donderdag 3 oktober 2013

Naaiboekenmix voor een feestdag

Voor het huwelijk van Lien en Kim stak ik niet alleen mezelf in het nieuw. Net na het aanzoek, nu zo'n twee jaar geleden, beloofde ik bruid en bruidegom dat ik hun zoon en dochter zou voorzien van handgemaakte kledij voor de feestdag. Vince (bijna 6) en Kaat (bijna 4) mochten immers mee in the picture staan van wat er werd gevierd.

Kaat en Vince 4

Ik bezorgde mijn collectie naaiboeken der Vlaamsche Blogsters aan het gezin en de keuze viel op jurkje Luna uit Zelfgemaakte Kleertjes, en het hemd Loïc uit datzelfde boek. Voor de stof kozen ze voor grijze Lotta Jansdotter en effen oranje, assorti aan de details in mama's bruidsjurk en de oranje gerbera's in het bruidsboeket.

Voor een trouw mag het allemaal wat preciezer, en dus maakte ik een proefmodel. Gelukkig maar, want de gekozen modelletjes bleken niet echt op maat van het figuur van Vince en Kaat. Daar is zelfmaak voor: aan de slag voor enige aanpassing!

Kaat heeft met haar 4 jaar nog niet het rijzige meisjesfiguur dat het model van het jurkje Luna echt tot zijn recht laat komen. Dus gooide ik het over een andere boeg. Ik nam het basismodel uit Stof voor Durf het Zelvers en tekende een gelijkaardige jurk met plooien en zakklepjes op basis van dat model. Ik voegde kapmouwtjes toe die ik, om het grijze wat op te fleuren, een oranje voering gaf. 

Jurk Kaat voor

Voor de zakkleppen knipte ik paspel uit de hemdstof en daarmee maakte ik ook de strik. De hemdstof rekt een heel klein beetje en ik verstevigde ze niet voor de strik, wat een krullend effect gaf dat we mooi bij de jurk vonden passen.

Jurk Kaat achter

Ook het proefmodel van het hemd Loïc uit het boek hing erg los rond Vince' lijfje. Dus nam ik nog een derde naaiboek ter hand en tekende ik het Gingerbread hemd uit Homemade Mini Couture, waarvan ik al had gezien dat het erg mooi staat voor een smal jongenslijf. Ik knipte en plakte met het patroon tot het de details van hemd Loïc had: een stolplooi op de rug, een Maokraag en een 'krom beleg' aan de voorpanden. En ik voegde lange mouwen toe met een mouwsplit.

Hemd Vince

Ik tekende nog een losse knopenbies om met grijze stof het effen oranje wat te breken. 

Kraag Vince

In Zelfgemaakte Kleertjes staat omschreven hoe je het kraagje weg kunt werken tussen de belegdelen, maar er komt handwerk bij kijken. Dat moest met de machine te omzeilen zijn, dacht ik, en na behoorlijk wat puzzelen kreeg ik gelijk, zoals je kunt zien op deze ietwat bizarre binnenstebuitenfoto.

Vince Binnenstebuiten

En alweer, net zoals bij mijn blinderitszoektocht een paar jaar geleden: net na mijn Eureka dwarrelde ik voorbij haar blog en vond ik het allemaal haarfijn uitgelegd. Voordeel is dat ik het na al mijn denkwerk nooit meer zal vergeten, maar in het vervolg ga ik toch nog eerst hier eens snuffelen voor ik zelf het warme water wil uitvinden...

Ik moet toegeven dat ik op voorhand, en nog steeds tijdens het maken, een beetje bang was van het effect van een effen oranje hemdje. Ik grijp meestal nogal snel naar stof met een tekening, maar daar was de bruidegom niet zo'n fan van. Maar zo bij elkaar en met de grijze details zag Vince er een hele meneer uit: een zesjarige medegastheer kan best wel wat kleur gebruiken.

Kaat en Vince 1

Kaat en Vince 2

Kaat en Vince 3

Nog vele jaren, meneer, mevrouw en mini-exemplaren!

(Met dank aan Katrien Vrebos voor de foto's!)

25 opmerkingen:

 1. Ik ben fan van grijs met oranje.
  En van uw zelfmaakontdekkingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben helemaal fan van de jurk.....en van u natuurlijk ook!
  :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lol, een patroontje uitkiezen om er dan gewoon geweldig uw eigen ding mee te doen. Knap!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig. En wat een mooi cadeau voor het gelukkige paar !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat oranje is een prachtige kleur! Ik ben helemaal weg van het jurkje!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Alweer het bewijs dat jij echt een prof bent, zo mooi als jij kan stikken en afwerken!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi, mooier, mooist... supermooist!
  Whawwwwwww

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo mooi gemaakt en wat een prachtige foto is dat waar de twee kleintjes naar de kleding van papa en mama kijken. Dat is er eentje om in te lijsten.
  Prachtig gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. zo mooooiiiii ! vooral dat jurkje echt heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Die gezinskledingfoto's vind ik de max! En uw patroontekentalenten ook, maar dat is oud nieuws, gezien het aantal keren dat ik deze bewering hier reeds neertypte. Het zouden niet meteen mijn kleuren zijn, maar het kleine koppel ziet er heel vrolijk uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Telkens weer moet ik jou bewonderen om jou 'denkwerk energie'.
  Prachtig cadeau voor het verse paar!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Lien (de overgelukkige bruid)4 oktober 2013 om 00:16

  Ja absoluut één prachtig cadeau! Héél leuk ook om al die geweldige reacties te lezen over de kleedjes van mijn (bruids)kindjes! En over jou geweldige talenten, Riet. Via deze weg nogmaals: MERCI!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Net wat ik bedoel met 'Ieder zijn talent'! Heel knap gemaakt en super dat je er zo gewoon even je eigen draai aan kan geven!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik hoop dat ik ooit ook zo ga kunnen toveren met patronen. Ze zien er heel erg mooi uit, die twee.

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!