maandag 1 juni 2015

Uitgedaagd

Ik zou dat écht plezant vinden, zo zorgen dat alles in de wereld een beetje terug op zijn plooi en in balans komt. Zeker zijn dat de bloedjes van de bloedjes van mijn bloedjes wat mogen proeven van de lucht waarin mijn overgrootouders zijn groot geworden. Ik start wat dat betreft een kleine uitdaging. En het zou tof zijn als u met me mee wandelt, fietst, vecht of gewoon babbelt. 

Wat dat babbelen betreft, aanvaard ik echt élk excuus. Regen, kou, tijd, vestimentaire keuzes, allemaal herkenbaar. Dus ik beloof niet met de vinger te wijzen. Behalve wanneer u stelt: ‘de opwarming van de aarde, dat is eigenlijk dikke zever’. Want dat is het - helaas - niet. Tussen mijn motivatie om er iets aan te doen en mijn effectieve stappen zit doorgaans een vervelend hoge dosis luiheid. Ik mag dan mee het woord verspreiden, in de praktijk gaat dat regelmatig gepaard met gegrommel. Niet zelden met zondigen-met-knagend-geweten. Ik kan dus meestal wel wat motivatie gebruiken en die is dan al dan niet extrinsiek.

Soms lukt het prima. Dagen zonder vlees, bijvoorbeeld, was een zeer geslaagde en effectieve actie waar ik zonder extra’s kon scoren, want ik eet nog steeds geen vlees. Toch vond ik het een fijne periode, want ik had even meer lotgenoten om ervaringen te delen over de verleiding. Want die is er nog steeds. Mijn korte ritten gaat mij persoonlijk meer moeite kosten. Want al vult Meneer de Wederhelft zijn dagen met ijveren voor meer duurzame mobiliteit, de gemakzuchtigheid van zijn vrouw is regelmatig een van de hardste eitjes om te pellen.


En laat dat nu net mijn overtuiging zijn om er deze keer wel aan de kar te willen trekken van Mijn korte ritten: ik heb de campagne zelf als motivatie erg nodig. Dus werp ik mijn benen en mijn ros in de strijd, en daag ik ook jou uit. Van 1 juni (aka vandaag) tot 30 juni probeer ik zo veel mogelijk van mijn ritten onder de 5 km te voet of met de fiets te doen. ‘Zo veel mogelijk’, dat is niet ‘allemaal’: je kiest zelf hoeveel dagen/ritten je autoloos zult maken, doel is om liefst 20% van je korte ritten te vervangen. Want elk -loos ritje is er eentje gewonnen. Stien, Kelly en Sanseveria doen ook mee, en wij hopen van u hetzelfde. 

Je zult er hier wel wat van horen, maar ook op Facebook, op Instagram of in onze groep: warm welkom daar! Wij zijn curieus naar jullie ontdekkingen, routes, gevloek en beelden op blogs en andere bronnen via #korteritten #blogchallenge. En voor wie - net als ik - af en toe heel wat extrinsieke motivatie nodig heeft: er hangen ook prijzen aan vast. De prijzenpot van de campagne zelf is zo al mooi, maar voor de blogvullers en -volgers in onze groep voorzien wij nog extra moois: binnenkort meer daarover!

Doe je mee?
Registreer je nu op de campagnewebsite. Kies je persoonlijke streefdoel en sluit je aan bij onze groep. Registreer je stap- en fietstochtjes en kom te weten hoeveel CO2-uitstoot je hebt vermeden, hoeveel calorieën je hebt verbrand en hoeveel kosten je hebt bespaard. Elk zijn motivatie, niet waar?


U hoort me nog! En ja, dat zal ook gaan over die keer dat ik dringend bruine zeep nodig had, op zondag.
Die keer dat ik 1 winkel wist die open is op zondag en bruine zeep verkoopt.
Die keer dat ik door mijn man herinnerd werd aan Mijn Korte Ritten. 
Die keer dat ik fronsend naar de lucht stond te kijken. 
De weg opzocht op Google Maps en “Yes, het is 7 km, da's meer dan 5!” uitriep. 
En ook: “En het is nog geen 1 juni!” 

Enfin, over die onoverwonnen drempel, (die keer aka gisteren), die u mij vanaf nu gaat helpen nemen. Afgesproken?


22 opmerkingen:

 1. Heel leuk initiatief! Ik was net van plan om met het mooie weer in aantocht al mijn moed bijeen te grabbelen en met mijn 3 pateekes met de fiets naar school te beginnen rijden (5 km stress waarschijnlijk en dat x2, tot ze het min of meer gewoon zijn ;-) ) Deze actie is echt wel een shot onder mijn kont om daadwerkelijk dat stalen ros van stal te halen. Maar of ik die 20% haal, daar vrees ik voor, dus officieel meedoen en registreren, daar pas ik voor, maar de intentie zal er hier in ieder geval wel zijn ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou zo graag mee doen, maar ik heb geen fiets meer. Nochtans is 't school maar 1,7 km verder. Dat is ongeveer een half uur stappen voor ons, maar ik doe het zelden. Vorige woensdag deed ik het wel en ik was echt volledig in 't zweet met vijf kleine kinders, één koets, één fietske en vier boekentassen. En vooral hele hongerige kinderen :-). Mijn zoon van acht wil nu echt al alleen naar 't school fietsen en volgend jaar wil het gaan proberen (tis een veilige weg: dat wel!).
  Een fiets komt er trouwens opnieuw als onze garage leeg is.
  Ik wil ook milieubewust zijn enzo, maar ook ik ben nogal gemakzuchtig. Soms schaam ik mij écht. Al ga je mij nooit om een brood zien rijden (300 meter verder). Dat durf ik echt niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Korte ritten worden hier normazl gezien verplicht met de fiets afgelegd. Tenzij het regent, dan wordt er bv gevoerd naar de sportclub ... waarbij ik kom tot : zelfs mijn jongens vonden het een uitdaging om zich te registreren, om mee te helpen die aantal km's de hoogte in te jagen en de co2 uitstoot te minderen. Zelf doe ik meestal sowieso lange ritten (wel al carpoolend) maar deze keer neem ik me voor nog meer korte ritten in te lassen en minder boodschappen te combineren in de lange rit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Telt het ook als je al alle korte ritten met de fiets of te voet doet?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zeer goed voornemen!! Ik hoop dat er velen met je meedoen!
  Ik zou wel willen, maar ik ben nog revaliderend van een knie-operatie en mag zelfs niets fietsen nu :-( Misschien kan dat wel als extra motivatie voor jullie tellen: jullie kúnnen nog fietsen, sommigen (ik dus) zijn daar zeer jaloers op! ;-)
  Veel succes en laat die kilometers optellen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Supertof initiatief! Ik ga proberen om mijn best te doen! Ik maakte vandaag ook brandnetelsoep in plaats van geïmporteerde broccolisoep... krijg ik dan een extra punt?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Supertof! Ik denk dat we het hier al best redelijk goed doen, dus overweeg me in te schrijven, morgen eend kijken, want nu is het hoog tijd om bedwaarts te gaan :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geregistreerd, nu nog van die luiïgheid vanafgeraken, ...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik doe ook mee. Op lange ritten leef ik me uit, maar op korte ritten ben ook ik soms (veel te veel) een lui beest.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik moet daar geen moeite voor doen : ik heb geen auto, nooit gehad. En ik doe al mijn verplaatsingen met de fiets, al mijn hele leven ;)
  Voor diegenen waarbij dit wel echt een opdracht is : touitoitoi ! Ge gaat zien , het gaat jullie lukken !

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi initiatief! Ik zal blij zijn om meer ouders aan de fietsingang van de school tegen te komen in plaats van dat ze elkaar allemaal verdringen op de parking :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Super initiatief. Jullie zullen dat allemaal heel goed doen. Toen mijn man zijn eigenste auto 14 jaar geleden niet meer liet herstellen, verklaarde ik heel luid dat hij wel moest beseffen dat ik wel mijn auto zou blijven nodig hebben en hij dus dagelijks 14 km op, 14 km af met de fiets zou moeten doen. Ondertussen delen wij de auto en mag ik zelfs met trots zeggen dat de auto heel dikwijls een dagje alleen thuis moet blijven. Als ik mag kiezen (en ok, het weer zit een klein beetje mee) en hij ook, gaan we al zo graag met onze fiets. Een groot gevoel van vrijheid (je mag overal in, ik fiets tot aan de schoolpoort, geen parking zoeken, tot aan de deur van de sporthal ...) en ontspanning. Misschien één tip, zorg voor een fiets waar je heel graag op rijdt. Ik lette bv in de eerste plaats op het gewicht van de fiets toen ik me een nieuwe aanschafte en iets dunnere banden. Minder weerstand, minder hard duwen. En nu ga ik eens kijken om me aan te melden hé!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb me lid gemaakt van jullie groep. Maar veel zal er niet veranderen voor mij. Ik rij al héél veel met de fiets.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik ga het eens bekijken via de link,doe al veel met de fiets,heeft het dan nog nut om me aan te sluiten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja hoor, ik ben vegetariër en deed ook mee aan dagen zonder vlees, lijkt me gelijkaardig.

   Verwijderen
 15. Ik heb een grondige hekel aan fietsen :-) . Maar ik doe alle korte tripjes te voet of met de tram, telt dat ook? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Officieel weet ik het niet. In mijn hoofd is 'alles wat geen auto is' ok. ;-)

   Verwijderen
 16. Weer of geen weer, elke dag leg ik de afstand van thuis tot school af met mijn fiets. Zo een slordige 10,5 km per rit. Met een regen broek en waterdichte fietstas kom je al ver in dit land ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een leuk initiatief! Als Amsterdammer gaan hier nagenoeg alle ritjes binnen de stad met de bakfiets. Maar misschien kan ik de handschoen opnemen en voortaan helemaal doorfietsen tot het station als ik buitengaats ga, in plaats van bij de eerste tramhalte mijn fiets neer te kwakken?

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!