donderdag 31 mei 2012

Very little black dress

Ik weet dat ik had gezworen dit jaar geen kraamcadeautjes meer te maken. Maar soms kruipt de inspiratie waar ze niet gaan kan. In dit geval ken ik de baby in kwestie zelfs niet zo goed. Haar vader is, hoe zal ik het noemen, een occasionele collega. Een keer per jaar huur ik hem in voor iets wat ik zelf niet kan. De moeder van het kind heb ik nog nooit gezien. Enkel op een foto op Facebook, waarop ze versgetrouwd op de trappen van het stadhuis stond. 

Het was die foto die het hem deed. Geen lang of breed of glanzend of wit, maar een little black dress met een sleutelgathals en een klein rood hart aan de ceintuur. Het kan zelfs zijn dat het in werkelijkheid een little donkblue dress was. Maar in elk geval: op de foto leek het zwart, en op dat moment ontstond er een babyjurk in mijn hoofd. 

Net zoals volwassenen soms voor minder zwart in hun kleerkast zouden moeten gaan, kan wat zwart voor een baby af en toe geen kwaad. Sommige mensen vinden dat absoluut not done (mijn schoonmoeder in de eerste plaats denk ik). Maar een boreling in zwart, ik vond dat dat wel eens moest kunnen. En zo op 't gevoel leken de ouders van deze baby mij wel een koppel dat dit stijlgewijs aankon. En toen viel het geboortekaartje op de mat en was het beeld compleet. Rosie werd haar naam en rood was het kaartje/boekje. Met sublieme tekeningen en een tekst die me een traan had doen wegpinken, ware het niet dat ik zelden tot nooit huil van ontroering. Zwart met roosjes zou het worden.

Very little black dress voor

Aan de buitenkant ging ik voor less is more. Een heel eenvoudig jurkje gebaseerd op dit model, met een sleutelgat in de hals en een kleine rode roos. De sleutel voor een mooi sleutelgat? (Moehaha...) Heel traag stikken. En goed nadenken in welke richting het sluitlusje er in moet zodat je geen twee keer moet herbeginnen.

sleutelgat

Geen idee hoe de stof heet, de beste omschrijving die ik kan verzinnen is 'tricot die niet rekt'. Ik deed wel even over het vinden van de juiste stof voor het beleg. 'Zwart met romantische roosjes' zat er in mijn hoofd. Dat is misschien wat raar, want 't is toch maar aan de binnenkant. Ach, noem me een snob, maar sommige merken vind ik net leuk omdat ze aan de buitenkant simpel zijn maar verrassende details hebben in de afwerking. Fluo-oranje knoopsgatenelastiek in een rokje. Een prachtige maar aan de buitenkant onzichtbare voering in een jas. Of gouden lintjes om een jurkje aan de kapstok te hangen. Vandaar dus de zoektocht de juiste stof voor het beleg: zwart met roosjes. Ik vond het uiteindelijk in de stoffencollectie van Annelies, waarvoor dank!

sleutelgat binnenkant

Beetje jammer dat het beleg wat hoog stopt, zodat je het kan zien door het sleutelgat. Maar dat kwam door de boog op de rug die nu eenmaal zo hoog zit. Als het kind het jurkje draagt zie je daar gelukkig niets van, maar het deed wel afbraak aan het beoogde belegeffect.

boog op de rug

En dan het moeilijkste van het hele project: een zwarte jurk fotograferen. Het lijkt wel of ik het ding tussen elke foto door een keer heb gewassen op 60°. Maar neen: het bleek gewoon onmogelijk om het elke keer met dezelfde belichting op de foto te krijgen. Wat dat betreft, alle tips welkom!

Very little black dress achter

44 opmerkingen:

Lily zei

Weer zo mooi, Riet! Waar blijf je de ideeën toch halen...

Stien zei

Absoluut prachtig!

maarnietvangrijs zei

Wauw, wat een topstuk!! Prachtig!!!!

juf Eva zei

Wat een leuk jurkje! En het is waar... een leuk beleg of rekkertje maakt een kledingstuk echt af. Daar word een mens vrolijk van... of ik toch ;o)

de blogbeer zei

Amaai, ik ben blij dat ik binnenkort weer een kindje krijg en dat jij dan (misschien?) weer een kraamcadeautje maakt, Riet!

heidi zei

supermooi, die mama gaat haar ogen niet geloven :-)

SoFilles zei

Oooh, zo mooi! Ik ben instant verliefd op dit kleedje en en was dat ook bij het andere ... Als ik zo'n kleedje nu zie dan mochten mijn meisjes ook nog baby'tjes zijn hoor!

De Zuster Van zei

Geweldig jurkje!
Enne, ik had je nog niet gefeliciteerd met jullie nakende boek dus bij deze...een dikke proficiat!

Mamanon zei

Prachtig!!!! En wat was de reactie van de ouders van de baby? Ben benieuwd. Ik vind het super en heel stijlvol. Origineel cadeau ook!

MultiVroon zei

Mooi!! Hopelijk echt iets voor de nieuwe kleine Rosie (ook leuke naam!) Laat je nog weten hoe het is ontvangen?? (+ foto, indien mogelijk?)

BIEN MAAKT zei

Heel erg mooi vind ik deze!!
Ben benieuwd naar de reactie van de kers verse ouders ;)

spiegel aan de wand zei

Super Riet! Zwart voor baby's kan echt wel

Een occasionele collega zei

Ik ken de baby beter. De moeder ook.
Mooie tekst, mooi kleedje.
We voelen ons hier nogal vereerd en verrast onszelf zo goed te herkennen in wat je schrijft en maakt.
Met zo veel dank!

Juffrouw Sanseveria zei

Ik had mij voorgenomen om niet meer te reageren op maaksels, maar dit is echt eens iets anders. Tof!

*Sam zei

Wooow, héél schoon!
Niet moeilijk dat de occasionele collega en zijn vrouw er blij mee zijn ;-)

Pretty cool stuff zei

Helemaal prachtig!!!! Echt wauw...
Katrien.

les quatre mères zei

Dat wordt een chique baby! Zelf heb ik ook dropjeszwarte rompertjes en 'marcellekes' voor de jongens gekocht en ik vind dat heel ok voor klein grut
Ik deel je mening dat je zelf beter meer kleur draagt en minder zwart, maar voor de kleintjes is het net omgekeerd.

Leentje zei

Geweldig! en zo mooi hoe al die puzzelstukjes samenvallen...
Wat zwart voor baby's betreft: zeer zeker!

Ollie en Wallie zei

heel mooi, en leuke details die het helemaal afmaken!

wapiti zei

Ik had ook wel een occasionele collega willen zijn! Zo'n mooi cadeau!

Storm zei

Heel mooi in zijn eenvoud!

Wollige wolkjes zei

Super!

Karla zei

Gewaagd, maar absoluut geslaagd!!!

Antoinette van Schaik zei

Super! Ik ben voor meer zwart, inktblauw, puur chocolade bruin en diep mos groen!

JudithG zei

Ik vind het ook heel mooi! zou er wel eens graag een baby inzien, want eigenlijk kan ik er mij niet zoveel bij voorstellen... zwart bij een baby! Maar het ziet er in ieder geval zeer klassevol uit!

Needle work zei

DIT is PRACHTIG!!!!
Als ontvanger zou ik dit ongelofelijk hard koesteren. Ik vind zwart af en toe ook zeker kunnen voor een baby. Voor mezelf is het 'not done', al is dat jammer voor dat afslankend effect.

JoChapeau zei

Wauw !!! En eerlijk ... ik ben eigenlijk wel superbenieuwd wat de ouders er van vonden ...

JoChapeau zei

Ik denk dat ik meteen een prachtantwoord heb op mijn onderstaande nieuwsgierige vraag ... Proficiat met jullie dochtertje !

ilseh zei

Ook mijn moeder vind zwarte kleren voor mijn kleine meisjes 'not done', maar mijn kleinste is dol op haar zwarte kleedje en staat er prachtig mee.
Rosie's jurkje is héél geslaagd! Nu nog een foto van Rosie-met-kleedje?

Nele84 zei

Zwart voor baby's rules big time. Echt wel. Ge hebt dat goed gedaan, helemaal af! Ik hoopte hierboven iets te lezen ivm dat fotograferen maar niks jammer genoeg. Ik vind zwart ook moeilijk. En ik heb dus ook een probleem met rood. Misschien moeten we eens zoeken naar een weekendcursus zwart-en-rood-fotograferen? (och, uh, ik moet bij die kleuren bij elkaar wel aan iets denken zeg)

Nele84 zei

En Rosie is een prachtige naam zeg. Doet me denken aan één van de allermooiste Vlaamse films ooit gemaakt: "Rosie".

joppe zei

Wat een mooi jurkje is 't geworden.

Fo zei

héhé ik dacht dat ik bij Oon aan het lezen was, foto's helemaal in haar stijl vind ik :).

Kapucijnaap zei

wat mooi zeg - het moet niet altijd lichtroze zijn. En dat kind heeft mogelijks de schoonste naam van de wereld

la merlette blanche zei

Natuurlijk moet dat kunnen, zwart voor mini's! Als dat nog niet zou mogen... Ik ben dus fan ;-)

Mie Katoentje zei

Oh, prachtig, ik ben helemaal voor zwart voor kleintjes sinds die éne Ottobre. Knap gedaan!

Frambooske zei

Dit is prachtig!

maaike zei

knap! en zwart mag idd wel eens voor een kleintje, zeker met zo'n schattige voering!

La fille Hella zei

Stijlvol, ik vind dat zoiets mag voor baby's! Heel mooi. Ik zag jou vandaag wandelen (ik zat in de bus). Allee het is te zeggen ik herkende u oudste dochter van hier op je blog! ;-)

Mamasha zei

Zwart kan zo goed voor kleintjes! En wat betreft bijna onzichtbare details. Ik ben daar ook erg grote fan van. Een enorm schoon jurkje dus in mijn ogen!

Kir zei

Ik moet eerlijk zeggen dat ik mijn bedenkingen had over een zwart babykleedje. Maar toen ik het verhaal hoorde, was ik er al meer voor te vinden.
En nu ik het afgewerkt zie, vind ik het gewoonweg PRACHTIG!

Astrid zei

Zwart is gewoon super. Zowel O als J droegen als baby al veel zwart, al moet je er (zeker voor een meisje) soms lang naar zoeken. En inderdaad opboxen tegen mensen die dat niet vinden kunnen. Prachtig jurkje zeg!

Astrid zei

En laten we daar maar opboksen van maken. What. Was. I. Thinking. Foutje :)

Anoniem zei

Mooi!! Welk patroontje heb je hiervoor gebruikt?