vrijdag 12 september 2014

Vier vingers en een koekjesdoos

Dat ik tandpijn had, vier jaar geleden, weet ik nog. Dat ik het wachten beu was, op een prachtige nazomerdag een lange wandeling ondernam en 's avonds gek werd van de tandpijn. Dat ik moeilijk in slaap geraakte en om 00u30 wakker werd van de pijn... in mijn buik. En om 02u42 was jij daar, een hele (lange) bol baby!

Vijf dagen oud, op het punt te ontdekken waar het klokje thuis tikt...

Zanne 0

... en intussen alweer vier jaar!

Zanne

Ik mag voor een keer een pluim steken op de hoed van mijn moedergeheugen. Meestal ben ik een held in last-minute overpeinzen waarmee ik mijn dochters voor hun verjaardag kan plezieren. Terwijl ze - zo zijn kleuters dan - eigenlijk een heel jaar door tips geven over wat ze allemaal mooi vinden en 'echt echt nodig hebben'.

Maar dit jaar maakte ik een mentaal lijstje en werkte het netjes af. Tot grote vreugde en - oh warmmaker voor mijn moederhart - zichtbare dankbaarheid van Zanne.

Vuurwerkstokjes om Liv in een kikker om te toveren: check!
(En de kikker nam haar rol ernstig.)
Roze lippenbalsem van Hello Kitty: check!
Een vriendenboekje: check!
Een roze fietshelm: check!

helm

En dan de meest arbeidsintensieve wens van mijn jongste: koekjes van Pippi Langkous. Om uit te delen in de klas. Want Zanne blijft qua rolmodellen hangen bij de opperdeugniet uit kindertelevisieland: Pippi is nog steeds haar grote heldin.

Eens rekenen hoeveel arbeidstijd ik voor die bestelling in mijn agenda moest reserveren... Zanne zit sinds dit jaar in een klasje van 16 kleuters en dat doet haar duidelijk goed. Ze verdronk een beetje in de groep van meer dan 30 van vorig jaar. Ze maakte het in de klas dan wel niet bont, thuis was ze doorgaans knorrig en niet zelden lichtgeraakt en furieus. Bij het opstaan vroeg ze elke dag hoopvol of het toevallig al weekend was. Sinds september gaat ze graag naar school. En vertelt ze honderduit. Een opluchting voor ons allemaal. Pippi's voor 16 kleuters, dat was een uitdaging die ik nog wel zag zitten!

Bij Laura's Bakery vond ik een recept van gemberkoekjes die tijdens het bakken hun vorm bewaren. Ik testte ze eerst een keertje en ze bleken naast vormvast ook heerlijk te zijn. Een koekjesvorm van Pippi vond ik niet meteen. Na wat hersenpijniging over flexibele materialen die ik tot vormpje zou kunnen plooien, loste ik het eenvoudiger op. Het silhouetje uit een placemat knippen, op het deeg leggen en uitsnijden met een aardappelmesje bleek prima te werken!

uit de oven

Bij Aveve vond ik een handige tekenpen en kleurstoffen. De icing zelf maakte ik à la Piet.

icing

Ze grijnsde bij het ontdekken van haar koekjes, die Zanne. Net zo hard als Pippi. Ze keek toe hoe ik de oogjes tekende, met haar voeten op de tafel, volledig in haar rol.

pipi langkous

een hele doos

Fijne dag, mijn viertje! Een knipoog naar de tijd toen je met je 4 kg 260, met je 57 cm en je lijfje vol babytranen en dito volume in mijn armen belandde. Volume heb je nog steeds, tranen soms ook. Maar er zijn vooral veel fratsen bijgekomen. Een grote glimlach voor de kleutergrappen waarmee je mijn dagen kleurt!


36 opmerkingen:

 1. o, zooooo superrrrr, die koekjes!! Dat moet mij nu ook lukken, want daar zou ik mijn 5-je ook enorm gelukkig mee maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hiep hiep voor zanne! en hoera voor die supertoffe koekjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Superduper! (En wat een knaller van een baby, 57 cm!)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat heb je weer een pareltje van een tekst neergepend. en nu voel ik me wel een heel slechte moeder als ik de traktatie van mijn kleuter bij haar vorige verjaardag overpeins. Tja, je hebt het, of je hebt het niet zeker...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Was zij echt 57cm lang? Holy moly! Petje af voor jou hoor :-) Dikke proficiat voor Zanne, met deze koekjes scoren jullie allebei!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hieperdepiep Zanne! Wij vieren hier ook zo'n deugeniet vandaag :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik krijg er kippenvel van,je bent een mama naar mijn hart je jarige zo verwennen en niet met die toffe roze helm maar ook met die koekjes en de kleine cadeautjes. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Amai wa e leuke koekjes!! Hier vandaag ook eentje jareg! Hip hip!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Geweldig leuk!!! Hip hip hip hoera voor Zanne!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoera voor Zanne!
  Bij haar geboorte vlot groter en boller dan mijn baby van 1 maand oud toen. :)
  En om u te troosten: mijn kind van vier heeft sinds enkele maanden ook behoorlijk wat volume bij. *veegt zweet weg*

  BeantwoordenVerwijderen
 11. hip hip voor Zanne maar zeker ook voor de mama (en papa :-)). Maar toch: het is gepast om nu te zeggen: jij hebt een pippikoekenhartje!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hier leunt er eentje van 5 op mijn schouders en roept 'hey, grappige koekjes'! Well done mama Riet and dikke proficiat Zanne (die plots wel erg op jou lijkt!)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Gij zijt toch ongelooflijk, hé! Wat een prachtige koekjes! Gelukkige verjaardag Zanne.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Fantastisch mooie koekjes geworden! Nog een dikke proficiat voor jullie kleine meid..

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Proficiat aan de jarige! Die koekjes zien er overheerlijk uit en zullen het vast niet lang volgehouden hebben in 'kleuterland'. Mijn kleinste uk was slecht 45cm groot bij de geboorte en woog 3kg500. Dat is gewoonweg 12cm verschil met mijn kleine bolle baby ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Knappe koekjes! Telkens ik ergens iets van Pippi zie, moet ik aan jouw dochter denken! En die vuurstokjes doen het hier ook nog steeds, ook al zijn ze 20, bijna 19 en net 16.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Zo leuk die koekjes! 't Mijne is er bijna 5 maar ik ben ervan overtuigd dat ik er haar net zoveel plezier mee kan doen! Bedankt voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik word helemaal warm bij het lezen van dit alles... Dikke kus voor Zanne en hoera voor mama's koekjes! Mega, joh.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wow! Tof gedaan, die koekjes! En hiep hiep hoera voor Zanne!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Een dikke proficiat voor Zanne! En mijn 4,5-jarige droeg 4,5 jaar geleden net hetzelfde babypakje :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. 4 jaar al! Ik kan me nog perfect herinneren toen je hier kwam vertellen dat Zanne geboren was. Ongelofelijk dat dat al 4 jaar geleden is!
  En helemaal op zijn Riet's,..., heerlijke Pippi koekjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Gefeliciteerd! En hier ook een inmiddels 5-jarige die grote fan van pippi is! En allemachtig, 57 cm....

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Fantastisch, een big smile hier!
  Proficiat!
  Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Nog een poging: Dat zou mijn bijna-tweetje ook geweldig vinden! Ik onthoud deze versie voor haar verjaardagsfeestje binnenkort. Ik heb zelf wel vormpjes van alle Pippi Langkous figuren, in Stockholm gekocht. Altijd bereid ze uit te lenen!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. 57cm? Dat is wel heeel lang (9cm langer dan die van ons)!
  Proficiat en die koekjes zien eruit om in te bijten :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wat een zalige blogpost! Gelukkige verjaardag, Zanne!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Hmmm, ik wil een koekje...
  Gelukkige verjaardag Zanne!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. hoera voor Zanne! En wat een geweldige koekjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Amaai, ik wist niet dat er nog grotere baby's dan 56 cm gebaard konden worden ...
  Uw pipi's vind ik de max !

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Amai, zoooooo'n leuke koekjes. Deze mag ik niet aan de dochter laten zien want dan hang ik er ook aan. En ik ben absoluut geen bakwonder

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Geweldig, die Pipi-koekjes! Mooi omschreven, dat laatste stukje.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. ik zag gisteren een poster van pippi langkous en ik dacht meteen aan jou (neen, ik ken jou niet, ja, mijn hersenen maken rare kronkels).
  Er is blijkbaar een musical die in de krokus over pippi die in de krokus naar gent komt (http://www.musichall.be/nl/kalender/alle-genres/p/detail/pippi-langkous-2) geen idee of zanne daar al oud genoeg voor is, maar ik kon het echt niet laten om ergens op je blog een reactie te geven...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah, zo tof dat je aan me denkt! En inderdaad, dat is iets voor Zanne: we gingen in de kerstvakantie naar die musical in Heist-op-den-berg (daar speelde hij ook) en ze vond hem geweldig. ;-)

   Verwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!