zondag 11 maart 2012

Omabetty

Dat ik de professor Gobelijn van het team ben. Schreef zij. Ik kon daar mee leven. Meer nog, ik vond dat een compliment. Ik heb het van geen vreemden. Ik werd waarschijnlijk geboren met een vijsje dat al een heel klein beetje los stond. En als dat niet het geval was, dan werd er tijdens mijn opvoeding door Omabetty (mijn moeder, oma van Liv en Zanne) flink aan gedraaid in de dwarse richting.

Ik vertelde al eens dat ze mijn partner in crime is voor 'hoe zotter, hoe liever'. Maar ze is mijn kompaan voor veel meer dan alle-gekheid-op-een-stokje. Naaien, om te beginnen! Zij gidste me door de allereerste stappen, schuimt voor mij het net af op zoek naar ideeën, ze heeft een abonnement op Ottobre en ik mag lenen. En als ik helemaal geen tijd heb? Dan stikt ze in mijn plaats.

Het vrolijkste jurkje van deze zomer, bijvoorbeeld. 

zomerjurk

Met vooraan een 'overrokje' dat schuin in de zijnaad is gefronst. Eigenlijk een wintermodel, uit een obscuur Duits patronenboekje als ik me niet vergis. Maar met die grote bloementekening (tricot van prachtige kwaliteit van bij Vermiljoen) werd het wat te kakelbont voor de zomer. Dus de lange mouwen werden 3/4 en de zon hing in mijn kast.

Ik kreeg nog wel meer met de paplepel mee dan gekke ideeën en handwerktips. Boeken en verhaaltjes waren ook een vaste waarde. Uit de grote voorraad in de kast. Uit de stapel van 25 exemplaren, de maandelijks vernieuwde bibliotheekvoorraad. Of gewoon uit Omabetty's hoofd. Ik herinner me nog levendig het doen en laten van Pepino, een clowntje dat af en toe verscheen in een gat in de muur naast de trap. (Omdat we dat eigenlijk een beetje een griezelig hol vonden.) Of van 'Jacobina met de gebroken vleugel', een saga over een tegen-de-kerktoren-gevlogen paasklok. Ik ben er zeker van dat die verhalenpaplepel er voor heeft gezorgd dat ik dit deel van mijn job zo graag doe. 

Ook nu er kleinkinderen over de vloer komen is Omabetty's verhalenstroom onuitputtelijk. Of ze eens kon voorlezen in Livs klas? Welja. Omabetty verzon Simon, een uit de kluiten gewassen spin. Opajan verzon er een liedje bij. Het didactisch materiaal heeft zowaar een handwerktintje.

simondespin

Benieuwd naar hoe Simon aan zo'n kleurrijk web komt? Neem je (klein)kind onder de arm en kom langs in de (voor)leeshoek op Van Katoen!


21 opmerkingen:

 1. Ik wil ook een oma Betty op bezoek in mijn klas! Of eentje die kleedjes naait :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fantastisch :)
  En zo'n prachtig kleedje!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Maar waw seg! Twee keer waw! Wat heerlijk zo'n creatieve oma (hoewel ik ook niet te klagen heb)!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. O, aan dat modelletje ben ik ook bezig in de naailes! 't Komt uit My Image, kan dat?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh, dat kleedje! (dat stofje!) Ben wel benieuwd naar wat meer details van dat kleedje, breng eens mee :-)?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zalig kleedje én wat een superoma!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wow, wat moet het fijn (geweest) zijn bij jullie thuis!!!
  en die jurk is prachtig!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nu ben ik wel curieus naar die spin! Ik breng mijn dochters mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een kleurrijk spinnenweb, dat ziet er weer iets origineels en creatief uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Amai, gij hebt gewoon een heel didactisch team om uw dochter mee te geven naar school!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. leuk kleedje, maar vind je kousenbroek ook wel mooi! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Amai, dat vind ik nu ne keer supertof...dat je zo met je mama een gelijkaardige 'interesse' (over understatements gesproken) hebt. IK kijk er al naar uit haar te ontmoeten op Van Katoen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Waauw de zomer spat eraf, heerlijk zonnig kleedje!
  En waauw Simona de spin ziet ongelooflijk cool uit, mijn interesse is gewekt!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Eigenlijk zou omabetty liever stilletjes met de kindjes in een hoekje knutselen en verhaaltjes lezen, maar met een bloggende dochter schijnt dat niet te lukken. En op die creatieve geengageerde dochter ben ik toch wel heel erg fier.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. waw je kleed!!! Laat de zon maar komen..

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Prachtig jurkje! Geweldig om je hobby te kunnen delen met je moeder (doe ik ook!)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Oh, dat heb ik vorige week ook gemaakt, dat kleedje, het komt uit My Image winter 2010/2011 dacht ik. Hier ook een absolute voltreffer! Leuk stofje!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Mijn kids hebben ook een Oma Betty. En die verdiende ook wel eens een lofzang. Zie mijn blog ...

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Gevonden! Ik wist dat ik dat kleedje nog ergens op een blog gezien had, en maar zoeken, dus. Nu kan ik meteen naar hier linken in m'n eigen berichtje over hetzelfde kleedje.

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!