zaterdag 27 april 2013

Hof-houding aan huis en een insectenvraag

Zo'n winter die zijn tentakels als ijspegels doorheen de lentekalender steekt, dat doet iets met een mens. Ruggen blokkeren, bijvoorbeeld, en nekken. Wat zorgt voor aanhoudende hoofdpijn. Strooien met cadeaus als sinusitis. Enfin, om een lang en overwegend klagend verhaal kort te maken: ik voel me niet zo aprillerig.

Gelukkig heb ik (schoon)ouders die het lentegevoel een schop onder de kont geven. Op Pinterest zag ik een plaatje van een insectenhotel. De schoonvader vond een schijfje boom, een handvol tijd en een set boortjes van verschillende diktes. En maakte mij een gelijkaardig exemplaar. 

insektenhotel

Mijn eigen moeder, aka Omabetty, zorgde dan weer voor een heel klein beetje moes in mijn heel klein beetje tuin. De tuin heeft nog steeds vorm (een vierkant van zes op zes) en inhoud die hij had toen we het huis kochten. Eén van de bakken-met-lichtelijk-verdorde-grasbollen maakte Omabetty leeg en ze zaaide er samen met Liv wat kleutergroenten en kruiden. Peterselie onder een schoon retrogordijn (met de mot erin). Omdat mijn overgrootvader beweerde dat je dat met een doek nat moet houden tot het schiet. En wie ben ik om hem tegen te spreken?

retro kruidenbed

En nu wachten wij in spanning of de naamplaatjes liegen of de waarheid spreken. Want luttele ogenblikken na het afronden van het geheel, trok Zanne gezwind alle labels uit de terrasbakken én uit het kruidenbed. Om ze daarna te schudden als kaarten en naar eigen goeddunken terug te steken.

Radijs?

radijs

Rucola?

rucola

Wie zal het zeggen? Een ding is zeker: als er iets de kop op steekt, zal ik geen beroep kunnen doen op parate botanische kennis om het kruidenkaf van het onkruidkoren te onderscheiden. Dat worden fotomails richting mijn waarde collega Wannes van Op de Boerderij...

En ook uw hulp kan ik gebruiken. Want dat insectenhotel, dat staat daar nu gewoon willekeurig 'waar het bleef staan'. Maar hoe zet ik dat het best? Vliegen die bijen er liefst in met hun kont in de zon? Of bruint dat liever niet, een hommel? Slapen die zoemers graag met hun hoofd naar het Oosten? Of ligt een lieveheersbeestje niet wakker van aardstralen?

Wie kan het mij vertellen?

schijfje boom


15 opmerkingen:

 1. Ik zou wel willen helpen, maar zou het niet weten! De insecten mogen al content zijn dat ze een hotel krijgen!

  Maar als m'n logica spreekt... zou ik de opening naar de plaats richten waar overdag het meest zon is... dat de bijtjes de zon op hun bol (en respectievelijk hun kont bij het naar binnengaan) hebben als ze komen piepen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ooit deden ze bij dieren in nesten zo van die dingen, misschien dat je op hun site wat meer info vindt? Tof in ieder geval, en hopelijk krijgen jullie die ziektekiemen snel onder controle.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Superleuk je insectenhotel.
  Ik vond dit op internet:
  http://www.ecostyle.nl/insectenhotel

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ach, die beestjes vinden hun weg wel. Hier zorgden ze ooit dat hun gebroed werd ondergebracht in de piepkleine gaatjes onderin een houten tuintafeltje. Met alle gevolgen van dien. Misschien zicht op het zuidwesten vermijden, want dat is in ons landje de overheersende windrichting. En tocht en vocht (regen) in uw kot, dat is niet zo fijn. Dus in het zonnetje plaatsen en wachten op de nieuwe bewoners. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh zo tof, dat hotel! Wij doen hier ook van (een vierkante meter) moestuinieren, maar begonnen meteen met plantjes ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geweldig dat insectenhotel, eens kijken of mijn zoon ook eentje voor mij wil maken.
  Ook wij zijn hier begonnen met een groenten tuintje. Afwachten of het goed gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh die wil ik ook, leuk zeg. Op vivara staat vast info over zon en wind op uw hotel...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geen verstand van een insektenhotel, is wel een leuk idee. Ben wel benieuwd hoe lang het zal duren om bewoners te lokken. Ik kijk uit naar het vervolg.......
  Bedankt voor de link naar "Op de boerderij".

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Volgens mij kun je het insectenhotel het best richten op het zuiden, uit de regen en de wind. Supergaaf zo een. Als er iemand nog een plakje boom over heeft! Ik houd me aanbevolen :D
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik heb werkelijk geen idee, maar ben Zanne wel dankbaar dat ik niet de enige ben die totaal niet weet welke groente uit welke pot gaat groeien (àls er al iets begint te groeien). Schoon gordijn ook inderdaad, zund van die mot.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij hebben er vorig jaar ook eentje in onze tuin gehangen en hebben hetzelfde principe gevolgd als voor nestkastjes. Nestkastjes hang je het beste met de vliegopening naar het Oosten (minder regeninval).
  Ons dierenhotel is toch goed gebruikt geweest.
  Veel succes

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hey Riet,

  Zet je hotel maar pal op 't zuiden. Dan werkt het het beste. Wil je er een luxehotel van maken, dan maak je er nog een dakje boven en zaai je in de buurt een bloemenweide. Succes verzekerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik wou u al aan de schandpaal hangen voor het misbruiken van het schone gordijn, maar als de mot erin zit, dan mag het.
  En zelfs mét de juiste kaartjes erbij twijfel ik ook eerst of het onkruid is dan wel iets anders dat er begint te groeien.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik dacht dat Chris Dusjoosjwa gezegd had dat het minstens een meter boven de grond moest hangen, en in de zon.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Neem eens een kijkje op volgende facebookpagina, daarop vind je een link naar meer info over het helpen van de solitaire bijen. https://www.facebook.com/NatuurpuntMuseumEnErfgoed
  succes!

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!