LEVEN MET ZANNE

om haar later te kunnen vertellen hoe het was.

(8j 7 mnd) Wim kuiste de mezenkast uit met de meisjes, ze vonden ze 1 achtergelaten ei, en voor de rest waren alle kleintjes uitgevlogen. Liv en Zanne maakten spontane spreekbeurten voor in de klas dus we stelden vragen. "Valt het je op dat dat nestje helemaal proper is? Waar zijn de restjes van die eieren?" Waarop Zanne heel enthousiast: "Op de hoofdjes!"

(7j 5 mnd) Zanne vraagt uitleg over het ontstaan van de aarde en begint haar middagmaal met een blik in de lucht en: "Danku, knal, dat ik er mag zijn."

(6j9mnd) Zanne komt thuis van Chirokamp met een nieuw arsenaal aan straffe taal, maar ze weet nog niet helemaal precies waar de klepel hangt. "Pas maar op, of ik ga in uw bakken slaan." Op de vraag waar die bakken dan precies zitten, moest ze het antwoord schuldig blijven.

(6j7mnd) "Ik vind dat heel mooi, ik wil ook een rok met zo echt uw billen daar in en dan dunner en dunner." (Het kind wil een kokerrok maar drukt het wat te plastisch uit.)

(6j 7mnd) Liv zingt: "O-we-O." Het reclametunetje van Poweo op de radio. Zanne:"Wat verkoopt die winkel, Oweo?" - Ik: "Eigenlijk is het Poweo. En dat is niet echt een winkel, maar een elektriciteitsleverancier. Daar koop je stroom." (De meisjes denken even na.) Zanne: "En krijgt die Poweo in zijn eigen huis dan ook elektriciteit van die winkel?"

(6j 4mnd) Zanne heeft soms een duivels kantje, vandaag ontdekten we waarom. Elke dag op school moet ze na het eten een kruisteken maken, en dat doet ze naar best vermogen. Haar versie van de tekst: "In de naam van de vader, de zoon en de hellegeest, Amen."

(6j 2mnd) Zanne 'leest' zelf voor uit een kijkboek over de Sint. En sluit af met 'en toe kwamen drie varkenspoten naar het boek, en het verhaal was uit.' De echte versie wist ze bij navragen toch niet meer helemaal precies. 

(6j) Zanne en Liv zingen poesje mauw. Zanne zingt 'en voor mij, rijst en brij'. Liv denkt dat het 'en voor mij, rijst en prei' is.

(5j 5mnd) Grote verontwaardiging in het winkeltje van het ziekenhuis. Er bestaan wel kaarten voor 'hoera een baby' en 'lieve mama' en ook 'lieve oma', maar niet 'voor de liefste overgrootmoeder'. En laten we die nu net bezoeken vandaag...

(5j 5mnd) Ik stop Zanne in bed, de dag nadat ze is voorgelicht. Ze vertelt iets over haar liefje en ik schiet in de lach. Ze spreekt me streng toe: "Ik wil dat je stopt met lachen met mij en S. Ja, als ik groot ben gaat hij zijn p**mel in mijn gaatje steken. Maar tegen dan ben jij al lang een Bobonne!" (Wij gebruiken dat woord niet, Bobonne, dus ik vermoed dat ze de kwestie, na notie te hebben genomen van de gebruikelijke gang van zaken, even met de potentiële betrokkene heeft besproken...)

(5j 4mnd) "Wie mag er eerst bij dit spelletje?" - "Het kindje dat het hoogst gooit met de dobbelsteen." En toen keilde ze die dikke dobbelsteen de lucht in, zo hoog ze maar kon, bijna een gat in mijn plafond.

(5j 4mnd) "Ik moet vandaag nog ergens tegen botsen. Want ik wil mooi zijn, en wie mooi wil zijn moet pijn hebben."

(5j 2mnd) "Dit zijn wilde kastanjes, en dit zijn tamtamme kastanjes."

(5j) gebakken baarden (bakkebaarden)

"Is het waar dat je kunt verdwijnen als je iemand een hand geeft?" (Na héél veel zoeken vonden we hoe ze daarbij kwam: ze luisterde naar 'Liefde is alles' van Bart Peeters en die zingt: leg je hand in de mijne, tot we samen verdwijnen.)

"Jij krijgt een straf!" (Ik: welke dan?) "Jij mag nooit meer foto's trekken van mij!" (Het kind weet goed hoe de blogvork aan de steel zit...)

ZOMER 2015

Arpappementje (consequente verspreking als het gaat over het 'appartementje' in Italië)

"Liv, eet dat bord leeg, jij hebt dat zelf gesneden en gemaakt en dat is kweetniehoelekker!" Zanne: "Maar mama, jij weet toch wèl hoe lekker dat is want jij hebt wèl al geproefd?"

VOORJAAR 2015

In de Efteling: "Mogen die mensen die in de struiken en de grotten zitten muziek te spelen daar nooit meer uit?" (Waarna een argwanende speurtocht naar alle luidsprekers in de struiken volgde.)

Aan de overweg: "Wanneer gaan de slagroombomen omhoog?"

"Ik heb een stokje gekregen om dat eten uit Japanda te eten!"

Op de parking lopen een paar eenden los. "Pas op dat je niet over een eend rijdt, moeke, want wie op een eend rijdt krijgt een bloete!" Een boete, bedoelt ze, maar haar omschrijving zit denk ik dichter bij de waarheid.

Anneke bakt pannenkoeken en lakt intussen de nagels van een horde kleutermeisjes. Zanne wil ook. "Da's goed," zegt Anneke, terwijl ze een pannenkoek draait, "kruip dan alvast maar op deze stoel." Even later hoort ze van beneden "Waarom moet ik eigenlijk kruipen?", ze draait zich om en ziet Zanne op handen en knieën richting stoel bewegen.

"Weet je wat Opajan heeft gelaten? Een grapje!"

"Ik moet door het raam kijken om te zien of er een weer is!" (Om te zien of er iets uit de lucht valt.)

NAJAAR 2014

We spelen een spel. "Zanne, schud jij de kaarten?" En Zanne pakt het hele pakje vast en schudt...

Koekenzingen. De buit is nog maar net binnen of Zanne staat al met een geopend zakje beertjes in haar handen. "Mamaaaaa, ik heb per ongeluk al gesnoept. Maar ècht per ongeluk hè!"

Zanne kan bochten maken met haar ski's en stoppen aan de voet van de berg: diploma Ourson op zak. (Hoewel ze haar vader ook wel even de schrik van zijn leven bezorgt door boven aan de lift te komen, 1 bocht te maken en dan in vliegende vaart recht naar beneden de skiën... om daar netjes te stoppen aan de lift en haar beide handen als een winnaar in de lucht te steken.)

"Hoe waaien de wimpers al heen en al weer."

Tijdens het maken van de Sintbrieven vraag ik Zanne: "Waren er nog dingen die je aan de Sint ging vragen?" Vervolgens sta ik recht, krijg een bloeddrukval en ga nogal bruusk met mijn hoofd in mijn handen tegen de grond. Zanne kijkt vragend op me neer: "Mama, ben je een beetje aan het nadenken?"

Zanne dicteert: "Liefste Sint. Ik wil graag dit, alsjeblieft. Ik tekende een muisje waar je op moet drukken en dan beweegt dat. Ik heb dat nergens gezien, ik heb dat zelf gedonken. Gedenkt. Zanne."

In een gesprek met Wim: "... en die heeft echt zijn tong er moeten afbijten om dat nog niet te verklappen." Zanne, immer meeluisterend, heel ongerust: "En heeft die nu geen tong meer?"

Wim geeft een muntstuk aan een bedelaar met dwerggroei. Zanne is gefascineerd door zijn gestalte: "Wat een kleine meneer. Mag je die knuffelen?"

ZOMER 2014

(Tegen Liv, in een moederdochterspel:) Baby, pas maar op, of ik geef u een pak sla! En dan moet je dat helemaal opeten! En dat vind je nie lekker hè, een pak sla!

Zanne: Dag meneer!
De Nederlandse campingbuurman: Hoi!
Zanne: Mama, is dat een piraat?

VOORJAAR 2014

"Liv, stop met zeuren. Jij bent hier vandaag echt de mopperpot!" Zanne: "Of de chocopot!"

Liv: "Eigenlijk wil ik liever een Ferrari of een auto zonder dak."
Ik: "Dat snap ik, maar we hebben geen centen voor al wat we willen. Wij hebben genoeg geld voor leuke dingen, af en toe, maar niet voor alles wat we willen. Sommige mensen hebben heel veel centen. Bijvoorbeeld voor een Ferrari of een zwembad in de tuin."
Zanne, op een toon die dat zwembad ruimschoots compenseert: "Maar wij hebben in de tuin... een garage!"

Hardnekkige en schattige verspreking: "Wat begrijpt ...?" (In plaats van 'wat betekent'.) en "ik krocht" in plaats van 'ik kreeg'.

"Dat is wìt. Zoals een schjaap. Een schjaap is ook wìt. Dat had jij niet gewist hè?"

"De grote Marie met haar baby komt ook naar ons huis als het feest is van de paashaas." - "Welke Marie? Wij kennen toch geen Marie?" - "Die met haar hoofddoek. Jamaar dat is ook haar feest hè!" En héél traag viel mijn euro: het katholiek onderwijs, het maakt steeds indruk op Zanne.

Liv zingt kerkclassics: "Hosanna in de hoogte!"
Zanne, geïrriteerd: "Liv, ik zit niet hoog!"

"Ga eens op je hukje zitten Zanne!"  - "Ga jij eerst tonen waar mijn hukje is?"

Zanne zingt een hele zelfverzonnen song in een onbegrijpbare fantasietaal, kijkt me dan bloedserieus aan en vraagt: "Was dat Frans of Engels?"

Ik leg Zanne uit wat een mail is. Ze wil er eentje sturen en dicteert. Ik suggereer aan het eind: "Groetjes van Zanne?" "Ja. En ook: cornflakes van Zanne."
(De hele mail luidde: Dag Omabetty en Opajan - Hallo Omabetty - en ook dag - en dan nog goedemiddag naar de bezoekje gaan. - Dat is leuk gaat. - Ik ben ziek.  - Groetjes van Zanne en ook cornflakes van Zanne.)

Ruikt die zeep naar pluim? (Erg argwanend, met de blik op een zeeppompje met 'Sensitive' handzeep, met de afbeelding van een veertje.)


NAJAAR 2013


Kerstviering 2013: Omabetty geeft een show op het podium! (Omabetty leest voor.)


Bij het invullen van een vriendenboekje lees ik luidop:

Wanneer ben jij geboren?
(Beslist) Maandag!
(Ik schiet in de lach)
(Zanne krult haar neus) Dinsdag dan?
(Ik lach nog veel harder)
(Laconiek:) Ok, zeg jij het dan!

Zanne speelt een vervelend ja-neen spelletje over het al dan niet opeten van een banaan en rekt het zo lang dat ik het beu ben, haar banaan afneem en opeet. Met een grote scène als gevolg. Telkens als ik nu iets doe dat haar niet zint, krijg ik te horen: "Dat is niet flink moeke, pas op hè, ik ga uw banaan opeten!"


"Ik wil melk" - "Welk toverwoord moet je dan zeggen?" - "Olifant?"


"... en als je mannetje helemaal bovenaan de ladder staat, krijg je een beloning" - (onderzoekend en een beetje argwanend over dat nieuwe woord:) "Is een beloning iets om te eten?"(Zanne is fan van mijn pyjamashort) Als ik groot ben en als ik ook dikke benen heb mag ik er ook zo een!

"Kijk, krullende-haren-ijs!" (Zanne ziet een foto van slagroom)

Zannes symbooltje in de eerste kleuterklas: een bloem.

ZOMER 2013

Lullie (jullie)


Kijk, die hebben van hun tent een auto gemaakt!' Zanne ontdekt de campingcar.


"Moeke, ik heb géén pipi op de tafel gedaan!" (Fier, alsof ze dat alle andere dagen wel doet.)


Zanne doet in haar broek, kijkt naar de natte plek tussen haar benen, haalt haar schouders op en zegt: da droogscht wel!

Die mevrouw zegt dat je mooie krullen hebt. - (Belerend:) "Ik heb geen krullen. Ik heb een krullebòl!"

Ik zit een club kaas te eten in het gras, Zanne heeft een belegde sandwich. "Ik wil ook zo'n brood!" - "Eet jij maar sandwich, dit brood is moeilijk om te eten voor kindjes." - Ze staat recht, komt met haar rug tegen mijn rug staan en zodat ze boven me uit steekt en wrijft over haar bolletje: "Maar kijk, ik ben al hroot!"

"Eefje Donkerblauw moet alle kleuren van de regenboog afknippen!" - Grijns-  (Zanne zet de wereld aan tot kattekwaad. Zelfs als dat om vredelievende boekpersonages gaat.)

Wij, enthousiast, bij het ontbijt: "Vanavond mag jij bij Metty en Opejan gaan slapen!" Zanne, verontwaardigd: "Maar ik ben ni moe!"


VOORJAAR 2013


Dakweetanie! (Dat weet ik niet)


Daags na het afbreken van de badkamer, waar enkel nog het toilet staat en die voor de rest verworden is tot een hoop steengruis, wijst Zanne naar die hoop: "Vake bapkamer hapok (kapot) hemaakt! Das niet zo schlim hè!"


In de plechtige communieviering van het buurmeisje: "Ik wil ook een koekje, ik wil ook bweuk doen zo met (zoals) alle grote kindjes". (De communicaten moesten hun hostie in de wijn doppen en kwamen stuk voor stuk naar hun plaats met een gezicht op jakkes.)


Ons twee-en-halfken staat te bibberen van de hoogtevrees als je haar nog maar op een keukenstoel zet om een staart in haar haar te maken. Maar in de speeltuin kroop ze zonder nadenken zus achterna, helemaal tot in de top van de spin. En dan niet meer naar beneden durven uiteraard...


Zanne trekt de 'fienefoon' (telefoon) uit haar vaders broekzak. "Ik gaat naar Omi Betty belle!" - "Moet ik helpen?" - "Neuh, Zanne zelf doen!"Drukt vervolgens op alle knopjes. Zonder resultaat. Geeft de telefoon terug en haalt haar schouders op: "Omi Betty's nie thuis!"


15 APRIL 2013

Zannes eerste schooldag. Haar symbooltje: een staksteel (kasteel)

Stakstok, stakstok! - Neen, Zanne, het is kap-stok. - (Verontwaardigd:) Neen, is niet kapstok, is stakstok!


Pannejonnetje (Champignon)

Ikke ook schjilpad aandoen. (Ik wil ook een skipak aandoen.)

Zanne heeft het niet begrepen op wat er op haar bord ligt en wijst aan: "Lustdani. Lustdani. Allemaal lustdani."

Zanne kijkt naar een filmpje over de skischool: "Alle kindjes glije op een tak!"

Zanne is een kind dat graag weet dat haar gesprekspartners er nog met hun aandacht bij zijn. Haar relaas is vaak doorspekt met "Jajè?" (Ja, hè?) en "Neejè" (Neen, hè?). Ze houdt dat vol tot je op z'n minst "Jaja" antwoordt. En dan zegt zij: "Ok dan!"

Klassieker: Zanne duldt geen hulp, probeert het zelf en het wil niet lukken, en is dan te trots om hulp te vragen dus haalt haar schouders op en zegt tegen zichzelf: Beetje moeielijk!

Goeiemorgen Zanne! - Zanne hoepelapen! (Zanne goed geslapen!)

Pampom (Pompon) - Wampen (Wanten)

Zannes zangrepertoire neemt grotere proporties aan.

Zanne probeert een heel stokpaard in een rugzakje te stoppen. Ik laat haar zien dat het stokpaard veel groter is dan de rugzak. Ze fronst en zegt dan heel beslist: "Vouwen!"

Muchel (Muffin)

5 JANUARI 2013
Zanne zingt, als nieuwjaarsbrief, zonder hulp heel 'broeder Jacob' voor haar peter.

DECEMBER 2012
Kerstvakantie 2012: eerste zinnen met alles er op en eraan. 'Ik bent klaar.' 'Ik bent beetje moe'. Maar de absolute topper: 'Ik wil dat'.

Liv klopt op een trommel en speelt op een kazoo. Zanne trekt de Kazoo uit Livs handen. Ik geef Zanne een opmerking en Liv begint te jammeren. Zanne kijkt Liv aan met een franke blik en zegt kurkdroog: "klopt jij verder!"

Banderlijntje (mandarijntje)

Opajan kreeg een nieuwe naam: vroeger was het 'Pjam' en nu werd dat 'Ojam'.

Sinterklaasfascinatie alom. Alles is 'swattepiet' en 'sssinteklaas'. Als Zanne voor hun neus staat moet je haar pakken en pitst ze haar benen dicht van de schrik, gelukkig helpt sokelade om haar niet te doen wegrennen. maar voor de rest praat ze over niets anders en zingt ze ook vlot Sinteklaaspakkepoentje met een prachtige slissende S, met dank aan het duimen en tutten.

NOVEMBER 2012
Zanne oefent de letter R: Boterrrrampapierrrrrr!

Takketijn opzette! (Zet het dvd-tje van Kapitein Winokio eens op.)

"Zanne vindt Niet Leuk!" (Ze heeft eindelijk door wat haar zus daarmee bedoelt als ze dat dertig keer herhaalt, wanneer Zanne haar plaagt, en maakt meteen gebruik van die kennis.

Pakpok (kapot)

Alles wat ook maar enigzins plezant is: Jaaaa, Joepejee!

Tijdens de huwelijksviering van een nichtje steekt men de kaars aan:) Lang zalle leve!

Zanne kijkt naar een DVD van Sesamstraat en kondigt voor elk fragment aan wat er gaat gebeuren. Mannetje auto valle. Mannetje pijn. (Elmo's les over voorin de bus en achterin de bus, waarbij de bus crasht.) Nootje opendoen, kindje zinge! (Drie eekhoorns zingen een lied over een okkernoot die ze uiteindelijk openen met dynamiet.)

Is dat? Is dat? x 1000 (wat is dat?)

OKTOBER 2012
Nannetje matteniete vange (snottepieten vangen).

Nanne wordt 'Sanne'. Ze zegt het nog niet in haar dagelijks taalgebruik (daar is het nog meestal Nanno) maar ze kan het wel zeggen.

SEPTEMBER 2012

En toen brak de papegaaiperiode aan. Zanne zegt elke zin van Liv na en imiteert alle gebaren. Liv zegt een zin, waarna Zanne: Nanne ook ... en dan de herhaling van die zin, die ze zelden verstaat.

Tlaktok (tractor) - Lich (Liv. Meestal 'Lichje') - Wake (Vake) - Ode (Rhode)

12 SEPTEMBER 2012
Zanne 2 jaar


25 AUGUSTUS 2012
Eerste dag zonder luier, succesvol, slechts 1 natte broek. Zanne is erg fan van haar onderbroek maar niemand mag helpen, dus ze liep de halve dag rond met twee benen in 1 pijp en de onderbroek tot boven haar heupen opgetrokken.

ZOMER 2012
Zanne de waterrat 'zwemt'. Je gooit haar, met zwembandjes aan, in een zwemvijver van 1,5m diep, en ze is boos als je haar aanraakt. Ze peddelt al watertrappelend rond, al proestend, schaterend en met het water tot aan haar lippen. En ze komt nog vooruit ook. Van plezier zwiert ze haar voeten boven het water uit.

Pjam (Opajan)

Zanne spreekt 'Jommekes' en zegt achter alles een o. Dalo (sandalen), Metto (Omabetty, die door Liv 'Metty' genoemd wordt), Jamo (pyjama), Nijno (konijn). 

Lameli (salami)

Net als Liv destijds, praatte Zanne een lange tijd amper (of heel veel, maar niet verstaanbaar) en begon ze plots op twee weken tijd te praten. Tijdens de zeevakantie van 2012 sloeg ze er plots in om zich verstaanbaar te maken met korte zinnen en drieletterwoorden. Ze blijft wel haar stopwoord behouden en zegt achter de meeste zinnen 'halo'. Geen idee wat ze er mee wil zeggen.

Eerste driewoordenzin: 'Moeke ook voeten'.

Zanne noemt zichzelf nu 'Nanne' en zegt (eindelijk) moeke.

Eerste drieletterwoorden: 'boempatat' en 'toelate' (over haar boterham, waarvan ze honderd keer per maaltijd hoort dat ze het beleg er niet tussenuit mag halen.)

JUNI 2012
Stilaan worden woorden in een reeks gebruikt. Paard ju, wate lawwe,...

Zannes eerste 'tweeletterzin': Pipi lawwe! (Pipi gevallen). Tja. Maar ze had wel gelijk: ze stond in haar blootje op het terras en toen viel de pipi...

MEI 2012
Zanne is heel erg schoenengek en vaak woedend omdat ze niet de schoenen aan mag die ze zelf koos. Als ze boos is, duimt ze en draait ze haar haar rond haar vinger. Op een ochtend is ze zo boos dat ze niet met Livs rubberlaarzen naar de kribbe mag, dat ze haar vinger zo hard in haar haar draait dat haar vake hem er uit moet knippen voor ze uit haar jas kan.

olapola (als in: olapola. Zucht. Oma's en hun neiging tot 'leer het kind eens een grappig woord.)
lawwe (gevallen), daa (daar), vie (vliegtuig), au (auto), bui (buiten), blauw (bloem en ballon) Ze spreekt ze allebei iets anders uit maar dat krijg ik in letters niet zo goed uitgedrukt.

APRIL 2012
Vocabulaire aangevuld met waa (water), api (aap), paa (paard), wiauw (miauw), woe (woef), maar dé topper blijft 'nee'.

BEGIN MAART 2012
We komen thuis na vier dagen Berlijn en Zanne heeft duidelijk 'geoefend' met Omabetty... Ze zegt nu: voila, hopla, olala, huppetee, neu (neus), mo (mond), oo (oog). Haar ja en neen worden alsmaar duidelijk, ze is zonder woorden heel verstaanbaar nu.

29 FEBRUARI 2012
Zanne zegt 'vake'. (Allez, Ake).

FEBRUARI 2012
Zanne zegt nog steeds zo goed als niets, maar maakt zich in een eigen taaltje heel verstaanbaar. Haar intonatie klopt perfect, evenals haar non-verbale communicatie (hoofdje schuin als ze een vraag stelt, ...), alleen vult ze haar zinnen met een heel scala aan woordloze klanken.

Ze is intussen erg geïnteresseerd in alles wat 'prullewerk' is: kralen rijgen, potloden in scherpers stoppen en er mee draaien,...

DECEMBER 2011
Zanne zegt alles wat je haar voorzegt 1 keer na, maar weigert woorden op dingen te plakken. Het enige waar ze consequent in is, is ajo (telefoon), anaa (banaan) en no (nog)

NOVEMBER 2011
Voor Zanne moet alles snel gaan. Rondcrossen aan twee vingers, die ze zo hard vastknijpt dat je onmogelijk los geraakt. Racen op een loopfiets. En het allerliefst: de trap omhoog. Zo snel ze kan. Als je haar twee vingers geeft, 'wandelt' ze er op, zelfs niet trapje per trapje.

STAPPEN
20 oktober 2011, 13 maand en 1 week, voor het eerst een paar losse stapjes (door haar ouders geregistreerd, oma's en tantes beweerden al eerder getuige geweest te zijn.)

STAAN ZONDER STEUN
1 jaar 2 weken
Op 30 september ging ze voor het eerst zelf rechtstaan vanuit zit.

21 SEPTEMBER 2011
Zanne 'loopfietst'. Om de twee stappen kijkt ze achterom om dan euforisch te ontdekken dat ze werkelijk verder van me is weggereden. Aan het eind van de rit botst ze tegen de kast en stapt ze zelf van het fietsje.

12 SEPTEMBER 2011
Zanne 1 jaar

EERSTE WEEK SEPTEMBER 2011

Zanne kruipt heel de trap omhoog.

22 AUGUSTUS 2011

Zanne wijst naar Liv als je vraag 'waar is Liv' en wuift dag. Liv is voorlopig de enige naar wie ze wil wijzen.

2 AUGUSTUS 2011

handen in de lucht bij 'hoe groot gaat Zanne worden?' (en daarna: applaus voor jezelf.)

RECHTSTAAN
9 maand, nog niet rechttrekken
10 maand: rechttrekken, voor het eerst op 15 juli 2011 aan Livs 'plaspotzeteltje' bij Omabetty en Opajan.

KRUIPEN
8 maand 4 weken: achteruit
9 maand 3 weken: kruipen (eerste keer op 6 juli 2011)

EERSTE TAND
9 maand

ZITTEN
7 maand 2 weken

ROLLEN
20 weken naar 1 kant
7 maand helemaal rond

DOORSLAPEN
3 weken, wat niets te maken heeft met gemakkelijke-baby-schap, gezien dat doorslapen enkel te maken heeft met het feit dat Zanne uitgeput is van een hele dag reflux-brullen. Achter de rug na 8 weken bij de start van medicatie.

EERSTE BEWUSTE LACH
5 weken

GEBOREN
12 september 2010 - 2u44 - 4kg260 - 57cm - hoofdomtrek 35 cm

Zannes geboorte in een notendop:
Wat vooraf ging: na 40 weken het wachten beu, Liv was immers 2 weken te vroeg dus baby2 moest ook maar op 38 weken komen. Dus een lange en net iets te stevige wandeling naar de Chirostartdag. Op de terugweg: huilen van de tandpijn, paar uur wakker liggen. Dit ter info om het later vaak herhaald gezegde te verklaren: 'gij hebt die nacht harder afgezien van de tandpijn dan van uw bevalling'

00u30 stipt: eerste wee / 1u00: om de paar minuten, wachten tot Omabetty er is om op Liv te passen / 1u30 vertrek naar ziekenhuis, weeën in de auto met op de achtergrond 1 of ander NGO-benefietprogramma op Studio Brussel - 2u10 aankomst ziekenhuis, staand en vrij onelegant brullend weeën opvangen, 8 cm ontsluiting bij aankomst / 2u40 water breekt en ziet troebel / 2u42 gaan liggen en een blitzbevalling, in de arbeidskamer want de verloskamer haalden we niet meer / 2u44 welkom baby-in-doeken, toch even terug uit die doeken om te checken 'wat het is': welkom Zanne, zondagskind

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Curieus naar wat jij er van vindt!