woensdag 1 september 2010

Klaskussen

Het wemelt van de 'eersteschooldagberichten' en ik mag ook meedoen. 't Gaat niet over Liv, welnee. Het kind heeft een sterk ontwikkelde fijne motoriek, dus ik ga haar hier zeker niet als 'achter' omschrijven. Maar met haar vocabulaire van welgeteld vier duidelijke woorden zou ze op de kleuterschool weinig kunnen gaan doen. Ze heeft trouwens net haar vriendinnetje Lune teruggevonden in de peutergroep, en 't is naar 't schijnt grote liefde. Dus ik laat de juffrouwen met plezier nog een jaartje giechelend hand in hand door de kribbe lopen voor ze de schoolmallemolen voorgeschoteld krijgen.

Livs nichtje Rhode beleefde vandaag wel haar 'grote (halve) dag'. Ze kreeg al een symbooltje toegewezen (een ballon), en instructies voor de eerste dag. Mee te brengen: 'een schoendoos met reservekleren en een kussen met de naam van de kleuter'.

Dat laatste was een jobke voor Tante Riet. Een stukje appliceren...


... en achteraan een rits volgens het ritszakje-met-flapjes-systeem, zodat de hoes er af kan. Want op een kussen in de kleuterklas belandt denk ik wel eens een verfhandje. Of een moddervoet, of zandbillen. Zodat het kussen al heel snel voer voor de wasmachine wordt.


Het 'trekding' van de rits zit onder één van die flapjes verstopt. Stel dat ze bij juf Katrien op van die mooie geschilderde houten kubussen zitten, ofzo. Dan willen we die toch niet krassen?

Rhode was blij met haar kussen. Al was ze bang dat de ballon zou wegvliegen. En het kind had een punt: hoe kon ik nu die duim vergeten? Het kussen mocht wel niet mee naar school. Het moest thuis blijven. Straks eens bellen hoe het is geweest. En of ik nog een tweede kussen moet maken, voor in de klas...

23 opmerkingen:

 1. Waw, dat is een schoon kussen. Ik denk dat heel veel kinderen in Rhode's klas spijt gaan hebben dat ze geen tante Riet hebben :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. volgens mij mag je ze nu gewoon voor heel de klas maken ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Amai, zo'n kussen zou ik ook wel meewillen, om te pronken!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een werkje, mooi, doordacht en het allerbelangrijkste kindvriendelijk en fleurig.Super!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig! Echt waar. Favoriete tante?
  Hier staat mij ook nog een kussenjobke te wachten....maar die zal bijlange niet zo schoon zijn als dit exemplaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Schitterend gedaan, maar nu kan ik dat ook alleen nog maar denken: die ballon zal gaan vliegen, wat het meisje heeft geen duim :).
  Dus nog steeds met bolle buik? Jouw buikbewoner wacht gewoon op onze telefoon, nee?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wauw, prachtig! Ik zou het ook niet willen meenemen naar school.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goed gevonden, die autootjes (heel het kussen eigenlijk...)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Maar alé, zo schoon! Toch veel te mooi voor op school te leggen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Effenaf een prachtig kussen! Zoveel stukjes stof en wat een resultaat! Knap!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Echt prachtig! Zo goed gevonden en zo netjes dat jij kan appliceren, niet te doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Amai, dat hebt ge sjiek gedaan! Zo véél applicaties... hoe lang zijt ge daar wel niet aan bezig geweest? Leuk gevonden met dat autostofje trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Schoon gedaan, Riet, en zo snel; ik kan me toch inbeelden dat dat net iets meer tijd vraagt dan een heen-en-weerschriftje versieren ... en daar ben ik al een halve avond zoet mee

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ... of hoe iets simpel toch zo schoon kan zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Héél mooi, Riet!
  Hoe bedenk je het toch allemaal...

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Erg leuk geworden. Maar nu vraag ik me toch af waarom ze een kussen moeten meenenemen naar school? Is dat gewoon bij jullie? Slapen ze daar nog ofzo?
  Wij geven alleen gymschoentjes, eten, drinken en een goed humeur mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @Bloem: ik veronderstel plaatsgebrek en geen plaats voor zitmateriaal voor zo'n hoop kleuters. Rhode moest blijkbaar gisteren op het kussen gaan zitten in een kring op de grond. Wat ze weigerde, want ze wilde haar kussen niet op de grond leggen. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hier An, moeke van Rhode.
  5 minuten voor we naar school vertrokken legde Rhode het kussen toch maar klaar om mee te nemen.
  In de klas is er een zit/vertelhoekje waar ieder kindje zijn eigen kussen heeft.
  's Avonds, wanneer we naar huis gingen zie ze plots : 'oh neen, ik ben mijn kussen nog vergeten!' Het koste me wat tijd om uit te leggen dat het altijd in de klas mag blijven.
  Nog een grappig toeval, wat tante Riet niet wist, Rhode haar symbooltje is dus een ballon. Is deze ballon toch niet toevallig rood, net zoals die op het kussen!
  En ja, tante Riet is de lievelingstante! Voor de leuke naaiwerkjes (en die gaan dan supersnel en uitgebreider dan de vraag was, maar ook voor de geboortekaartjes, de creatieve tips, het uitlenen van de mooie wieg met de mooie stofjes er in,.... DANK U TANTE RIET!

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!