LEVEN MET LIV

om haar later te kunnen vertellen hoe het was.

(10j 11 mnd) "Als wij met de klas stil staan aan de overweg doen wij allemaal alsof wij aan zo'n oude sjas trekken en dan toeten die treinen soms." "Zo'n oude sjas?" "Ja, op Chirokamp waren er een keer zo'n sjassen aan de WC's met een stokje aan een ijzeren ketting, en dan moet je doen of je daar aan trekt."

(10j 11mnd) "Ik heb die vegetarische balletjes in paneelmeel gerold."

(8j 10 mnd) "Deze tekening gaat over meeuwen. Ik was mis: ik had hier eerst 'Ojevaren' geschreven. Dat was verkeerd. Dus heb ik rond dat woord een deur rond getekend met 'Ojevaren hier'. Langs hier kunnen de Ojevaren dan naar buiten, en daarnaast tekende ik een deur voor de meeuwen." 
(8j10 mnd) Altijd doorvragen als Liv je terloops iets vraagt: "Mama, ik zoek een klein potje." "Aha, waarvoor?" "Voor dat poedertje dat van je potlood komt als je er heel hard op drukt." "En waarom ga je dat verzamelen?" "Om het hele huis te controleren op vingerafdrukken."

(8j1mnd) Livs paaseitjes zijn gevuld met praliné maar ze kan niet onthouden hoe je dat juist zegt. Zij zegt altijd: "dit eitje is gepralineerd."

(8j1mnd) Als je 10 keer in de carwash gaat, heb je een spik en spanter auto.

(7j 8mnd) Liv heeft toets WO over 'de feestdagen in november'. Ik test om te beginnen wat ze nog weet uit de les. Er is nog wat werk aan de winkel: op het kerkhof staan kristallen (chrysanten), grafzerken zijn gemaakt van marmot of armer (marmer of arduin), soldaten die sterven in de oorlog zijn gesnuifden (gesneuvelden), de eerste wereldoorlog is gestopt aan de Zilver (de Ijzer), en we hadden een koning Boudelijn.

(7j 8mnd) Liv eet walnoten. "Noten smaken naar muziek, Zanne." - "Hoe weet jij dat?" - Laconiek, alsof zij de kenner is en het de normaalste zaak van de wereld is: "Ik vind toch echt dat deze naar do smaakt."

(7j 6mnd) Zanne en Liv zingen poesje mauw. Zanne zingt 'en voor mij, rijst en brij'. Liv denkt dat het 'en voor mij, rijst en prei' is.

VOORJAAR 1016
Liv ging naar de bakker: "Wie heeft er zin in Merlijnse bollen?"

NAJAAR 2015

Liv doet een show. Zitten moet in de zetel, maar alle kussens en dekentjes verplaatst naar de gang, aan de 'ingang' van de show: wie comfort wil, moet daar grof geld voor betalen in de merchandising shop. 

"Voor het Halloweenfeest hebben wij de speelplaats echt pikkelbello gemaakt!"

VOORJAAR 2015
Ik, tegen Wim, 's ochtends in de badkamer: "Tiens, het is al de 28ste en ik heb nog geen lonen gezien!" - Liv, op het toilet, nog slaperig: "Maar Lone is op vakantie in Engeland."
(Lone is een kindje van haar klas.)

(Lees dit op Livs typische slow-motion manier van praten)
Kijk, dit is mijn fietshelm. (Ze toont de binnenkant.) Die is rond. En dit is mijn hoofd. (Ze wrijft met haar handen over haar achterhoofd). Dat is meer een ei. Ze noemen dat ook (ze last pauze in voor spanningsopbouw...) ovaal! Dat past dus niet hè? Dus ik moet een nieuwe!

"Misschien kan ik de bananen die ik niet nodig heb sparen voor de arme apen." (Liv leert over de vasten. En maakt er zich ook wat makkelijk vanaf, want ze lust eigenlijk helemaal niet zo graag bananen.)

"Waarom ligt hier een leeg kussen?" (Verontwaardigd omdat haar kussensloop geen bedrukking heeft.)

Skivakantie, diner in het hotel. Liv gooit haar knuffelzebra in de lucht en hij belandt... in het buffet. In een schaal gebraden kippenpoten. Groot concert, tot ze met het personeel meer naar achter mag om de zebra 'in bad' te steken. Dan is het ineens een avontuur.

Liv skiet in bochtjes van de berg, en kan onderaan stoppen: diploma 'Ourson' op zak!

NAJAAR 2014
Zanne: "De iPad is uitgevallen!"
Liv, schouderophalend: "Wacht efkens, die valt wel weer aan."

Livs symbooltje in de derde kleuterklas: een kasteel

ZOMER 2014

Ik haal Liv op na een turnkamp. Dagtemperatuur 26°. Ze heeft haar trui aan. "Heb jij die trui de hele dag aangehouden, Liv?" - "Ja!" - "Had je dan niet te warm?" - "Neuneu. Mijn armen waren goed. Maar aan mijn hoofd: zweten, zweten, zweten!"

In Frankrijk gaan we naar een tentoonstelling van Klimt. Liv, bewonderend: "Klimt kan beter tussen de lijntjes kleuren dan ik!"

"Kijk wat een mooie hond!" - "Dat is een windhond Liv, die is aerodynamisch." Even later: "Kijk moeke, nog een Ferrarihond!"

Juli 2014, 5 jaar en 3 maand: eerste tandje kwijt.

VOORJAAR 2014

Liv luistert naar een rapnummer: "Die probeert te zingen, maar eigenlijk praat die gewoon."

"Ik word een paal die ronddraait en die aan alle kleerkasten onderbroeken verkoopt!" Puik plan voor je toekomst, Liv-lieverd, dat is vast een knelpuntberoep.

Kindjes hebben kleine borsten en papa's hebben harige borsten.

Ik weet hoe hele kleine pannenkoekjes heten: koffertjes!

Online shoppen door kleuterogen. De mama van een vriendje aan de schoolpoort gaf Liv een compliment over haar schooltas. "Ja, mijn mama heeft me die op de iPad laten zien en omdat ik ze mooi vond heeft ze die bij de post gaan halen."


In de bloemenwinkel, waar de eigenares op ons afstapt om ons te bedienen, cash ontvangt en wisselgeld teruggeeft midden in de winkel: "Wij moeten niet naar de kassa stappen, de kassa komt naar ons!"

Zanne, de rest is voor mij! Want jij hebt veel te veel, en ik heb weinig te weinig.

Het brood was op. Ik ga er halen in de automaat, om de hoek, en zeg tegen Liv en Zanne dat ze voor 't eerst 5 minuten alleen thuis mogen blijven. Ze zijn goed aan het spelen, reageren bijzonder enthousiast en spelen daarna verder. Ik kom terug binnen, en ze zitten allebei op de mat een koek te eten. Ik, berispend: "Mogen jullie dat, koek eten?" Liv, laconiek: "Neen!" Ik: "Waarom doen jullie dat dan?" Liv, nog een beetje harder grijnzend: "Omdat wij niet weten wat je mag doen als je alleen thuis bent!"


Het WK veldrijden is gedaan, enkel nog wat nabespreking te zien op TV. Zanne vraagt naar Mega Mindy en ik zap. Liv staat op uit de zetel, beent naar me toe, zet haar handen in haar zij en spreekt me erg berispend toe: "Sèg, ik was wèl nog naar de koers aan 't kijken hè!"


Omabetty, berispend: "Jamaar mekind..." - Liv: "Maar ik ben toch niet uit jòuw buik gekomen?"


NAJAAR 2013


Liv, van nature een tikje lui en ook fan van 'de waarheid naar haar hand zetten', speelt een gezelschapspel en heeft door dat ze gaat verliezen: "Mijn pion is te moe om naar voor te stappen."


Kerstviering 2013, naar goede gewoonte een beetje alternatief en in elkaar gestoken door o.a. Omabetty. "Opajan is de baas van het zingen!" (de koorleider). Aan het eind van de viering veert iedereen recht en valt aan op de glüwhein en chocomelk. Liv zit duidelijk al lang genoeg op een katholieke school: ze is de enige van de hele kerk die eerst nog een kruisteken maakt.

Die mevrouw zingt in het Engels en wij zingen in het Gewoons.

Toen ik een baby was waren er nog geen auto's en treinen. Toen gingen alle mensen te voet. Of met een paard.

(Zomaar uit het niets:) "Ik kan naar links kijken, en naar rechts. En ook naar boven en naar onder. Kijk. Zo hebben ze mij gemaakt! Ik steek toch grappig in elkaar hè."

"Wat moet je droomauto kunnen, Liv?" - "Er moet een fiets in kunnen!"


Ik leg uit wat 'een boodschap in een fles' is, want dat is een vraag in haar vriendenalbum. "Wat is jouw boodschap in een fles, Liv?" - Ik stop daar centen in, dan kunnen mensen die de dingen niet kunnen betalen die centen daar uit halen.


Op vaders schouders, wijzend naar zijn uitdunnende kruin: "Vake, hier moet je nog wat meer haren zetten."


 Ik snurk in mijn melk! (Ik slurp.)

Vanmorgen was daar een regenboog, maar nu is hij verdwenen: Liv, wijsneuzerig: "Ja, die was niet zo stevig."


Livs symbooltje in de tweede kleuterklas: een ijsje.

ZOMER 2013
Ik ga je haar uitwringen, Liv. - Maar vake heeft dat al gedaan. - Ik doe het nog eens, want er komt nog veel water uit. - Dat is omdat vake geen moeite heeft gedaan.

Hardnekkige verspreking, maar wel mooi, op de camping in Uzès: "Kijk, weer een hagevis!"


Liv gaat op een feest naar het toilet, haar vader wacht aan de deur. In het hokje naast haar neemt een dame plaats die hoorbaar begint aan de klus waarvoor je een toilet bezoekt. Liv, luid: "Vake, heb jij een protje gelaten?"


Waarom wonen er aparte mensen in kleine huizen? (Liv denkt na over wat ze die dag leerde en heeft de uitleg over de appartementen niet helemaal begrepen.)

We kopen een strip in de boekenwinkel, want binnen een paar dagen verjaart Wim. 's Avonds bij het avondmaal, Wim: "Wat hebben jullie vandaag gedaan?" Liv, spontaan: "Een boekje gekocht - (denkt even na) - waarover wij nog niets gaan verklappen!" Waarop Zanne nog enthousiaster: "Voor jou!"


VOORJAAR 2013
Liv heeft elke dag andere imaginaire vrienden. Soms gewoon een speelmaat, soms een hele klas waar ze juf van is. Op een middag zijn we getuige van herhaaldelijke ruzie: Zanne is een leerling in Livs klas maar gaat steeds bovenop imaginaire klasgenoten zitten. En arme kleine zus snapt niets van de tirades van de juf.

Liv is mijn voornaam en Billet is mijn achternaam. En Liv Linde Billet is mijn zijnaam.

Er vliegt een merel tegen het raam, hij valt op het terras, spartelt nog even en sterft. Liv aanschouwt het tafereel en er volgt voor het eerst een gesprek over doodgaan. Ze vat nog niet echt wat dat is, en al helemaal niet dat mensen ook dood gaan. Na een kort gesprek vat ze samen: Soms zijn mensen heel ziek, en dan vliegen ze tegen een raam, en dan gaan ze dood!

En nu flink slapen hè? - Ja, zoals jij altijd in de zetel! 

Portemeuille (Portemonnee. Of portefeuille...)


10 MAART 2013
Liv 4 jaar
Liv houdt niet van griezelen, van enge verhalen, en van alles wat spannend is, slecht afloopt of triestig is. Zulke verhalen moeten we altijd stoppen, en triestige liedjes worden afgezet. Ze hoort het liedje van Humpty Dumpty, en omdat ze dat een grappige naam vindt, vraagt ze me het te vertalen. Ik zoek op en zing "Humpty Dumpty zat op een hek, Humpty viel en brak toen zijn nek, en er was geen timmerman, die Humpty Dumpty maken kan." Wat later hoor ik haar zelf zingen: "Humpty Dumpty zat op een hek, Humpty Dumpty viel en kreeg toen vleugeltjes, en hij vloog in de lucht."

Gaan we brood kopen in het kleine bakkertje zonder mensen? (De broodautomaat)

Liv vindt de handtas uit:
- We moeten voor jou en vake ook eens een spaarpot kopen!
- Maar moekes en vakes stoppen hun geld in een portemonnee. Dan kan die mee naar de winkel om te betalen.
(Liv denkt na.)
- Dan moeten we een spaarpot kopen met een deksel... en een handvat!

Livs hobby: totaal onsamenhangende songs zingen over wat ze ziet.


"Een sneeuwman maak je eerst met een bol, dan met ogen en met een wortel, en dan met zijn flujovestje!"

"In mijn opvang zit een kindje Ananas."Ik schil een citroen voor de zeste en Liv legt haar hand op 'de overschot'. "Moeke, dit is een blote citroen."31 DECEMBER 2012
Eerste keer koekenzingen. Liv zingt tijdens het oefenen telkens 'twee paren is een koek' maar aan alle 15 de deuren zingt ze het op haar eentje enthousiast en juist.

NAJAAR 2012
Tijdens het maken van het nieuwjaarsdessert: "Mousse is gemaakt van schuim in een andere taal!"Wim tegen Liv: "Wie was die juf die met jou speelde in de opvang?"


Liv: "Dat weet ik niet."
Ik tegen Wim: "Is dat die jonge?"
Liv, boos: "Neen, 't was een meisje!"

Een beetje in paniek, voor de eerste keer een slapende voet: "Haal al die steentjes uit mijn schoen!"

Op restaurant, waar Liv de hele tijd tegen Zannes arm duwt:) "Liv, hou je handen thuis!" Verontwaardigd: "Ons huis staat hier niet!"

Mijn lepel is een letter van mijn naam. (Leg haar lepel en mes in de vorm van een V). En zo is het een andere letter."Het sneeuwt op de stenen van de buren. En het sneeuwt op onze modder."(Tja kind. Ik wilde ook dat de verbouwingen al een aangelegde oprit hadden opgeleverd.)We lopen van het Sintfeest naar de auto, langs het gebouw waar het feest doorging: "Nu lopen we naast Spanje."

Op een parking, waar alle auto's met hun snuit tegen de haag staan en eentje andersom: "Die auto kijkt ons aan!"

"Het is nog donker, we moeten nog slapen!" - "Ja, het is nog donker, maar de klok zegt dat het al zeven uur is, dan mogen we al opstaan."
(Denkt na en kijkt naar de klok). "Dan moeten jullie voor mij ook een klok kopen, dan kan ik dat ook zien."..."Een kleine klok, want ik ben nog klein."..."In een kleine doos, dan kan ik die altijd dragen!"

"Niet spuwen, Liv!" - "Ik spuw niet. Ik blaas. En daar komt per vergissing speeksel mee uit."

Lawaaitandenborstel (elektrische tandenborstel)

Metty zegt tegen plasticine: boetseerklei. ... Metty zegt ook tegen plasticine: kaka! (gniffelt) ... Da's vies hè! Zo'n woorden willen wij hier niet horen hè!

Ik vond het niet leuk op de bus want er was een filmpje van de Snurken.

"Zo is je haar mooi, Liv!" - "Laat jij dat eens aan de spiegel zien?"

Livs uitspraak is meestal prima en haar woordenschat best groot, maar sommige dingen blijft ze consequent verkeerd zeggen. Bijvoorbeeld stofhuiger en busschool.En toen ontdekte Liv 'af en toe'. "Liv, dat mag niet!" Op een zeer wijsneuzerige toon: "Af en toe mag dat wel!"
Livs symbooltje in de eerste kleuterklas: een tractor. 24 AUGUSTUS 2012
Eerste nacht zonder luier, accidentloos.

ZOMER 2012
Met het waterpistool op mijn bovenbenen gericht: "Ik zal deze dikke dingen eens frissen, moeke!". Danku, Liv

Op de trein, in gedachten verzonken:
"Wie heeft dat tafeltje open geklapt?" ..."Misschien een meneer." ... "Of een mevrouw." ... "Of een kindje." ..."Of een boom! Die wipt dan met zijn ene voet op de trein. En dan gaat die zitten. En dan klapt die met zijn ene voet, hup, dat tafeltje open."
"Straks gaan we voor jou iets kopen in de winkel om te knutselen". Super enthousiast: "Een lege doos van Zanne haar melk?"
Liv fietst! (juli 2012) Remmen en sturen is nog moeilijk, maar een aardige lengte vooruit lukt al."Juffen slapen op tafels".
In de file kust-binnenland: "Vake waarom rij jij zo traag naar huis?" en even later "Rij een beetje achteruit vake, dan kan je daarna sneller!"

Juni 2012: eerste keer haar naam schrijven.

Liv ging mee naar de mis en doet het relaas: "En die pastoor die praatte in de microgolfoven!"
Omabetty zingt het tandenpoetslied. "En we poetsen onze handen ... en we poetsen onder staart." Liv lacht: "Wij hebben toch geen staart!". Denk na. "Jongens hebben wel een piemelstaart!"VOORJAAR 2012
Omabetty: "Heb jij al eens met de trein gereden, Liv?" 
Liv: Ja!
Omabetty: "Met wie dan?" 
Liv: "Met moeke en ook met jouw beste vriend."
Omabetty: "En wie is dan mijn beste vriend?"
Liv: "Ah, Opajan!"

Liv en het geweldloze protest. "Slaapwel, Liv" - "Slaapzelf!"

"Ik heb de zotte mus weggejaagd!" (Lees: mijn zusje mag niet meespelen.)

Omabetty: "Mag jij dat van moeke, Liv?" Liv: "Neen. Maar van jou mag ik dat wel."

Op de opvang doen ze verf op de achterkant van mijn ogen want kindjes vinden dat leuk. (Ze vertelt dat haar oogleden geschminkt werden.)

(een beetje belerend) Maar ik ben wel met vake aan het praten in jouw bed! (Het is 3u 's nachts, ze ligt tussen ons in en ik heb haar net gezegd dat ze moet zwijgen en slapen.)

2 mei 2012, een memorabel moment: Livs neus krult van plezier en ze zegt heel nadrukkelijk: Shit zeg!En nu wordt het gevaarlijk: eind april 2012, het kind krijgt een geheugen: "Maar moeke jij had wel gezegd dat... Vake zegt dat... De dokter zegt dat... Metty heeft gezegd dat..."Ik moest lachen toen ik een vogeltje was. (Ofte: Liv vertelt dat de fotograaf 'kijk eens naar het vogeltje' zei...)

Wat heb je vandaag gedaan op school, Liv? "Gespeeld en gedeeld. En ook gewoon gespeeld. Eigenlijk. Misschien. Just."

In Livs maandblad, 'Pippo', staat een gevaarlijk grijnzende wolf achter twee flapjes. Liv toont me de wolf en vraagt de lijm: "Ik ga die dicht plakken. Dan kan die wolf mij niks doen."

11 MAART 2012
Livs eerste eigen poging tot rijmen: "Tik tok tak, ik heb platte kaka." (Zucht).

10 MAART 2012
Liv 3 jaar
WINTER 2012
onderslip (samentrekking van onderbroek en slip, Liv gebruikt consequent 'onderslip')
Meestal let Liv niet echt op wat de radio te bieden heeft, maar het liedje 'I follow Rivers' van Lykke Li neuriet ze vaak mee. Op een ochtend speelt de radio de cover van dat nummer, van Triggerfinger. De intro (het wijsje maar dan gefloten) doet Liv fronsen: 'Dat is een andere aafolojoe!'

Liv is bij Omabetty en haar neefje Stan komt binnen. Die twee zien elkaar best vaak, maar toch klinkt de begroeting vandaag als een 'officiële kennismaking': "Dag, ik ben Liv uit Aarschot" - "Ik kom van Mechelen".

Welk dier is dit? "Een gorilli!"

Liv, de slechtste fruiteter ooit, vindt het grappig dat haar vake een appel uit het vuistje eet. We doen een poging: "Liv, wil jij ook eens bijten?" "Neen, appels zijn voor papa's. En voor vogels."

Kijk, Jules is een knauwtje! (een clowntje)

15 JANUARI 2012: Liv slaagt er voor het eerst in Memory te spelen. En ze speelt meteen vals. Het is een versie waarbij je eerst een beertje moet gooien met een dobbelsteen voor je mag draaien. Ik gooi een beer, draait om, en Liv draait meteen ook. Bij de aanmaning: "Maar Liv, je moet eerst een beer gooien!" wijst ze laconiek naar mijn worp die er nog ligt, en zegt: "Jij hebt al een beer voor mij gegooid".

Dagelijks krijgt Liv op weg naar huis de vraag 'wat deed je op school?' en antwoord ze met 'gespeeld'. Om het gesprek niet te laten stoppen vul ik mijn vraag aan met 'en liedjes gezongen' waarop ze dan 'ja' zegt. Na een tijdje is ze me al voor: 'Vandaag goed gespeeld, en liedjes gezongen.'Dus vraag ik daarop: 'waarover?' En dan blijkt pas helemaal dat ze geen zin heeft in een uitgebreid gesprek want ze tikt tegen de struik die ze op haar weg passeert en antwoord nonchalant: 'over déze bloem'. Tja. Gesprek afgelopen.Liv tekent bloemen met Omabetty. En vraagt telkens met aandrang na het tekenen van de blaadjes: 'Metty, teken ook het kasteeltje'.


1 JANUARI 2012:
Bij de oefensessies bakt Liv er niets van. Dus we veronderstellen dat ze niets heeft opgepikt van de lessen 'nieuwjaarsbrief' in de klas. Maar op het feest neemt ze haar brief, gaat ze voor haar peter staan, weigert ze alle hulp en 'leest' ze haar brief, bijna zonder hulp.

NAJAAR 2011
Dokterssetje gekregen van de Sint. 'Ik ga dat kindje zijn hartje luisteren!' 'Hoe heet dat kindje?' (denkt héél lang na:) 'Zanne!'

Nieuwe woorden aan de eettafel: 'Pizzarelli!'

Eerste tekenen van diplomatie: Ik wil garnalen. 'En je boterham?' Ik wil geen boterham. 'Heb je genoeg?' Ik heb genoeg boterham!

Liv ontdekt de antenne aan de auto: 'Kijk, de auto van vake heeft een rietje!'

Een culinaire standaard in onze belegdoos: 'Kommerkommersla'

'Wacht, Liv, moeke moet hier nog even haar handtekening op de lijst zetten en dan vertrekken we'. Ik teken het papier, Liv steekt verontwaardigd haar arm uit en zegt 'Op mijn hand!'

Op de badkamer: 'Heb jij vandaag platte borsten, moeke?' Ik moet even denken tot ik doorheb dat ze bedoelt dat ik vandaag, bij uitzondering, geen voorgevormde t-shirtBH aantrek maar een 'gewone'.

Livs symbooltje in de nulde kleuterklas: een sneeuwman.Liv is uiterst goed in culinaire puntjes op de i. 'Ik wil een boterham met Fagotijn. Neen, met Chamois d'Oooooooor!'Bij de zoveelste maaltijd waarbij Liv meer eet dan praat, en Zanne alles binnen schrokt wat ze ziet: 'Wie heeft er geen honger' 'Liv!' 'En wie heeft er heel veel honger?' 'Tommie!'

Met wie speelde je vandaag in de kribbe, Liv? 'Met Heidi. En met Wienog.' (Wij vragen dat elke dag. Ze zegt elke dag 'Met Heidi'. En daarna vragen wij standaard 'En met wie nog?'...)We herkennen onszelf in Livs imaginaire telefoongesprekken in de speelgoedtelefoon: "Allo? Metty? Ik versta jou niet goed, luider praten! Wat gebeurt er? Pakt Opejan jouw speelgoed af?"Liv eet NicNacs. De C is 'kijk, een brugje', en de 6 'een regen, moeke, drup, drup, drup, boempatat'Soms verdenken we Liv van West-Vlaamse roots:


stof-huiher - Honnie (ipv Gonnie) - heb jij dat hemaakt, vake? - ...

28 SEPTEMBER 2011: Liv zegt voor het eerst 'ik moet pipi doen' en doet het ook. Dankjewel Indian Summer, toch nog blotebillenweer voor een week intensieve potjestraining!ZOMER 2011


Na het zoveelste gevecht om Liv in bed te krijgen: 'Jij zal slapen, ik zal spelen!'

'Moeke, doe het haar van de kleurtjes!' Ik vreesde al dat er schimmel op de Playmaïs stond, want dat zijn voor Liv 'de kleurtjes'. Maar er bleek een bontkraagje uit de verkleedkoffer op de doos maïs te liggen...Net voor bedtijd spelen Liv en ik met een ballon, waar een gezichtje op staat. Ik hou de ballon voor haar gezicht en zeg met gespeelde stem: "Ga jij samen met mij in bad, Liv?" Liv buigt zich voorover naar de ballon en zegt heel serieus, met hele lage stem: "Nee, ik moet nog gooien, met jou!"Elke dag opnieuw dezelfde vergissing. 'Wie staat er op het boek, Liv?' - 'Jip en Janneke!' - 'En hoe heet het hondje?' - Pippo! 
Waarna ik 'neeeuh, Takkie!' zeg en ze zichzelf vermanend verbetert: 'Ja, Takkie...'

Liv zit op de verzorgingstafel, ik sta voor haar. 'Wa zitterin?' Ik heb geen idee waar ze op doelt en kijk vragend. Ze trekt mijn shirt open aan de hals en roept lachend: 'Borsten!'

Wat staat er op jouw t-shirt, Liv? 'Een lelijke poes'. 
Op zich niet zo'n gek antwoord, gezien we in de auto de dag ervoor 'Poes, poes, lelijke poes' zongen met Winokio. Maar wel lollig: de t-shirt is een gekregen exemplaar waar we zelf niet zo'n fan van zijn, met een glitter-hello-kitty op de buik.Ik leg Liv in bed. 'Vake liedje zingen van helecoppertje'.


Ik ken geen liedje over een helicopter. Later blijkt dat Wim er ook geen kent, maar dat ze ook altijd tegen hem zegt dat 'moeke het liedje moet zingen van het helecoppertje'. Dus gewoon een truukje om tijd te rekken...'Ik gaat slapen' Vake: Ik gà slapen. 'Ik gaat slapen' Vake: Ik gà slapen. Liv, al wenend: 'Neeee, ìk gaat slapen, ìk ben moe!'Alle kamers zijn badkamer. 'Dees is Liffe bakamer. Dees is uwe bakamer. Dat is Zanne bakamer'.

Liv praat meer en meer dialect. Waar ze eerst heel schattig 'kijk!' riep, zeg ze nu 'ziededa?'

(boos): Jìj bent een verdorie!

'Wil jij ook een tasje koffie, vake?' Op zich niet zo speciaal, maar ik hoop dat ik me, door dit te herlezen, het toontje kan herinneren waarop ze dit zegt.Kijk, mevels! (samentrekking van meeuwen en vogels)


fantoffen (pantoffels)3 JULI 2011: Zelf met driewieler rijden - Voor het eerst kaka op het potje nadat ze zelf zei dat ze moest.JANUARI - JUNI 2011 (niet veel genoteerd)
'Nif fruitje eten'. (Ik: appel? banaan? meloen?) Liv trekt me mee naar de koekenkast: 'déze fruitje eten'.

'Szannetje, ni wenen, Niffe komt!'

Liv telefoneert betekent: Liv loopt rondjes rond de tafel met de telefoon tussen oor en schouder geklemd. Géén idee van wie ze dat heeft.

(Ik: Liv, neen, dat mag je nìet doen, Moeke is nìet blij) 'Nif wél blij!'

Leuke woorden: dadaaltjes (sandalen), zozijnen (rozijnen), pakkepot (kapot), Metty (Omabetty) Opejan (Opajan), vuikak (vuilbak), vie-tui-je (vliegtuig), fokketuur (confituur), zekel (zetel), drieting (verdrietig), cajom (camionette)

10 MAART 2011
Liv 2 jaar


DECEMBER 2010: eerste tweewoordenzin: 'vake helpen'

NOVEMBER 2010: paard, draaien, duwen, open, toe, Zanne, Stan, eten, lepel, koek, 'ham', beebie, moeke, vake, opa, tante, Jaak, ... (vaak in 1 lettergreep of onvolledig)

SEPTEMBER 2010: Liv zegt: auto, open, atjoem, ja, nee, pape (vake)
Liv doet: stylo op de juiste manier vasthouden en rechte lijnen trekken (op de dag van Zannes geboorte, afgekeken van Opajan toen ze ging logeren.)

JULI 2010: Voor de eerste keer in zee, met veel plezier.

EERSTE WOORD: 16,5 maand: auto

EERSTE HERHAALDE KLANKEN: 14 maand: 'aai' bij kindje aaien en 'Aja' bij telefoneren.

BLOKKENTORENS: Op de dag van Livs eerste verjaardag: 7 blokken


10 MAART 2010
Liv 1 jaar


STAPPEN
10 maand aan twee handjes
11 maand met wagentje
1 jaar met 1 hand
13 maand drie weken: helemaal alleen. (Voor het eerst: op de kribbe op 29 april 2010)

EERSTE TAND: 11 maand

RECHTTREKKEN: 10 maand, op skivakantie in Frankrijk

KRUIPEN: 8 maand 3 weken: gewonde-soldaat-slag, met als doelwit het dopje van het fototoestel
11 maand: echt kruipen

ZITTEN: 7 maand

ROLLEN: 22 weken naar 1 kant, op de dag van 'de-kermis-bij-Mema'
27 weken helemaal rond

DOORSLAPEN: 13 weken

EERSTE BEWUSTE LACH: 4 weken

GEBOREN: 10 maart 2009 - 17u08 - 3kg580 - 49,5cm - hoofdomtrek 34 cm


Livs geboorte in een notendop:
7u30 water gebroken / 8u30 'de plakkers' binnenlaten, nog snel even vertellen welke muren er bepleisterd moeten, vertrek richting ziekenhuis / 8u40 tankstation in de gietende regen, want op een cruciaal moment als dit hebben we natuurlijk geen diesel meer / 9u00 inschrijven in het ziekenhuis, door de bevallende herself, want die voelt nog steeds niets / 12u00 nog steeds geen ontsluiting en niets te voelen: infuus / 13u00 om de halve minuut een wee en telkens overgeven, nog steeds geen ontsluiting / 13u30 epidurale / 14u00 met de hand de poten aan de vilten muziekvogel naaien en allebei een dutje / 17u00 volledige ontsluiting, naar de verloskamer / 17u08 welkom Liv

1 opmerking:

  1. Zalig! Dit lijkt bij wijlen verschrikkelijk op mijn leuke-uitspraken-boekje :-) Vooral de imaginaire vriendjes en de daarbij in de weg lopende zus zijn heel herkenbaar. Peuter Eva mat zichzelf dagelijks een andere persoonlijkheid aan, met bijhorend gezin. Zo erg zelfs dat kleine broer, op de vraag hoe zijn zus heette, het antwoord niet wist.

    BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!