maandag 17 november 2014

I’ve got the blouse, part I: wat doe ik met die lintjes?

Het was een donkere avond in november, maar daar merkten wij niets van. Wij stonden naast ons kersvers boekenboeleke op de boekenbeurs, gewapend met drie naaimachines en een stapel vilt. Wij maakten een voornamelijk jeugdig (en tot onze verbazing overwegend mannelijk) publiek wegwijs in de wondere wereld van het zo-rechtdoor-mogelijk stikken. Menige tiener voorzag zijn smartphone van een vilten hoesje. En zijn kerstwenslijst van het woord ‘naaimachine’. Wonderbaarlijk.

Ik stond - want dat kan ik goed - wat bedrijvig te doen aan de stand. Op de krukken aan onze signeertafel zaten Oon en Vink mijn druk gedoe te aanschouwen. (Oon&Vink, dat klinkt als een hip architectenduo, vindt u ook niet? Maar dit geheel terzijde.) Ze bekeken mij van top tot teen. En dat mochten ze in dit geval, want ik had een van mijn favoriete jurken aan. "Wij," spraken ze als uit één mond "vinden dat jij een patroon moet tekenen van die jurk."

Well allright. Welk weerwoord heb je te bieden als zulke eengezinheid goedkeurend naar je boezem zit te staren? Ik ondernam een poging. Voor het bovenstuk om te beginnen: The Blouse, part I. 

lintjes

De jurk in kwestie is gemaakt uit erg soepel vallende stof gemaakt van weet-ik-veel-welk-materiaal. Bij Petite Couture kocht ik een lap viscose van Atelier Brunette. Die stof is niet helemaal vergelijkbaar met het origineel, maar in elk geval zeer geschikt voor het maken van een blouse, en ze verwerkt ook heel makkelijk.

De mouwen zijn erg losse raglanmouwen. Ze komen tot net onder de elleboog en bieden zo aardig wat verluchting in een toch niet al te koud model. Vele voordelen, dus. Het 'lijf' stak, raglangewijs, in no time in elkaar. Het patroon heeft geen borstnepen en is eigenlijk zowat recht op recht. Maar door het brede model stoort me dat niet: het zit comfortabel en ziet er niet totaal vormeloos uit. 
rug

Ik overwon dapper mijn polosluitingvrees en probeerde iets aan de hand van de fototutorial van Spiegelstiksels. Zonder patroon was dat niet evident en het eindrusultaat is dan ook niet perfect. Zelfs al betreft het maar een 'valse polosluiting' (voor zover dat bestaat) waarvan de onderkant binnenin is afgewerkt. Maar ik heb de truc nu wel door!
polosluiting

decolleté

De kraag van mijn jurk loopt uit in twee linten die je knoopt aan de hals. Ze maken op die manier een meer zedige affaire van het van het behoorlijke diepe decolleté. Daar wringt het schoentje bij deze blouse. Dat het decolleté minder diep is dan het origineel, is enkel een probleem in de ogen van de liefhebbers. Maar ik moest de blouse uit een meter stof wringen (want die had ik vrij doelloos gekocht) en dat bleek een te nipte zaak voor een elegante lange 'das': hij is net te kort om, eens geknoopt, mooi naar beneden te vallen. Ik weet dus niet echt een blijf met die linten.
knopen

Dus laat ik ze maar open hangen! Misschien wat vreemd, maar het geheel moet dan ook worden geklasseerd onder de noemer 'draagbaar proefmodel'. Ik hoop snel tijd te vinden voor de sequel!
blouse

(Edit: ik ben niet van plan om een patroontje van mijn jurk te ontwikkelen en uit te brengen of zo, begrijp me niet verkeerd! Dat zou ik een beetje gek vinden ten opzichte van de ontwerper/ster van het origineel. Het namaken is dus enkel voor persoonlijk gebruik.)

33 opmerkingen:

Oon zei

Hahahaha! Behoorlijk diepe decolleté. Hahahaha, Riet toch!
Oon en Vink gaan dat eens in detail komen inspecteren, want dat ziet er super uit. Dat bloesje, mind you, niet je decolleté (och kom, goed, die ook, maar dit geheel terzijde).

Needle work zei

Die facet van AB steekt ook mijn ogen uit. Perfect voor deze blouse! Ik vind die linten echt ideaal zo. Nikste proefmodel, voor mijn part!

Happy in red zei

Jij kunt zo'n inkijk prima hebben ;-) Gewoon laten hangen die linten. Fijne stof ook!

mina dotter zei

Oh, ik weet over welk kleed dat gaat. Het was mij ook opgevallen hoe schoon dat kleed was. Een patroon daarvan? Jaha!

Vink zei

Haha! Oon en Vink. Staat als een bus, inderdaad. En dat ziet er nu al goed uit! Benieuwd naar the sequel!

Wendy (Petite Couture) zei

Ik heb ook een truitje met zo'n linten waar ik geen blijf mee weet. Dit terzijde ;) Het is echt heel mooi en ik vind het zo leuk om te zien hoe die AB stofjes nog veel mooier worden als iemand er iets mee doet. Knap!!

Juffertje in het Groen zei

Een uiterst draagbaar proefmodel als je het mij vraagt. En anders ook! ;o)

Vink zei

O, en die lintjes? Ik vind dat niet mis, als die gewoon hangen. Ikzelf zou daar een hele dag mee prutsen. Heerlijk!

eva maria zei

Wazegdegijnu? Behoorlijk diep decolleté? Huh? :-)
Enfin, ik vind dat serieus goed geslaagd. Die linten laat je toch gewoon hangen? Ik heb een soortgelijke blouse (gekocht!) en ik laat die àltijd loshangen. Dat moet gewoon zo.
En iemand die van mini-fotootjes op een smartphone in een donkere kapel - en met vrouwelijk gekwek rond haar - de werkwijze van het ineensteken van een polosluiting kan achterhalen: daar heb ik nu eens respect voor, zie!

van Jansen zei

Heel geslaagd! Die Atelier Brunette stof lijkt ervoor gemaakt!

Mama poppemie zei

Ik vind dat eigenlijk heel mooi !
En die lintjes moeten zeker niet geknoopt worden

gerhildemaakt zei

Mooi gemaakt! Die linten hangen daar goed. :-)

Sylvia @ lilyenwoody zei

Knappe blouse! De lintjes zijn gemaakt om los te hangen vind ik. Staat je geweldig!

Mumendemiekes zei

ik maak knoopjes ... dat vind ik leuk ... mooi!

Seija Metime zei

Dat vraagt naar meer!
Leuke simpele blouse, meer moet dat niet zijn. Misschien moet ik toch eens werk maken van een patroontekencursus. (Lees: Tikkeltje jaloers dat je dat gewoon uit je losse pols kan schudden!)

Stan nel zei

Ziet er prima uit, dat blousje! En die linten, heb er ook zo ééntje en die linten hangen daar of ik maak er één knoopje in dat na 5 minuten weer lost. Het zijn de ideale vervangers voor de handen-in-de-broekzakken. Een houvast maar dan om mee te spelen!

moois van me zei

ik vind dit helemaal geen porefmodel ! gewoon aandoen want het staat je heel goed ! Ik zou het zelf wel ietske langer gemaakt hebben

moois van me zei

' proefmodel '

Paspelpoezen zei

Oh Riet, zo schoon! Helemaal geen proefmodel, wat mij betreft. En ben ik nu de enige die benieuwd is naar het origineel? (An)

Woohoo zei

Een meer dan 'draagbaar proefmodel' hoor! Knap gedaan!

Lotte Pothé zei

Ik vind het wel leuk met die linten los.!

Liezewiezewoes zei

Dat kleur staat je super! Ma ja die linten, ik zou ook niet goed weten wat ik daar mee moet aanvangen. Geknoopt ziet dat er tuttig uit vind ik, maar los, tja, dan lijk je ze vergeten toe te doen. Mijn oplossing: alles mijden met zo linten! Maar ben wel benieuwd hoe de jurk er gaat uitzien!

sterrenstof by Katrien zei

supermooi, alleen zou ik er wel borstnepen inzetten (volgens mij zou dit de beweeglijkheid bevorderen onder de arm, waar nu precies een plooi zit-kan ook gewoon schaduw zijn) en zou ik het onderaan langer en losser maken en onderaan afronden (met dus een soort split opzij) ... maar chapeau dat jij dat zomaar uit de losse pols weet te halen, ikzelf reken nogal op een bestaand patroon en mijn naailerares ;-) !

TIALDA zei

Mooi laten zwieren die linten! Ben nu benieuwd naar je jurk! Wederom prachtig stofje weer!

Charlotte zei

Waauw! Dit stofje is één van mijn favoriete nieuwe Brunettes. Nu stiekem hopen dat je hier een patroon van uittekent en op het wereldwijde web zet? *duim duim*

maakhetmetrachel zei

Maar dat is toch leuk, zo open?! Ik draag heel vaak dat soort blousjes met een 'open strik'. Zo dichtgeknoopt moet je ook maar net staan vind ik altijd.
Kom maar door met dat jurkpatroon, ik wacht alvast met smart!

ann cloots zei

ik kijk al uit naar de jurk !!

Inspinration zei

Hele leuke part one, erg benieuwd naar de rest en inderdaad ook naar part 0 (het origineel)

Leentje zei

Een heel geslaagd proefmodel! En ik vind die linten ook wel tof zo

Juffra Toertjes zei

Een model dat mijn mager lijf wel zou kunnen flatteren...kom maar op dat patroon!

Angélique zei

Heel mooi hoor en die lintjes zou ik mooi laten hangen

With love - by Eva zei

Oh nee An, dat was ook mijn eerste gedacht! Zalige blouse, hoe geniaal moet dat geheel dan wel niet zijn? (aandoen op het Naaikaffee is toegestaan, Riet!)

Majella Vandeputte zei

het is een supermooi ding!
Dit is waarschijnlijk werd dit reeds veel gedragen!!