maandag 2 april 2012

Tutorial: biais rondom (en ook: wie won?)

Om een randje af te werken met biais, merkte ik al dat Mme's tutorial heilig is in Vlaams blogland. Iedereen lijkt biais in twee stappen te stikken: eerst openflappen en binnenin stikken, daarna afwerken op de goede kant. Ik doe dat niet zo. Deze keer niet omdat ik te lui ben, maar simpelweg omdat ik dat truukje niet kende toen ik met naaien begon en intussen mijn eigen manier (dichtstrijken en in 1 keer stikken met naald uit center) gewoon ben. Mijn manier werkt wel alleen als je met de biais rond een paar lagen katoen moet, bij spons en dergelijke loopt het fout.

Enkel de afwerking op de hoek, daar had ik altijd last mee. Op de hoek plooide ik het laatste eindje onderin, maar bij het vastzetten kwam dat toch altijd een beetje 'piepen'. Of zat mijn stiksel aan de onderkant niet door de biais. Dus doe ik dat tegenwoordig met deze kleine omweg.

Strijk de biais zo nauwkeurig mogelijk dubbel.

strijk biais

Bepaal waar de zichtbare naad in je biais moet komen. (In dit voorbeeld koos ik een naad van de hoes. Bij een rokje of jurk kies ik meestal een zijnaad.) Leg de biais een eindje voorbij die plaats, dichtgevouwen om je stof heen.

eindje voorbij de naad

Begin met het vaststikken van de biais, zo'n 5 cm voorbij de plaats waar straks de zichtbare naad  van de biais komt. (Dus in dit geval: niet gelijk met de gekozen naad van de hoes, maar 5 cm verder.) Richt het midden van je naaivoet op de rand van je biais en zet je naald uit center. Als je nauwkeurig hebt gestreken en het stof is niet te dik, belandt je naald op deze manier ook aan de onderkant steeds in je biais.
 
naald uit center

Hecht af een vijftal cm voor je aan de gekozen naad komt.

afhechten voor het eind

Haal het geheel onder de naaimachine vandaan, en duid voor beide losse eindjes aan waar de naad zal komen te zitten.

naad aanduiden

Plooi voor beide losse eindjes de biais open en trek een streep op de plaats van de speld.

verdwijnstift

Leg beide eindjes biais met de goede kanten tegen elkaar en doorstik op de plaats van de streep. Knip afgerond af. (Voor een nog mooier resultaat kan je de biais op dit punt ook helemaal open klappen en met de goede kanten tegen elkaar vaststikken.)

afknippen

Keer de biais terug om, strijk het vastgestikte eindje eventueel terug dubbel, en zet vast over de afstand die nog los zat.

op het 
hoekje

Nadeel van deze methode: je hebt 2 afhechtpunten in plaats van 1, en die punten bevinden zich telkens een eindje verder dan de plaats waar de naad in de biais zit. Maar als je beide naden mooi op elkaar laat aansluiten vind ik dat zelf niet storend. (Of zeker niet zo storend als een hoekje biais dat er op het laatst onderuit piept...)

dubbele hechting

En tenslotte: wie mag er vanaf nu stijlvol snotteren?

Mijn lijstje met 'nog te bekijken traanklieractiverende cinema' is alvast eindeloos geworden.
Het moet niet altijd Random.org zijn die mag kiezen wie er wint. Dus keek ik op de doos 'Kleenex Ultra Soft' die in deze blogberichten figureert. En ik las dat er 80 zakdoekjes in zitten. Naja was de 80ste 'mededinger' en kan binnenkort nog eens naar 'Hatchiko' kijken met een doos vosjes op haar schoot.

Voor de tweede winnaar liet ik me leiden door mijn eigen tranen. Als ik op de Kleenexfilmvraag had moeten antwoorden, dan had ik meteen 'Dancer in the dark' gezegd. Ik kan zo al niet tegen films over ter dood veroordeelden. Gecombineerd met de zuivere onrechtvaardigheid van het geheel (heb ik nu de clou verklapt?) kan ik amper naar de muziek uit die film luisteren of ik heb het zitten.

Barbara heeft blijkbaar hetzelfde aan de hand. Omdat ik haar pijn zo goed kan voelen, mag zij vanaf nu Ninja's bij de hand houden als ze nog eens huilen moet.

Dames, graag jullie adres richting rietblogt@gmail.com!

22 opmerkingen:

 1. Supertrucje!! :)

  Proficiat aan de snotterende winnaars... ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hey... da's handig zeg. Ik denk trouwens dat de truuc van jou en mme goed te combineren is!
  Groet!
  Esther.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor de uitleg! Bij mij piept er ook altijd een stukje onderweg, stikken deed ik altijd in 1 keer. Ook te lui denk ik om het in 2 keer te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb nog eens ergens zo'n trucje gezien, maar vraag me niet waar, want dat was in het pre-pinterest-tijdperk. Daar werden de eindjes zelfs "schuin" aan mekaar gezet, zodat het geheel meegeeft als dat nodig is (zoals je zelf biais maakt en de stroken aan mekaar stikt). Maar ik heb dat nog nooit toegepast wegens luiheid. Dat van u ziet er wat simpeler uit, we zullen dat ook eens proberen :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Om dat dubbele hechten te voorkomen: kan je niet gewoon eindigen met de draad, opnieuw beginnen en langs achter met de hand hechten?

  Voor de rest stik ik biais ook altijd in één keer omdat met de andere methode ik vind dat je niet altijd schoon 'op' de biais achteraan zit bij het stikken (of ligt dat dan aan mij).

  Annick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kan. Ware het niet dat 'met de hand' zelden in mijn woordenboek staat. ;-)

   Verwijderen
 6. Ik doe identiek hetzelfde als jij! Tenzij ik te lui ben dan laat ik het hoekje gewoon piepen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik doe dat nog anders: ik leg mijn biais om te starten ook wat voor de naad waar het moet starten/eindigen, maar begin te stikken net naast die naad. Als je helemaal rond bent gestikt plooi en strijk ik gewoon een cm of zo van het einde van de biais om (op het formaat zodat het net tot aan de naad zal komen) en overlap ik dat een beetje (cm of zo) met de ongestikte start van de biais en stik ik door tot een paar steken over de start (die ik daarstraks niet vastgehecht heb). En dat ziet er proper doorlopend uit vind ik. Hopelijk begrijp je wat ik bedoel want merk dat het moeilijk is om iets met tekst te beschrijven wat in je hoofd een simpele handeling lijkt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat het zo is dat er bij mij aan de achterkant toch altijd wel een hoekje komt piepen. ;-) Maar inderdaad, in woorden veel moeilijker dan met foto's.

   Verwijderen
 8. Hoera! Wat goed dat ik er zelf nog niet aan begonnen was :-)
  En merci voor de uitleg van biais. Ik pin het direct!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zo doe ik het ook. Maar een hoekje maken zou ik nog niet gekund hebben. ga ik zeker proberen met jou uitleg...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zo doe ik het ook! Alleen het einde is bij mij soms slordig dus merci voor die tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ik doe het ook zo hoor.twee stappen duurt veel te lang!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zou ik er ooit echt lol in krijgen? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. merci voor de truc! spaart zeker tijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Oh, zo moet ik het ook eens proberen.. want bij mij moet het vooruit gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik doe net hetzelfde met biais. Gaat zo lekker vooruit. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dank je wel voor deze tip, is opgeslagen in mijn lijstje!

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!