zondag 18 december 2011

Dennenappels in een sparreboom (tutorial)

Voor het tweede jaar op rij hou ik mijn kerstboom eenvoudig en maak ik de versiering zelf. Eenvoudig, dat wil allerminst zeggen 'kleurloos'. Pinterest als inspiratiebron en De Banier als perfecte partner in crime christmassupplies, en ik kon aan de slag.

in de boom


Nodig:

nodig

- een combinatie van vier à vijf kleuren viltwol
- dennenappels (te vinden in het bos of in sommige tuincenters)
- tandenstokers
- garen
- lauw water en zeepvlokken

Die vlokken vind je ook bij De Banier. Ik was ze vergeten te kopen, maar gelukkig deed Livs juf dat in mijn plaats. Livs bracht het goedje super fier mee naar huis in stervorm.

zeepster

Klein goocheltruck, simsalabim-kuch-wortelrasp. En we hadden weer vlokken.

water en zeep

En dan: vilten maar! Een prima bezigheid met kinderen voorzien van enig geduld. Eveneens tof om met een hele groep te doen: het duurt even maar je kan het haast zonder kijken. Want het gaat gewoon zo: je neemt een plukje wol, maakt het nat en kneed er wat zeep door en dan rol je het tot een bolletje. Aanvankelijk lijkt dat helemaal fout te gaan en voelt het allemaal nogal vormloos en plat. Maar als je lang genoeg rolt, doen de 'weerhaakjes' in de wol plots hun werk en klitten ze het geheel samen tot een bolletje. Een wollen trui die je aan hoge snelheid zwiert met warm water en zeep in de wasmachine doet trouwens net hetzelfde...

bolletjes

Probeer de plukjes wol telkens even groot te maken, zodat je mooie gelijke 'kralen' krijgt. Die stop je met een tandenstoken tussen de 'schubben' van de dennenappel. En dan een eindje garen aan de top en de boom in!

denneappel

Als tafelversiering doen de dennenappels het prima 'op zichzelf'. Maar tussen die groene takken toont het, ondanks de kleurtjes, toch nog behoorlijk sober. Je gebruikt dus best iets meer bolletjes als op bovenstaande foto. En je kan nog een extraatje toevoegen. Een slinger als deze met vilt in dezelfde kleuren als je rondjes zou prima kunnen. Ik combineerde met een ander aardigheidje. Een rondje vilt, een opgestreken ster en een knoop. Meer moet dat niet zijn.

vilten met ster

Die sterren had ik dus meer dan eens nodig. En dat knippen vind ik 'prullewerk'. (Ik ben helaas van het type dat nogal snel iets prullewerk vindt...) Gelukkig kreeg ik 'machinale assistentie'. Of dacht u dat ik deze appeltjes met de hand uit flockfolie knipte? Welnee... Maar daarover later deze week meer!

gesneden sterren

Dennenappels vullen, een werkje dat ook sommige kleuters geweldig vinden. Het resultaat valt wat kleurrijker en, euh, wolliger uit dan het voorbeeld. Maar het levert geglunder op, als de eigengemaakte versiering de boom in mag. En dat is evengoed 'kerstmis'.

Livs denneappel

Die viltbolletje zijn trouwens niet verloren. Als je ze lang genoeg viltte zodat ze goed stevig zijn, kan je ze perfect 'recycleren'. Neem, na de kerstboomverbranding, een scherpe naald en wat garen. In een mum heb je een kleurige hals- of muurketting!

Edit: ik ging nog eens terug kijken naar 'waar ik de mosterd haalde' en ontdekte: met véél méér bolletjes is het een stuk mooier. Ik heb dus nog wat werk. En binnenkort hele propere handen!

14 opmerkingen:

 1. Lol voor Livs dennenappel!
  Maar wel een goed idee. En die vilten kerstbal, die ga ik zeker onthouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. leuk idee voor in de klas! duur? tja, dat is altijd de vraag als we bepaald materiaal willen aankopen. Leuk idee voor moederdag, een ketting met zelf gerolde vilt-balletjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Maaike: Voor kerstversiering absoluut niet duur. Geen idee wat duur is voor een klas, maar zo'n zakje viltwol kost 1,85 euro en daar haal je toch al wel wat bolletjes uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. "Wat bolletjes." Serieus Riet, hebt gij zo al eens een lont wol opgevilt in klein bollekes? Ik wil u anders wel eens uitdagen! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wel ik heb er deze namiddag toch een aanzienlijk aantal bij elkaar gedraaid, moet ik zeggen. Maar ik heb strategisch ook niet zo'n grote kerstboom gekocht. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het zijn de beste moeders die dergelijke kerstdennenappel in de boom toelaten! :-) En nu ga ik 'vilten' toevoegen aan onze ideeënlijst voor bezigheden in de kerstvakantie!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nu ben ik wel zeer benieuwd naar die machinale assistentie hoor. Precisieknipwerk is niet mijn specialiteit...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha! Hebt gij zo'n machien gekocht? Ik loop daar al lang over te twijfelen,... is 't handig???? Mijne man heeft nog geen kerstcadeau gekocht namelijk,...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. http://emmaenmona.blogspot.com/2011/10/bollekes-en-streepjes.html
  Wat mosterd om achteraf te verwerken. Ik kocht de bolletjes kant en klaar bij meervilt.
  Mooi, die van Liv! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik zou gewoon viltbolletjes in de boom hangen, zonder de dennenappels. Luiheid, ik betrap er mij de laatste tijd echt vaak op... Die machinale assistentie, ik ben er benieuwd naar! Ik heb gisteren nog enorm zitten prutsen met flockfolie... Maar goed, anderzijds: oefening helpt! ("baart kunst" zou wat te veel van het goede zijn)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Al die toffe maaksels alweer!
  Die dennenappels! Dat schriftje! De magie van dat snijmachien! Alweer tonnen inspiratie!

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!