maandag 16 december 2013

Een genderneutrale LEGO-give-away

Dat het al lang gleden is dat ik hier nog eens iets weggaf, bedacht ik. En huppa, even later rolde er een mailtje binnen. Of de passanten op mijn blog misschien Legolovers zouden zijn? Ongetwijfeld toch wel zeker een paar, dacht ik. En welke doos ik dan wilde weggeven? Ik moet toegeven dat mijn hoofd zich spontaan in de richting van Lego Friends draaide. Er zit dan ook echt wel een roze randje aan mijn dubbele dochterlijke gebroed... Maar toen dacht ik aan mijn recente aartsmoeilijke zoektocht naar een rozeloze wieg voor een pop, berispte ik mezelf voor dwangmatig clichédenken en koos ik wat anders. En vertel ik bijgevolg (lees met duistere en ietwat overdreven stoere reclamestem:)

"Maak kennis met de eenzame clone strijder Jek 14 en zijn Stealth Starfighter. Het eerste Star Wars ontwerp ooit dat niet in een film is voorgekomen. Dit ruimteschip bereikt u in goed gezelschap van drie minifiguren, Jek 14, een elite clonesoldaat en een onafhankelijke premiejager."
Starwars Lego
Klinkt goed hè, voor iemand die gewend is aan (plooi je stem naar hoog:) "Oh wauw, je kan haar haren echt kammen en ze huilt als ze honger heeft! Zorg voor haar net als mama!". En je kunt hem dus winnen, die Jek 14 en zijn Stealth Starfighter!

Genderneutraal speelgoed, een aantal middenveldorganisaties zetten er in volle feestenperiode met plezier een boompje over op. En hoewel ik van mijn dames geen jongens of geslachtsloze wezens wil maken en ze vooral zo veel mogelijk zelf mogen kiezen, ben ik ook niet zo'n fan van de roze saus waarmee hun speelgoedleven al te makkelijk wordt overgoten. Dus ik wil graag dansen op de koord die de grens trekt tussen jongensspeelgoed en meisjesspeelgoed, en die vaak veel te strak wordt gespannen.

Als je Liv vraagt wat ze later wil worden, dan zegt ze 'brandweermeisje'. Vier jaar en al bezorgd om de invulling van knelpuntberoepen, want: "Ik ben op bezoek geweest bij de brandweer en daar hebben ze alleen nog maar jongens!" En dus bracht de Sint haar alvast wat oefenmateriaal. 

ingewikkeld

Erg typerend was de reactie van neefje Stan, toen hij zag wat de Sint voor Liv had voorzien. Dolenthousiast stormde hij op de doos af en riep: "Kijk, Liv, jij krijgt iets van Lego wat jij misschien niet leuk gaat vinden!"

Maar Liv vond het wèl leuk. Moeilijk, en uitgebreide studie vergend, maar wel leuk. Ze was blij met de ervaren neef in de buurt die bouwgewijs van aanpakken wist. Samen leuk, dus. Om te onthouden, want ze zien elkaar doodgraag maar het is niet altijd eenvoudig om dingen te vinden die hen beiden boeien.

samen spelen samen delen

Genderneutraal speelgoed, het bestaat. Misschien zijn het vooral de reclamejongens die dat nog moeten leren. In de productomschrijving van de brandweerauto lezen we 'wordt geleverd met drie brandweermannen' maar kijk, welk hoofdje vonden we in de doos om een van die 'mannen' mee te bouwen?

Ik hoorde onlangs van een vriendin dat Lego nog wat werk heeft wat betreft diversiteit, omdat er weinig popjes met een kleurtje in hun assortiment zitten. Maar met 'mannenberoepen' springen ze dus flexibel om! Ons brandweermeisje speelt nu ijverig 'voor later' met haar brandweervrouw tussen de mannen. 

Ook zin in wat genderneutraal Legospel? Fans van Star Wars in huis, jongens of meisjes, mama's of papa's? Schrijf hieronder in een reactie welk speelgoed jou het meest is bijgebleven uit je kindertijd. Op vrijdagochtend 20/12 om 9 uur loten we een winnaar!

Edit: de give-away were intussen afgerond en de winnaar werd bekendgemaakt.

127 opmerkingen:

 1. Ik heb in mijn kindertijd uren en dagen met Barbie gespeeld. Toen ik ze ontgroeid was, belandden ze in dozen op zolder, te wachten op de dochter die ik ooit zou hebben. Met 2 zoontjes in huis, staat de doos dus nog steeds op zolder... De Lego zou alleszins in de smaak vallen! (de brandweer is hier ook een grote hit!)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier lopen heel wat Legofans in huis. Zelf bouwde ik vroeger uren met Fabuland (een soort voorloper van Lego). Gelukkig bewaarde oma al dat moois en wordt er terug uren gebouwd door onze kinderen. Bij ons thuis vallen we vaak over de Duplo-creaties van de meisjes of over de Lego van de jongens. Een extra doos kan er zeker nog bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik moest en zou de bloemenfeetjes krijgen als ik klein was. Mijn ouders hebben zich daar krom naar gezocht EN gevonden! Ze vinden dat ik er in verhouding tot hun inspanningen te weinig mee gespeeld heb, maar ik herinner me het nog als gisteren :). Verder was ik fan van puzzelen en de 'iedereen kan schilderen' reeks!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fabuland (jammer dat ze dat niet meer hebben bij Lego!) is wel hetgeen wat me echt bij is gebleven, verder vond ik knutselen en lezen leuk. Geen poppen, verschillende voorgekochte "meisjescadeaus" bij m'n pa op 't werk zijn door 't huis of de gang gesmeten. Eerst werd ik lekker gemaakt met 'n muur vol auto's en bouwspeelgoed en dan kreeg ik 'n pop... Later, toen ik 'n jaar of 10 was, vond ik poppen wel weer leuk om kleertjes voor te maken... Maar stiekem vond ik gewoon alle lego, k'nex of ander bouwspeelgoed wat m'n broer kreeg véél toffer... Dus 't liefste had ik dat hij 't snel in elkaar zette, zodat ik 't weer af kon breken en opnieuw bouwen.

  M'n 2 jongens zijn nog wat klein, maar ik weet zeker dat ze Jek later best leuk gaan vinden, duplo is nu al grote favoriet. :) Wat overigens ook nog de oude duplo is waar mijn broertje en ik vroeger mee speelden... Meestal samen. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In mijn tijd was er niet zoveel als nu, en bouwden we huizen met tuintjes enz...
  Ik vindt de brandweer wel heel erg leuk en denk zo dat die hier wel in de smaak zou vallen, dus ga ik daar een gokje op wagen ;)

  Liefs Alexandra

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het meest bij gebleven is voor mij dan toch de barbie. Ik wil heel graag kans maken voor onze zoon die al een paar weken last heeft van een enkel blessure en nu de lego weer herontdekt heeft. Mijn man is gek op star wars en op lego dus ik wil graag meedoen voor mijn twee mannnen. groetjes Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn starwarsfan/man: Dat is niet van de oorspronkelijke trilogie, maar ons mannen zullen daar wel blij mee zijn. Bij deze doe ik dus mee voor mijn kinderen en niet voor mijn lief! Mijn eigen favoriete speelgoed was ook gedoopt in roze (suikerzoete) saus: Barbie. Al moet ik zeggen dat die Barbies wel pikante avonturen beleefden naar 't einde van mijn kindertijd toe ;-) (An)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mijn pop/knuffel van Gobo de Freggle die mijn peter helemaal uit Amerika meebracht. Ik heb lang gedacht dat het de echte was....

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik doe mee want hier zijn wel nogal wat Legofans!
  Zelf speelde ik niet echt met iets. Ik kan me niet herinneren echt met iets veel gespeeld te hebben. We waren vaak bij de oma en daar moesten we buiten spelen !! Dus speelden we vooral verstoppertje of 'rond den blok' rennen en over de beek springen.Later kon ik lezen en verslond ik boeken.
  Nu haal ik dus mijn schade in en speel met Lego met ons kinderen ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De quintspoppetjes. een vijfling, kleine poppetjes met allerlei accesoires voor vijf: een bed voor 5 een bad voor 5, ...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Playmobil! Blijf ik geweldig vinden - ook al heb ik (nog) geen kinderen ...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. hier ook legofans in huis! ik vrees dat ik enkel met echt meisjesspeelgoed speelde... blijft me nog steeds fascineren: de kookplaat van fisher price ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Polly Pocket! Hoewel mijn beste vriendin er meer spulletjes van had, was ik de enige die een jongen had. We moesten dus wel altijd samen spelen! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Massa's Lego hadden wij, een hele stad : huizen, de politie, brandweer, station. Ons vader had ons (3 dochters) een trien gekocht die door heel de stad reed. Ik denk dat hij er nog meer mee gespeeld heeft dan wij :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hé, dat was bij ons ook zo! Wij zijn met 4 meisjes, en wij kregen een trein in de stad, met wat lego technics erbij... Ook ons vader heeft uren op zolder gesleten. Met af en toe ruzie, omdat wij ook met de trein wilden spelen :-)

   Verwijderen
 15. Het meest is mij bijgebleven ons speelgoed van FisherPrice Play Family, voorloper van Little People: een school, een camper, een boerderij en een circus. Uren (dagen) speelplezier en onverwoestbaar.
  Mijn Barbie's en Ken, wiens haar altijd goed zat. Hun roze keuken en dito fitnessstudio. Tsja, ik was een echt meisjes-meisje...
  En spelletjes... veel spelletjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. wij waren eigenlijk kinderen die zo goed als altijd buiten speelden... Ik had redelijk wat Lego en daar speelden we dan buiten mee, we maakten kastelen in de modder en speelden met de legoventjes 'vechten tegen de slechten'... Maar hier thuis is Lego een dikke hit, dat is de leukste vader-zoon-tijd dat er is, want de papa hier is een echt Legofan!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. lientjepralientje16 december 2013 om 20:41

  ik had een timmerkistje (zaag, figuurzaag, hamer, etc) gekregen van de sint: uren plezier mee gehad, van afvalhout 'meubeltjes' ineentimmeren voor de barbies... (maar durfde toch niet bekennen op school dat ik zo een jongenscadeautje gekregen had)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Lego, de grootste hit tot hiertoe in dit huis. Ik doe dus héél erg graag mee. Mijn 7-jarige zal, als ik win, u eeuwig dankbaar zijn.
  Het speelgoed waar ik zo meteen aan denk als ik aan mijn kindertijd denk? My little pony, mierezoet, dat wel. Maar dat was toenertijd ook wel degelijk mijn lievelingskleur. Waar ik ook aan denk: de groene speelboom, je kent hem vast ook wel, maar die hadden we zelf thuis niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Als jongste spruit in de straat herinner ik me vooral mijn fietsje met kaartjes en waspelden op de spaken van de wielen. Toen in de straat de grootste heuse rolschaatswedstrijden hielden reed ik met die lawaaimakende fiets als zogenaamde ambulance wagen door de straten... En ja, onze 5,5 jarige zou dit speelgoed weten appreciëren...:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hier is het vooral de jongen die zot is van de lego en het meisje van prinsessenschoentjes met veel bling bling. Maar toch, af en toe zie ik haar met de auto's rijden. Hij durft ook wel eens te verschijnen in princessen outfit! Wat mij het sterkste bij blijft... vanalles en nog wat: Het gezelschapspel Hotel en muizenval met heel wat accessoires! Mijn volledige barbie uitzet met -toen al- zelf gemaakte kleertjes... Mijn moeder gaf deze dit jaar voor de sint cadeau aan mijn dochtertje van drie! De herinneringen kwamen snel terug :)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. De lego-fan is hier ook al geboren. Van hetzelfde type als het neefje van Liv. En welk speelgoed mij het meeste bijbleef? Ik heb zelf eigenlijk uuuuuren op de zolder doorgebracht: al 'lego-end'…. met zussen én broers: supergenderneutraal dus! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Het meest memorabele speelgoed? De lego-trein die we samen kregen (we zijn met 4 meisjes), en waar ons vader dolgelukkig mee was... (wij ook hoor! echte legofans!), en ook de grote rode blokken waarmee we kampen bouwden. Geen idee hoe dat heet, maar je kon die blokken per 3 in elkaar steken, en dan kreeg je een tafel of een zitbank. Met een deken erover een ideaal kamp!
  En intussen zijn ook de zoon en de dochter fan van lego. Goed voor uren familieplezier...

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Tja ook hier een echt Barbie meisje. Uuuuuuuuuuuren heb iket die poppen gespeeld. Ze gingen ook overal mee: op reis, in bad, ze werden uitgestald, gekapt, gekleed, ik naaide als kind mijn eerste kleertjes zelf voor ... Jawel: Barbie! Het was mijn oma due me het naaicursus doorgaf en me wegwijs maakte in het zelf kledij ontwerpen en patronen tekenen voor deze slanke dame. Hoewel, mijn echte favoriet was toch Skipper, het kleine zusje van Barbie.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Playmobil! En dan maar rollenspelletjes spelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hier een grote blokken/Duplo/Lego-fan! En ook Barbie, toen ik eindelijk eens in een meisjesfase terecht kwam :)
  Maar die blokken van bij oma waren toch mijn favoriet. Geen idee hoe die heetten. Dat waren van de plastieken blokjes, zo groot als lego, maar maar 2 'bultjes' ipv 2x4 bij Lego (als je begrijpt wat ik bedoel) Die werden scheef en kapot gebeten in een oude wastrommel bewaard, in een kastje naast de zetel. Man, wat hebben wij daar mee gespeeld!
  (Ik vraag mij eigenlijk af of dat nog verkocht wordt en/of hoe dat heet...)

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Mijn kindertijd is vooral buitenspelen, maar dat is niet echt speelgoed natuurlijk. Op de tweede plaats staat Lego: het enige speelgoed waar zowel mijn broer als ikzelf mee speelde. Hoewel er van spelen nooit veel in huis kwam, het bouwen en de juiste blokjes zoeken was vooral hetgeen dat ons bezighield.

  En zo'n Star Wars doos, daar zou mijn stoer petekind kei kei blij van worden. Net kreeg ik nog een mailtje van zijn mama dat alles dat met droids en laserzwaarden een ideaal nieuwjaarsbriefcadeau zou zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. dan moet ik toch wel gaan voor de lego fabuland, geweldig vond ik het verhaaaltje dat altijd na de handleiding stond en alles tak in een geweldige tas die echt overal mee naartoe ging. Super hoe mijn eigen kinderen er nu mee spelen bij oma en opa (als zal daar binnekort ook de lego belville van mijn jongere zus worden bovengehaald nu de dochter into lego friends is :-) )

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Veel onverslijtbare herinneringen aan veel onverslijtbaar speelgoed (meeste is nu terug van opa & oma's zolder gehaald voor de kleinkinderen, leuk om hen er even veel plezier aan te zien beleven): het Fisher Price schooltje, de Fisher Price laars die ook een huis is, de Playmobiel Indianen die je zelf kon kleuren met speciale stiften, de noppers, steekmozaïek, Levensweg,... 30 jaar oud speelgoed en nog steeds in trek.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Mister potatoe hat !!!.. Armen, benen , ogen , bril, voor in de plasticine !

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ik was niet zo'n speel-kind... lezen, lezen en daarna nog wat lezen... en buiten spelen, op m'n eentje... de avonturen die ik in mijn boeken las... veel had ik niet nodig!
  Maar de Starwars-legodoos, daar weet ik liefhebbers voor!

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Donkey Kong II van Nintendo.... amai wat heb ik daarvoor moeten zagen alvorens ik dat kreeg.... maar op dat ding heb ik werkelijk mijn duimen versleten.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Mijn lieve pony. Zooo genant :).
  Maar inderdaad, lego kan wat kleur gebruiken. Duplo ook, trouwens...

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Lego technic was mijn absolute favoriet! En ja, ik ben van het vrouwelijke geslacht… :-) Moest het er niet zo stoer en jongensachtig uitzien (hier en daar een roze of paars blokje bijvoorbeeld), ik ben ervan overtuigd dat ook mijn 7-jarige dochter er spontaan zou naar grijpen; ze doet niet liever dan haar lego friends volgens de boekjes in elkaar steken… En als we haar vragen of ze lego met tandwieltjes leuk zou vinden, beginnen haar oogjes te fonkelen… Hier zal dus onder de kerstboom wel lego-technic te vinden zijn dit jaar, ondanks dat het niet op het verlanglijstje staat… Benieuwd naar haar reactie!

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Lego was zeker favoriet! En die meisjeslego hadden we natuurlijk nog niet dus ik was blij met mijn brandweerkazerne en ambulancehelikopter. Verder barbie en hutten bouwen in de sloot bij mijn opa!!! Heerlijk!!!! Nu 2 jongens hier dus nog steeds naar hartelust lego bouwen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Ooh ik doe graag mee. Ik heb een zeer grote negenjarige legofan hier. Ik zou graag vertellen wat mijn lievelingsspeelgoed was maar ik herinner me vooral buitenspelen, lezen en fantasiespel. Maar ik speelde ook wel met poppen.

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Lego! Echt waar! Toen al... Een tijdje vergeten en nu weer helemaal fan dankzij mijn tweeling! Ze zouden er zot van zijn van dit Star Wars-cadeautje (en de mama ook!)

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Euh... tja.. mijn favoriete speelgoed was Lego. Dat was ook de reden dat ik graag een broertje wilde hebben, dan zouden we meer lego hebben. Maar gezien ik enkel zusjes heb, die geïnteresseerd waren in Barbies (bleh..) en niet in Lego, moest ik het doen met het emmertje Lego en de vier wegplaten die ik had :) Bij de kids (meisje en jongen) is momenteel Duplo favoriet, en binnen niet al te lange tijd zal de oudste (meisje) oud genoeg zijn voor het 'echte werk' = Lego ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Ik speelde het meest met Jeroen. Dat was mijn mini-pop. Ik was er zoooo aan gehecht dat Jeroen ook mee op vakantie moest. Aldaar at Jeroen gewoon mee (ik herinner me nog levendig dat ik hem puree gaf op een lepeltje) en als wij gingen zwemmen, ging Jeroen mee. Hij mocht niet in het water, maar keek van op de kant toe. Zalige tijden. Groet, Sofie

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Waar speelde we vroeger (ben uit de jaren 70) niet mee ??
  We speelde hoofdzakelijk buiten dat is een feit maar toen kwamen er barbiepoppen (van zuslief boven mij) en lego/playmobile (waar mijn zoontje nu weer mee speelt) van mijn kleine broertje..
  Het maakte me overigs niet uit,ben de middelste en speelde met zowel jongens als meisjes speelgoed.
  Hoewel mijn naam anders doet vermoeden ben ik toch heus een female lol..
  De lego van mijn broertje (nu inmiddels 35) is inderdaad van een heel ander kaliber als die van mijn zoontje (6) nu..
  Waren het inderdaad eenzijdige poppetjes in zijn tijd,zo uitgebreid zijn de legopoppetjes van mijn zoontje..haren,ogen,mondjes etc..
  Voor mijn zoontjes fijne motoriek zou een nieuw setje lego super zijn..dus ik waag voor hem een kansje.
  Groetjes Chris

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Ik heb uren geknutseld vroeger: schilderen op nummer, scoobidoos maken,... Maar ook veel lego en buiten kampen bouwen en in bomen klimmen. Mijn vriend was vroeger zot van lego, sorteerde zijn blokjes zelfs op kleur. Hij wou terug beginnen bouwen en dus bracht de sint hem onlangs een doos lego. Hij ging ook bij zijn ouders op zolder op zoek naar zijn oude lego. Dus moest ik winnen, maak ik hier een groot kind ongelooflijk gelukkig. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Heel vreemd, maar wat als eerste in mij opkomt is alleen waar ik niet mee speelde. Geen barby's en poppen. (ja, inderdaad opgegroeid met alleen maar broers)
  Wel met de lego en de duplo trein.
  Playmobil hadden we niet. Net als meisjeslego.
  Ik knutselde graag, net als rolsschaatsen en verstoppertje spelen.
  Spellen spelen en boeken lezen deden we ook veel, een tv hadden we niet.
  Ik wilde heel graag van die domino plast dingetjes (later ontdekte ik domino day)

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Ik gruwel ook van die roze saus. Dennis kwam eens thuis van 't school: mama, die of die zegt dat roos alleen voor meisjes is. Maar da's niet waar he. Ha! 1-0 voor mij.
  Uit mijn kindertijd herinner ik mij vooral de mat waarop wij speelden. Een hele grote mat van Fievel. Speelgoed moesten mijn 2 zussen, mijn broer en ik delen met de onthaalkindjes. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Ik doe graag mee want heb hier lego-lovers in huis. Ik was meer een poppenmie. Toen ik klein was waren de babypoppen in. Poppen net als echte baby's, ook een MonChiChi dook toen voor het eerst op. Ik had zo een reuze exemplaar, die kreeg een pamper (toen ook pas nieuw) aan waar ik een gat in knipte om zijn staart door te laten, hihi.

  BeantwoordenVerwijderen
 44. mijn lego elektrische trein! En dan te lage brugjes bouwen die de trein dan omver reed. Fijn was dat. Of barbies met mijn grote zus, want die kon de spannendste verhalen bedenken.

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Fabuland van Lego was mijn absolute favoriet!
  Mijn zoontje van zes zou de legodoos van Star Wars geweldig vinden!

  BeantwoordenVerwijderen
 46. goh! dat zou mijnen echtgenoot zelfs tof vinden! Hier zijn lego - EN star wars fans in huis, maar geen kinderen...

  BeantwoordenVerwijderen
 47. Geen lego, maar wat mij het meeste is bijgebleven is mijn boomhuis. Nu nog steeds verkrijgbaar maar zooooo duur... Hier trouwens 2 jonge legofans in huis, waarvoorik een lego boomhuis ga kopen...

  BeantwoordenVerwijderen
 48. oooooooh wauwie die willen we hier wel graag winnen !
  Mijn lievelings speelgoed was een clic clac.
  Die was in de vorm van een krokodil. Wanneer je op zijn bek duwde maakte hij een clic clac geluid. Hij was van metaal en een beetje gelig rood gekleurd.
  Of dit de corecte naam is weet ik niet maar ik weet wel dat ik en mijn clic clac onafschijdelijk waren !
  Hij zat ook elke dag weer in mijn boekentas op school ! nu heeft hij een plekje in de naaikamer !

  BeantwoordenVerwijderen
 49. Ik had een jojo, zo een echte, niet zo'n flutding dat je gratis bij een pak koeken krijgt, een witte, met zo een konijn op dat op een p.layboy konijn lijkt, maar dat zal het wel niet geweest zijn. Daar heb ik uren mee geoefend! De kinderen beginnen hier nu met lego en kennen dat niet, genderspeelgoed, ze spelen beide graag met de poppen en met de ridders. Helemaal fantastisch wordt het wanneer zoonlief het flamencokleed aantrekt, hilarisch :)

  BeantwoordenVerwijderen
 50. Mijn speelgoed uit mijn kindertijd zijn de blokken die blijkbaar van tupperware waren en die jammergenoeg niet meer bij oma liggen. Het waren kubussen uit verschillende kleuren, die je kon openklikken en zo in een ander blokje kon klikken. Uuuuuuuren heb ik daar mee gespeeld... Toen hadden we ook geen speelgoedkast zoals onze kinderen nu. Ik had ook een grote schoen, die je kon openvouwen en binnenin was dit een huisje met meubeltjes en ventjes. Moest ik dit ooit nog tegenkomen op een rommelmarkt, dan koop ik het direct! Wat een nostalgie.

  BeantwoordenVerwijderen
 51. Wat een heerlijke give away! Er worden hier heel wat uurtjes met lego gebouwd, en niet alleen door de jongste in huis ;)

  Ik kan me eigenlijk niet echt favoriet speelgoed herinneren.. had wel blokken en barbies, maar we speelden het liefst buiten. Balspelletjes, verstoppertje, varen enz.. :D

  BeantwoordenVerwijderen
 52. oooh,, daar zijn ze hier gek op. Ze combineren het graag met mijn Playmobil van vroeger, wat ik nog steeds heb en waar ik dagen achter elkaar mee speelde. Mooie match van oud en nieuw dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 53. Een houten inklapbaar schooltje met stoeltjes, banken, een mini-krijtbord en cilindervormige ventjes zonder gezicht: een groene juf en gele en rode kindjes. Uren heb ik daarmee gespeeld, en nu speelt Wout ermee wanneer hij bij moemoe en vava is...

  BeantwoordenVerwijderen
 54. ik was gek op lego als kind. veruit mijn favoriete speelgoed. de brandweern politie, ziekenhuis,... ik hab ze allemaal gebouwd.
  mijn kids moeten het nog ontdekken, maar dat komt helemaal goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 55. Lego was in mijn kindertijd ook een mega-succes. De kleurtjes van toen waren basis: blauw wit zwart rood en geel... Ik stond ervan versteld welke mooie kleuren erbij gekomen zijn. Vroeger hadden we van die straat-platen waarmee we een heel parcours aanlegden (onze speeltafel was groooot!) en toen begon de bouw van huisjes, winkels, auto's, politiekantoor enzovoort... Uren speelplezier hebben we eraan beleefd. De legoblokjes hebben we nog steeds en behoren tot de categorie doe-ze-nooit-weg-want-dat-is-tijdloos-speelgoed-en-veel-te-leuk... Ik zou wel iemand weten te plezieren . Caro

  BeantwoordenVerwijderen
 56. wauw, zoveel reacties al :)
  wat mij het meeste bijbleef is zo'n ouderwets garagecomplexje waar een lift in was om auto's in te zetten. Geweldig vond ik dat. Ik kon er alleen op school mee spelen, want thuis hadden we dat niet. En kreeg ik dat ook niet omdat ik een meisje was :) typisch
  Dus ik doe heel graag mee om het gender neutrale speelgoed te winnen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 57. Playmobil! Het fort van mijn broer, en samen hadden we de boerderij. En ertussen -op de vloer- straten en pleinen gemaakt van gewone simpele houten blokken (die heb ik nog steeds) om met autootjes te spelen. Ook het huis van fisherprice en de garage. En mijn neef had het schooltje met van die lettermagneetjes... Oh, wat is dit een zalige blogpost, we worden er nostalgisch van..

  BeantwoordenVerwijderen
 58. Wat mij bij is gebleven.... Dat is toch ook wel dat mooie blokjesspeelgoed uit Denemarken. Beginnend met Duplo (een boer, een vliegtuig, een hondje en vooral de trein van mijn neefje), over naar Fabuland maar daar heb ik niet zoveel van gehad omdat het uit het assortiment ging, door naar de Lego. De manege (één van de eerste meisjes-lego-dozen), het tropische eiland (van mijn broertje), de maanlander (écht van mij!), de technisch lego van mijn vader... En nu de duplo van Beer naast de technisch lego van manLief. Een Starwarsdoos zou hier zeker veel gebruikt worden met allemaal lego-fanaten in huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 59. bij mij was dat lego belville, ik had er een manege van en nog een poppenhuis, uren en uren heb ik er mee versleten en nu ben ik zo blij dat ik het heb bijgehouden want nu spelen mijn eigen kinderen ermee. Dat is net het leuke aan lego, het gaat generaties mee want het verslijt nooit. En onze zoon is nog de grootste legofanaat van allemaal dus zo'n doos zou hier zeker van pas komen

  BeantwoordenVerwijderen
 60. Alhoewel ik eigenlijk heel graag buiten speelde, in bomen klauterde met kapotte knieën, op beestjes ging jagen, lieveheersbeestje in een potteke steken (om dat dan binnen te laten vallen) speelde ik binnen met mijn zus met de ...barbies.... Ook hier dus schaam schaam :-)
  Geen lego voor mij vroeger maar ik ken wel een klein bazeke dat hier superblij mee zou zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 61. ongetwijfeld het boomhuis bij mij :-). Ze hebben het terug uitgebracht en ik kon er niet aan weerstaan om het te kopen, maar mijn kinderen zijn er niet zo zot van :(. Misschien komt het nog? Ze zijn 3 en 5 en allebei fervente Lego-lovers :-). Dus laat maar komen die give away :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 62. Wat super leuk dat je dit weg mag geven!

  Mijn meest bijgebleven speelgoed, een leuke vraag!
  Het meest bijgebleven is een doosje technisch lego dat ik won bij een kleurwedstrijd. Ik was een meisje vanm 8 en won een tractor van lego. Ik kwam heel verdrietig thuis, want wat moest ik hier nou mee? Ik was een meisje en won lego, dat kon echt niet. Mijn vader heeft me overgehaald hem samen met hem te gaan maken. En toen we bezig waren, en ik ontdekte dat er vanalles aan kon bewegen was ik helemaal om. wat was dat leuk spul! En zo vroeg ik iedere verjaardag meer technisch lego, en spaarde ik met mn zakgeld. Nu ik zelf jongens heb, die veel met lego spelen, vind ik hjet super leuk dat ik al mijn technisch lego van vroeger nog heb. Mijn oudsje speelt er nu mee. Zo voel ik het enthousiasme van vroeger weer helemaal terug.

  Groetjes Renske

  BeantwoordenVerwijderen
 63. Ik herinner me vooral een oud tapijt dat ik door de tuin trok met daarop mijn twee zussen. Gezien ik de grootste was (maar nochtans de tweede) was ik de trekker en zij de 'getrokkenen'. Ondanks die frustratie was dat toch genieten.
  En als het speelgoed moet zijn dat je kan kopen, herinner ik me vooral de 'noppers' en andere blokken waar we diverse constructies mee bouwden.
  Al waren er toch ook drie poppen die we af en toe bemoederden. Van alles wat!

  BeantwoordenVerwijderen
 64. Vroeger was mijn favorietje Polly Pocket. Prutsen met waterverf, een tandenborstel en zo'n zeefje deed ik ook graag! Dit cadeautje zou hier onder de kerstboom gaan voor de wederhelft, ik ben er zeker van dat hij daar megablij mee zou zijn.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 65. Hier nooit gespeeld met barbie of poppen, maar het was al lego dat de klok sloeg.
  Gewoon de simpele blokken, geen afgewerkte pakketen zoals nu en dan uren bouwen!

  BeantwoordenVerwijderen
 66. Playmobil! Daar werd bij ons het meest mee gespeeld. Dat was nog in de tijd vóór je ook roze dozen kon kopen. Wij hadden vooral veel indianen en cowboys. Later kwamen daar ook een aantal dingen bij van het grote herenhuis. We speelden eigenlijk vaak met lego en playmobil samen. Huisjes maken in lego, de 'mannetjes' verdelen in gezinnetjes, de paarden in de wei,... ik krijg er zo weer zin in :)
  auto's en the A-team mannekes waren mijn andere favorieten :D
  En oh met zo'n lego star wars doos, daar ga ik zeker iemand heel gelukkig mee kunnen maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 67. Ik was zot van knutselen. Gaf je mij een doos met glitterpapier, stickers, lijm en een paar blokjes fimo en je had geen kind meer aan mij.
  Mijn kinderen hebben die genen geërfd, maar ik lijk ze kwijtgespeeld te zijn. Met lego en playmobil kan ik nu wel uren meespelen. Alles ineen steken, kleine tafereeltjes uitzetten. Zo'n starwars legodoos zou hier dus speelplezier voor twee generaties zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 68. Hier echte legofanaten in huis.
  Papa heeft vroeger zelf uuuuuren met lego gespeeld en nu zijn mijn 2 zonen van 5 aan de beurt. Alhoewel ik me vaak afvraag wie er nu het meeste plezier heeft: papa of de jongens... ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 69. Hier zijn the boys en de girl alledrie gek op Lego (en Duplo) deze prijs zal dus goed terecht komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 70. Als kind was ik gek van bouwspeelgoed: lego, mecano en later knex uren heb ik mij hiermee geamuseerd. Toen ik zwanger was van mijn dochter lazen we in een (ludiek) zwangerschapsboek dat je ook best nu al lego kan aankopen, als investering voor later. Sindsdien komt er dus af en toe een bouwset bij, die papa dik tegen zijn zin in elkaar steekt natuurlijk :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 71. Drie dingen komen bij mij boven: Lego, playmobile en de blokkendoos. Die drie hebben we namelijk urenlang gecombineerd. Een kasteel van blokken voor de playmobile, een doolhof van blokken voor de lego bouwsels, enz. Zoon en dochter hebben van de sint een grote handgemaakte blokkendoos gekregen (gemaakt door papa), hopelijk is dat ook voor hen een groot plezier de komende jaren. Nu alleen nog de playmobile. Lego hebben ze al ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 72. Dat is Rozemieke, mijn babypop, waar ik mij als een klein moederke over ontfermde. Urenlang speelde ik met het buurmeisje en haar babypop Annemieke een eigen huishouden: de tuin werd een huis, de vensterbank het kookfornuis waarop papjes met zand, bloemen en gras gemaakt werden in afgedankte pannen, regelmatig deden we handwas met de poppenkleren en werd de tuin een heus wassalon met droogrek, dan gingen we in de buurt wandelen met de speelkoetsen, .... Zalig eigenlijk om nu, voor het eerst zwanger, aan terug te denken. Achterna gezien was mijn obsessie met Rozemieke ook de enige manier waarop een selectie van mijn zelf gedragen babykleertjes de zolder gehaald hebben. Ondertussen liggen ze mooi gewassen en gestreken in onze kast te wachten tot ons kindje geboren wordt. Het is nog 9 weken tot we weten of het een Rozemieke of een Janneke wordt waarover ik mag moederen xx

  BeantwoordenVerwijderen
 73. Natuurlijk waag ik ook graag mijn kans voor zo'n fantastisch pak!
  Zelf speelde ik ontzettend graag met mijn mega-Barbiehuis en het winkeltje - het speelgeld werd aangevuld met uitgeknipte "cheques" van in de reclamefolders (5000 frank hadden we zelfs!!) en samen met mijn oudste broer werd de koopwaar dan van mijn houten winkeltje naar zijn plastieken winkeltje versluisd, uuuuuuuren speelplezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 74. Mijn kindertijd, lego en playmobil echt heel vele! Hele straten werden gebouwd met de lego, de playmobil zorgde voor strandhuisjes en van die dingen! En wat leuk is, wanneer mijn kinderen bij de grootouders op bezoek zijn, komt die nostalgie weer boven! Tja, zo'n legodoos zou hier niet misstaan met 4 legofreaken in huis! Weet je wat ik zo leuk vind, dat de lego nu ook in leeftijden wordt gegoten, zo kan mijn oudste van bijna 12 lekker blijven spelen, en laat dit nu nog maar heel lang duren! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 75. Ik speelde vroeger voornamelijk in het bos achter ons huis en met al het bouwmateriaal van op onze werf. Niks leuker dan een hindernissenparcours bouwen of Baywatch spelen in de "duinen".
  Binnen speelden we vooral met Lego en Barbie.

  En hoewel ik twee zoons heb, is die doos Barbies hier onlangs toch van de zolder gehaald, mét succes. Maar mijn zoons dragen dan ook diademen en staartjes in hun haar, verkleden zich graag als prinses of Pocahontas en stofzuigen er hier op los (met een blauwe stofzuiger van de kringwinkel!). Nee, ik wil er geen meisjes van maken, maar ik heb ook een hekel aan die artificiële indeling tussen jongens- en meisjesspeelgoed. In de jaren 70 en 80 was alles toch gewoon felgekleurd en uniseks?

  BeantwoordenVerwijderen
 76. Hier een lief die Star Wars heel tof vindt. Vorige week nog gaan shoppen samen en hij bleef die dingen maar bekijken: T-shirts, klokken, speelgoed... Niks meegenomen, maar misschien toch tijd om hem iets te gunnen? En anders ook zeer bruikbaar in mijn autiklas waar ze dol zijn op Lego!
  Ik speelde vooral met een houten boerderij en diertjes, het Duplo-huis en Playmobil. Geen barbiepoppen voor mij. Ook Alex Kid op de SEGA was supertof.

  BeantwoordenVerwijderen
 77. Wij maakten een mix van Fabuland en Lego. De mannetjes waren niet altijd compatibel qua grootte, maar dat fixten wij wel. En zet daarnaast de boerderij van Fischer Price en het schooltje en je hebt een heel dorp dat vredevol samenleeft. Als je de zussenruzies even niet meetelt...

  BeantwoordenVerwijderen
 78. Mijn zus en ik waren nogal playmobil-fanaten. We bouwden een gans dorp in onze living, onder de stoelen en tafels. Poppen vond ik dan ook weer te gek, vooral om hun haar te knippen, want toen wou ik dolgraag kapster worden. Nu beperk ik me tot de pluimen van mijn meneren! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 79. Ik speelde keigraag met de garage die in onze klas stond maar thuis kreeg ik dat niet want dat was jongensspeelgoed... snif. Gelukkig had barbie ook auto's, spijtig genoeg wel flashy roze :)

  BeantwoordenVerwijderen
 80. Ik was vroeger toch wel een Barbie meisje.Maar de 2 zonen en nog het meest van al de papa zijn verzot op Lego. Dit is een fantastische give away dus :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 81. Ik speelde als kind met auto's, knikkers en poppen, maar ik was bovenal een 'die-hard-playmobilfan'. Mijn zoon kiest het legokamp - de Jek 14 zou hij wel leuk vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 82. Ik was als kind verzot op een lotto/memory spel met dieren en hun jongen dat mijn grootouders hadden... Jammer genoeg is dat spel ergens verloren gegaan...

  En ik weet wel iemand die heel blij zal zijn met de lego!

  BeantwoordenVerwijderen
 83. Als enig kind hield ik vooral van de jeugdbeweging omdat je daar met meerderen gezelschapsspelletjes kon spelen. Alleen was maar alleen hé. Maar het speelgoedje dat ik echt wel tot op den draad versleten heb is een mini piano uit de jaren 80, het was een speelgoedje van Electron echo en ik kon er uren op spelen. De toetsen waren zo klein dat je kindervingers moest hebben en er zat een boekje bij met liedjes en hoe je ze kon spelen. Jammer genoeg nu niet meer te krijgen, anders had ik er al gekocht voor de kinderen.
  filmpje van zo een piano: http://www.youtube.com/watch?v=r2JQfqFXTns
  Mijn zoontje knutselt graag en heeft meer technisch inzicht dan we vaak denken, hij zou enorm blij zijn met de Lego.

  BeantwoordenVerwijderen
 84. Oh dat zou een leuk kerstkadootje zijn voor de mete/petekindjes!
  Hier zijn er speelgoedherinneringen te over, moeilijk om te kiezen maar wel leuk om over na te denken :-) Ik was dol op playmobil, en bouwde met m'n broers uren de hele keuken vol (al zal dat wel wat overdreven zijn...), had ook een hele hoop knutselspulletjes waar ik heeeeeel lang zoet mee was, hield van m'n poppen, vooral die met de lange haren waar ik dan vanalles mee kon doen bij gebrek aan zussen of een langharige moeder, enz. Heerlijk, die kindertijd :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 85. Uren heb ik gespeeld met barbies en mijn dochter is blij dat die allemaal bewaard bleven. Maar mijn zoon en zijn papa zijn hevige lego- en star war fans. Dus dit zou hier voor veel blijdschap zorgen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 86. Mijn Cindy pop want ik kreeg vroeger geen Barbie maar heb er uren mee gespeeld . De Lego is altijd leuk voor mijn jongens om mee te spelen

  BeantwoordenVerwijderen
 87. Ik heb voornamelijk mijn paarse auto onthouden. Ik speelde graag met auto's maar dat was tegen de wil van mijn broer. Ik mocht als meisje niet met zijn auto's spelen. (Ondanks de vele preken over delen van de mama) Enkel met de paarse, dat vond hij geen goede. Wat hij niet wist was dat net die auto van kleur kon veranderen en voor mij de beste en snelste auto ooit was :)

  BeantwoordenVerwijderen
 88. Wat mij vooral bijgebleven is van vroeger ( en nu eigenlijk nog steeds): boeken. Eens een boekenworm, altijd een boekenworm ;-) En als ik eens niet aan het lezen was, speelde ik met de lego of kleurde en puzzelde ik. Dus ben ik heel blij met kinderen die houden van lego, kleuren, puzzelen en lezen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 89. Ik ging vroeger volledig mee met de blokken en de auto's van mijn broers. Mijn lief (en dat is géén man) blijft echter superfan van star wars, en zeker met twee zonen in huis moest de oudste zijn eerste "Joda" van de sint ontvangen. Het "ding" geeft licht en is meteen favoriet. De trend is gezet ...

  BeantwoordenVerwijderen
 90. Briefpapier, dat is iets wat me echt is bijgebleven van vroeger. Ik had er kaften vol van. Elke dag tijdens de speeltijd zaten we dan te ruilen met elkaar.
  Ook die kleine plastic tuttertjes is iets waar ik er heel veel van had en die we regelmatig met elkaar ruilden.
  Mijn twee jongste kids zijn hier nu helemaal verzot van lego en hebben ook al een hele stad gebouwd. De oudste interessert zich eigenlijk in niks.... tieners

  BeantwoordenVerwijderen
 91. die Legodoos is geweldig! hier zijn de kids er nog te klein voor, maar dat bewaart goed hé :-)
  wij speelden vroeger ook héél veel met Duplo, Lego en Playmobil; speelgoed dat allemaal goed bewaard werd door mijn ouders en wat de kinderen nu stilaan beginnen te ontdekken... Zo leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 92. Mijn hondje-op-wieltjes van Fisher Price! Overal sleurde ik dat ding achter me aan. Toen ik een tiener was heeft mijn moeder het weggegooid, helaas. Als ik naar rommelmarkten ga, speur ik steeds naar het bewuste hondje. Zonder resultaat. Maar ooit ... :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 93. Wat zou mijn Lego Star Wars-fan dit fantastisch vinden. En zijn zusje trouwens ook best wel.
  Mij is de Lolobal het meeste bijgebleven uit mijn jeugd. Dat was een ware rage. En oh wat wou ik die graag hebben! Uuuuuuuren, nee daaaaaagen heb ik erom gezeurd. Maar helaas... Nadat de lolobal als journaal-item was verschenen, en niet als "goed nieuws" bericht (half buiten spelend Nederland scheen er een gebroken pols/arm/enkel/voet aan over te houden), waren mijn ouders ervan overtuigd dat dit speelgoed niet geschikt was voor hun bloedjes van kinderen. Helaas... Ik ben dus loloballoos door het leven gegaan.
  Jaren later mocht ik hem van iemand die hem nog had uitproberen. Wat een vreselijk ding! Ik hield er nog net geen gebroken lichaamsdeel aan over. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 94. Ik ben opgegroeid in de jaren tachtig, toen de kinderen nog onbezonnen konden buitenspelen. Waar ik vele en goede herinneringen aan overhou, zijn mijn geel-blauwe rolschaatsen. Kilometers alsfalt hebben ze gevreten, de max ! Al een even grote klassieker als star wars. Mijn 2 zoontjes (en ook mijn man) zijn grote fan :)

  BeantwoordenVerwijderen
 95. Aan zoveel leuke herinneringen: Ik had een boerderij: eerst speelde ik effectief met de diertjes in die boerderij, later deed het dienst als playmobil huisje... zalig... Voor de rest waren we bij ons thuis ook wel fan van de gezelschapspelen, lego, barbie en ken,...

  BeantwoordenVerwijderen
 96. mijn favoriete speelgoed is en blijft lego! nu spelen we volop terug mee met de duplo van de zoon en de dochter maar binnenkort zijn ze klaar voor de lego (we hebben nog curverboxen vol van mama en papa :-) ) maar star wars kan er zeker nog bij

  BeantwoordenVerwijderen
 97. Ik was ook een grote lego fan, we speelden er uren en uren mee, bouwden dorpen enz... De barbie bleef aan de kant liggen. Binnen 5 mnd wordt de dochter 5 dus tijd om de lego boven te halen, hopelijk beleeft ze er veel plezier aan

  BeantwoordenVerwijderen
 98. Wat mij het meest is bijgebleven? De potten en pannen buiten! En ok, het barbiehuis ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 99. Lego! Was en is nog steeds mijn favoriet! Deze doos zal hier warm onthaald worden. (Niet alleen door de kindjes:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 100. Tja... Ik vrees dat ik een echt barbiemeisje was. Met allerhande lapjes en vodjes die voor beddengoed en kleding moesten doorgaan. Maar nu toch in een echt legogezin beland. Inclusief dat prachtige blusteam dat ons vijf december eveneens kwam versterken. Maar nog exclusief starwars troepen. Dus...

  BeantwoordenVerwijderen
 101. Leve lego! De mannen in huis dingen mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 102. De kaartspelletjes op zondagmorgen met m'n opa en zuslief. Of juist op oudejaarsavond, als het al zo ontzettend laat voelde.
  Deze prachtige lego set zou enorm gewaardeerd worden hier, maar ik vind dat zoonlief prima zonder deze doos zijn kamer kan vullen met zijn starwars lego verzameling. Ik denk dat hij beter in 1 van mijn secret santa/nieuwjaaes pakjes past, voor een 13 jarige die zot is op lego, maar waarbij het thuis er echt niet af kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 103. Mijn ouders zijn gescheiden en bij beide gezinnen speelde ik met iets anders. Bij mama kon ik uren en uren met barbie spelen maar bij men papa speelde ik vooral met de playmobil (dit kregen we niet van mama want zij vond dat jongensspeelgoed wat heb ik dat steeds vreselijk gevonden).

  Ik vind het onzin speelgoed speciaal voor meisjes of speciaal voor jongens. De jongetjes van men klasje lopen even fier met de buggy en "baby" als de meisjes en wat moet ik doen met de meisjes die zo graag met de autootjes spelen... het uit hun handen nemen ???

  BeantwoordenVerwijderen
 104. De talloze spelletjes rummikub samen met het hele gezin! En de grote kraan van knex bouwen samen met mijn jongere broer... Zalige tijden!
  Die Legodoos is echt super, hopelijk kan ik mijn zoontjes daar blij mee maken over een weekje!

  BeantwoordenVerwijderen
 105. Mijn Nombrilou! Monchichi meets knuffelbeer... Heb 't later nooit meer teruggezien. Schattig salopetje, en op zijn navel zat een bijtje.
  Gekregen van de sint toen ik een jaar of 5 was.

  Ik weet alleen niet of die Nombrilou me zo is bijgebleven omdat ik em leuk vond, of omdat mijn twee oudere broers een echte ATARI spelcomputer kregen (en ik dus eigenlijk best jaloers was :-) )

  Ik heb nu ook twee jongens en een jongste dochter, en ja, twee keer raden wie 't meest van al met de (massaal aanwezige) lego speelt... Jawel, dochterlief van 2 jaar en 4 maanden!

  BeantwoordenVerwijderen
 106. Barbies, ik vond dat plezant speelgoed. En my little pony! En zo'n schminkhoofd van op de kermis!
  Goed, als ik win, krijgt de dochter de lego: er is nog werk aan de winkel!

  BeantwoordenVerwijderen
 107. Lego, is hier nog altijd nummer 1!
  Er zou er eentje blij mee zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 108. Mijn moeder naaide vroeger (jaja, in het pre- 'naaien is hip' tijdperk) een pop voor mijn zus en voor mij. Die popjes waren zo'n succes, dat ze nadien voor alle nichtjes ook zo'n popje maakte... Mijn zoon is zot van Lego Star Wars!

  BeantwoordenVerwijderen
 109. Lichtpopjes en monchichi's, daar denk ik nu spontaan aan. Maar ook my little pony, en Barbie, en Lego, en.....

  BeantwoordenVerwijderen
 110. Een barbiehuis gemaakt van kartonnen lychee-wijn-dozen...ik wil niet weten hoeveel wijn mijn ouders daarvoor gedronken hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 111. Goh, ik herinner me het beste de mon-chi-chi. Overal nam ik dat mee. En zo'n houten tol met een touwtje. Je moest dat touw rond de tol draaien en hem dan met de punt op de grond gooien. En ook nog de "kletterballen". Weet de juiste benaming niet, maar het waren 2 balletjes aan een touw en je moest die dan met een beweging van je hand tegen elkaar laten kletteren. Als je handen ertussen zaten deed dat toch wat pijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 112. het vleesetend beest!! (een lieveheersbeestje met trekkoord waarin je blokken kon wegstoppen, maar het zag er zo griezelig uit, dat we er mekaar echt de stuipen mee op het lijf konden jagen!) het verhaal gaat nog altijd mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 113. Ik las heel veel boeken, en spelen deed ik vooral met blokken, ministeck en lego. Alleen waren die toen niet zo mooi als nu. Lego Friends (dochters) en Star Wars (mdh) zijn hier momenteel heel populair...

  BeantwoordenVerwijderen
 114. Het Poppenhuis, zelfgemaakt door mijn vader en aangekleed door mijn moeder. Later toen ik wat kon naaien maakte ik er zelf dekentjes en kleedjes bij.
  Dat poppenhuis staat hier nu te verstoffen in huis, de 2 zoons houden meer van lego, ook star wars....

  BeantwoordenVerwijderen
 115. Ik was een echt spelletjesmeisje. Wie is het, Monopolie, kaarten. Heerlijke tijden waren dat. Mijn man heeft altijd heel veel met technisch lego gespeeld. En ook de kinderen zijn echte lego fans! Groetjes, Mij

  BeantwoordenVerwijderen
 116. Playmobil! De Sint bracht ons het huisje. Ruim 20 jaar later het favoriete speelgoed van de metekindjes :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 117. backgammon, al ken ik nog steeds de officiële spelregels niet ;-)
  en anders kaarten, dat leerde ik als 6jarige van mijn meme en heb ik sindsdien vééééél gespeeld!

  BeantwoordenVerwijderen
 118. Rolschaatsen! Uren rolden we op straat rond, zelfs in de bergen waagden we ons er eens aan met open knieën tot gevolg...

  BeantwoordenVerwijderen
 119. Tekenen en lezen, ik kon niet echt goed spelen, gelukkig kunnen de zonen er meer van! L.

  BeantwoordenVerwijderen
 120. Buiten spelen, hutjes bouwen, in de bomen en op de daken klimmen of verstoppertje met de hele buurt spelen. Binnen was Playmobil mijn favoriet,dagen achter elkaar kon ik landschappen en nederzettingen voor mijn poppetjes creëren en dan uitgebreid verhalen verzinnen. Mijn broers waren van de lego en de meccano.
  En nu heb ik drie dochters, waarvan twee met de lego friends virus geïnfecteerd zijn en een zoontje van vijf die niks liever doet dan met Lego bouwen, Chima, Ninjago en Star Wars zijn favoriet.
  Wij doen dus graag mee.
  Groetjes,
  Birke

  BeantwoordenVerwijderen
 121. lego, zonder twijfel, en dan een mengeling van mijn keukentje met het motortje op wielen van m'n broer (met zo'n kastje op batterijen,dat met een draad verbonden was aan het autootje), en dan met ècht eten erop van het keukentje naar een zelfgemaakt living om daar alles net-alsof op te eten….

  BeantwoordenVerwijderen
 122. Ideaal cadeautje voor onze oudste! Ik speelde samen met mijn zus ook uren met de barbies. Ik had het huis en zij de knalroze cabrio ;-) En 'schooltje' met onze poppen als publiek. Groetjes, Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 123. ridderlego! Maar ik schilderde dan op kartonnen dozen een hele achtergrond erbij met een landschap met bruggen van WC rolletjes. Daar speelde ik dan met de lego in.
  Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 124. In een heel ver verleden herinner ik me nog het poppenhuisje zonder dak dat mijn vader van een houten bak gemaakt had en dat mijn moeder helemaal met stofjes en behangpapier versierd had en waar zus en ik volop met de "andjoentjes" in speelden, dat waren kleine plastiek/rubberen poppetjes die naar ajuin roken. Enkele jaren later was het de geliefde lego, wat hebben we gebouwd en verbouwd en rollenspellen gespeeld... En ietsjes later, toen we nog volop met lego speelden, kwamen er na de gewone poppen ook de barbiepoppen, daar hebben we ook ongelofelijk veel meegespeeld. En ook buiten hebben we ons nooit verveeld. En dan zie ik mijn kroost tegenwoordig zich stierlijk vervelen en alleen maar op de computer willen bezig zijn...
  Zucht....

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!