woensdag 18 februari 2015

Een snelle verjaardagskroon: tutorial

Er zijn, in die intussen talrijke naaiblogjaren, een aantal tutorials die in mijn hoofd bij 'de klassiekers' gecategoriseerd zitten. Handleidingen die zowat half blogland al gebruikte, of pagina's waar ik zelf heel vaak naar verwijs als ik vragen krijg. De pennenzak van Oon, bijvoorbeeld, of het paspeldekentje van Emma en Mona. Bij de technieken grijp ik vaak terug naar de blinderitsuitleg van Spiegelstiksels, de tricotbijbel van Mamasha en de mouwtechniek van Mme Zsazsa.

Ook Mina Dotter heeft een paar blijvers op haar palmares staan. In haar kussenuitleg leerde ik voor het eerst paspel stikken met een blinde ritsvoet en instant kleerkastvulling krijg je als je haar elastiekrokjetutorial volgt. Maar deze keer belandde ik bij Mina Dotter voor iets anders: de verjaardagskroon. Want als je gaat zoeken naar de blogresultaten van deze feesthandleiding, mag je het woord 'viraal' ook letterlijk nemen.

Ik bestudeerde de handleiding en concludeerde... dat ik er te lui voor was. Ik had namelijk 6 kronen op mijn planning en zag op tegen het vele keren en de bochtjes. Intimi kennen mijn afkeer voor bandwerk. Dus ik gaf een draai aan de handleiding en nam hier en daar een 'binnenweg'.

15_aan

Het resultaat is vergelijkbaar, maar de weg erheen is er eentje voor de luie naaister. Groot voordeel is vooral dat ik niet meedoe aan 'stof op maat knippen', maar de versteviging als stiklijn gebruik. Dat is een trucje dat ik wel vaker toepas voor snelle projecten waarbij de maatvastheid niet zo belangrijk is. Klinkt nu misschien nog vrij vaag, maar de tutorial maakt veel duidelijk. Ik laat in deze werkwijze ook de volledige ondernaad open, om heel snel te kunnen keren.

Ik vertelde al eens over de klasverjaardagsfeestjes: in de klassen van Liv en Zanne doen we geen individuele verjaardagsfeestjes in kleine groep, maar delen we de klas in groepen volgens verjaardagsmaand en doen we een paar (cadeautjesloze) feesten waarop de hele klas mag komen. Voor Zannes feestje liep het dit jaar niet van een leien dakje. We planden een zwemfeest in het najaar, maar dat weekend liep het zwembad leeg. Deze vakantie gingen we, een paar maand na datum, voor een herkansing.

Het is niet omdat het feest cadeauloos is, dat het er niet feestelijk aan toe mag gaan. Dus op mijn doelijstje stond: de kroontjes.

0_kronen

Ik versierde ze met een vervangbaar cijfertje en ging daar alvast even de mist in... Zanne is intussen al wel even 4, dus ik maakte een eerste reeks met 5-jes. Ik besefte mijn fout pas toen de 'jarige' zelf moeite had met het herkennen van het cijfer, terwijl ze meestal nogal alert is in het herkennen van 4-en overal ten lande.

Opnieuw dus, met dit vrolijk-bonte resultaat.

0_cijfers

De cijfers zijn ook kroonloos te gebruiken, maar dat zinde de feesteling niet zo.

0_opgespeld

Geef toe: voor een bandwerkhater deed ik flink mijn best, nietwaar?

0_kronen met cijfers

Wilt u ook zo'n kroontjes? Ik toon u hoe.

Download hier het patroon en print het zonder verschalen. Als je meer dan een kroontje maakt, print het dan twee keer en plak de papieren kronen gespiegeld aan elkaar op de stippellijn zodat je een volledige kroon bekomt, dat tekent het makkelijkste over.

Nodig:
Voor de kroon:
- Een lapje buitenstof en een lapje voering. Allebei minimum 46 breed en 13 cm hoog, ik knipte onnauwkeurige rechthoeken van ongeveer die afmetingen (kleiner mag niet).
- Een stuk versteviging van 45 cm breed en 12 cm hoog. Ik gebruikte Decovil Light en dat werkt volgens mij het beste. Maar ook gewone Decovil, Vlieseline S520 (die hele stevige, karton-achtige) zijn mogelijk. Met vlieseline H640 kan het ook maar wordt de kroon iets minder stevig. Heb je enkel H250 in huis, gebruik dan twee of drie lagen.

Voor het elastiek:
- Een rechthoek in de voeringstof van 20 cm breed en 10 cm hoog en 12 cm elastiek van 2 cm breed (gelijk welke kleur, bv knoopsgatenelastiek.)
of
- 12 cm gekleurde elastiek van 2 cm breed, die zichtbaar blijft in het eindresultaat.

Voor het cijfer:
- Lapje dik vilt
- Lapje dun vilt
- 2 stukjes satijnlint van 20 cm lang
- veiligheidsspeldje
- lijmstift (of eventueel vliesofix)

1. Elastiekstrookje maken
(Als je met gekleurde elastiek werkt, ga dan meteen naar 2)

- Strijk het rechthoekje voeringstof over de lange kant dubbel. Strijk boven- en onderrand naar het midden, biais-gewijs.

1_strook strijken

- Vouw dicht en doorstik op enkele mm van de rand, zodat je een lint bekomt.

2_elastiek rijgen

- Rijg het elastiek door het lint. Stop met rijgen wanneer het uiteinde van de elastiek nog maar 5 mm zichtbaar is, en zet op de hoek vast met een zigzagstiksel.

- Rijg daarna het elastiek door de rest van het lint (door het lint te stroppen) en zet ook op de andere hoek vast.

3_strook stroppen

- Knip de uitstekende stukjes elastiek bij, gelijk met de rand van de stof.

2. Kroon maken

- Teken het patroon op de versteviging en knip uit. (Teken uiteraard een keer recht en een keer gespiegeld, zodat je een hele kroon bekomt, tenzij je het patroon al twee keer printte en aan elkaar plakte op de stippellijn.)

- Strijk de versteving in het midden op de verkeerde kant van de buitenstof, zorg ervoor dat er aan elke kant minimum 1 cm naadwaarde zit (meer mag ook.)

4_knippen

- Strijk de stof over de versteviging: eerst aan de linkerkant en dan aan de onderrand.

5_omstrijken

- Strijk ook van de voering 1 cm om: aan de rechterkant en aan de onderrand. Probeer de vouwlijn in de onderrand zo recht mogelijk te maken.

5_voering omstrijken

- Leg de stoffen met de goede kanten op elkaar, zodat de omgestreken zij- en onderranden exact op elkaar liggen. Zet vast met een aantal speldjes.

- Speld het elastiek tussen beide stoffen aan de niet-omgestreken zijkant: leg het elastiek met de doorstikte kant tegen de omgestreken onderranden van de stoffen.

6_tussen spelen

- Stik het geheel zoals op de foto: gebruik de versteviging als stiklijn. Aan de linkerkant zet je de naadwaarde omgestreken mee vast. Op de plaats waar je over het elastiek stikt, ga je een paar keer op en neer.

7_stikken

- Knip de naadwaarde bij en knip goed bij aan de punten.

8_bijknippen

- Keer het geheel. Druk voorzichtig de hoekjes uit en rol in de 'dalen' tussen de pieken de stof goed tussen duim en wijsvinger.

- Strijk het geheel.

- Doorstik op een paar mm van de rand met een grotere steeklengte (bv. 3). De open zijkant doorstik je nog niet.

9_keren en doorstikken

- Stop het uiteinde van het elastiek ongeveer 1 cm in de open kant van de kroon
- Doorstik op een paar mm van de rand. Ga voor de stevigheid eventueel een paar keer op en af.

10_sluiten

- Voila, die kan je al eens passen!

11_tadaa

3. Cijfer

- Knip de grote cirkel op het patroonblad uit dik vilt.

- Knip de kleine cirkel uit dun vilt.

- Knip het juiste cijfer uit flockfolie (ik plak daarvoor het papier op de folie en knip ze samen). Ik voorzag cijfers op het patroonblad die zeker op de cirkel passen, maar je kunt er natuurlijk ook andere kiezen.

12_cijfers flocken

- Strijk het cijfer op de kleine cirkel.
- Plooi beide lintjes samen dubbel en kleef op de grote cirkel met een stukje tape.

13_cijfer voorbereiding

- Kleef de kleine cirkel met lijmstift op de grote, over de tape. Je kan hiervoor ook vliesofix gebruiken, maar naar mijn aanvoelen werkt lijmstift even goed om de boel tijdelijk te fixeren.

14_pritt

- Stik rondom het kleine cirkeltje met een zigzagsteek in contrasterend garen. Knip de linten bij in een punt.

0_kroon

- Maak het cijfer met een veiligheidsspelden vast aan de kroon.

Wil je liever geen speldje voor hele kleine kindjes, of kan je niet tegen een beetje 'geflapper'? Bevestig dan een stukje velcro op de grote cirkel voor je het cijfer assembleert, en stik ook velcro op de kroon. Je kan ook een hamerdrukknop door de grote cirkel slaan voor je de kleine er op vast maakt, en ook op de kroon een drukknop voorzien.

Voila! Ik vind de vorm van het kroontje van Mina Dotter nog steeds wat mooier, maar dit ding zit merkbaar sneller in elkaar. En voor wie niet kiezen kan: je kunt ook perfect deze snelle methode gebruiken met het patroontje van Mina Dotter!

33 opmerkingen:

 1. En ik maar denken dat ik de enige foefelare-koningin ben. Hoera voor deze supertutorial!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb nog een klein extraatje voor jou, om nog luier te zijn: ik gebruik achteraan gewoon een stukje mooi gekleurde brede elastiek ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. TIP: sinds kort ook toffe kleuren elastiek in de zeeman te verkrijgen, in pakjes van 3 kleuren, met zelfs fluo erbij!

   Verwijderen
 3. Okido, om te onthouden als het eens snel moet gaan!
  Merci voor de duidelijke uitleg.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nog nooit heb ik een verjaardagskroon gemaakt. Ik vrees er ook voor dat mijn eerstkomende jarige die 14 wordt dit ook niet zo hip gaat vinden. Jammer!
  Alhoewel ..... soms zie ik leerlingen op school de hele dag rondlopen met een kroon op hun hoofd.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. mooi! Ik maakte al een paar keer deze: http://kiind.nl/articles/149/Verjaardagskroon.html. En het cijfer dan met velcro, dus ook herbruikbaar. Volgens mij nog rapper klaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit wordt 'em, dit wordt 'em. Nu de AVA kroon maar tot 5 gaat en de zoon 6 wordt, moest ik wel in actie schieten. Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk! Heb 'm meteen gepind! Merci :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tof! En handig! Jammer dat mijn kleuterjarige alleen maar de kroon van de juf wil 😊 (An)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bedankt voor deze snelle versie, komt goed van pas met een aantal verjaardagen in het vooruitzicht!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Tof, ik heb je tutorial meteen gepind! Deze gaat nog vele jaren van pas komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Superidee met die veiligheidsspeldjes! Ik maar ieder jaar een ander cijfer aannaaien :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. superduidelijk! merci voor de uitleg, dat komt van pas!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat zijn ze leuk hè, deze kronen! Ik gaf er op mijn blog ook mijn eigen draai aan http://www.leukmetkids.nl/een-zelfgemaakte-verjaardagskroon-die-je-elk-jaar-kunt-gebruiken/ en we gebruiken de kroon al een paar jaar enthousiast. Die losse cijfers van jou vind ik ook wel heel erg leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik maakte echt nog nooit een kroon, maar zo'n "luie wijven kroon" zou ik misschien wel zien zitten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. "Knip het juiste cijfer uit"... Jij bent echt geweldig in zelfrelativeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Bedankt! Deze ga ik zeker uitproberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Riet. Ik schreef zonet een blogje over de verjaardagskroon die ik maakte. Ik heb gelinkt naar jouw kroontjes, hopelijk vind je dat oké!

  http://mademoisellefresita.blogspot.be/2015/03/hoe-maak-je-een-vilten-verjaardagskroon.html

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Net mijn 3de kroontje afgewerkt,morgen de cijfers nog maken.Linkje naar hier komt er in mijn volgend blogje zeker te staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik ben echt een leek dus sorry als k domme vragen stel, maar ik snap het stuk "stik het geheel zoals op de foto..." niet.. ik ben hier denk k in de mist gegaan. Ik had het begrepen als volgt: stikken naast de versteving (ofja rondom) en dan het geheel keren (dus de hoekjes uitplooien zodat de punten mooi uitkomen aan de juiste kant) maar dit is bij mij allesbehalve!! Heel de kroon spant langs alle kantrn, de voering is zichtbaar aan de 3 voorkant en de kroon staat heel bol. Wat doe ik verkeerd???

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien wat te dicht tegen de voering gestikt? Je moet het inderdaad doen zoals je uitlegt... Mail anders eens een foto naar rietblogt (at) gmail (punt) com, dan zal ik zien of ik het zo kan zeggen, ik kan het moeilijk inschatten zo...

   Verwijderen
 21. Of moest ik aan de bovenkant van de kroon enkele mm's plaats overhouden tussen stiksel en versteviging?? help!!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Net eentje gemaakt voor mijn zoon zijn 5e verjaardag morgen, hopelijk is hij er blij mee.. :-) Ben ook een echte leek dus het was soms wat zoeken maar dat was eigenlijk niet aan de uitleg gelegen. ;-) Kijk er al naar uit eentje voor de dochter te maken, zeer leuk projectje...

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Super goede tutorial! Mijn kroontje is gelukt en ben super trots! Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!