vrijdag 2 juni 2017

Liv is Zweeds voor leven: part I

Waar het hart van vol is... loopt een blog van over. Of zo. Mijn ogen wandelden gisteren blinkend door een snoepjeswinkel, aka mijn fotobibliotheek, en het zoetste snoepje ziet u hier.


We vierden Livs lentefeest. En omdat deze fiere moeder bezwaarlijk objectief kan blijven bij het selecteren van beeldmateriaal om te berichten over dat heuglijk feit, is het mapje met gekozen exemplaren zo lijvig dat ik de verslaggeving opsplits in twee blogberichten. Want mijn mondhoeken lijken wel met elastiekjes aan mijn oren vast te hangen als ik eraan terugdenk. Maar wie weet lijken uw oogbollen in de wasmachine te zitten als ik u 37 foto's als ontbijt serveer. 

Zodoende, part I: Livs outfit. Ik naaide zoveel shortjes dat ik uiteindelijk exact een week voor het feest aan Livs outfit begon. Een aanrader: je weet op zo'n moment al zeer goed wat voor weer het gaat worden. Het jurkje kreeg veel meer zomers karakter dan de oorspronkelijke schetsen. 

Ik zeg jurkje, maar eigenlijk zijn het er twee. Liv tekende het plan al in januari. Ze zag ergens in de toen pril verschijnende feestcollecties een rokje met een onderrok vol gouden katten, en daarover een laagje blinkende tule. Dat wilde ze ook.


Blinkende zachte tule, dat kan je niet zomaar in elke stoffenwinkel kopen. Maar we schrijven januari, aka soldentijd: in de laatste koopjesweek vonden we twee tuturokjes bij JBC waarvan de toplaag perfect aan de eisen voldeed. Maat 146, veel te groot voor Liv, maar extra stof voor ons project. En kijk, mission accomplished, het werd effectief wat dochterlief in haar hoofd had. De volledige overjurk zit in elkaar met rolzomen, het bronzen glitterelastiek dat aan de rokjes zat past prima bij het geheel.


Hoewel Liv een grote kattenvriend is - u keek misschien naar het rokje op bovenstaande foto maar huiskat Sushi figureert als modelafleider - wilde ze toch geen katten op haar lentefeestjurk. Liv is Zweeds voor leven, en dat vindt ze zelf bijzonder grappig. Elke zin waarin ze de kans krijgt om leven door Liv te vervangen, krijgen we hetzelfde mopje voorgeschoteld. Op haar feestjurk wilde ze dus graag 'Liv in alle talen van de wereld'. 


Ik geef toe, het zijn niet alle talen. En ik geef ook toe, dit onderdeel van de vestimentaire onderneming werd iets eerder voorbereid dan de rest van het last-minutewerk. Samen met Kathleen doopte ik een paar maanden geleden zowel haar Cameo als haar Bobbinhood kit. Dat was een plezante middag vol 'aarch, kijk wat dat ding nu doet!' en vervolgens vol hele kleine snippers uit een stencil prutsen. De test was hoopgevend. Aan het einde van de rit deed Eva het snijwerk nog eens netjes voor me over. Omdat er nog wat talen extra op het blad mochten, maar voornamelijk om de eenvoudige reden dat de proefdruk uitwees dat ik in al mijn enthousiasme twee keer het woordje 'is' was vergeten. (Waar het hart van vol is, slaat het hoofd van tilt.)
Dankjewel, dames!


Liv koos een mooie lap satijn uit bij Pauli, in warm-mint (bestaat dat?), een kleur die volgens kleuranalyse volgens mij bij haar huistype past. Maar mijn fototoestel heeft het - net als Jani- blijkbaar niet op kleuranalyse begrepen. Op elke foto ziet de kleur er anders uit. De gouden print valt hier en daar onder de noemer 'blurry but perfect', moeder en dochter konden tevreden over naar de ontwerpfase. 


Ik durf het jurkje niet zo goed te wassen, omdat de lettertjes er bovenop lijken te liggen en dat effect door het dragen hier en daar al verdween. Al is een jurk als wanddecoratie ook maar jammer. Vooral omdat ik er met opzet voor zorgde dat de onderjurk doordraagbaar is. Meisjes van acht hebben doorgaans het lak aan beweringen rond eventuele overdressedheid van hun outfit, maar ik kan me gelegenheden voorstellen die fragiele laagjes tule niet zouden overleven. Het onderjurkje werd dus een heel eenvoudige halterjurk, met een plooitje aan de hals.


Aan het rokdeel zitten brede plooien om de print goed tot zijn recht te laten komen. In de zijnaad zit een blinde rits, en daar moeten we het toch even hebben over de nadelen van last-minute werk. Die rits is blurry but not perfect. En ik had niet de tijd om ze er nog eens opnieuw in te stoppen. Maar doordragen is 'voor later', doel van de dag was gelaagdheid, en met de tule erover kraaide geen haan naar trekkende zijnaden. (Of dat gekraai kwam toch niet tot bij mijn oren.) De hals van het tule jurkje werd afgewerkt met een smal kanten lintje en de rugpanden zijn gewoon afgewerkt met een rolzoom en vallen wat open.  De jurkjes worden samen met de halterjurk geknoopt in de hals, met als gevolg een sierlijk lintenspel op Livs rug. 


Goed voorbereid op het weer, zei ik, het werd dertig graden dus geen vestjes nodig? Dat was even buiten Liv en haar wens nummer 1 gerekend. Op de foto ziet u de proefdruk - die met de ontbrekende issen dus - aan de voeringkant van een bomberjas. Oh jawel. Dertig graden. Bomberjas.


Want nog voor het Liv-Leven plan op tafel kwam, vroeg ze al een ding met kameleonpailletten voor haar lentefeest. Zij wilde eigenlijk een hele jurk in dat soort stof. Dat werd een vriendelijk veto. Aan het begin van de plannen mocht ze kiezen tussen een weekendje-enig-kind of een lentefeest. Ze koos een feest, en 'iets in een micro over mezelf' - daarover later meer - maar ik had niet meteen een rode loper en een kind als een discobal in gedachten als we het hadden over die micro. Dus beloofde ik haar van in het begin een vest. En daar stapte ze niet vanaf. 

In diezelfde JBC tijdens diezelfde solden kochten we een trui voor dames. Het rugpand en de mouwen bestaan uit een soort ongelooflijk zachte viltachtige stof die eruit ziet als heel soepel leder. Het voorpand waren pailletten all over. 


Geen van beide stoffen werden met liefde verwerkt, maar uiteraard bakken van dat laatste toen ze zich fier in haar bomber hees. 


Ik knipte de hals uit dezelfde stof en recupereerde de mouwboorden. Als accentje vond ik een soort van imitatie paspelzak uit die schuin over de volledige breedte van het zijpand loopt. 


Zij vindt het geweldig dat mensen haar rug aaiden om de blinkdingen om te keren. (Tijdens de volle 10 minuten bomberdraagtijd op het feest...)


Ook van haar schoeiselkeuze stapte Livjelief niet af, hoewel we gouden sandaaltjes als reserve hadden klaarliggen. Die schoenen lagen wel al heel lang in de kast. Wat dat betreft volgden we braaf allerlei stressgevende feestplanners en bezochten we de schoenenhemel-om-de-hoek toen het daar vol feestvarkens-to-be liep. Eigenlijk hadden we allebei groene schoenen met gouden bliksemschichten op het oog, maar die bestonden tot ons verdriet maar tot maat 32. Dus gaf ik Liv min of meer carte blanche en werd het ook hier iets 'schitterend' en gniffelend: sneakers met konijnenoren en een pluimstaart. (En een vriendelijk verzoek aan Ocra om vanaf nu gewoon de groei van Livs voeten te volgen met hun prachtcollectie.)


De schoenen waren dan wel weer inspiratie voor Vanille Charlotte voor Livs verrassingstaart. De trouwe bezoeker weet dat ik me zelf al wel eens durf wagen aan enig suikerpastageknutsel. Maar deze keer leek de hoeveelheid te organiseren  aangelegenheden al ruimschoots hooi voor mijn vork, en liet ik de taart over aan de pro's. Ik stuurde een foto door van de gekozen stoffen en accessoires en gaf Veerle carte blanche. Het waren de schoenen die inspiratie gaven voor een konijnentaart in warm-mintgroen met goud - en de schattigste konijnensnoet. Hier zie je ze in vol ornaat. Liv was in de wolken. (En verorberde een oor. Oor twee was voor Zanne, oh zoete zusterliefde.)


We vulden aan met onderstebovenflan (Livs favoriet), fruitsla-die-nog-geen-sla-is (wegens fruitkieskeurig feestvarken), rabarbertaart van Kir (waarover later meer) en home made ijsjes met yoghourt en fruit (want het was dertig graden). Over de rest van het feest zet ik volgende week nog een lenteboompje op. En zal ik dan nu dat jurkje eens wassen?

29 opmerkingen:

 1. Neeeeeee, niet wassen! Ik heb schrik in jouw plaats... Afgelopen weekend vond ik nog een afgeschraapte e die onder mijn flipflop plakte, ik zat prompt terug op hete kolen om die jurk afgewerkt te zien!
  En amai, ze werd prachtig, ik ben vooral fan van de twee lagen op elkaar: die tule, gròte liefde. En wauw voor zoveel recykleerwerk ook, ik vind die trui afgrijselijk maar als bomber voor een 8-jarige: de max.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het mochten er zelfs nog meer zijn, van die prachtige foto's van dat bruisende leven... heel mooi en o zo passend bij Liv ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 3. <3 voor jullie 'Liv' met zoveel ideetjes, al even creatief als haar mama!
  Proficiat Liv met je lentefeest, een stap naar 'groot groeien'. De foto's zijn heel mooi geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is werkelijk de mooiste lentefeestjurk ooit. Met lagen, letterlijk & figuurlijk :-). Prachtig is dat.
  En dan ga ik nu even een kaarsje branden terwijl je de jurk gaat wassen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Knap gedaan! Zo een persoonlijk kleedje, das echt de max!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heb er geen woorden voor, prachtig gewoon!
  En mag ik ook eens zeggen dat ik naast het bewonderen van je mooie dochter in outfit,
  ook geniet van jouw plezante opgewekte schrijfstijl ⭐️✨
  Proficiat Lieve Liv ✨⭐️✨

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wauw, prachtige op-het-lijf-van-Liv geschreven jurk! ;) Begrijpelijk dat je mondhoeken met elastiekje aan je oren lijken vast te zitten!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat ziet ze er prachtig uit!
  Hier ook zo'n eigenwijze dochter in huis, ik hou mijn hart al vast voor volgend jaar dan als ze haar communie doet en zelf mag kiezen hoe haar kleding eruit gaat zien ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. OMG Riet, jouw Livje lief moet volgens mij het gelukkigste Livje van de hele aardbol zijn geweest op haar prachtige dag.
  Zoveel recycleerwerk, wow! Prachtig gewoon, die twee jurken over elkaar. En zo geniaal ook weer, Liv in 'alle' talen. Eerlijk? Ik zou er niet aan durven beginnen, maar kijk zeg ♥♥♥! En die bomber, die zou hier ook in goede aarde vallen bij mijn 9 jarige!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oooh! Het is echt super geworden! De bomber doet me een beetje denken aan een zeemeerminwaardige jas, waarbij de palletjes schubben zijn. Ik kijk alvast uit naar deel twee van dit bericht!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is jouw kracht en opdracht om overal zeemeerminnen in te zien. ;-)

   Verwijderen
 11. Je doet het toch telkens opnieuw... Alweer ben ik compleet omvergeblazen door jouw oog voor detail en hoe je 'uit het niets' op een week een feestkleed tevoorschijn tovert. Chapeau!! Ik ben fan en heus niet verveeld door de vele foto's. Laat maar komen Riet(je)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Memorabel feest en outfit, lijkt me!!! Dat ideetje van de 'fruitsla-to-be' ga ik even onthouden :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wow! Zo mooi! Alle details die zo perfect bij elkaar kloppen! De foto's vervelen bij al dat moois zeker niet. Ik geloof dat je met een heel klein hartje de jurk in de wasmachine stopt...Hoop heel hard dat er straks geen alfabet door de machine tolt!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtige outfit. Toevallig geen stukje stof met die letters en dit eens proef wassen

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Oh, die tekst op het rokgedeelte, zo geweldig tof zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wauw dat is nog eens speciale feest-outfit! Supermooi gedaan met die lettertjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik stel voor: niet wassen en ophangen. Er is volgens mij nog wel wat muur over in de feestvarkenkamer. En misschien groeien samenwerkende naaisters naar elkaar toe doorheen het proces, maar dit jurkje doet mij zo hard aan Hade's communie-exemplaar denken! Qua kleuren, qua halslijn, qua gelaagdheid. En dat ik beide heel geslaagd vond!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wel, toen het klaar was vonden wij dat ook, dus het wandelde vast ergens door mijn hoofd tijdens het maken. :-)

   Verwijderen
 18. Over UNIEK gesproken!
  Echt fantastisch!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Maar Riet! Hoe jij er toch telkens weer in slaagt om jezelf te overtreffen... wonderbaarlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Prachtig! Tot op het einde viel mijn mond open! Ik zou het ook niet durven wassen...

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wow helemaal af. Knap dat je zo iets kan maken en super dat je zo de stof uit een tutu kunt zien. Ben gezond jaloers 😀

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wauw. Wauw, wat hebben jullie dat prachtig bedacht en uitgevoerd. Ik dacht, met mn ogen net open, dat het een Lotte Martens stof was. Maar die teksten erop, meest bijzondere stof ooit!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. o zo prachtig ... misschien kan onze tienercohter hier nog wat inspiratie vinden voor haar eigen galajurk. super mooi gedaan .. en niet wassen denk ik .. te mooi om stuk te laten gaan (met de hand misschien ???)
  www.stokstaartjedoethetzo.wordpress.com

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Prachtig! Super hoe jullie samen tot een heel persoonlijke feestoutfit zijn gekomen.

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!