dinsdag 18 oktober 2016

Tweeseizoenenjas voor warmbloedigen

Er zijn eigenschappen van jezelf, die je in je kinderen herkent, en waar je niet fier op bent. Je waagt je aan genenmeeting en koestert de absurde hoop om de exacte mix aan positieve punten door te geven, maar dat lukt denk ik zelden. Er zijn dingen die je met plezier doorgaf. En er zijn zaken die niet in jezelf zitten, en die je blij, en zelfs een tikje jaloers, bij je kind ontdekt. Zo word ik elke zomer weleens gegrild in een moment van onoplettendheid. Met de fiets van A naar B, en van wit naar rood. Terwijl Liv naast me prachtig bronst doorheen zonnemelk factor babyvelproof. En zo ben ik elke winter Miss Waarismijnfleece, terwijl Zanne bij min dertien naar school vertrekt met kniekousen en thuis komt met blote benen. En met stomende klachten over haar lekker / veel te warme winterjas.

Daar moest ik iets op vinden. Winterjasloos leek me geen optie. Want af en toe moeten 's moeders bezorgdheid én koude-voeten-barometer het halen van de koppigheid van die kleine ijsbeer. Maar ik had ook geen zin in een hele winter gezeur over wattine en te hoog dicht geritste kragen. En dus gingen we voor moduleerbaarheid. Als we een najaar krijgen zoals vorig jaar hebben winterjassen toch geen zin, dan kan ze met blote armen op pad tot in november, en is er dan pas sprake van 'tussenseizoen'. 

Ik maakte Straight-Grains Berlin, met enige lichte aanpassingen. Het jasje werd 2 maten verlengd, op vraag van de bestemmeling die graag jassen ziet die haar aan jurkjes doen denken. 


Ze vroeg ook een jas zonder gekriebel onder haar kin, dus ik maakte de staande kraag maar verlaagde een centimeter en liet hem niet overlappen. 


Eén aanpassing gebeurde noodgedwongen, doordat ik het rugpand 'misknipte' en maar net genoeg stof had. De jas mist dus die mooie plooi op de rug en heeft een extra naad die - hoera voor het slimme ontwerp - mooi op de deelnaden van de voorkant aansluit. 


Aan de mouwen zitten wat 'folliekes': duimgaten (op vraag) en klikkers voor wantjes. Zo lang er geen protest op komt, blijf ik me daarmee wapenen tegen weeswanten. (Al vrees ik dat het verdwijnen van Livs nonchalance en haar verbod op wantklikkers zich niet mooi synchroon zullen manifesteren.)
Het moduleerbare van de jas zit hem binnenin. Ik maakte de jas met soepele wol - uit haar stoffenkast - en kocht een katoentje voor de binnenkant in de verse bakstenen stoffenwinkel in mijn thuishaven. Het patroon schrijft wattine voor tussen die twee, maar die liet ik weg. Wol plus katoen, dat is prima voor Zanne zo lang het niet vriest.


Die twee strepen biais links en rechts, die houden deelbare ritsen op hun plaats. 


Want als het wel vriest, voegen we een soort van bodywarmer toe aan de binnenkant, getekend volgens het patroon van de voering, en 'inritsbaar' tegen dat biaislint.Aan de hals voorzag ik eerst een soort van beleg, waaronder die bodywarmer werd vastgeknoopt. Mijn 13-koppig naaigezelschap van dit weekend zal even met de ogen rollen omdat ik de hele jas nog eens uit elkaar haalde nadat hij helemaal af was, beleg incluis. Maar ze zullen moeten toegeven: dat zag er nogal prototypisch uit. Heel veel 'systeem' voor iets dat au fond best eenvoudig kon. Dus voorzag ik een elegantere oplossing. Bovenaan de bodywarmer zit nu een 'holle kraag'.


Die schuif je over de jaskraag heen en kan je aan binnen- en buitenkant vastzetten met knoopjes. Had ik het op voorhand bedacht, dan had ik de gewone kraag ook in het bruin gemaakt, want dat geeft de jas vind ik wel iets extra's.Ik moest enkel nog iets verzinnen voor de jaslus. Dus die doet nu van kiekeboe."Die bodywarmer gaat zelden uit de kast komen," beweerde ik op weekend. Dat had ik gedacht! Mejuffer mag dan geen fan zijn van 'te warm', ik blijk wel mijn voorliefde voor 'veel vijfen en zessen' door te hebben gegeven. Ze vond de ritsen geweldig, en trok dus maar al haar kleren uit om met haar blote rug die zachte binnenkant te kunnen voelen.

Nog een muts en een sjaal bij het geheel, en er kan er alvast eentje de herfst/winter in! 44 opmerkingen:

 1. Niet zo'n fan van de stof, des te meer van de hacks ! Heel inventief en super schoon afgewerkt !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ge-wel-dig! Wel heel erg fan van de stof, maar dat zei ik al, en nog meer van uw systeemkes ;) Hoewel ik een kleine oogrol bij dat 'nog-eens-uit-elkaar-halen-van-de-afgewerkte-jas' niet kon onderdrukken, ben ik wel fan van de eenvoud én de bruine kraag!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jaaa daar is ie dan: dé hack van 2016!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kan maar 1 woord zeggen: WAUW!
  Ik heb je die jas in elkaar zien naaien en ik heb alleen maar bewondering voor hoe je dat deed met de extra wensen/eisen van je dochter en de kleine extraatjes waar alleen jij aan denkt en ook tot een goed einde brengt!
  (Ok dit was meer dan 1 woord maar de jas is echt prachtig!) °jaloerse blik° ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zalig mooi! Ik voel er een gezonde dosis jaloezie bij opborrelen... die zal ik inspiratie noemen ��

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zalig mooi! Ik voel er een gezonde dosis jaloezie bij opborrelen... die zal ik inspiratie noemen ��

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Kei mooi. Zou hem zo kopen. Heeeeeel mooi

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Kei mooi. Zou hem zo kopen. Heeeeeel mooi

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Voor mij de mooiste die ik al zag, prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heel erg mooi!
  De bruine accenten voegen inderdaad wat extra toe, die maken het 'af' voor mij.

  Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Geweldig weeral bedacht! Helemaal herkenbaar, zo'n mejuffer die geen fan is van 'te warm', maar dit staaltje inventiviteit zie me nog niet na doen..

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Echt knap!! En die bodywarmer er nog bij: helemaal af!!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Haha, hoe zou het toch komen dat élke keer ik doorklik naar je blog ik al op voorhand moet lachen met wat je nu weer uit je mouw schudde. Verbluffend weer hè, ik doe het je in de verste verte niet na. x

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ingenieus, al die toevoegingen maken het een jas 'a la tête du client', of echte haute couture...

  BeantwoordenVerwijderen
 16. wat een goeie hacks. Schitterend gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Super, super, super.
  Super stofje, super leuke foefjes erin en een super leuk modelletje!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hahaha ! Dat gezichtje !!! (en wederom, jouw ingenieuze oplossingen, ik zou er echt niet opkomen)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Die Zannelach ❤️
  Ik rol flink, want ik ontdekte helemaal niets prototypisch aan de jas. Integendeel, ik vond je vondsten cool en nu nog cooler! Qua stofkeuze zit ik niet altijd op de Riet-lijn, maar van al jouw ingeniositeit ben ik zo megahard fan!
  (en ik laat mezelf nog even in de waan dat mini-Eva enkel de mooie eigenschappen kan erven. Wat gaat mama-Eva het anders lastig krijgen.)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Deze jas is werkelijk geniaal! Dat van die holle kraag is super! Geen rollen-met-de-ogen hier want ik zat wat te ver om je andere systeem te bestuderen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. "Mijn liefde voor veel vijven en zessen" <3
  Je bent echt een uitvinder! Een tovenaar! Het is geniaal, Riet.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wauw, hoe ingenieus allemaal, vooral de handschoenklipjes vind ik eenvoudig doch subliem (ik haat die koortjes voor wanten in kindjesjassen, zo'n gedoe!). Proficiat, laat die ogen maar rollen, ze waren verzeker allemaal jaloers ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Zit ik hier dit weekend nog keihard te sukkelen en te vloeken op een simpel rokje, maak jij een prachtige, aangepaste twee-in-één winterjas. Niets dan bewondering voor jouw kunnen, vrouw! Wat een talent!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. GEWELDIG! Ik was dit weekend getuige van jouw oneindige ingeniositeit en sta er nog steeds verstomd van!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Jouw creativiteit kent haast geen grenzen. Heel knap wat jij weer onder je naaimachine vandaan toverde. Dat lieve eigenwijsje mag heel trots zijn op haar mama.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Staaltje perfectie!

  Prachtig idéé met die extra voering: knap!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. O jee! Ik moet altijd blozen als ik jouw blogs lees. Ik voel me dan altijd een absolute beginner! Ik noem het toveren! Maar tover jij nog maar verder! Ik hou van je trucjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. De jas is prachtig geworden! En dankzij jouw tutorial van de duimgaten heb ik mijn zoon al een aantal keer heel blij gemaakt. Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. geniaal, zoals jij bent :) Oeverloos jaloers op jouw creatief brein!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Wat een geweldige jas heb je daar gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Ik weet gewoon niet wat zeggen... Ik sta hier maar wat met open mond te staren! Ik zei het al en ik meen dat dus echt: ik zou echt eens een dag in jouw brains willen zitten! Dergelijke ingeniositeit en creativiteit... waaw!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Wauw, ik ben bijna sprakeloos!! Echt een jas waar prachtig en praktisch elkaar ontmoeten!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Wat een prachtig jasje! En zálige foto's van een duidelijk heel content kind!

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Wat een prachtig jasje! En zálige foto's van een duidelijk heel content kind!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Wauw wat prachtig en wat zonde dat ze dit maar één seizoen zal kunnen dragen, zoveel werk!

  BeantwoordenVerwijderen
 36. GEWELDIG! Zo'n goede oplossing met die inritsbare voering! En ook nog zo mooi! Wow!

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Je genialiteit zal je ook doorgegeven hebben! Daarom heeft ze er graag de extra snufjes bij!

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!