dinsdag 29 maart 2016

De maatjes van mijn maatjes (Afwasbare maattabel met free printable)

Heeft u ooit wel eens een vers maaksel gepast bij een slapend kind? Ik pleit schuldig... Dromenland voor hen is nu eenmaal het best benutte uur van de dag voor mij. Maar toch zijn die dromers meestal de gelukkigen als het om het resultaat van dat uur gaat.

Welke maat kiezen uit de maattabel die er bij het patroon zit? Een lintmeter op een slapend kind leggen valt nog wel mee, een borstomtrek meten wordt al iets moeilijker. Gokken en morgen passen? Been there, done that: garantie voor gekrompenwaseffect. Of voor een ritje richting de doos 'op de groei'.

Ik paste er een mouw aan. Ik printte een lege maattabel per kind, en stak die in een kadertje met een glasplaat.Af en toe meet ik de meisjes op, ik dateer de meting, en ik noteer met een whiteboardmarker al hun gegevens. (Oh jee, wat zou ik er zelf van vinden mochten zij mijn maten in detail op het web gooien...)

De dames zijn exact even groot, maar er zit wel wat variatie in de verhoudingen. Dus de tabel is heel handig voor het kiezen van maten, maar ik maakte ze zo uitgebreid omdat ik zo weleens zelf iets voor ze teken, en dan graag een goede leidraad heb.

Zijn ze weer wat gegroeid of wat uitgezet / vermagerd? Dan vegen we de oude maten weer weg, af en toe eens opnieuw meten kan uiteraard geen kwaad! 


Het ding is vanaf nu mijn steun en toeverlaat, en de garantie op rustige nachten voor mijn dochters, met passende kledingstukken bij het opstaan. (Al is het - die glasplaat weet u - verdomd moeilijk te fotograferen.)


Wilt u ook zo'n hulpje? Ik maakte er een free printable van. Voor 1, 2 of 3 kinderen. Wie er 3 heeft moet gewoon redelijk klein schrijven, ouders van een kroost van 4 of meer kopen 2 kadertjes en maken een rekensommetje voor het printen van het juiste blad.

Hier kan je de bestanden vinden!

Of ik met een tweeling op pad ben, vragen ze me regelmatig. "Nee hoor, ze hebben een totaal andere borstomtrek!" klinkt wat gek als repliek, misschien.

17 opmerkingen:

 1. Jij bent de koningin van de goede ideeën! Ik heb overal briefjes rondslingeren met de maten van mijn kinderen op. Zonder datum uiteraard, zodat ik nooit zeker weet of ik het juiste briefje vast heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha, ik zie het helemaal voor me,jij tip toe de slaapkamer in met je meetlint ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hahaha, super idee! Ik beperk me tot het erbij nemen van passende kledij... wakker maken zou ik wel durven, maar ze dan terug in slaap krijgen is een ander paar mouwen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Twee dochters, 2 jaar verschil en de jongste weegt 8 kg meer dan de oudste. Ik hoef er dan ook geen tekening bij te maken waarschijnlijk. Intussen weet ik als de beste dat de billen van mijn Beyonce-dochter niet passen in de rokjes van mijn Pipi Langkous-dochter. Dus steekt er in mijn naaidoos een boekje, waar ik op regelmatige tijdstip hun maatjes noteer. Intussen zijn we halfweg en kan ik mooi hun evolutie volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De zakdoekdooshoes heeft precies ook wat last van het gekrompenwaseffect ;-) Verder vind ik dit een geniaal idee, helemaal Riet! Wat maten betreft ben ik een gelukzak: de bestemmeling van mijn naaicreaties is vrijwel altijd voorhanden tijdens het patroontekenen (wegens dezelfde identiteit als de tekenaar, of course). Omdat jezelf opmeten ook niet je dat is -om de perikelen helemaal compleet te maken moet ik dat misschien eens slapend proberen-, hangt er een prikbordbriefje met mijn maten. Afwasbaar zou een beetje omslachtig zijn voor vrij onveranderlijke verhoudingen, maar ik onthou voor-ooit-als-ik-kinderen-heb!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier voorlopig nog hardleers, knippen op't zicht, maten kiezen naar eigen goeddunken,...misschien moet ze ik effectief eens opmeten ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Herkenbaar ;). Zelf houd ik de maten bij in een notaboekje, keurige kolommen naast elkaar waardoor ik hun groei wat kan volgen. Af en toe grabbel ik ze dan nog eens vast voor een meetsessie, tot groot jolijt #schaterlach. Maar ik doe hier ideeën op over nieuw-op-te-meten-dingen

  BeantwoordenVerwijderen
 8. je bent té goed georganiseerd. Volgens mij is dat strafbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wel leuk!! Ik heb het in mijn agenda staan en gelukkig vindt Giel het nog leuk om gemeten te worden, dus hij vraagt er zelf regelmatig om :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dit is geweldig! Hier staan de maten altijd ergens op losse blaadjes, op wandel in mijn naaidoos… Dit is veel overzichtelijker!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een handige maattabel. Dank jee voor de tutorial en free printabels.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Keitof en superhandig!! Gepind en die wordt zeker nog gebruikt!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Moet ik dringend werk van maken! Prachtig plan!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een goede tip!! Heerlijk herkenbaar, slapende kindjes opmeten haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. leuk idee, als ik er over nadenk, heb ik nergens de maten van mijn kids staan.
  Ik weet wel in welke winkel in welke maat moet nemen (kan serieus schillen van 'merk') maar hier was ik nog niet opgekomen. dus bedankt,
  ik ga hier gebruik van maken!!
  zus 3

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!