hier ook een weekendsint. ook al moeten we pas om kwart na 8 het huis uit, 's morgens is er toch geen tijd op overschot

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat schortje is super, die stofjes! En de stropper ga ik zeker onthouden tegen dat ik er hier ook eentje maak, ooit, ergens in de toekomst.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk schortje! Herkent ze jouw hand er niet in? Dat zou ik hier niet meer moeten proberen. Hier wel een dinsdagochtendSint. Om tien voor acht moeten we de deur uit, 't zal dus helaas snel moeten gaan. Maar toch...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooie krullen hebben jullie :).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ge had het misschien al zien passeren op fb (met de nodige commotie bij tom)... Hier komt de Sint wel op zijn verjaardag. Al begrijp ik de vervroegde komst owv praktische ochtendbezwaren. Elk ander bezwaar neem ik als ongegrond. ;)

  Vraag is, wat doet ne mens over twee jaar als hij op vrijdag 6 december verjaart? Het weekend daarvoor is het begot 30 november/1december!

  En oh, er gaat toch niks boven contente kindergezichtjes bij het ontdekken van dat leuks!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. geniaal mooi schortje, en met een stropperke! Geniaal zoals ik al zei!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dan waren wij vanacht samen Sint! Ik hou van die dagen. Echt houden van, het enige waarbij ik dat toelaat! Ze ziet er gelukkig uit die Liv!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier was het ook sint... en ze liepen ook de hele dag met de schort aan... omdat de sint de keuken bracht die jullie blijkbaar al hadden :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. jullie waren tenminste al aangekleed. hier vanmorgen, 5.30u, dochters in alle staten omdat zwarte piet hun kamer vol WC-papier had gehangen... tja, en toen was er geen houden meer aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. hoe leuk! :) goh, de sint kan toch nooit overal tegelijk zijn eh. die man wordt al een dagje ouder! gun hem de rust maar om alle kindertjes op zijn gemak te bezoeken om speelgoed te brengen, ipv de hele nacht van hot naar her rennen!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. bij ons kwam de sint ook al langs dit weekend. Ook al om een keuken te installeren... Hier bij ons maakte hij er twee koksmutsen bij. Dat schortje moet ik onthouden!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. super, die schortjes! heb er ook eentje voor Mitte. Uiteraard niet zelf gemaakt. ook ovenhandschoenen. Mitte vindt het geweldig, samen met mama koken. En mama vindt het ook geweldig, dan kan ze tenminste koken, wat anders met een hangerige peuter, pas uit de crèche, echt niet evident is.
  Enneeu, hier kwam de Sint ook in het weekend, voor de echte verjaardag :).

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dat schortje is superschattig. En zeg, waar koopt ge dat, zo ne stropper? Veritas of Hexagoon wellicht. Maar misschien is diene van u wel gerecycleerd, of niet? Ik heb dat ook nodig, zo'n ding, daarmee.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. soep maken... dat gebeurt hier net hetzelfde! Mooie schorten!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. En leven het keukentje van den Ikea!
  Hier ook al 2 jaar een topper!
  Met de nodige potten, pannen, bordjes en nep-eten natuurlijk,...
  De sint komt vanacht nog langs en die neemt een tutje mee. Dat word nog spannend.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hele mooie schorten. Leuk ideetje. Het keukentje staat hier als kadootje voor Kerstmis opgeschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Haha, hier ook, tegen de principes, een vroege Sint, al was het maar omdat de Gilbert anders hun snoetjes niet kon zien wegens te laat thuis van het werk. Maar wacht tot ze de kalender snappen!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Oh, de perfectie! Zelfs van een simpele schort maak jij iets speciaals... Chique!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Oh supertof! Mag ik dat patroontje eens lenen voor je schortje? Keukentje komt hier ook in huis binnenkort!
  Groetjes
  Annelies

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat een lief schortje! En het wordt ook meteen goed benut zo te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat een mooi schortje! En goed bedacht alweer, met die toile-ciree.

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!