maandag 6 oktober 2014

De shoot van een Bijnaboek.

We staan in de wachtrij. Ergens ten velde rollen er op dit moment Zo-Geknipt-Twee-en van de drukpersen. Hapklare porties vers voer voor uw naaimachine, met op de cover de deugnietensnoet van mijn jongste. Na maanden bedenken, proberen, schrijven, herschrijven, maken en fotograferen is eindelijk dat vreemde moment gekomen waarop mijn belangrijkste boekentaak bestaat uit wachten want hij komt.

Tijd om even terug te blikken wat het voorbije halfjaar ons bracht. Veel moderne vergadertechnieken, deze keer: boekenmaat 1 resideerde aan het andere eind van de gang, boekenmaat 2 aan het andere eind van het land. Maar er zijn ook creatieve manieren om die afstand te overbruggen. Bijvoorbeeld ‘met de ganse bende op weekend’. Waar die bewuste boekenmaat 2 u alles over vertelt.

Maar ook de fotoshoot verdient een mijmermoment. Die jongste op de cover dat was, om te beginnen, al niet de bedoeling. We wilden met cover 2 graag knipogen naar het eerste boek en plaatsten onze eerstgeboornen dus in het groen. Mijn dametje had het wel voor die ‘grote jongen’ en liet zich breed lachend naast hem fotograferen, met een hele reeks vrolijke resultaten waarvan dit mijn favoriet is.Maar toen we het eindresultaat te zien kregen, zagen we die knipoog plots veel beter in de uiteindelijke cover: de hele boekinhoud op een foto, net als bij boek 1! Die verdwaalde lachende kleuter maakt het felgekleurde geheel er alleen maar vrolijker op.

Verder was het, alweer, een weekend dat in mijn gedachtenarchief een sticker met een smiley krijgt. Schrijft u toevallig een boek? Of trouwt u, kreeg u kroost, start u een winkel die u mooi in beeld wilt brengen? Yves Schepers is uw man. Serieus, ik meen dat. Die kerel is bijzonder sympathiek en magnetisch voor kinderliefde. (“Neen, ik wìl niet naast jou, ik wil naast de fotograaaaf zitten!”) Maar bovenal: neem plaats voor de lens van Yves en hij maakt, met engelengeduld en doorzettingsvermogen, mooie plaatjes.

door het sleutelgat

Waarbij hij soms een beetje assistentie kreeg. Elke fotograaf verdient een animatieteam, als de modellen nog geen vol levensjaar op hun teller hebben staan!

perspectief

Verder op het appèl: modellen van alle generaties. Er waren zij die, ondanks hun jonge leeftijd, bijzondere interesse toonden in het eindresultaat.


curieus

En anderen die er na de vijfde take wel wat moe van werden.

beetje moe

Er waren oma’s, papa’s, zonen en dochters, er waren zo veel settings en er was zo veel te doen. En toch waren er ook die het allemaal bitter weinig aan hun hart lieten komen, als we er maar op tijd wat eten in stopten.

smakelijk

Er waren ook zij die lijstjes maakten. (Kuch.)

lijstje


Indianen schilderden.

Indiaan

Of gewoon even rustig in de zon mochten genieten.

in de zon

Bindend element wat betreft de aanwezigen: een motivatie om u tegen te zeggen. Ik denk dat ik daarvan nog het meest genoot: een shoot tussen bekenden, op een locatie waar ik me thuis voel: het huis van vrienden, waar ik altijd welkom ben voor koffie-met-schuim en aangepaste babbels.

Van toestel naar scherm, van scherm naar drukker: op de tijd dat ik deze tekst heb geschreven, zijn er misschien al weer 10 extra boeken van de drukpersen gerold.

Benieuwd wat erin staat? Deze week houden we sneakweek op Facebook! De 32 testers die voor ons de finale versie van het boek onder de loupe hebben genomen, hebben nu een Zo Geknipt! 2 item in huis in avant-première. Deze week tonen ze om de beurt wat zij mochten testen, in aanloop van de lancering van het boek begin volgende week. We starten vanavond: afspraak om 21u op Facebook, voor een eerste sneak!

Setfoto's: met heel veel dank aan Missy N!

28 opmerkingen:

 1. Lol voor de lijstjes!
  <3 voor jullie!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Uw teksten maken me altijd zo vrolijk. Dat smaakt naar meer. Laat de receptjes maar komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooi verslag van een drukke tijd en straks ook nog een prachtig eindresultaat! !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat wordt weer een fantastisch boek. Benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ben zo benieuwd! Ziet er heel veelbelovend uit in ieder geval!
  Ik wacht vol ongeduld!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het was een hels parcours, maar eentje dat ik met plezier met jullie heb afgelegd!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. heel leuk en ik sta te popelen om het 2 de boek in handen te hebben

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat schrijf je toch geweldig, het is alsof je er een beetje bij was...
  Wat zal het geestig zijn om eindelijk zo'n exemplaar van onder de pers te halen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zo veelbelovend!!!! Spannend benieuwd naar het resultaat van al jullie werk! Het wordt vast weer smullen voor onze naaimachientjes met al dat heerlijk vers voer!!!! Succes...enne...alvast bedankt ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een geweldig relaas van wat ongetwijfeld een geweldige inspiratiebron voor velen zal zijn...mezelf incluis!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb al lang een 'dit wordt een echte parel' voorgevoel dat ervoor zorgt dat ik dit boek zo hard wil en wel nu! Vanaf wanneer mogen we hem (of is het een haar?) waar halen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgende week dinsdag, als alles goed gaat! En 'waar', dat laten we nog weten.

   Verwijderen
 12. Ik zou zo zelf een boek maken, als ik dat lees!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Super, al vast een dikke proficiat. Je ziet dat het boek met veel enthousiasme en liefde gemaakt is. Het staat in ieder geval ook op mijn lijstje!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Geweldig, wat een mooi verslag! Nieuwschierig naar de sneak previews!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mooie foto's en een tof verslagje.Ik ben al vast fan van het 2de boek!Nog eventjes en we kunnen het gaan kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Man man man, alle waarschuwingen in de wind slaand, ik zou er zowaar spontaan een boek van willen schrijven, als ik dat hier allemaal lees. Wat geweldig tof, zo samen aan een groots project werken! En dan volgende week, de kroon op het werk!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. een dikke proficiat met jullie tweede boekenkindje!! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Heerlijke momenten, koesteren zou ik zeggen!
  Gefeliciteerd dames, het ziet er weer een topper uit!!!

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!