dinsdag 26 januari 2016

Zanne styled by Zanne, en flarden van een topdag

Ze zou ei-gen-lijk een prinses zijn, bij carnaval, in de jurk die van Omabetty kwam van haar verjaardag. Die jurk tot helemaal op de grond, want dat kan jij niet maken, tot helemaal op de grond. Neen dat kan jij niet.

Maar bij Zanne is het alle dagen carnaval. En zo stootte ze tijdens een verkleedzoektocht op een rok die ik eigenlijk nog in kidsclothesweek maakte maar waarvan de zoom het eind van de week niet zag.
Ze tekende hem zelf. Wat een heerlijke primeur. Ik noteerde: "de rok is het steeltje dus dat moet groen, en dan vanboven geel voor het hartje en ìk ben het hartje, en daarrond allemaal blaadjes en als je dan draait dan zie je een bloem. 

Ik vind mijn uitvoering maar matig - de vorm van de blaadjes, denk ik - maar de bloem en haar kritische geest zijn tevreden. 

De t-shirt met glitters - niet mijn favoriet, wel de hare - de blaadjesketting en de bloem in het haar, ze vond het allemaal tiptop en ze danste in die vreemde winterlentezon van gisteren. We trokken een heleboel overbelichte foto's maar wat geeft het: ze had een topdag en dus ik ook.


Ik nam haar mee naar het ziekenhuis, want daar herstelt mijn grootmoeder van een val op haar in-de-negentig-jarige heup. De bloem was èrg verontwaardigd dat het winkeltje geen postkaarten verkocht met 'voor de allerliefste overgrootmoeder'. (Een gat in de markt, met de vergrijzing, lijkt me.) Ze holde taterend door de kilometers gangen achter de groene pijl aan. Deed de liefste overgrootmoeder lachen met haar doos zelfgekozen mini-oreo's, en de rest van de gang met haar gehuppel.

Ik nam de bloem mee naar de stad voor stof voor het kostuum van de zus - coming soon. Ze sabbelde iets korreligs uit een potje bij de bakker afgetroggelde snoep. Lachte stoer naar een puber die haar nariep vol verbazing: "kijk dat kindje toch, en dat spul is echt sùper zuur!" Ze praatte over een lentefeest, die bloem, nog mijlen weg maar dat ging ze doen. Want pastoors willen niet dat meisjes ook pastoor worden. Maar Jezus is wel lief en die kan er ook niet aan doen dat hij in zijn tijd van zijn mama een kleedje moest aandoen.


Soms hoort ze stevig achter mijn bloemetjesbehang. Soms is het mijn allerliefste bloem.

22 opmerkingen:

 1. Hihi, gezellig dagje. En leuk idee, zo'n bloem! Ik maakte er ooit een voor om haar hals, ook leuk, met zo'n kopje erboven :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ♥ voor jouw bloempje en ♥ voor haar Zanne-zijn

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoe kritisch we ook voor onszelf soms zijn, hoe meer de kids verzot zijn op wat mama zelf maakt. Je mag er fier op zijn, het is een hele mooie bloem ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die bloem, ik herinner me de embryonale fase, geloof ik. En daarmee bedoel ik niet Zanne. Zo lang kennen we mekaar nog niet. 😉
  En wat hou ik van je verhaaltjes, Riet. 💚

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een verhaal Riet! Zo fijn om te lezen.
  Jij en jouw mooie bloem toveren een grote lach op mijn gezicht, voor deze dinsdagavond.
  Ik kijk mee uit naar het kostuum van Liv.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zalig lezen en het is een bloem! Een schoon bloem!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Weer zo'n mooi geschreven verhaal... En een pracht van een bloem!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een heerlijk prettig gestoorde bloem, die Zanne! En weer top leesvoer hier!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. En wat een prachtige bloem is het!
  Hoewel ik even luidop zat te schateren met dat "achter het bloemetjesbehang" ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Riet! Wat een heerlijk kind! Wat een heerlijke kinderlogica! En vooral: hoe geweldig is dat bloemrokje bedacht! Te veel uitroeptekens volgens het taalreglement, maar dan moet dat Zannetje zo geweldig maar niet zijn ;-) Dit is het begin van een naaicarrière: ik ontwierp ook mijn eerste rokje in de laatste kleuterklas, al kleefde het mijne bij gebrek aan naaiende moeder wel met plakband aan elkaar. Ik ben ervan overtuigd dat tegen die communie/lentefeest een hele outfit door de feesteling ontworpen wordt. Mijn Livjelief tekende deze week haar eigen communiekleed ("Zo moet het zijn!"), en ik breek me nu al dagen het hoofd over hoe ik die overdaad aan roze en glitters tot een stijlvol kleed kan maken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heerlijk! Ik zie het zo voor me. Goed dat je dat opschrijft. Dat wordt volop herinneringen ophalen als ze groot is.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. <3 Wat lees ik jouw posts toch graag!!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik vind haar prachtig! En je toverde een grote glimlach op mijn gezicht, waarvoor dank, ik kon het gebruiken...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Gewéldig! Heerlijk om te zien hoe jullie samenwerking tot een mooi resultaat kwam.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Oh zo mooi! Ze ziet er heerlijk gelukkig uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Zo mooi om te lezen,laat haar nog maar zo lang mogelijk bloem zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Geweldige tekst. Dingen die zo van mijn jongste zouden kunnen komen.
  En als je het niet erg vindt, dan pin ik haar kostuum alvast voor volgend jaar. Want dit jaar is er al gekozen...

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Geweldig!! Ik hoor het m'n oudste ook zo zeggen, al die de gen :-) heerlijk wat daar allemaal uitkomt, je zou soms echt een bandrecordertje willen hebben om dat allemaal te kunnen opslagen. Waren we maar altijd zo onbevangen gebleven, denk ik soms' maar het is al fijn genoeg op er deel van te kunnen zijn. Ik vind het kostuum trouwens echt prachtig!! Ik ga het oo je pinterest zoeken om het te pinnen :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!