maandag 6 januari 2014

Pimp your bike: een extra paar ogen

Ze fietsen graag, onze dochters. Ikzelf zit glimlachend naast hun knutseltafel en noteer ijverig de taalkronkels die hun brein bedenkt, mijn wederhelft is dan weer in zijn nopjes als hij zijn kroost op weg ziet op hun tweewielers. Elk zijn ding, zeker? 

Liv fietst

Ik moet toegeven dat ik de begeleidingstaak van twee kleuters op de baan eigenlijk toch het liefst aan die wederhelft overlaat. Eentje van drie en eentje van bijna vijf, dat wil nog wel eens niet stabiel zijn of niet zo rijk aan verkeersinzicht. (Of soms gewoon te koppig om toe te willen geven dat 'het midden van de straat' geen goede plaats is voor fietsende kinderen.)

Op weg met alles erop en eraan, dus! We kiezen zo veel mogelijk voor het echte fietswerk: oefening baart kunst.  En opvallen baart ongeschonden nageslacht. Ik vertelde wel eens eerder dat wij hier nogal principieel aan fluo doen: hoe opzichtig en onelegant die zichtbaarheidsdingen soms ook zijn, een kind stuur je niet 'in zijn nakie' het verkeer in. 

De mensen van Mobiel 21, die maken daar werk van. Mobiel 21 doet waarschijnlijk niet meteen bij iedereen een belletje rinkelen, maar misschien kent u wel deze slang? 

verkeersslang

Ik denk dat Sam, samen met de Autovrije Zondag, misschien wel hun bekendste actie is. Maar ze hebben er nog interessante en plezante!  Ik weet dat. Want ik ken de mama van Mitte, een van de mobiele eenentwintigers. En die kan daar zeer bevlogen over vertellen. Wat dacht je bijvoorbeeld van inspiratie voor een fietssuite? Dat lees je goed: suite als in 'de mooiste kamer van het hotel': wie van zijn fiets houdt, verzorgt ook best de stal. 

Enfin, die dames en heren van Mobiel 21 hebben een Facebookpagina om in het oog te houden dus. En dat is exact wat ik deed, net voor de kerstvakantie. En kijk, dat bracht me niet alleen nuttige info, ik won er ook een Pimp-Your-Bike setje voor de Zanne en Liv! Helemaal ons kopje thee: knutselen voor fietsen. De dames gingen meteen aan de slag met de spaaksterren. Iets zoals spaakkralen, maar dan zonder het gerammel.

spaaksterren

sterren

En verder bevatte het pakket ook dingen als pluimen, stickers en een heleboel wiebeloogjes. Net wat je nodig hebt als je op pad bent met kinderen op de fiets: een extra paar ogen!

extra ogen

Ook zin in een passagier voor op je fietsstuur? Ze zijn zò gemaakt en leveren prima werk bij het geven van speelse maar kordate fietsinstructies: onze kinderen kijken nu samen met hun beest 'uit hun doppen' als we op pad zijn.

Een beest maken gaat zo: knip een hartje uit vilt.

hartje

Plooi het dubbel en geef twee knipjes in het midden.

knip

Rijg een pijpenrager door de twee knipjes.

pijpenrager

Kleef met contactlijm een pomponnetje op het hartje. Kleef hierop twee wiebeloogjes.

lijmen

Gebruik de pijpenrager om het beestje vast te maken aan het stuur. Draai hem stevig rond het stuur: het dier is bedoeld als extra paar ogen maar die van Liv keek na een tijdje naar de grond. (Wat een beetje voorbij gaat aan het doel maar wat ze verder enkel hilarisch vond).

De uiteinden van de pijpenrager kan je helemaal opdraaien, of naar boven plooien met een knikje, zodat je voelsprieten krijgt.

voelsprieten

Ook op zoek naar tips om op pad te gaan met kinderen, van heel klein tot iets groter, op de fiets? Misschien is deze brochure interessante lectuur! Wie goed zoekt, ontdekt in het boekje hoe fietsen er bij onze kroost met de paplepel is ingegaan.

Al wilde ik soms dat ze nog zingend achterop mijn fiets zat, het heeft toch ook wel iets, zo'n kleuter apentrots zelf met de fiets naar school, haar pluizenbeest vrolijk in de wind.

dagdag

14 opmerkingen:

 1. Super! Onze tweejarige is ook 'verslaafd' aan fietsen op zijn loopfiets... Tot grote vreugde en fierheid van zijn papa :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Superschattig! Die sterretjes zijn echt tof!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die sterretjes had ik nog nooit gezien. En hier staat er na een aanrijding met een andere fietser een fietshelm op de planning. Alleen blijkt het nu niet het goede seizoen om er eentje aan te schaffen. Maar binnen enkele weken zouden ze toch moeten binnen sijpelen, die nieuwe fietshelmcollecties.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. oh die extra paar ogen! Leuk knutselidee, ga ik met de meiden ook eens doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Volgens mij is mijn toekomst ook een knutseltafel-uitspraken-mama. Ik houd nu al een boekje bij met alle genialiteiten van mijn babysitkindjes, die vrolijker weglezen dan de grappen van de gemiddelde komiek. Waarop jij - daar moet ik eerlijk in zijn - een uitzondering vormt. Lezen doe ik hier steeds met de glimlach.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Even nog trotser om een van de 21 te zijn :).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De moeite zal zeker lonen ! Vanaf 4 jaar moeten de jongens hier al zelf onder begeleiding over mee op de fiets in de nabije omgeving met als gevolg dat we nu vinden dat ze al genoeg verkeersfeeling hebben om hen ook al eens alleen richting sporthal/jeugbeweging/bakker/slager enz te sturen. Praktisch toch ?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zijn uw kinderen dan niet meer aan het kijken naar dat beestje met die wiebelogen? Ik heb ook zoiets gemaakt om mijn dochter te laten focussen op alles wat voor haar gebeurt zodat ze niet constant achterom kijkt op de weg, maar helaas. De ogen waren dit keer steevast naar dat beestje gericht, met talloze valpartijen tot gevolg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ai, dat is ook niet de bedoeling uiteraard... Maar neen: hier is dat niet het geval, 'kijk vooruit zoals uw beestje' werkt.

   Verwijderen
 9. Tof! En chique dat ze al naar school fietsen.
  Hier ook ene van vijf die met de fiets naar school trekt. En fier dat hij is (ik ook :)).

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!