dinsdag 30 oktober 2012

Momentopname

We vonden het allebei al langer: die muren van ons zouden wel eens iets anders verdragen dan witte verf en een slinger met geboorte- en andere kaartjes. Foto's, dat leek ons wel wat. Want kunstwerken staan op het prioriteitenlijstje nog na 'de vervanging van onze veldkeuken'. Om maar iets te noemen.

Maar op een of andere manier lukte dat niet: kiezen. Elke mooie foto leek alweer passé als we een week later naar de snoet van onze dochters keken en weer een andere, grotere, minder baby- of peuterachtige trek ontdekten. We zagen blikken die ons telkens deden besluiten: welneen, die foto is niet dè foto, is niet hèt moment, was niet net dìe dochter die ik in een doosje vangen wou, want die dochter zit nu hier voor me.

En zo bleven onze muren fotoloos. Wit. Na een tijdje: wit-met-vuile-kinderhandjes. Ook een decoratie die een tijdstempel met zich meedraagt, maar dan eentje die zeker niet het plan was...

En toen vroeg Pixum of ik zin had om hun site te testen, als in 'nu, meteen'. Ik scrollde door de zomerfotoreeks en koos, zonder veel na te denken. Tijdsdruk werkte prima blijkbaar! (Of misschien hielp het ook dat het een cadeautje was, tja.) 

canvas

Ik ging voor een foto die de zomer in zich draagt. Van de hand van Opajan, want die zag Liv vaak, deze zomer. (Ik was ergens mee bezig...) Van die keer dat ze naar de speeltuin gingen en ik later op de foto's zag dat ze haar hadden meegenomen in haar pyjama. "Want die pyjama's van tegenwoordig, daar zie je dat niet aan, dat is schoon genoeg om over 't straat te gaan." In dezelfde reeks zat ook nog een beeld van Liv op het potje, in de koffer van de auto, schaterend van het lachen. Wat mij deed denken aan die keer toen wij als kind in het centrum van Brussel zo nodig, en gordels moesten nog niet, en in de koffer stond een emmer, en toen werd het rood en Opajan stopte en achter ons stopte een lijnbus die prima zicht en ... welja. Eén foto, een vat vol memories, zoiets.

Ze mag er zijn, die hele grote Liv! Het bestellen was een eitje, de foto laadde vlot in en je kon makkelijk bekijken hoe het ding er uit zou zien. Op minder dan een week tijd was hij geleverd. Voor de advent heeft Pixum trouwens nog iets grappigs: je kan een fotokalender bestellen met chocolade-aftelsysteem! Helemaal geen last van een-canvas-is-zo-definitief-gevoelens. En je kroost maalt er vast ook niet om als ze die hele mooie foto gaandeweg mogen doorprikken om er lekkers uit te vissen.

Et voila, ze staat hier. Onze dochter-van-eeuwig-drie tegen de muur, een prachtige momentopname. Zodat we, als ze zestien is, nog weten dat ze die mooie kijkers op haar derde gebruikte om verwonderd naar de wereld te kijken. En niet voor een verleidingsaanval. Of om ze tot spleetjes te trekken in een geval van puberwoestenij.

We zijn er blij mee, met dat canvas. Alleen: u wilt niet weten hoe lang we er over zullen doen eer we beslissen waar ze hangen moet...

26 opmerkingen:

misslizz zei

de foto is werkelijk prachtig! je dochter uiteraard ook...

Happy in red zei

Aww, mooi zeg!
Es.

Lies(je) zei

Mooie foto!! En ik moest lachen, hier is het Opadirk (die maakt ook erg mooie foto's trouwens) en regelmatig gaat het dan, aan het eind van de dag, zo: ik "huh waarom heeft ze haar pyjama nog aan?" Opadirk: "oh, was dat een pyjama?" :-) Het zal dan misschien toch aan de pyjama's van tegenwoordig liggen.

emmel-prutsemieke zei

gewoon daar, 7cm naar rechts en 20cm hoger, de ideale plaats! mooi!!

Mie zei

Mooi zeg!

Ollie en Wallie zei

is ook een hele mooie foto, verdient een plaatsje tegen de muur!

Storm zei

Wat een mooie foto. Grappig van die pyjama!

maaike zei

knappe foto van LIv!
was het een lange levertijd? ik zoek nog een verjaardagscadeau voor Rob, maar dat is tegen de 22e november...

With love - by Eva zei

Opa's en oma's <3
En zeker als ze zulke foto's trekken!
Liv gaat binnen 10 jaar (tegen de tijd dat die kijkers dienen om te rologen en te lonken naar de jongens)eens goed kunnen lachen om die anekdotes ;)

Riet zei

Behoorlijk snel: zondag besteld, vrijdag geleverd, dus dat moet nog lukken!

eva maria zei

Wat prachtig, goed gekozen hoor! Onder tijdsdruk neem je de beste beslissingen, zeker weten. Te lang nadenken is nergens goed voor.

ruimtevisser zei

Mijne papa is ook ne opajan! Hele mooie,guitige foto.

Liezewiezewoes zei

Prachtig! Hier denken we nooit ove iets na... Onze tactiek: je laat de foto zooooo lang slingeren dat je da op een dag kotsen bent, de eerste de beste nagel pakt, op een willekeurige plek in de muur klopt en de foto er aan hangt. Zo gaat dat hierboven huize liezewiezewoes :)

De Zuster Van zei

LOL voor het koffer-verhaal! Prachtige foto trouwens.

Tante Jannie zei

Prachtig! Wat leuk trouwens dat je ook door Pixum gevraagd bent. Ik ook! :) Ik heb alleen iets anders laten maken (zal deze week binnen komen denk ik) maar tot dusver vind ik het een prettige online shop!

Lily zei

Wat een mooie foto! Wij hebben hier ook een canvas van Luca en die staat na een jaar ook nog gewoon op de kast, wegens keuzestress.

Anoniem zei

Hahaha, zo herkenbaar. Wij wonen al 7 jaar in ons huis met boven de zetel een blanke muur (die ondertussen wel een kleur kreeg) om 'iets moois aan te hangen'. Toen ik niets vond dat mooi genoeg / met de juiste maten / betaalbaar was, besloten we ook dat een foto ideaal zou zijn. We hebben zelf onze kinderen laten fotograferen door Emilie Vercruysse om één van de fotoreeks in het groot te bestellen. Maar... ondertussen zijn we 2 jaar verder en is de muur nog steeds leeg :-) De mooie foto's staan wel her en der wel verspreid in huis.

villa speelmama zei

Hier hangen ook nog steeds geen foto's aan de muur, ze veranderen zo snel en worden precies nog mooier met de dag. Op de kast heb ik er wel al een paar durven zetten maar die durf ik dan weer niet te wisselen ;-)

villa speelmama zei

hele mooie foto trouwens, nog vergeten te zeggen, ze heeft echt prachtige ogen!

Wollige wolkjes zei

Prachtige foto!

Lies: zei

prachtige foto! Hier wordt ook nog steeds gewikt en gewogen: welke foto's vergroten we uit en vooral waar hangen we ze precies op? Die theekan... ik heb hier exact dezelfde. Dat wil wel lukken!

Juffrouw Sanseveria zei

Schone momentopname!
Hier net hetzelfde: bijna geen foto's in huis wegens niet kunnen kiezen/ niet kunnen trekken/ vergeten...

Katrijn zei

prachtige foto!

maanmama zei

Alé toch Riet, dat je nu niet voor Zanne Tomaat bent gegaan! :-p

Astrid zei

Oh mooie foto.

Hier op het lijstje al heel lang 2 foto's van Olief en Julian. Vergelijkbare stijl, allebei 9 maanden oud. En ja, ze veranderen steeds. Maar de tijd mag soms ook wel even stilstaan :) Gaat al veel te snel.

Marina Grosemans zei

Zeer mooi... wat een leuk verhaal!

Wij hebben hier ook een canvas hangen van ons gezin hier http://www.herinneringenoplinnen.nl/ laten maken ook zeer tevreden!

Bij één foto was een klein, klein foutje wou het gewoon melden maar we hebben een nieuwe gekregen!