dinsdag 1 juni 2010

Flo

Ze liet even op zich wachten, maar vanaf vanmiddag heeft de buikinhoud van Tante An een naam: Flo, zusje van nichtje Rhode.

Voor kleine Flo maakte ik een wikkeldekentje. Met als versiering een detail uit het geboortekaartje. (Toch handig als je dat zelf hebt getekend, dan weet je lekker lang op voorhand hoe het er uit gaat zien.) Inspiratie werd me ingegeven door de mama van Emma en Mona die ook pas fiere tante werd. Ik koos voor een eenvoudiger versie, type 'Lodger' dus gewoon een wikkeldekentje met een kap eraan. En toch was het niet het meest simpele project uit mijn naaicarrière, zucht.

Noot aan mezelf: wees consequent in het haten van bepaalde types stof. En gebruik die dan ook niet meer. De binnenkant van het dekentje is nicky velours. Dat knipt niet mooi recht. Dat trekt. Dat ligt iedere keer dat je de stofdelen op elkaar legt wel anders. Daar moeten constant stukken afgeknipt om het te laten passen. En op 't eind is dat dan te klein. Dat pluist. Dat geeft mijn naaimachine acute stoflong. Kortom, dat is te weren uit al wat ik vanaf nu nog onderneem. Boordje van tricot, zonder overlockmachine: hetzelfde.

En dan. Paspelknoopsgaten. Ik wou graag dat het dekentje ook in de maxi-cosi bruikbaar zou zijn.
Dus keek ik naar Livs wikkeldeken 'uitdewinkel' en zag ik zo'n soort van deftige-jassen-knoopsgat. Ik herinnerde me vaag dat ik ooit bij Vermiljoen een tutorial zag. Na even zoeken vond ik hem, maar ik kon de foto's niet vergroten. Het gat in de binnenstof lukte aardig, maar in katoen lukte het me maar niet. Dan maar een oplossing 'à-la-Riet': 'we doen gewoon of het zo bedoeld was'.
En toen ik daar een paar avonden op had gezwoegd voorzag ik nog een miniversie voor Rhode. Zo'n fonkelnieuwe zus in je derde levensjaar, dat wil al eens wat frustratie met zich meebrengen. Die je, volgens deskundigen terzake, beter omzet in 'imitatie'. Een popje met mini-wikkeldeken dus.
En toen dat allemaal af was...

... liet Flo nog meer dan een week op zich wachten. Zoals het een echte dame betaamt.

15 opmerkingen:

 1. Wat een mooi kado zeg! En wat een goed idee om er ook eentje voor de pop te maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh!
  Maar die zien er wel hééél mooi uit.
  Die poppenversie is heerlijk!
  Gefeliciteerd met kleine Flo!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi! Goed idee, de knoopsgaten en prima oplossing lijkt me. En zo tof, het dekentje voor de pop!
  Kortom: goed gedaan banaan.
  (dat brengt me bij iets anders: hoe zit het met dat bananendoosje? een collega zei onlangs dat ze zoiets bij carrefour had gezien trouwens)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ooh proficiat, eindelijk is ze er! t'is iets he, zo wachten op nichtjes ;)
  mooie en originele kadootjes voor je nichtjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. proviciat met het nichtje !!

  nicky is hatelijk om mee te werken, ik krijg daar niesbuien van, das feitelijk ook een echte vuiligheid om mee te werken

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Proficiat met je tante-schap!

  Hele mooie cadeautjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtig, echt waar. Vooral in combinatie met de mini-versie! Gefeliciteerd met je nichtje ook nog!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gefeliciteerd met je nichtje. Ze zullen vast veel plezier hebben van dit praktische cadeau.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mor allé, dat is kweetnieoeschoon!
  En de poppenversie...kweetnieoeschattig!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het is er toch echt altijd uit alsof het zo hoorde bij jou. Valt dus helemaal niet op. Gefeliciteerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. dat heb ik dus ook soms met garen - absoluut te mijden = met katoen breien (voor mij dus). En dan trap ik er toch weer in, omdat ik het eindproduct mooi vind. Ondanks de stoflong van de machine : heel erg geslaagd!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hmmmmmmm, paspelknoopsgaten... dat moet ik ook een keertje proberen. Ze zien er alleszins heel netjes uit. En die Nicky Velours, ik zou op de naad, aan de verkeerde kant, (zelfs al voordat je'm knipt) zo'n smal strookje kleefkatoen of vlieseline strijken. Dan kunnen de randen niet krullen of scheeftrekken... dat is misschien een truukske van de foor maar het helpt wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heel mooi! En netjes! Proficiat met je tanteschap :-) En wat een goei tip van Eloleo!!! Die moet ik onthouden, kheb ook al vreselijk op nicky velours zitten vloeken, amai!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ben wat aan 't bijlezen, ziet er goed uit, knoopsgaty én geheel!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wij zijn hééééél erg blij met zo een mooi kraamkadootje! Ik vond het zelfs spijtig dat het zaterdag véél te warm was en we onze kleine Flo er niet in konden wikkelen toen we haar voor het eerst mee naar huis namen.
  Dank je tante Riet!

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!