maandag 17 oktober 2011

Dassenkwal

Dit project is een deel van mijn job. Een Kinderhoogdag is een cultuurfestival voor kinderen van 3 tot 12 jaar, hun ouders, grootouders, en iedereen die mee wil vieren. Zo'n dag - meestal een zondag - zit tjokvol voorstellingen, bewegings- en creatieve workshops, straattheater, acrobatie, circus en muziek.

Ik heb die omschrijving al talloze keren neergeschreven. In evaluaties, dossiers, persberichten. Het voelt vreemd om dat hier nu zo bloggewijs toe te voegen. Maar het misstaat hier ook absoluut niet. Velen onder u hebben bloedjes die we tot de doelgroep kunnen rekenen. En ook voor wie geen koters op sleeptouw heeft, is een Kinderhoogdag aangenaam tijdverdrijf. Ik bezoek ze allemaal. Ik kan het weten. Vlaams-Brabant dient binnen uw bewegingscirkel te liggen. Maar gezien we in een pierenland leven, is dat voor het volledige inheemse deel van mijn blogpubliek geen enkel probleem.

Is dit onversneden reclame? Allerminst. Ik wilde het eigenlijk hebben over Recykleren. U bent vast Boomies Recykleerweek nog niet vergeten, waarvoor ik mijn bijdrage leverde. Het effect is groter dan ik zelf had verwacht. Het is is meer geworden dan een bijdrage, of een week. Het is een reflex geworden. Als ik ergens een mooi stofje ontwaar of een voorwerp dat textiel bevat, denken mijn hersenradars meteen aan 'wat kan het worden'. Dat 'het' al is verwerkt in een kledingstuk, dat in het beste geval spuuglelijk of stuk is, is geen bezwaar.

Op de Kinderhoogdag in Grimbergen dit weekend, stond een molen gemaakt door iemand die geboren is met meer dan een Recykleerreflex. Het moet een gen zijn, denk ik. Ik had voor de gelegenheid mijn hele huisgezin op sleeptouw en mijn oudste, very into molens, nam plaats op een, euh, dassenkwal. Ik herhaal. Een dassenkwal.

Dolle pret

Een kwal gemaakt van prachtig gecombineerde oude dassen. Het kind dat voor Liv op de molen zat, had ook een kwal maar zat er niet rechtstreeks op. Zij nam plaats in een wokpan die ergens boven de kwal zweefde.

Liv kwalt

Ik keek mijn ogen uit. Die molen was wer-ke-lijk schitterend. Een beetje bevreemdend ook. Evenals de muziek. Er waren houten vissen. Eentje met vinnen van lepels.

Lepelvis

Met scharnierende bekjes die de kinderen zelf konden bedienen. De vissen werden ondersteund met het onderstel van oude naaimachines. Bestijgen gebeurde via elegant gelaste draaitrappen. De molen was afgespannen met een omheining gemaakt uit houten hoofd- en voeteindes van bedden. En hij werd aangedreven door…

Matrozenkracht

… matrozenkracht. Ik heb op Kinderhoogdagen al veel wonderlijks zien passeren. Maar dit, met de recente Recykleerweek nog vers in het geheugen, deed mijn mond verder openvallen dan die van de houten tonijn op de molen. Ik zal een oude das vanaf nu met andere ogen bekijken.

18 opmerkingen:

 1. Wat een wonderlijk project! Subliem, gewoon. Het doet me denken aan het molentje op DOK in Gent, deze zomer, maar dan wel in uitgepuurde vorm.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In Brussel ben ik ook eens zo'n molen tegengekomen, een maatje groter dan deze denk ik, maar werkelijk prachtig! Hoe langer je ernaar kijkt, hoe meer je ontdekt.

  Enne die Liv van u, om op te eten hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wauw, dat is een huzarenstukje!!! Moet egweldig zijn om die te boeken op een of ander kinderfeest!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die molen is inderdaad schitterend, heeft enkele zomers terug aan het stadspark in Antwerpen gestaan. Echt prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Die molen, of toch een variant ervan, staat ook altijd tijdens de kerstperiode in brussel. Echt een prachtstuk, waar wij samen met de kindjes toch altijd even staan weg te dromen....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wauw, geweldig dat zoiets nog bestaat!
  En ik spaar ook al eventjes dassen. Jammer genoeg nog niet genoeg voor een dassenkwal, zelfs niet voor het kussengedeelte alleen...
  En die eerste foto, zo'n geweldige lach! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wauw, hopelijk komt die ook naar Bierbeek! En jij ook? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh zo leuk dat jij daartussen zit! Wij hebben dat vanuit mijn job mee gefinancierd (Youth in Action programma) dus ik ben ook best mee fier. Die beesten met de dassen en de lepels springen er echt uit, super leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh, doet mij denken aan de vierkante molen die twee jaar geleden de zomer van Antwerpen aandeed. Een paar maten groter en even prachtig. Moet je maar eens 'google'n. En lieve Riet, als je van zoiets nu in 't vervolg eens een week op voorhand een aankondiging post, dan kunnen we ook gaan :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat is absoluut prachtig! Enne... werk jij dan voor Artforum of voor de Provincie? Mijn wederhelft werkte tot voor een paar jaar als technieker voor Artforum / fabuleus. Ikzelf in een intussen wel al aardig ver verleden trouwens voor de Provincie Vlaams-Brabant...

  Ik heb in ieder geval 6 november Kapelle-op-den-Bos genoteerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. wij wachten op Bierbeek, en op Herent natuurlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. waw!!!!!!!!!!!!
  en die liv staat altijd zo te stralen op foto!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Op zolder staan hier nog tal van installaties van tijdens je studies. Misschien kunnen we daar ook een leuke restjeskwal van maken voor Zanne Liv en Stan.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. ja idd op de vismarkt in brussel staan er elk jaar meestal 2 van deze pareltjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Die molen stond een maand of 2 geleden ook aan het MAS in Antwerpen. Mijn zoontje heeft toen ook met veel plezier een ritje gemaakt. Is inderdaad super (en goed voor de conditie van die matrozen, amai..)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wij hebben zo'n Molen op de Zomer van Antwerpen ook al eens tegen het lijf gelopen! Hij is Geweldig hé - ik keek mijn ogen uit en kreeg er niet genoeg van!

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!