zaterdag 2 januari 2010

Wensen

Wijlen mijn kerstboom wenst u een gelukkig
Zo deden ook de nieuwjaarszangers. Prachtig toch, die traditie: koekjes uitdelen aan verkleumde brullende kindjes?
En ik breng hier speciaal voor u ten berde, de nieuwjaarsbrief die ik gisteren voor mijn oma las: "2010, 't zijn lappen".
(Pannenlap uit de patronenlijst van Eloleo. Een beproefd recept, want ik maakte hem al eens voor Secret Santa.)

Voor de lap gebruikte ik quilt-tree-stofjes. Ik had de hoop op lapjes al lang opgegeven. En daarmee op het welslagen van gelijk welke kettingbrief. (Wat misschien niet zo'n slechte zaak was geweest.) Maar nu druppelen ze plots toch binnen: deze week al drie enveloppen met vierkantjes stof.

Mijn wens voor 2010: dat iemand me eens kan uitleggen hoe je bias rond dik stof stikt, met een gewone rechte steek, zonder dat die er aan de onderkant op sommige plaatsen onderuit gefloept. Bij deze want (vijf lagen wattine en twee lagen katoen) had ik het geheel zelfs met de hand gedriegd, en nog had ik het hier en daar aan de hand. En dan zigzagde ik al!

Verder: amen!

14 opmerkingen:

 1. Ik heb zo'n Nordmanding-dinges, nog niet 1 naald is gevallen. Spijtig, kan ik niet zo'n leuke foto maken met mijn beste wensen.
  Koekjes voor de nieuwjaarszangers, amaai. Hier "in't stad" wordt niet gedaan zene.
  Biais... ik worstel daar ook altijd mee. Echte quilters stikken langs 1 kant en naaien met de hand langs de andere kant. Ge moet het geduld maar hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Sè, gij maakt zo maar eventjes een schoon tas en dan zet ge ze niet eens uw op eigen blog!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wie heeft die kerstboom vroegtijdig gemold? Schande!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. gij zijt volgens mij een keitoffe! Ik moet -echt waar!- elke keer lachen als ik hier kom!

  Hele mooie pannenlappen! Ik zat met mijn portefeuilles ook te sukkelen met biais en dikke lagen canvas + vlieseline. De enige tip die ik je kan geven is die van Angry Chicken: http://www.youtube.com/watch?v=4fEv3VXPUEs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wij hebben een gewone boom en wij zijn ook nog geen naalden kwijt. En dat al je wensen mogen uitkomen! Biais-gewijs een gelukkig 2010 en voor de rest nog gelukkiger!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. awel, ik ging mijn mit ook pannelappen maken voor haar nieuwjaar, eerst gehaakte, maar de haakgaten waren te grootn en daarmee ook het risico op verbranding.
  Daarna gestikte (op oudejaarsdag) en toen ging het ook mis met de bias. Ik ga naar mijn mitje en zegt ze: wat bias? Bedoel je biejee? Euh, ja dus. Zegt mitje: geef het maar mee: ik zal het er wel aanstikken, ik kan dat goed.
  Tante Marianne haar tip was dan alles te driegen en dan op een millimeter te stikken, maar nu lees ik hier dat dat ook niet evident is. :-/
  Nu ja, ik had die ovenwanten die jij maakte ook al op het oog (had ze ook al heel schoon bij chez vero gezien) en dacht dat die makkelijker zouden zijn, maar dat ziet er dus niet naar uit... op hoop van zegen ga ik het vandeweek eens proberen. Wie weet lukt het uiteindelijk toch nog. If so: ik laat het u weten. If so nie: mijn mitje kan biais stikken. Ik wil je haar adres wel eens geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hahaha 'wijlen mijn kerstboom' :-)
  Seg, en je hebt je werk nogal gemaakt van de nieuwjaarscadeautjes voor de kindertjes. Ze kwamen toch niet stiekem drie keer langs je deur ofzo?
  En dat pannenlapje: zalig!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Die boom van jou kan nog goed rekenen en schrijven ook! Goed gerief!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. lol uwen boom. Onze boom heeft wonderlijk nog steeds AL zijn naalden, zelfs winand heeft er nog geeneen naald kunnen aftrekken, wat niet kan gezegd worden van de versierselen die op minder dan 60cm van de grond hingen.
  Hier komen jammer genoeg geen driekoningenzangers aan de deur, onze steenweg is te druk om kinders alleen te laten wandelen en op de boerderij zal het helemaal noppes zijn, die is te afgelegen. wij bakken dus koekjes enkel en alleen voor onszelve ;)
  mooie pannelappen, die zou ik nog kunnen gebruiken, mijn ovenwanten zijn nogal euh -doorgesleten/doorgebrand. ik herken weer zo een stofje precies? Hier zijn toch ook al heel wat envelopjes toegekomen met stofjes, nu is het precies gedaan. Ik heb er dan wel geen 72 ontvangen, maar toch heel wat.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Meisjesmama, voor u van 't zelfde, ik ben dat zelfs aan het bewijzen maar ge moet nog even geduld hebben. Aaah, mysterie mysterie.

  Sabine, we hebben hier héél lang gediscussieerd over de 'roepnaam' van Livs Omabetty en Opjan. Als ik eerder het woord 'mitje' had gehoord, dan was het zeker dat geworden. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. was het bij u ook een kerstboom van den ikea ?
  in elk geval beste wensen !

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nogmaals merci voor die prachtige pannenlappen!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi!
  Dit is hoe ik leerde biais aan te stikken: vouw hem open en stik de biais omgekeerd op 1/4de tegen de rand aan de goede kant van de stof. Plooi hem dan toe (over de rand, zoals je hem wil) en stik er dan nog eens over op 1 mm.
  Hmmm, nu ik het nalees, ben ik niet zeker of deze uitleg zo verhelderend zal werken :-S

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik vind de dennenaalden 2010 geweldig!
  Voor jou ook een fijn 2010!

  Groetjes,
  Maureen

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!