woensdag 21 maart 2012

Berlijntips (en een Gentwedstrijd!)

Ooit stond ik voor een altaar en ik zei 'ja'. (Ik stond er naast, eigenlijk.) Dat is nu vijf jaar geleden en ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. Af en toe is het goed om daarbij stil te staan en een moment te bezinnen, vindt u ook niet? Dus koos ik Berlijn en trok ik een dag of vier uit. Wie zich wil bezinnen, kan dat maar beter grondig doen.

Oorspronkelijk was het weekend als verrassing bedoeld. En dat hield ik vol tot vier dagen voor het vertrek. Mental note to self: wie surprises plant, houdt beter de Visarekening aan de kant.

Op vraag van sommigen onder u die op de hoogte waren van het plan: wat Berlijntips! Na een succesvolle ervaring tijdens ons weekend Amsterdam, lieten we ons ook deze keer door de stad gidsen door het boekje 100% Berlijn.


Ik ben grote fan. Die gidsen zijn opgebouwd rond wandelingen die verschillende wijken van de stad belichten. Voor elke wijk krijg je een aantal eet,- shop- en bezoektips en die zijn erg op maat van wat wij leuk vinden in een stad. De typische 'moet je ziens' zijn vermeld, maar ook vintagewinkeltjes, sympathieke eethuisjes en toffe plaatsen voor 'bloemetjes buiten'. Veel meer heb ik niet nodig voor een weekend!

Dus op het vliegtuig ontstond het idee voor een wedstrijd. We krijgen met het Van Katoen-team vaak de vraag: "Wij komen van ver en maken er een weekendje van. Geef ons eens wat Genttips?" De stijl van de 100%-gidsen leek me wel aan te sluiten bij mensen die Van Katoen ook leuk vinden. En de mensen van 100% vonden mijn stoute schoenen helemaal niet zo stout:
WEDSTRIJD: Kom naar Van Katoen 'van ver' en win een exemplaar van 100%Gent
Is Gent voor jou niet meteen 'om de hoek'? Stuur dan voor 6 april een mailtje naar honderdprocent@vankatoen.org, met als onderwerp '100 %'. Vermeld je naam, je woonplaats, en de afstand van je woonplaats tot het MIAT (Minnemeers 9, 9000 Gent.) Die afstand bereken je met Google Maps: we rekenen met de eerste suggestie die de zoekmachine geeft voor de optie 'met de wagen'. Op 6 april maken we de winnaars bekend. De 15 'verste bezoekers' worden persoonlijk op de hoogte gebracht en mogen, als ze met een officieel document hun woonplaats bewijzen, een gratis exemplaar van 100%Gent  afhalen aan de infobalie van Van Katoen!
Wat vonden wij zoal, daar in die stad, dankzij 100% Berlijn en een aantal vriendelijke tipgevers?

Kollwitzplatz. Bij het woord 'Platz' stelden wij ons een geasfalteerde rechthoek met geparkeerde wagens voor. Maar in Berlijn is dat niet de standaard. Zeker in Prenzlauer Berg, de wijk waar wij verbleven, is elk pleintje voorzien van een (vaak originele) speeltuin en van groen. Ook op een koude zaterdagochtend hollen de kinderen er als mieren door elkaar en zou je als uitbater van een buggyparking stinkend rijk worden. Erg gezellig.

Op zaterdagochtend gaat daar de Kollwitzmarkt door. Een heerlijke biomarkt waar we heerlijk broodsmeersel met gebakken champignons en turks brood kochten, om die lunch op te peuzelen begeleid door een straatmuzikant. Naast ons stond de man achter A Point of View met een rijdend kaartenkraam. 


pointofview


Schitterende postkaarten met foto's uit het straatbeeld. Doordeweekse lichtreclames of streetart krijgen een heel andere functie, omdat die man meesterlijk stukken uit woorden knipt. Mijn voorraad is ingeslagen. (Maar u hoeft er niet per se voor naar Berlijn.)


MACHmit! is een museum voor kinderen. Maar met het werk in het achterhoofd, wilde ik er toch langs. Doe dat vooral ook, als u kinderen onder de arm hebt en in Berlijn bent beland.  (Wat ik u alleen maar kan aanraden.) Het museum is een verbouwde kerk. In het midden staat een soort open speleotoren met een hoog stinksokkengehalte: doorheen de gaten in de toren zie je de jonge bezoekertjes van het museum naar boven klauteren.

MachMitSpeleo

In holtes onderaan de toren gaan er crea-ateliers door, zoals 'maak een droomdoos' of 'naai je eigen slang'. In de open kelder van het geheel gaan tijdelijke tentoonstellingen door. Kinderen kunnen er deelnemen aan workshops in de drukkerij...

MachMitDrukkerij

of even proeven van 'kinderarbeid'.

MachMitTapijt

Op de lijst 'musea, do's' schrap ik voortaan het historisch museum (wegens 'te historisch') en zet ik (dankzij Opgewekte Kapucijnaap) het DDR museum met stip op 1. Ik ben een fan van de film Good bye, Lenin! Het museum is een tastbare versie van die film. De bijna lachwekkende absurditeit van DDR-eenheidsworstmateriaal versus gruwelen in een nagemaakte Stasi-verhoorkamer.

Het Joods museum is dan weer een van de meest indrukwekkende gebouwen waar ik ooit kwam. De collectie is volledig en is mooi voorgesteld, maar vooral het gebouw maakt indruk. Moeilijk te omschrijven, een bezoekje waard. (Maar neem geen te gekke spullen mee, de veiligheidscontrole is streng...)

Je bezoek eindigen of beginnen kan je met een bezoek aan de koepel van de Bundestag. Je geraakt er niet binnen zonder reserveren, maar dat kan heel eenvoudig online, gewoon een paar  dagen op voorhand je voorkeursmomenten doorgeven, ze sturen bevestiging per mail. Je krijgt een audiogids in het Nederlands, je loopt langzaam omhoog in de glazen koepel en de stem in je oor wijst je aan waarheen je blik moet, en geeft wat uitleg. Prima om een beeld te hebben van de stad bij het begin, maar wij deden het helemaal op het eind van ons weekend en het was een mooie samenvatting.

Bundestag

Onze logies waren werkelijk een aanrader. Hoewel eten in Berlijn niet zo duur is, en we in een buurt verbleven die bulkt van de leuke ontbijtadresjes, huurden we toch een appartementje. Twee huizen verder was een biosupermarkt. Daar trokken deze twee vegetariërs zo hard hun ogen open dat we daadwerkelijk meer dan eens ons eigen potje kookten. Op een deftig aardappelmesje na was het appartement er ook echt op voorzien. Er was een afwasmachine, een wasmachine, droogrek, strijkijzer en plankje, gratis WIFI, en het antwoord op de vraag 'waar kan je ergens fietsen huren' was 'oh er staan er hier twee, die mag je best gebruiken'.

Berlijn op de fiets dus! Net als in Amsterdam: aanrader! Omdat de stad zo nieuw is, zijn drukke verkeersaders er erg breed met een degelijk fietspad. Verkeerslichten hebben een fietserlichtje dat eerder op groen springt. Om af te draaien zijn er voorsorteervakken. Zelfs in de spits prima te doen. En wat dacht je van dit soort van straat?

fietsstraat

Zelfs als je netjes aan de kant bleef rijden, was er geen enkele auto die je voorbij stak. Een bijna gênante hoffelijkheid voor de zwakke weggebruiker, zo voelde het.

Het was op een van die fietstochtjes dat we langs deze winkel passeerden. En ik raad u aan dat ook te doen. Onkel Philipp verkoopt er een zee aan tweedehands speelgoed. Telkens je iets leuks ziet en het wilt kiezen, duikt er weer net een andere aardigheid op in je gezichtsveld. Wij hadden er nog exact 10 minuten voor en dan moesten we richting vlucht. Maar neem vooral langer de tijd. Onkel Philipp herstelt en verkoopt niet alleen tweedehands speelgoed. Hij opende een deur onder zijn toonbank die ons een blik gaf op een smalle trap naar een keldertje, dat hij 'de laatste rustplaats van het DDR-speelgoed' noemde. Een minimuseumpje. Voor ons geen tijd meer om het te bezoeken, maar oh, het prikkelde de nieuwsgierigheid. En hij voegde er, in perfect Frans, aan toe dat hij ook een gastenkamer heeft. Voor 2 personen, 45 euro per nacht, 'voor wie van spelletjes en puzzels houdt, want daar staat ze vol mee'. Ik heb ze niet gezien. Maar ooit keer ik terug om uit te zoeken of het de moeite is!

UnkelPhilip

Ook in Berlijn is men niet vies van een creatieveling die zijn waar aan het publiek aanbiedt. We kozen toevallig een goed weekend: voor de eerste keer ging deze handwerkmarkt door in de gebouwen van de voormalige Karl Marx boekhandel. Een prachtlocatie voor zo'n marktje, vanaf nu elke eerste zaterdag en zondag van de maand.

handwerkmarkt

En ook mijn wederhelft vond dat we toevallig een goed weekend hadden gekozen om naar Berlijn te gaan...

De stofwinkeltips, die staan niet in de boekjes, maar daarvoor had ik gelukkig deze lijst, dankzij Spiegelstiksels. Je kan heel wat designerstof vinden bij KaDeWe, als winkel echt een bezoek waard. Maar zelfs voor stofjes die je in België al in afprijzing kan vinden, tel je daar nog minimum 22 euro per meter neer. Zoek je niet gek naar deze winkel, dat deed ik al in jouw plaats, en hij is er niet meer. Maar deze was genoeg walhalla voor mij. De winkel toont zij, dit was mijn buit.

stoffenbuit

Beetje gekreukt zegt u? Tja, wat doe je op een appartement met een wasmachine en een droogrekje? Stof voorwassen, op je 'tweede huwelijksreis'! (Is dat erover?)

stofvoorwas

Het hemdjurkpatroontje dat ik op zaterdag kocht, tekende ik zondag op het voorste stofje op de foto en zat maandag op de terugweg al geknipt in mijn rugzak. De security bij de Bundestag stelde geen vragen bij mijn scheermesje, maar vroeg verwonderd: "Wat is dit?" en ik moest antwoorden: "Euh, een rol patroonpapier." Tja. Je bent je hobby trouw of je bent het niet, zeker?

26 opmerkingen:

 1. GEWELDIG :) Vooral dat voorwassen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. super!!! Ik ben ook fan van Berlijn. ik vind het een superstad. Mijn moeder is van daar afkomstig en Mijn oma heeft daar nog lang gewoond....
  Maren

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lol voor de laatste paragraaf. Het zit je in hart en nieren.
  Ik stockeer je post voor onze Berlijn trip. Ooit. Razend interessant!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kei toffe tips ik ga volgend jaar naar Berlijn ik deze post zeker saven!
  100% zijn echt geweldig ik heb ze al voor al mijn vorige citytrips. Zo'n wandeling is echt een makkelijke manier om een stad te verkennen dan hoef je zelf niet van hut naar haar te hollen om alles gezien te hebben en ze denken zelfs aadrink en eet stops, wat wil nog meer?
  Het DDR museum staat ook op 1 mijn (ook mega fan van goodbye Lenin en nogal nostalgisch van aard.)
  Een andere tip die ik hoorde over de Koepel vd Bundestag, was om 's avonds te gaan.
  HIHI geweldig dat voorwassen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Proficiat!! Ik vier onze 5 jaar eind april (en hoop stiekem op een reisje, of misschien organiseer ik dat toch beter zelf?)... Merci voor de Berlijn tips, de moeite!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik wist al (o.a. dankzij dit hier) dat Berlijn een geweldige stad voor vegetariërs was, maar nu heb jij mijn goesting om er naartoe te gaan om nog andere redenen weer serieus aangewakkerd.

  Ik vind gewoon dat iemand die Duits gestudeerd heeft ooit in Duitsland moet geweest zijn. Ja toch?

  Gelukkige vijf-jaar-getrouwd he! (ofzoiets ;-) )

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Waw!!! Ik hou dat bij voor binnen twee jaar... Voor de kilometerwedstrijd woon ik waarschijnlijk te dichtbij, maar ben ook helemaal fan van die boekjes! Wij deden zo Amsterdam, Lissabon en NY. Na het lezen van deze post bieden ze jou bij 100% vast een job aan, dan worden die boekjes nog toffer om lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier ook grote fan van Berlijn én van de boekjes. Fietsen in Berlijn is idd. zalig en zo zie je enorm veel op een paar dagen zonder je te moeten afjagen. Ik heb hier nog heel wat gelezen dat wij niet gedaan hebben, we gaan dus nog terug moeten!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hier nog een fan van Berlijn en de boekjes. Op Mooistestedentrips.nl (mijn website) heb ik een hele berg met tips over Berlijn opgenomen. Ik was ook zo onder de indruk van het Joods museum. Fijn dat je zo'n leuke week hebt gehad.
  Esther.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh wauw zeg, ik wil ook naar Berlijn!! En nog liefst van al bij die onkel Philip, wauw!!
  Prachtige stofjes heb je daar gevonden, en zelfs al voorgewassen met Duits water! :-)
  Ik ben ook fan van Goodbye Lenin, goh, ik moet echt dringend eens naar Berlijn! :-)))
  Zo lief dat je al die super tips met ons wilt delen, vielen dank!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oh, ik wil al terug! Wat jammer dat wij niet in MACHmit zijn geweest, dat had ons kroost vast ook geweldig gevonden. Dringend terug daarheen. De koepel van de Bundestag hebben we ook niet gedaan. Daar gestaan en vastgesteld dat je eigenlijk moest reserveren en niet binnen mogen, dat wel.
  Hilarisch verhaal die laatste 2 paragraafjes, maar wel een mooie stoffenbuit.
  Proficiat met jullie 5de verjaardag!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. oohhh ohhh, Berlijn staat ook hier hoog op het verlanglijstje. Als we gaan kom ik zeker je tips nog eens lezen. En die boekjes zijn inderdaad héél goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. super! we gaan deze zomer een vriend bezoeken in Berlijn en kijk er al zo naar uit... zeker na het lezen van jouw relaas ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. aaaaah wat 'n heerlijke post; merci voor de tips! toeval wil dat we gisteren tickets Berlijn hebben besteld, dus k ben zeer benieuwd om je suggesties uit te testen!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. ik ben weer helemaal terug in die super stad! inderdaad een waar paradijs voor vegetariers... toch jammer dat jullie geen brunch geprobeerd hebben (als ik het goed begrepen heb tenminste), want die zijn daar ook echt wel super!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hier nog een fan van de 100% boekjes. Ik gebruik het 100% Gent gidsje zelf om toerist te spelen in eigen stad, en da's ook supertof!!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. ben al helemaal benieuwd naar je laatste creatie, supermooi stofke!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. hier ook plannen voor Berlijn, je tips komen als geroepen!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. O ja, ik hou zo van Berlijn!

  En, eentje van die gratis gidsen 100% Gent is natuurlijk voor mij. De aanmoediging die ik nodig heb om toch maar eens dat vliegticket te gaan kopen om 14 april naar Gent te komen. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk inderdaad dat jij zonder veel moeite een plaats op het lijstje van 15 in de wacht zou kunnen slepen. ;-)

   Verwijderen
 20. Berlijn, ik raakte zonder problemen met een schaar binnen in de bundestag, mijn sleutels vonden ze maar raar. Ik vond een mooi stukje stof op de rommelmarkt op zondag in het Mauerpark. En heerlijke wol in Handmade Berlin in de Oranienstrasse

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Voor een eigen ontwerp van een stoffen bankje ben ik op zoek naar een typisch Berlijns (meubel)stofje. Mijn ontwerp is gebasseerd op een verhaal tussen oost en west in de tijd van de muur. Heb jij misschien enig idee welke stof ik hiervoor goed kan gebruiken?

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Oh Berlijn, here we come! Ook met 100%, het boekje van Ventië is ook echt goed...

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wil je je nier verkopen? Of Bent u op zoek naar een kans om uw nier te verkopen voor geld als gevolg van een financiële pauze en weet u niet wat u moet doen, neem dan contact met ons op vandaag en wij bieden u een goede hoeveelheid voor uw Nier. Mijn naam is (dokter Elvis Whyte) een Phrenologist in ons ziekenhuis, gespecialiseerd in nierchirurgie en we gaan ook om het kopen en transplanteren van nieren met een levende donor. Contact Email: doctorelviswhyte@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hallo iedereen, ik zeg dit omdat ik het niet meer kan houden, nu dat ik beter en sterk ben, ik heb twee maanden geleden een operatie in India gedaan nadat mijn vriend mij naar het PYRAMID-specialistisch ziekenhuis heeft geleid dat ze menselijke nieren kopen ik geloofde hem niet tot ik hen contacteerde om mijn zelf te bevestigen, ik geloofde ze niet eens in het begin omdat ik me vertelde te registreren bij de NKF wat bedrag dat ik nog niet eens ter beschikking had, nadat ik ze al mijn informatie in hun om te weten hoe ernstig ik ben, Zij geven mij een zekerheid van het betalen van mij 500.000,00 dollar, waarvoor ik de helft van het geld betaald ben voordat ik naar India ging voor de operatie die de
  een totaalbedrag van $ 500,000.00 Dollars nadat ik de registratiecommissie aan hun NKF heeft betaald. Ik zeg dit omdat ik iedereen wil uitzoeken die echt een nierdonor wil zijn om hen te contacteren op onderstaande e-mail. Neem contact op met hen en u ziet een goed resultaat van wat u wilt dat ik weet waarover het gaat.

  pyramidmedicalcenter@gmail.com
  Whatsapp + 2349054872932
  PIRAMID MEDISCH CENTRUM

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!