vrijdag 14 januari 2011

Peutertainment

Stel.

U geniet van de geneugten van het recht dat 'deeltijds ouderschapsverlof' heet. U krijgt per week een dagje van de overheid. Na de ontnuchterende vaststelling dat dat allerminst een dagje handwerken zal betekenen, gooit u zich vol goede bedoelingen op de eigenlijke invulling: met toewijding zorgen voor uw kroost.

Stel dat u nog steeds in de overtuiging leeft dat die koters op dat extra dagje zinvol geënteraind dienen te worden. Of in elk geval dat deel van uw kroost dat al enige cognitieve vaardigheid aan de dag legt. Dat u dus bezigheid wil voorzien van bij het krieken van de dag (die vandaag kriekte om 4u50) tot bij de thuiskomst van de pater familias (we klokten na enige file af om 18u15).

Hou dan misschien even rekening met het relaas van deze dag.

Op nummer 1 in de hitlijst van kleuterbezigheden uit verloren tijden staat zoutdegen. Maar dat probeerden we eerder al eens. Met succes, maar geen tweede keer. Het moet immers een nuttig én gevarieerd bezigheidsaanbod betreffen, nietwaar?

Verfrissende ideeën zijn duidelijk welkom, want op nummer 2 vinden we het ook al niet zo hippe 'aardappelstempelen'. Ik noteer volgende werkpunten.

- Er is ten huize Liv & co dringend nood aan een herbruikbare kliederschort. Een vuilzak is noch ecologisch, noch economisch, noch...
... esthetisch verantwoord.

- Misschien is vingerverf of kliederverf een beter alternatief dan muuracryl om aan de slag te gaan met een kind van nog geen 2. Gelukkig eiste het kind in kwestie de permanente bereikbaarheid van een nat washandje om zich te reinigen, na het aantreffen van een minuscule gele stip ter hoogte van de rechterduim.

- Ook voor iets eenvoudigs als aardappelstempelen is enige inspiratie noodzakelijk. Ik begrijp nu waarom dat vroeger vooral rond kerst gebeurde: een ster en een kerstboom zijn erg makkelijk uit te snijden. Met die punten, weet u wel. Probeer maar eens een appel uit een aardappel te houwen die er nìet uitziet alsof hij door Filiberke himself is geschild.

- Een stempel recht op een blad papier drukken is misschien toch niet zo eenvoudig als je nog geen twee bent.

- En tenslotte. Als u even de fopspeen van de cognitief onderontwikkelde helft van uw kroost op de juiste plaats gaat steken, let dan op dat er geen sterrenpunt in een peuterkeel verdwijnt. Er zat gelukkig nog geen verf op.

Besluit. Gaat u creatief aan de slag met een peuter? Er is werkelijk niets mis met een leuk setje kleurpotloden...


28 opmerkingen:

 1. amai, hoe zalig! En wat een proper (en overschattig) kind heb jij!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha, dat hebben we hier ook gekend!
  Klei is redelijk safe, dat gesmos laat zich makkelijk opruimen.
  Wat vingerverf betreft: op de potjes van de hema staat 'moeilijk verwijderbaar' en ik kan u verzekeren: ze zetten dat er niet op om te lachen!
  Leren fietsen is ook tof: kind 1 op het fietske, kind 2 in de voiture en dan op zoek naar de dichtstbijzijnde geitenweide!
  Veel plezier!*

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor de tips! Hier een 14-maandertje in huis, en ik vroeg mij laatst al af: wat zouden leuke dingen zijn om te knutselen. Ik denk dat ik maar eens potloden ga inslaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Man, ik denk dat ik nog nooit zo'n mooie vuilniszak heb gezien! zo schattig!(en hier bedoel ik je kindje dan en niet de zak)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik speel hier weleens kousenmemory: Kereltje, neem jij een kous uit de wasmand? Goed zo! Welke kous is dezelfde? Het kan een plezante en nuttige invulling zijn van dat 'deeltijds ouderschapsverlof'. Afhankelijk van die cognitieve vaardigheden van het kind, kan het zijn dat je met 2 verschillende kousen moet rondlopen... Maar ach...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ge kunt tenminste nog dreigen: "Als ge ni luistert, knoop ik hem dicht en zet ik u op straat!"

  Te proberen:
  - een blok klei. (Al moet ge dan wel delen met de hele straat om dat ding op te krijgen zonder dat het hard wordt.)
  - doelloos knippen in de reclamebladjes (afhankelijk van de motoriek van het betreffende kind)
  - en als ge dan toch persé wilt stempelen, pak dan sponskes ipv patatten. Die worden niet rot, zijn herbruikbaar en ge moet ni aan de kindjes in Afrika denken.

  *roept zichzelf tot de orde: gij zijt geen kleuterjuf meer maar huismoeder!*

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Alternatief voor de 'zak': pak een (oud) overhemd uit mans kleerkast.
  (knip lange mouwen eraf …)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. haha, Liv in de vuilzak

  ik zal binnenkort eens langskomen met peutergezelschap voor Liv

  ondertussen:
  - laten helpen met de was, afwasmachine in/uitladen, tafel afruimen, bedden maken, ... Dat is op de koop toe een goede investering voor later ;-)
  - op stap gaan: naar de markt, naar de winkel, op bezoek, ...
  - laatste hit hier: puzzelen. en dan kan ik ernaast zitten stikken of surfen of de krant lezen en moet ik enkel mijn arm uitsteken als ik moet helpen. of kleuren bij mij aan tafel, maar dat houdt hij niet langer dan 10 minuten vol

  dat zijn mijn vrijdagen. En mee dutjes doen natuurlijk :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. In mijn opleiding kleuterleidster moesten we ook schilderschorten maken voor de kindjes. IK heb wat oude hemden van mijn papa toen uit hun kleerkast gejat, de kragen er af geknipt, overlocken, de mouwen wat ingekort en aan het uiteinde een elastiek vastgemaakt. Ik heb mijn diploma van kleuterleidster niet behaald, maar die schorten gaan tot op vandaag nog altijd mee!!!

  Maar Liv in een vuilzak vind ik een schitterend alternatief :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. amaai, riet, moedig!
  Hier is het schilderen en kleien (plasticine of echte klei) niet elk moment beschikbaar! Ik laat het aan de juf van de school :-) meestal heb ik zelf ook geen zin (na een hele dag in de klas tss de kleuters) om er nog na mijn uren die bezigheden op na te houden. Maar kom, af en toe moet het wel kunnen.
  wat hier nog vaak gedaan werd met peuters: puzzelen (insteek exemplaren) dikke parels rijgen, steeknageltjes -> deze drie zaken mag je zelfs gerust hier komen halen, ze zijn opgeborgen tot de volgende de peuterleeftijd heeft, en dat is nog even he.
  En vanuit ontwikkelingspsychologie (beetje beroepsmisvorming): niks zo goed voor peuters als herhalign, herhaling, herhaling! daar leren ze veel uit! dus die dikke potloden en groot papier: laat maar komen en laat die peuter maar groot kribbelen en krabbelen! (en de mama kan erna er een figuurtje optekenen, zodat er 'iets' van resultaat is :-) peuters moeten vooral 'groot' werken, dat is het beste voor hun fijne motoriek van later!
  veel succes, en je mag gerust hier een peuterdoos komen vullen, voor de regenachtige, lange dagen thuis!
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. oh ja, en een beetje behangerslijm, een potje en klein borsteltje doen het ook prima om te kleven. snippertjes plakken doen ze meestal ook heel graag!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. naaktverven ( allee in luier) was dat hier, maar euhm zo maar 1 keer op de hele peuterperiode per kind ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik deed dat vaak met mijn twee, maar dan gingen ze daarna in bad en ik deed dat in de garage. Van mij mochten ze de handjes gebruiken om te schilderen. De juf bedankte me daarvoor toen ze naar school gingen :-) (NOT!)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat herkenbaar!!

  Klei van Play Doh is niet zo duur en eetbaar. En als je ze nadien laat afwassen (potjes en water) zijn die handjes zo weer zuiver. Kleuren is ook een idee, en vooral die grote wasco's.

  Maar verder is het hier ook moeilijk om een 2-jarige te laten knutselen, misschien moeten we toch nog een beetje geduld hebben voor de echte knutselpartijtjes?

  Annelies en Floris

  BeantwoordenVerwijderen
 15. peuterbezigheden blijven hier gewoon blokkentorens bouwen, paardenweiden opzetten, treinspoor bouwen,puzzelen en ritjes op de fiets. als de anderen willen schilderen, mag hij wel meedoen, maar ik doe dat liever als de peuter niet in de buurt is ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. ik vind dat uw liv heeeeel proper blijft! ik heb bewijsmateriaal van veel ergere knutselactivteiten. als ik de foto's vind zet ik ze op mijn blog!

  k

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hier de laatste maanden ook de creativiteit van Ferre getest. Enkele succesnummers:
  * iets met stickers versieren (bloempotje, blik met koffie,...)
  * cake en koekjes versieren (na ze al dan niet eerst samen te bakken)
  * lampionnetje maken met leeg melkbrik (het stokje met schakelaar en lampje eraan kregen we van de kinderanimatie bij ons vakantiehuisje)
  * vingerverven op doek (blijft veel beter liggen dan papier, spotgoedkoop bij bijvoorbeeld action)
  * pet voor opa versieren (sjabloon uitknippen uit copieerpapieromhulsel, op pet strijken, peuter laten volkribbelen met stiften)

  Groetjes,

  Inge

  BeantwoordenVerwijderen
 18. hier is het verhalen verzinnen en es goed springen op de zetel (ahum! ik doe het zelf veel te graag) en coureurke spelen ("jij bent Cancellara en ik ben Devolder, mama!") en veel uitstapjes maken (de jongen moet zijn wereld kennen hé, zo zijn we al es gewoon zonder echt doel naar de luchthaven geweest); en stempelen met gekochte stempels (uit de Banier) of boekjes kijken

  BeantwoordenVerwijderen
 19. O ja. Nog vergeten:
  Ons schilderschortje komt van de Hema

  BeantwoordenVerwijderen
 20. "Na de ontnuchterende vaststelling dat dat allerminst een dagje handwerken zal betekenen" Hahahaha, schitterend stuk! Dochter hier is net 3 en het gaat echt wel snel hoor, nu kan ze al echt knutselen, verven etc. Klei is wel een goede tip, dat is al heel snel leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Riet toch! Volgens mij tover jij in 123 een supermultifunctioneel kliederschort vanonder je machine.
  Koken is hier ook een favoriet. Brood kneden, ingrediënten mengen, ...
  (zalig stukske om te lezen hoor)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hèhèhè :-)
  Dat moet genieten zijn voor Liv, die dagen met jou. Naar 't schijnt zijn de luistercd's van De Mestkever en consoorten héél tof. Maar daar is ze misschien nog wat klein voor? Enfin, courage!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hier een paar leuke activiteiten:
  * Havermoutkoekjes bakken (het kneden vinden ze geweldig, de rozijnen uit het ongebakken deeg plukken nog meer)
  * plasticine
  * Stikkers (die gratis pakjes van de carrefour of delhaize zijn prima)
  * kleurpotloden
  * kleuren natuurlij
  * Stempellen (de hema heeft zo'n klein doosje met stempels en inkt, vindt hij geweldig)

  Allemaal met een schortje van de hema

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Een emmertje playmais heeft hier ook al voor veel plakplezier gezorgd! (vooral slangetjes en voorgeprinte prenten versieren maar bon, de creativiteit zal wel met de jaren komen)

  Regelmatig in promotie bij het Kruidvat, maar ook bij den Ingelberts en Het blokkendoosje te vinden. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 25. hier toppers voor onze 2jarige:
  - muffins bakken : ingredienten scheppen, roeren-roeren-roeren, papieren cakevormpjes in de bakjes zetten, deeg inscheppen kan ze allemaal vrij goed zelf. schort noodzakelijk natuurlijk
  - plakken : met pritt stukjes papier uitgeknipt uit tijdschrift/inpakpapier plakken. mama hanteert de schaar, zij de lijm (lijmen is het favoriet gedeelte)
  vandaag is het koekjes bakken!
  verder kan je met duplo heel proper creatief zijn :-)
  Pino

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Haha geweldige foto's met die patat. Bij ons zou die echter ook onmiddellijk in de mond belanden vrees ik. Wij houden het dus veilig bij stempeltjes van de hema. En stickertjes en afwasbare stiften (zoveel leuker dan kleurtjes... stiften houden haar echt uren bezig terwijl ze kleurtjes vrij snel beu is).
  Gaan zwemmen is ook een topper hier in huis, maar niet makkelijk met nog een kleine baby die nog niet zonder mama kan.. dus nu zwemmen we liever thuis in bad met heel veel eendjes.
  Voor de rest lezen wij hier veel boekjes, (en reclameblaadjes) wordt er veel gedanst en gezongen. En natuurlijk wordt er ook heel veel met het popje gespeeld.
  Maar ons klein meisje kan haar ook perfect zelf entertainen zodat ik toch ook nog wat tijd heb voor mezelf En dat vind ik ook heel belangrijk, het niet is omdat je heel de dag thuis bent dat je heel de dag naast je kind hoeft te zitten (gelukkig maar ) Dus meestal kiest zij gewoon zelf haar speelgoed uit en houden we ons elk appart bezig... tot ze moe wordt natuurlijk ;-)
  Voor de rest verlangen wij heel heel hard naar beter weer. Zodat we buiten kunnen ravotten, gaan wandelen, met water kliederen en spelen.. jaja was het maar al zomer !!!

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!