donderdag 17 maart 2016

Wat zeg je? Give-away!

Stop mijn blog in een hokje, en hij belandt bij ‘naaiblog’. Niet onterecht natuurlijk, als ik het winnende label in de zijbalk bekijk. Maar voor mij is het toch ook een soort van digitaal dagboek, met veel handwerk, maar ook met flarden van verhaaltjes en met kinderen die groeien.

Er stond nog geen enkele krul op Zannes hoofd, toen ik startte met het verzamelen van de markante maar vooral grappige momenten die hun levenswandel me bracht. Elk op een eigen blogtabblad, eentje voor Liv en eentje voor Zanne. Ik lees me daar zo om het jaar eens glimlachend doorheen. Bij sommige uitspraken kan ik me zelfs hun snoet nog voorstellen, andere herontdek ik met plezier. 

Een tijdje geleden deed grafisch talent Lien Geeroms een oproep op Facebook: of we leuke versprekingen konden noemen die makkelijk in een prent te gieten waren. Want ze werkte aan een project en die kinderkronkels konden helpen. Waar ik dacht dat het om een posterreeks ging, bleek er een boek uit de lucht te vallen! Een pracht van een boek - ik ben al heel lang fan van Liens tekenstijl - uitgegeven bij de zotste uitgeverij van het Nederlandse taalgebied. “Wat zeg je?” is een bundeltje om de leuke uitspraken van je kind te noteren.


En ik raad je aan dat te doen! Het loont als je van glimlachen en grinniken houdt. Bijvoorbeeld met het eten uit Japanda of de tamtamme kastanjes.  Wat mij betreft zorgde het opschrijven voor een prachtige vereeuwiging van Livs Hagevis:


en Zannes gebakken baarden:


Een perfect presentje voor nieuwbakken ouders ook, dat boekje. Een standaard kraamcadeau hier ten huize zal er vanaf nu waarschijnlijk zo uitzien:


Het boekje biedt niet alleen plaats aan versprekingen van je koters, maar bijvoorbeeld ook aan ‘een leuk gesprek’. Want niet alleen wat ze zeggen verandert, maar ook de manier waarop. Allemaal dingen die ik zo graag in een doosje had willen vangen om bij te houden en opnieuw te beleven. 

Schieten er jou ook meteen een aantal taalfratsen van je kroost te binnen? Vertel op! Want je kan zo’n exemplaar van 'Wat zeg je?' winnen: vertel me hieronder wat jouw kind/neefje/buurmeisje/… ooit voor prachtigs uitkraamde, en ik verloot op maandag een boekjeswinnaar uit de reacties!

83 opmerkingen:

 1. - Mama, als paarden bang zijn, dan doen ze zo hun poten in de lucht en grinniken ze.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goh, ik zou die dingen moeten opschrijven want ik vergeet de meesten. Tegenwoordig zijn het ook eerder grappige dialogen die hier gevoerd worden. Zo vroeg ik gisteren aan S (bijna 7 jaar)voor het eerst om zijn opgevouwen ondergoed in de schuif te leggen, waarop hij van zijn opdracht terugkwam en euforisch riep: 'Mama, jij hebt mijn droom verwezenlijkt.' Waarop ik nogal verbaasd reageerde en hij verduidelijkte: 'Eindelijk mag ik de taakjes doen die jij doet.' 'Ik droom hier al zoooooooo lang van.'

  De enige echte woordverspreking, die ik me nog herinner en waarvan ik nog steeds dubbel lig, is de 'waspijper' :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een super idee!
  Ik herinner me nog de vraag of we dan nu op de autotraagwegreden, nadat we van de autosnelweg kwamen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. oei, een foutje ... of we dan nu op de autotraagweg reden!

   Verwijderen
 4. "mijn hoofd denkt altijd aan jou mama. Ik denk dat ik verliefd ben" ofte: SMELT :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Noor, toen nog 3 jaar oud: 'Mama, kijk, er liggen krokodilletjes in de ijskast', wijzend naar de pot augurken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik denk dat ik als kind geen enkel woord 'juist' uitsprak. Enkele die ik me nog goed kan voorstellen zijn liveling(living) of barbeknoeien (barbecueën). Oh zo'n boek zou heerlijk zijn om de eerste brabbels van Lucie te kunnen neerpennen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grappig, mijn zoontje heeft ook lang "liveling" gezegd tegen de living :)

   Verwijderen
 7. Mijn eigen zoontje praat nog niet dus dat is nog even wachten. Zo een boek zou ik fantastisch vinden! Ikzelf vroeg blijkbaar als kind steeds naar 'marie wil schilderen'. Het duurde even voor mijn ouders inzagen dat ik het programma married with childeren wou zeggen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mijn eigen zoontje praat nog niet dus dat is nog even wachten. Zo een boek zou ik fantastisch vinden! Ikzelf vroeg blijkbaar als kind steeds naar 'marie wil schilderen'. Het duurde even voor mijn ouders inzagen dat ik het programma married with childeren wou zeggen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Toen ik eens rond de vijver in het park wandelde met de toen drie-jarige Wout riep hij ineens enthousiast: "Kijk mama, dolfijntjes!" Ik zag geen dolfijnen, wel fonteinen ;-) En ons Fien zegt niet "washandjes" maar "handewasjes", en ze zegt het dan ook nog zo schattig dat ik haar niet wil verbeteren...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ha, ik hield dit vandaag nog in mijn handen bij een ongeplande stop bij de boekhandel en moest meteen aan jou denken. Kroost heb ik nog lang niet, maar ik heb hier een boekje met alle leuke uitspraken van 3 jaar kleuterklasvrijwilligen. Die herlees ik met plezier, net zoals de leuke uitspraken in dit digitale dagboek. Kleuters en hun taal *hartjehartje*

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben, op jouw facebookaanraden, nog eens komen teruglezen in een maandagochtendse studiepauze. Met steeds grotere glimlach scrolde ik naar boven, en zie nu dat ik zelf geen enkel grappig kleuterwoord toevoegde! Eentje van mijn lieflivje dus: "Ik drink gewoon water en jij drinkt kietelwater" (gevoelige Liv houdt niet van de spuitwaterbelletjes op haar tong)

   Verwijderen
 11. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. "Mijn sterrenbeeld is Ram en jij bent een..., een..."
  "Wacht, ik weet het! Iets uit de keuken."
  "Een broodrooster!"

  (Poppemie die mijn sterrenbeeld denkt te weten. Ik ben een Weegschaal.)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik probeer de versprekingen van Axl-Miro (3 jaar) bij te houden! Enkele van mijn favorieten zijn 'pianobroek' (pyjamabroek), 'gitaart' (gitaar), 'popkommer' (popcorn) en 'een kroketijsje!' (raketijsje)!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ziet er een heerlijk boekje uit! Wij waren eens in stad aan het wandelen toen we een hondendrol tegenkwamen. Otto-Jan zei: oei, Billie (kleine broer in de buggy) heeft kaka gedaan... :)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat tof dat jullie een beetje mochten mee werken aan een leuk boek!Hier geen kleine kinderen meer in huis,ik gun de anderen een kansje om dit toch wel toffe boek te winnen.Uitspraken van mijn eigen kinderen heb ik jammer genoeg niet opgeschreven...

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik denk dat ik als kind geen enkel woord 'juist' uitsprak. Enkele die ik me nog goed kan voorstellen zijn liveling(living) of barbeknoeien (barbecueën). Oh zo'n boek zou heerlijk zijn om de eerste brabbels van Lucie te kunnen neerpennen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Spijt, spijt en nog eens spijt heb ik nu ik jouw blogpost lees. Spijt dat ik die dingen niet bewaard heb van mijn kinderen! Gelukkig kan ik me hier en daar nog iets herinneren. Om het goed te maken zal ik denk ik het aangeprezen boekje bij elke nieuwe geboorte cadeau geven opdat die ouders niet dezelde fouten hoeven te maken. Bedankt voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Omdat we al lang de uitspraken van onze kinderen willen bewaren maar er tot nog toe geen geschikt medium voor vonden...
  - sneeuwwitje heeft haar zo zwart als emmental
  - een raviool (viool)
  - jongenskaas (jonge kaas)
  en helaas is er al een heel deel kinderpoëzie uit mijn geheugen gewist...

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Toen mijn zoontje al even zindelijk was, had hij na lange tijd nog eens een accidentje. Ik reageer daar op als volgt: oei, hoe komt dat? Antwoordt hij heel droog: ik denk dat mijn plasser kapot is! Ik wist niet wat ik moest antwoorden...

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Lijkt me een geweldig leuk boekje om te hebben en cadeau te geven :)

  Alle grappige uitspraken en versprekingen bijhouden is onmogelijk, maar ik probeer het toch zo goed mogelijk te doen en ik zal nu ook regelmatig een blogberichtje met Giel-uitspraken posten. Eén van Giel's uitspraken heeft mijn mama ooit naar Libelle doorgestuurd en stond er een tijdje later met een toffe illustratie in. Ik kan me dus helemaal voorstellen hoe leuk het is om het in een boek te zien :)

  Het schattigste Giel-woordje vind ik "Kreukeltjeshaar" in plaats van krulletjeshaar :)

  Mocht je benieuwd zijn naar andere leuke uitspraken van mijn kleuter: http://lunatiek.blogspot.be/2016/01/als-giel-het-zegt.html

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Mijn dochtertje praat nog niet. Maar haar babystreken voorspellen veel straffe uitspraken! Die wil ik natuurlijk allemaal bijhouden in dat mooie boekje!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Fantastisch!!
  De voorbije week kwam dit uit hun mondje:

  - wachtend op het perron, vroeg mijn zoontje: "waarom noemen alle treinen WC-treinen?"
  - we vertrekken met de auto en er hangt veel nevel op de voorruit : "mama, je moet je ruimtewissers opzetten!"

  Al een beetje langer geleden:
  - de dochter ziet dat mama grijze haren begint te krijgen: "mama, ga jij nu een oma worden? "
  - zoon in de dierentuin: kijk daar een streepbra
  - zoon op het voetpad: nu moeten we overstreken op het streepbrapad

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Toen Dora nog in de kleuterklas zat ging mijn vader op pensioen als treinbestuurder. Dora mocht toen mee de trein besturen tijdens de officiële laatste rit. "Ik mag mee de trein gaan besturen van vake," zei ze. "Vake rijdt met een goede trein." Toen vake haar corrigeerde en zei dat hij met een goederentrein reed, vroeg ze "En wie rijdt er dan met een slechtere trein?"

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ons dochtertje is naar de logo moeten gaan voor haar uitspraak, alles maar echt alles kwam er verkeerd uit. Maar de grappigste dingen zijn niet haar helemaal foute woordjes maar de conversaties:
  Ik: "Mama is waarschijnlijk allergisch aan Pluisje (ons konijntje dat binnen zit) ik ga eens naar de dokter gaan en als ik echt allergisch ben dan gaan we een oplossing moeten zoeken he."
  Dochter: "Maar mama ik wil niet dat JIJ in een ander huis gaat wonen!"

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ze at heel lang koffertjes bij haar favoriete pannenkoekenrestaurant :P

  En ik zal hopelijk nooit vergeten "luullie" (jullie, een bekende volgens mij) en "kluffenen" voor jawel knuffelen. IS ook lastig. Maar zeker in combinatie met elkaar hartverwarmend.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wij gingen in Planckendael naar de olievaars kijken.
  En als we een iets langere autorit maakten was de bestemming in hun beleving steevast Italië, ook al waren we (maar) een uurtje onderweg.
  In Italië kan je ook heel lekkere pasgetti eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Mijn jongste dochter sprak een hele tijd over 'nog eens naar Parijs gaan', een (weliswaar heerlijke) stad waar ze nog nooit was geweest. Het heeft een tijdje geduurd voor we beseften dat ze 'nog eens op reis' wilde gaan! Onlangs zijn we op reis naar Parijs gegaan, met veel hilariteit werd dat gezegd!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Wauw zo'n mooi boekje! Ik schreef gisteren nog in mijn schrift 'mama, kijk die windmolen draait niet, dan hebben wij thuis geen licht, hè?!' en ik glimlach elke keer als mijn dochter het heeft over 'onefanten en olivaren' na een planckendaelbezoek en als ze vraag of ze haar 'plama' (pyjama) mag 'auwaanden' (aanhouden).

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Niet van mijn eigen kroost, maar als kleine petotter ooit zelf gezegd (en da hoor ik nog regelmatig van de papa).
  'Papa, waarom noemen ze dat opendeurdag? De deuren zijn toch toe?'

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Wat een prachtig boekje. Dit zal een standaard kraamcadeau worden hier. Zelf heb ik nog geen uitspraken te delen, daarvoor gaan we nog even geduld moeten hebben, want de buikbewoner komt pas in augustus. Als kind praatte ik zelf krom en scheef. Mijn man was blijkbaar niet beter. Hij keek graag naar de 'boldoidoi' : de lottotrekking.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Mijn oudste dochter van 3 jaar zegt steevast lieveling in plaats van living/woonkamer. En het leukste is dat ik dat als kind blijkbaar ook deed.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. mijn oudste vond het verschil tussen dankuwel en alstublieft moeilijk. Ze maakte er dankepief van. Ondertussen zegt iedereen dat hier ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Vele uitspraken werden hier opgeschreven, maar in zo een boek toch nog leuker! Wat een geweldig idee!
  In de zoo kwamen wij luidpaarden, flamimo's, helena's(hyena), bussons, watdoetdierunderen (watoesierunderen), ofilanten, zeepbra's, zwaailuwen,... tegen, echt eigenaardige beesten!

  BeantwoordenVerwijderen
 34. N: Etty en Ronny!!! Ken jij ze ook? Ze waren vooral lekker die spaghetti en macaroni ;-)
  N: Pelk (melk)
  N: Pietsen (fietsen)
  N: Samen pelen, samen pelen (samen spelen, samen delen)
  T: Wow, zoveel water in ons huis!! (Gelukkig zat hij in bad. Oef!)

  Mama: T, heb jij Jozef of Maria mogen spelen op school? In een toneelstuk?
  T: Nee, want dat bestaat niet echt. Alleen ver weg naast Spanje.

  Een slak is heel snel thuis,hé! (de huisjesslak)

  T: papa, mijn tand doet pijn... Mag ik siroopje?
  20 min later
  T: Papa, ik voel aan mijn tand dat hij pudding wil!

  T had hard gelopen.
  T: Er klopt iemand in mijn buik.

  Blij dat ik dit heb opgeschreven! Zalig!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Heerlijk om al die reacties hierboven te lezen! 😊
  Ik zou het boekje heel graag winnen omdat wij binnenkort een zoontje krijgen. Ben zo benieuwd wat hij allemaal zal zeggen.

  Als hij de aard naar mij heeft, zullen dat wel straffe uitspraken worden. Zo waren mijn ouders, zusje en ik ooit eens in het Begijnhof in Lier. Er was net een mis gedaan en alle gelovigen stroomden buiten. Wij wandelden voorbij en ik zat in de nek van mijn papa. Plots zei ik heel luid: kijk papa, een aap!
  Blijkbaar vond ik dat Jezus die aan de gevel hing een beetje leek om de aap die we de vorige dag zagen in de Zoo. Mijn vader heeft wel een stapke rapper gezet toen... ☺️

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Ik doe dit Veel te weinig... :)

  Lieselot is een meisje dat houdt van een tekkening (ketting)... zingt over 10.000 susballonnen... roept hames en deren als ze je aandacht even wenst (liefst van op haar ponium)... drinkt graag zuipsap...

  Thijs houdt van bokeram met kaasj (nadruk op de sj!)... is zot van tauto's... kan niet slapen zonder bee en bosj (beer 'eigenlijk een uil' en vos)... houdt van tinkenn... zijn langste woord is 'badkame'...

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Oh, dat lijkt me een heel leuk boekje. Ik noteer de versprekingen of grappige uitspraken van mijn dochter op de Milestone Mini Cards.
  De recentste: Ik breng haar naar school, zij op de fiets, ik te voet achter de buggy. Zegt ze: "Kijk mama, op dat bord staat, hier moeten de fietsers en daar de voetpadders." Geweldig toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Lijkt mij een super leuk boekje!
  Ik heb er hier 3 in huis dus ook regelmatig grappige versprekingen die ik inderdaad probeer te noteren.
  Gisteren nog eentje van onze dochter van 5,5 jaar: kijk mama die meneer heeft juist rakaklam (reclame) in de bus komen steken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Ooit van 'viezevolista' gehoord? Jammer genoeg is deze gisteren in scherven vaneen op de grond belandn en is het wachten tot mama naar de winkel gaat. Dat word hard zoeken als je iemand anders hiernaar in de winkel vraagt. Gelukkig kan mama hier en daar wat vertalen als kindlief bij derden 'viezevolista' op de boterham vraagt. Geen idee zegt u? begrijpelijk. Ze zal je dan ook zeer dankbaar zijn als je voor een boterham weet te smeren met: speculoospasta!

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Dochter is helemaal is de ban van Frozen en ze beweert dat het rendier Swen heet en niet Sven.
  Ook lullie ipv jullie blijft ze koppig volhouden. Mama zegt het verkeerd, en al de andere grote mensen...

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Ik herinner me nog iets van nog niet zo lang geleden (en nu sta ik wel twee keer tussen jou reacties). Bij een wandeling door het centrum lopen we voorbij het mortuarium van de begrafenisondernemer. Waarop Noor zegt: Oh, ik weet hoe dat dat hier heet,... het serpentarium.

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Mijn dochter van drie vroeg pas: 'wanneer krijg ik een lange plasser?'

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Als het op ketnet programma's voor grotere kinderen zijn. Roept de oudste van 4 hier heel hard:"Mama, iets anders astublieft, dit is voor MENSEN!" 😱

  BeantwoordenVerwijderen
 44. wat doet de koe? meuh! wat doet de hond? wafwaf! wat doet de beer? broodjes smeren!

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Twee kindjes zaten aan tafel, terwijl ik in badkamer stond hoorde ik zus tegen broer ..

  Zus: Ik heb wel een gaatje in mijn poep he
  Broer: ooh ik ook!!

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Marike aan tafel:
  -"Ik eet daar niet van"
  -"En waarom niet??"
  -"Omdat wij moeten vasten van de meester. En we mochten kiezen dus ik eet 40 dagen geen champignons!"

  BeantwoordenVerwijderen
 47. Mijn dochter is bijna 4. En zit al een beetje te wachten tot haar borstjes groeien. Af en toe komt er bij ons dan ook de uitspraak 'van korstjes krijg je borstjes' boven. Nu de kleine broer ook al eens een boke lust. Kijkt ze mij soms bedenkelijk aan en vraagt: 'maar Nand eet toch ook korstjes?'

  BeantwoordenVerwijderen
 48. In onze falimie eten we graag blootlam met kokola bij het ontbijt. Onze zoon van 4 heeft een echte voetbalkapstok (voetballerskapsel). Ook de traagweg is hier bekend :-)
  Die gebakken baarden klinken trouwens best smakelijk, hihi...

  BeantwoordenVerwijderen
 49. Onze Bas dronk vandaag zijn 'babycijntjes met een frietje'

  BeantwoordenVerwijderen
 50. Lenn: mama, waar is jouw plassertje?
  Ik: Mama's hebben geen plassertje.
  Lenn: jouw plassertje is zeker in het toilet gevallen!

  BeantwoordenVerwijderen
 51. Noor 3 jaar en een klets, zegt tegen borsten: 'Borstels' en tegen een borstel een veger... zorgt voor hilarische toestanden... zeker toen de Meter van Wout (haar broer van 20 maanden) haar vertelde dat in borsten taartjes zitten om borstvoeding te geven...:)

  BeantwoordenVerwijderen
 52. Samen met de toen 3,5 jarige Marte loop ik langs een bankautomaat waarop zij vraagt: "Mama, moet jij geen geld verdienen?".

  BeantwoordenVerwijderen
 53. Hier zelf nog geen kids, maar wel neefjes en een hele hoop kleuters om gekke zinnetjes of woordjes van neer te pennen.
  Enkele toppertjes:
  - Kijk juf mijn brooddoosijsje (Yoghurtstaafje)
  - Juf waar is mijn tekening, ik: Oei, dat weet ik niet vanbuiten. kleuter: En vanbinnen dan?

  BeantwoordenVerwijderen
 54. Mijn dochter wil later sexyfoon leren spelen (saxofoon),
  een vriendinnetje haar mama is vervallen in bad (bevallen)
  en ze spreken hier over een heel lief beestje (lieveheersbeestje)...
  Dit zijn maar enkele van die zalige uitspraken, ik verzamel ze ook op een aparte pagina op mijn blog :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. http://madebyelke.blogspot.be/p/kinderbabbels.html?m=0

   Verwijderen
 55. De grappigste uitspraak van mijn dochter (i n t h e f a c e): "Mama, ik wil later èèècht niet sexy worden,... Ik wil worden zoals JOU!"

  BeantwoordenVerwijderen
 56. Onze dochter wilde graag even een 'handenwassertje' hebben...na wat heen en weer gevraag bleek ze een washandje te bedoelen...geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 57. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 58. Hier werd heel lang met potklootjes gekleurd...

  Een andere die me bijbleef en ik dringend eens moet noteren:
  Papa: "De vlieg is foetsjie."
  Klara: "Papa, hoe weet jij zijn naam?"

  Read more: http://levenmetliv.blogspot.com/2016/03/wat-zeg-je-give-away.html#ixzz43LLlM1en

  BeantwoordenVerwijderen
 59. De meest poëtische die mij is bijgebleven is van dochterlief toen ze vier was:
  'Mama, wanneer ben ik jarig ?'
  'Jij bent jarig in mei.'
  'Ja, ik ben jarig in jou, hé'

  BeantwoordenVerwijderen
 60. De 'prietpraat' van mijn kinderen houd ik bij in schriftjes (met een stevige kaft). Voor de oudste 2 dan, de jongste praat nog niet. Ik kan hier moeilijk alles schrijven wat ik in de schriftjes heb geschreven. De oogst van deze week (die ik nog moet noteren):
  M'n zoon van 4: 'Hé ik zie een zeeduif' (geen idee welke vogel hij zag...).
  M'n dochter van 6, die bijna 7 wordt en haar kinderfeestje aan het plannen is: 'God mag ook wel op mijn kinderfeestje komen.'

  Uit het schriftje:
  Dochter op 6 jarige leeftijd: 'Spierballen. Dat zijn je opdrukbotten'
  Zoon (4 jaar) als ik bij het geldautomaat sta: 'Ga je winnen mama?' En als het geld er uitkomt, maakt hij een vreugde dansje en roept enthousiast: 'Jeuj, je hebt gewonnen mama!'

  BeantwoordenVerwijderen
 61. Haha geweldig. Mijn neefje van 5 "Mama ik weet hoe je zwanger word. Papa gaat naar de wc en plast zaadjes, en jij pakt een zaadje en stopt het in je mond "

  BeantwoordenVerwijderen
 62. mijn zoontje noemde broccoli "boompjes"
  mijn dochtertje ging iedereen vertellen dat ik "harig" was (jarig)!!!
  (seffens ben ik het trouwens weer, eens benieuwd of ze mij dit jaar weer harig vindt of ik al jarig zal zijn ;-))  ziggy

  BeantwoordenVerwijderen
 63. Mijn zoontje van 5 wilde een pistolet met naaldjes. Ja zo'n gezond broodje met naadjes. Ik moet bekennen dat ik daar heel hard over heb moeten nadenken en dat ook de bakker het niet meteen wist dat het over speltbroodjes ging

  BeantwoordenVerwijderen
 64. Wij hebben een 4-tal jaartjes zo'n boekje om alle verspreeksels en grappige kinderquotes te noteren van Melchior, Wolf en ondertussen ook Astor. Omdat we ons altijd een kriek lachen bij het herlezen, geven we dat nu inderdaad ook als kraamcadeautje.
  Moeilijk kiezen, ééntje per kind dan? ;-)
  Melchior: "Pistoleeën" ipv sleeën, "crèche fraime" voor crème fraiche en "pinguinvogel" tegen een ekster en "sjappesjonne" voor champignonnen (3 jaar)
  Wolf: "Als ik mijn oogjes dicht doe, komt er donker uit." (3 jaar)
  Astor: "Ik heb mij getakt." zei hij toen hij tegen een tak had gelopen in het bos, naar analogie van "ik heb mijn geneteld"... (4 jaar)
  En Leonard.... die zegt nog niks. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 65. de voetstappers (voetgangers) en de autozachtjesweg (als we van de autosnelweg afreden) waren lang geleden enkele van mijn favoriete uitspraken van Dochter

  BeantwoordenVerwijderen
 66. Mijn nichtje zegt tegen Jeroen Meus - groene muis. Hier worden dus vaak gekookt volgens de recepten van groene muis.

  BeantwoordenVerwijderen
 67. Wat zitten er veel pareltjes tussen hierboven! Bij ons zijn de versprekingen overgegaan in grappige uitspraken. Of gênante ;)
  Zoals de dochter tegen manlief: "mama is mijn beste vriendin en jij bent mijn beste... euh... kikker!"
  Of toen we lachten om iets stoms zei ik "ja jong, je ouders zijn een beetje raar", waarop de zoon doodserieus " ja, want ze vinden dingen grappig die eigenlijk gewoon flauw zijn" antwoordde.
  Of de dochter, die nadat ze in bad ging per se aan mijn haar wou ruiken: "mijn haartjes ruiken superlekker, maar de jouwe zijn stinkie winkie".

  BeantwoordenVerwijderen
 68. Omdat Joke moeite had met het woord 'boterham' en wij haar soms nog eens lieten herhalen, zei ze dan steeds, 'voor mij nog een boteramham'. Enkele jaren later, passeert dat woordje hier nog regelmatig ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 69. Mijn ouders hebben een huisje in de Ardennen, waar wij ook regelmatig een weekendje gaan doorbrengen. Logischerwijze liggen daar in het bos altijd veel Ardennenappels :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 70. Er schiet me net nog een pareltje te binnen. Ik was met zoonlief Siebe (toen 3 jaar) fruitsoorten aan het opnoemen. De klassiekers zoals appels en vandaan hadden we al gehad. We gingen verder met de meer exotische soorten. Mango, ananas, papaya... Zoonlief vulde aan: mama-ja, Siebe-ja en larsje-nee (hij moest toen nog wat wennen aan zijn broertje, denk ik).

  En Lars die intussen zelf ook drie is, eet elke ochtend een tivamientje ( vitamientje) en lust ook heel graag komkorrem (komkommer) en patechonnekes (champignonnekes)!

  BeantwoordenVerwijderen
 71. Bij ons hebben de kabouters lang in een appetoetel (paddestoel) gewoond. De broer had het dan weer over paloela in plaats van meloenen en de zus drinkt nu kersenmelk (appel-kers sap). Het is daar wat bij ons :)

  BeantwoordenVerwijderen
 72. Blijkbaar zit het woordje kitten nog niet in onze jongste zijn woordenschat, maar met een puppypoes is wel duidelijk wat hij bedoelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 73. Blijkbaar zit het woordje kitten nog niet in onze jongste zijn woordenschat, maar met een puppypoes is wel duidelijk wat hij bedoelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 74. Ik heb er nog wel een paar leuke van toen ik zelf klein was: elke zondag gingen we 'tip topen' op de markt, naar analogie met een wandeling was een fietstochtje een 'fietseling', en mijn nonkel Jo heb ik lang'Enjo'genoemd want er werd altijd gezegd Agnes en Jo :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 75. Ik nam me ook al zo vaak voor hun grappige uitspraken op te schrijven maar het komt er maar niet van. Enkel al vandaag werd Liv haar wondje door de juf besmet en smeerde ze haar borstkast in met bodymel ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 76. Oh... Ik word helemaal 'week' bij het lezen van al deze hilarische uitspraken. Hier thuis zijn al heel wat nieuwe diersoorten ontdekt "maflingo's (flamingo), "pik" (kip), ofinanten (olifanten)...

  Het leukste vind ik nog steeds dat mijn oudste dochter enkele jaren geleden op bezoek was bij oma en opa en toen opa zich bukte zei ze met volle overtuiging : "Opa, dikke buik... Mooie body!"

  Nog steeds een succesnummer... Zeker nu ook de jongste dochter dit gezegd heeft :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!