woensdag 22 mei 2013

Zonder uitleg

Ik maakte nog zo'n t-shirt van de Burda 7828. Voor mezelf, om te laten zien dat dat ook waardige kledij is voor niet-borstvoeders. Eigenlijk ging het een bericht-met-tekst-en-uitleg worden. De foto's stap voor stap, de tip, de tricks, de valkuilen en de ladders om eruit te geraken.

Burda

Na zes keer tornen, kilometers ter ziele gegane lockdraad en seismografisch waarneembaar gevloek, moet u het stellen met een paar foto's, met de geruststelling dat ik tot een draagbaar eindresultaat ben gekomen en met de volgende erg beknopte instructies, enkel bedoeld voor waaghalzen. Ik ben op geen enkele manier te verleiden tot meer uitleg. Het zou maar eens mijn tricottorntrauma's moeten oprakelen.

Wat ik deed in een notendop:
- het kleine borstpand kiezen voor beide kanten en verlengen tot in de zijnaad;
- de ondernaden van de borstpanden niet vastmaken aan het voorpand maar 'vangen' in een lang lint;

afwerking

- het voorpand verhogen tot 2 cm onder de okselnaad, het omzomen en in die zoom elastiek of framilon vaststikken (hier zie je dat beter):

toch geen tutorial

- elk borstpand onderaan aan het lint in de zijnaad een paar cm verhogen zodat het andere borstpand er vlot onder of op kon passeren om op de rug gestrikt te worden. (In deze versie werkte ik met een knoopsgat maar dat leek me uiteindelijk geen sluitende oplossing om de boel symmetrisch te krijgen.)

Ik hoop dat deze tekst genoeg Chinees is om u finaal af te schrikken en op zoek te gaan naar een bestaand patroon voor een borstvoedingstop! Zoveel lelijke woorden tijdens het maakproces zouden wel eens schadelijk kunnen zijn voor (ongeboren) baby's.

Maar voor u denkt dat deze aflevering uit mijn naaidagboek enkel voor druppels in de frustratie-emmer heeft gezorgd, sluit ik af met de succeservaringen:

- De stof (hiervandaan) en de paspel (hiervandaan) zorgen voor een combinatie die ik, naast vlot verwerkbaar, ook echt heel mooi vind. Komt u de komende zomer iemand tegen die glimlachend naar eigen decolleté kijkt, spreek me dan gerust aan voor een praatje!

- Ik leerde van haar dat je bij een tweelingnaald de linkse draad niet door het laatste haakje van je draadinrijgweg mag laten gaan, de haak net boven je naald dus. Voor mij was dat een heel goede tip: mijn tweelingnaaldstiksel trok niet samen, daar had ik vroeger wel eens last van.

tweelingnaald

- Ik zweer nog steeds bij haar tutorial voor de Burda 7828 maar heb een kleine tip bij de mouwen. Als je de mouw klaarmaakt, werk de rand dan nog niet af met de tweelingnaald maar zet de mouw eerst vast aan je jurk/shirt. Plooi daarna de oksel om en doorstik mouw en oksel in 1 keer. Minder werk én mooier in mijn ogen.

mouwafwerking

21 opmerkingen:

 1. Toch mooi gemaakt! Ik vond in een oud amerikaans boek een uitleg over lostornen van overlocksel. Probeerde het met een enorm cynisme, maar kijk, voor tricot werkt het! http://spruitsels.blogspot.be/2013/03/overlockstiksel-uithalen-zonder-tornen.html
  Minder geschikt voor dubbele lagen katoen. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Schoon! Dat stofje ken ik, ook fan van :) Gesukkeld en getornd of niet, het eindresultaat mag er wezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als het jou al doet zweten wil ik het niet eens proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. oh waauw ik zou zeggen: zo zie ik er ook wel ééntje zitten , maar als ik lees hoe je gevloekt hebt breekt het angstzweet me al uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Blij dat ik nog nooit de behoefte heb gevoeld om iets voor mezelf te maken... Ik vloek al bij het maken van een washandje.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. oké ik heb mijn tweelingnaald nog zelden gebruikt omdat ik altijd zo een lelijk stiksel krijg, dus ik ga jou tip zeker uitproberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. He, maar zo ziet het resultaat er goed uit hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een leuk t-shirt. Het is inderdaad ook heel mooi voor niet-borstvoeders.

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het mag dan een heel gedoe zijn geweest, het ziet er prachtig uit 9ook voor niet-borstvoerders) en je tips zijn ook super!!

  Groetjes, Collie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. heel schone combinatie! En terwijl zijt ge toch al voorbereid voor moest er een 3de komen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. haha ik kan mij al voorstellen hoe het daar moet geweest zijn.. toch mooi tshirt geworden!

  http://www.mamajulesbrussels.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb het tot hier gehoord :-)
  Het heeft wel resultaat opgeleverd!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Geen idee waar je betover hebt, dus ik ben maar plaatsjes beginnen kijken dan, en ben tot de conclusie gekomen dagboek het een heel mooi t-shirt vind :)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Interessante tip ivm het gebruik van een tweelingnaald. Alleen ga ik het niet snel meer nodig hebben, ben sinds kort de gelukkige bezitster van een coverlock. Kijk maar eens op http://www.neven-jansen.be/mama/2013/2/12/tussendoor.html (en de rest van mijn blog).

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Bedankt voor de tip ivm de tweelingnaald: ik ga dat straks direct eens uitproberen!
  Als wel-borstvoeder heb ik na het maken van zo'n top uiteindelijk het lint eraf gehaald en er een gewone V-overslag hals weer van gemaakt (panden kropen te veel / vaak naar omhoog) maar daaronder een extra laag aangebracht met een ronde hals. De onderrand van die laag hangt los en trek ik naar omhoog en een van de panden naar omlaag als mijn dochtertje moet drinken. Dat vind ik persoonlijk een gemakkelijker model... en kan zowel met dezelfde als met een ander stofje - precies alsof er dan een ander shirtje onder zit ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!