zondag 4 november 2012

(Bijna) Belladone

Ze worden zeldzaam, de trouwfeesten in onze omgeving. Er was een tijd dat we wekelijks het vol ornaat uit de kleerkast visten en onze vrienden elkaar zagen ringen. (Een keer zelfs drie keer op een dag.) Maar intussen zitten we in de fase 'iedereen zijn tweede/derde kind' en is menige trouwring voorzien van een bijpassend set oogwallen. Ook wij pleiten wat dat betreft niet onschuldig. Maar: het 'elastieksken' waarmee ik ben gehuwd, is zijn dansbenen nog niet verloren, dus als er een gelegenheid komt, doen wij nog steeds de nodige moeite.

Mijn nichtjes trouwde. En daar keken we dus naar uit. Ik plande een zelfgemaakte jurk en kocht het patroontje 'Belladone' van Deer & Doe bij De Stoffenkamer. De stof is een soort glanzend iets met de dikte van gabardine en een heel klein beetje rek. Wat de zaak er niet makkelijker op maakte maar kom, ik zei het al, het is maar een keer feest. Ik volgde het patroon met slechts twee kleine eigenzinnigheden. (Erg weinig voor mijn doen...) Hals en armopeningen zijn normaal gezien afgewerkt met biaislint. Maar ik plande een andere decolleté dus ik ging voor een ingewikkeld kluwen van voering en belegjes zodat ik de stofdelen gewoon kon doorstikken. Op de rug lukte dat prima en ben ik blij met het resultaat.

rug

En ook het meest gevreesde deel, 'probeer in de taille twee gelijke helften te krijgen als je de blinde rits er tussen stopt', lukte aardig. Al blijf ik worstelen met het staartje: je kan bij mij altijd goed zien waar de rits stopt en de rugnaad begint. Tips, iemand?

blinde rits

Ik mat mezelf na, moest 1 maat groter nemen dan ik normaal draag en stikte na een pasbeurt de zijnaden op 1 cm in plaats van de voorgeschreven 1,5 cm. Ranke dennen, die Françaises, denk ik...

Het patroon schreef een hoog gesloten decolleté voor maar daar sta ik niet zo mee. Dus ik sneed het patroon met een boogje door en voegde stukje toe met plooitjes bovenaan. Op zich best goed gelukt, maar erg flatterend vind ik het niet. Ik heb het, denk ik, nog steeds wat te hoog toegemaakt waardoor het lomper uitvalt dan de bedoeling is. Of misschien ligt dat aan de plaats van de borstnepen. Of aan de breedte van de schouderbandjes.

voorkant

De jurk is draagbaar en ze past, maar ze zat mooier in mijn hoofd, denk ik. Het zal dus niet de laatste Belladone zijn, want het was best een leuk patroon om te maken: volgende zomer opnieuw, in fris printstof en met nieuwe decolleté-experimenten! Al klinkt dat laatste voor mijn lieftallige wederhelft ongetwijfeld veel spannender dan het in werkelijkheid is.

Stof: Pauli, Leuven

41 opmerkingen:

 1. Blinde rits heb ik net een sancho cursus van gehad. Je moet met een gewoon rits voetje naad sluiten richting blinde rits en 0,5 cm voor rits stoppen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo te zien is de naadtoeslag onder de rits kleiner (smaller) dan de naadtoeslag bij de rits. Tip... eerst de rits er in zetten en vervolgens meten hoeveel naadtoeslag je hebt gebruikt en dan kan je de naad onder de rits sluiten, zodat het netjes doorloopt. Je kan niet in één keer tot de rits sluiten dus dat centimetertje (of zoiets) wat nog niet dicht is met de hand met kleine steekjes sluiten, succes met je volgende rits!

  Groetjes, Collie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. heel mooi!!
  al wil ik nu niet lastig doen maar ik heb ook vaak dat mijn armgaten een beetje staan te "gapen"
  zou een dubbele rij tetten de enige oplossing hiervoor zijn??

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Werkelijk prachtig! vakwerk, wauw...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geen tips enkel positieve complimenten!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Knap!! Hoe lang heb je deze jurk gemaakt?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ah! Zo mooi in die kleur!
  Dit patroontje staat ook heel hoog op mijn wishlist, alleen zit ik met een koopstop en mag ik het dus niet kopen. Ja. Zo braaf ben ik, ja.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik was benieuwd naar het jurkje waarover je het had en je hebt me bij deze helemaal weggeblazen. Dat kleur is helemaal mijn ding en jouw toevoegingske vind ik de max! De kloof tussen 'het zit zo in mijn hoofd' en 'in het echt ziet het er zo uit' herken ik al te goed, maar geloof mij maar als ik zeg dat ze echt waaaauw is.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik zeg super mooi, en misschien zijn we wel veel te kritisch op wat wij zelf maken! De kleur helemaal super!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik zou de decolleté idd wat dieper maken. De rug is daarentegen helemaal prachtig!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Chique! De plooitjes van voor en de uitsparing op de rug, ik vind het prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hola, wat een knappe jurk! Waar heb je dat stofje gevonden?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Amai zeg, dat is mooi! Die rug en de kleur! Ik moet dat patroon ook aan mijn verlanglijstje toevoegen. Hopelijk gaat het tot mijn maat.

  Wat de nepen betreft, die zou ik inderdaad aanpassen: de zijneep naar beneden verplaatsen en de lengte van zowel de zijneep als de vertikale neep wat verminderen. Voor de zekerheid het voorpand misschien eerst even in calico maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Maar allez, zo mooi! Hoe krijg je het toch in mekaar?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Waaw, prachtig!
  Als beginnende naaister kan ik hier alleen maar van dromen!
  Mooi model, prachtig stofje en hij lijkt je perfect te passen!!

  Echt goed gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Echt de moeite! Ook de stof vind ik heel mooi. Past goed bij dit patroon.
  Je hebt gelijk: de nepen zijn niet zo geweldig, ze maken het geheel nogal zwaar (op de foto althans).
  Toch wel een feestkleed!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. ah! dat patroon staat ook op mijn lijstje maar laatst was het uitverkocht. Supermooie rug! En de kleur: die staat je perfect.

  En wat de voorkant betreft: het doet me denken aan de laatste jurk die ik maakte toen ik begin september voor een huwelijk getuige was. Wat heb ik daar op gevloekt (op dat kleed). Het was toen een Simplicity-patroon en ik heb het drie keer in calico gemaakt... En gevloekt dat ik heb toen ik daarmee tevreden was en het in mijn koningsblauwe satijnstof maakte... pfoe! De tip van 'spiegel aan de wand' zou ik sowieso proberen, dat deed ik ook: zijneep naar beneden verplaatsen. Bij die neep laten zakken daar liep het bij mij mis gezien dat 'gebloes' naast de borst gaf, als je dus 'dubbele borsten' nodig had om de zaak te vullen :-) (maar ik heb al genoeg). Maar toch, met de nepen iets breder en iets hoger te maken viel het perfect. Al heb ik de wereld verwenst, dat wel maar calico als ik deze probeer aan te passen: zeker weten! En met mijn jurk (en alle toebehoren van juwelen etc) is alles in orde gekomen :-).

  Annick

  BeantwoordenVerwijderen
 18. dat ziet er zo geweldig ingewikkeld uit, maar wauw, wat heb jij er iets moois van gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ja, bij mij was het ook uitverkocht. Het is blijkbaar heel populair. Ik vind het heel mooi en geslaagd.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Een heel bijzondere jurk en uitvoering met die voorkant!

  Ik dacht altijd dat de figuurnaad bij de borst zo'n beetje naar de tepel moet wijzen, als richtlijn?! Misschien maakt dat nog uit voor hoe de voorkant valt.

  Maar als ik je zo zou tegenkomen zou ik wel oh en ah-en hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Prachtige kleur, prachtige rug, prachtige jurk!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Heel mooi riet! Ik vind het lompgehalte van de jurk toch wel erg laag ze, staat je wel heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wauw jong, die rug!!!! Ik vind zo'n jurk maken op zich al een hele prestatie. En zo op de foto's vind ik hem heel geslaagd, en vooral erg feestelijk, met dat tikkeltje bling bling.
  Ik ben benieuwd naar het decolleté experiment, en inderdaad, misschien is hij iets vrouwelijker voor jou met fijnere schouderbandjes.
  't zijn misschien ranke dennen, met forse schouders, die Francaises?

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wauw! Die rug is echt zo prachtig! Ik vind het super knap dat je gewoon een hele jurk zelf maakt. Ik blijf toch een beetje steken bij de rokjes van Mme :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Jij mag supertrots naar het trouwfeest gaan (of is het al geweest?). Ik vind het geslaagd, die plooitjes van vooraan: mooi; hoe gedaan?

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ik ben helemaal fan van stof en rug. Die decolleté mag inderdaad wat meer zijn, hoewel ik het nu toch ook al zeer geslaagd vind.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. wauw, graag meer van dat !!!! Ik zal (ooit, want het is een naailesjurk) de hemdjurk van deer&doe showen

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Zonder dubbele agenda: uw decolleté moet dieper, dan gaan die plooitjes veel schoner zijn.
  Jaja, uitleggen kan ik het wel, maken dat is iets anders! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Ik ben anders precies toch wel redelijk fan... En gij, een patroon voor den eerste keer en dan direct efkes den décolleté aanpassen. Geen wonder dat gij boeken kunt schrijven. Dat boek, ik kan het geen twee uur laten liggen zonder nog eens te bladeren. Opkomende verslaving?
  http://with-love-by-eva.blogspot.be/2012/11/blij.html

  BeantwoordenVerwijderen
 30. het is prachtig, dit model wil ik zeker ook ooit eens maken - weliswaar ook met een diepere decolleté!

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Zo'n prachtige stof. Daar ga ik me nog niet aan durven wagen. Ik worstel momenteel met de matentabel: hoewel ik een vrij smalle taille heb, zou ik die 3 maten groter moeten nemen dan borst en heupen... Dit lijkt me nogal extreem. Hebben die françaises dan allemaal wespentailles of mismeet ik mij?

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!