zondag 18 maart 2012

Over roze compromissen

Ik kwam op het meest onzalige idee ooit. "Kies de eerste zonnige week van het jaar en ga uitgekend op zaterdagochtend naar de meest bezochte schoenenwinkel van de streek, met een achttienmaander aan de ene hand, en aan de andere een driejarige die 'vandaag heb ik geen nieuwe schoenen nodig' als mantra van de dag heeft gekozen." Ik beschik duidelijk nog steeds niet over het vermogen om twee keer na te denken. 

De achttienmaander had al snel in elk hand een blingblingschoen en dabberde daarmee parmantig de winkel door. Het kind heeft iets met schoenen, ze was in haar nopjes. Pech dat we niet voor haar kwamen winkelen. Ik had geen idee dat er 'slordige moeder' op mijn voorhoofd stond. Maar de verschillende klanten die me een na een mijn dochter terugbezorgden, liepen recht op de juiste moeder af... 't Moet zijn dat ik, met mijn babyface, nog steeds niet van dat tienermoederimago ben verlost. 

Tot de orde van de dag: voetmeten. Een 26 voor dochter 1. Een 24 voor de achttienmaander, kleine reus. Ik viste een scala aan vrolijke schoenen uit het aanbod maat 26 waarvan er, zoals verwacht, slechts een paar rond Livs hoge wreven pasten zonder er uit te zien alsof het kind erger last had van gezwollen voeten dan een hoogzwangere vrouw op het heetste moment van de zomer. Maar het viel nog mee dit jaar: de kanshebbers waren vrolijk en geel en bloemig, niet mijn topfavorieten maar we hadden al erger meegemaakt.

Ik koos geel

Ik wandelde al bijna richting kassa, met een zelfverzekerde glimlach. Want geel is Livs topfavoriet, nog steeds, zeker en vast. Liv trok aan mijn mouw. Vrij beleefd voor een driejarige met als missie 'ik ben niet akkoord', moet ik zeggen. 'Dat ze geen gele wou, maar de aardbeien'. Waarop ze me, een beetje belerend, alle schoenen in het rek aanwees die Barbie herself er ook zou uitkiezen.

"Jij ziet toch graag geel, Liv?"
"Ik zie graag geel en ooooook (beetje spanningsopbouw)... roze!"

Ik moest even slikken. Was dit nu de officiële start van de roze periode? Vaarwel, jij kleine kneedbare peuter. Gedaan met uit het rek halen wat ik zélf het mooiste vind.

Ik vond een kleine zucht toch wel gepast. Pas op, ik heb op zich niets tegen een vleugje roze. En mijn dochters staan er best mee. Maar ik ben als de dood voor de alleenheerschappij van die kleur. Roze schoenen, dat is dagelijks roze, dat was me een brug te ver. En toen ik daar op Facebook mijn angst over uitte, werd ik door ervaren meisjesmama's bovendien gewezen op grotere potentiële verschrikkingen.

Mijn dochter was gelukkig nog tevreden met het compromis. Gele schoenen en...

Zij koos roze

... roze watersandalen. Iets als 'Hello Kitty mag, maar alleen op je ondergoed'. Thuisgekomen kan je al raden welk paar mevrouwtje uitkoos voor dagelijks gebruik.

Gelukkig was 'Metty' (Omabetty) in de buurt.


"Wat een mooie schoenen, Liv. Met bloemen! Zijn dat madeliefjes?"
Waarop een paar kleuterwenkbrauwen even fronsten, twee oogjes gingen twinkelen en Liv erg vrolijk werd:
"Ja, schoenen met madelivjes!"

34 opmerkingen:

 1. Gelezen met een glimlach! Zo herkenbaar en grappig. En eens roze, altijd roze. Zoals bij één van mijn dochters, dat gaat er precies niet uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als jouw boek uitkomt "verhalen van een moeder" koop ik dat meteen. Zalig geschreven! En o zo herkenbaar. Ik moet steeds compromissen sluiten met de roze-glitterliefhebbende dochter. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Schoon compromis!

  Ik durf voor de dochters niet meer schoenenshoppen zonder eerst zelf op prospectie te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ze zijn wel supermooi, haar madelivschoenen! Ik ken het ook, het roze... Maar mijn 3-jarige heeft geen keuze, in de Camper- winkel zijn gelukkig geen roze schoentjes :) Hopelijk is het nog omkeerbaar en anders nog even wachten, tijdens de puberteit verdwijnt die roze fase ongetwijfeld :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik las dit in kleutergezelschap. "van wie zijn die schoenen?" "Van Liv" "En wie heeft die gekozen?" "Euhm, de mama van Liv" "Waarom?" ;-)
  hier een zoon die van roze houdt. hij krijgt van mij meisjeskousen en ik pimp al eens een t-shirt met een roze monster. daarmee is hij gelukkig voldaan

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Super verhaal! Mijn zoon (!) kiest steevast roze als hij uit verschillende kleurtjes moet kiezen, gelukkig gaat het dan enkel om potloden, koekjes of drinkbekers ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ahh mooi zeg!!! Wat een verhaal! Maar waar heb je die gele gekocht? ik ben verliefd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De gele zijn van Bisgaard, die vind je tegenwoordig wel op veel plaatsen denk ik. Ik kocht ze bij Carmi in Korbeek-Lo.

   Verwijderen
 8. ojeee dat staat me dus nog te wachten ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat er achter je link 'potentiële verschrikkingen' zit, is een échte verschrikking hoor!!! Die geeltjes zijn supermooi en lief (liv); schitterende kleine heb je..

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Haha, wij zouden idd eens moeten ruilen. Hier wordt er ruzie gemaakt om de groene en blauwe beker. De roze blijft steevast onderaan in de kast.
  (heb het uitgegierd bij die foto van de potentiële verschrikkingen)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Verdomme, waarom moet er weer iets met 'kelly' achter die link van de potentiële verschrikkingen zitten?! 't Is al zo erg gesteld met de naam Kelly en zijn connotaties... Zo'n winkels helpen niet echt ;-)

  Bon, voor de rest: mooie gele schoentjes. :-) (over de roze zal ik zwijgen ;-) )

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hele leuke schoentjes heb je gekozen! Hier gisteren ook schoenen gaan shoppen voor 3 kinderen. De zoon (2,5) is voorlopig op dat gebied nog met alles tevreden en dus koos ik stoere rode schoenen voor hem. De jongste dochter (bijna 4) heeft blauw als lievelingskleur en ging daar dan ook met plezier voor. De oudste dochter is meer roze/rood en gezien er tussen de mogelijke paren in haar maat ook helemaal niks anders kleurrijks was dan roze (de rest was beige en wit en zilver enzo), zijn we voor haar wél voor roze gegaan. Maar ik vind ze behoorlijk goed meevallen. Ik zou ze zelfs mooi durven noemen, want er bestaat véél verschil in roze schoenen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ge-wel-dig de gele schoentjes !
  En de roze.... jawel lekker in het water mee stampen haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Die gele schoentjes zijn machtig! Hier werden het vorige zomer beige zomerschoentjes, en knalroze 'speelschoenen-voor-in-de-zandbak-en-nooit-mee-naar-school'. Ik hoop dat ze er deze zomer nog gewoon in verder past, dat is heel wat miserie uitgespaard...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een pracht verhaal!!!!
  Goed gedaan en goed geslaagd!!
  Mijn dochter houd wel van roze maar gelukkig niet van lelli kelly schoenen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Oef er zijn nog kinderen met een hoge wreef, mijn dochter heeft het ook, en schoenen kopen is voor mij nog steeds een nachtmerrie ook al is ze 18, haar roze periode is gelukkig al lang voorbij, wel heeft ze een maat 43 en een hoge wreef(gaat helaas niet weg met het babyvet) en wil ze liefst hoge hakken. Die gele schoentje zijn echt mooi, tja het gaat er met de jaren echt niet makkelijker op worden, gelukkig is er Oma Betty :0)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. De dochter hier is ook een kleine Imelda Marcos in de dop.
  Respect voor uw durf, om met de twee kinders te gaan winkelen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. LOL! zo herkenbaar. De gele schoentjes zijn supermooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Schitterend geschreven: zo levendig maar o zo herkenbaar. Wij hebben niet alleen de roze periode maar ook "Lelli Kelly" (of hoe schrijft ge het) periode. Hoeveel energie mij dat niet kost om haar in de winkel van bij die exemplaren weg te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Alleen dochter nr 2 heeft hier een mega-roze fase gehad! en alhoewel ik dat ook maar niks vond, mocht het van mij wel. T'is een heeeeeeeele koppige en ik was al lang blij dat ze kleren aan wou doen, dus de kleur maakte me echt niets meer uit. Dat heeft een dikke anderhalf jaar geduurd en toen was roze niet meer mooi en nu bekijkt ze me met een laatdunkend blik als ik nog maar iets met ne vierkante cm roze vastheb. "No way dat ik da aandoe, roze is echt nie cool!" Mega korte rokjes met een rits van boven tot onder aan de zijkant, zijn wel vetcool (ik verlang soms terug naar dat roze)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. ik zou net hetzelfde kunnen schrijven (en ik zal dat misschien nog doen, want een 366 dagen project goed vullen is niet zo evident), wij zijn ook -net zoals velen- naar de schoenwinkel gegaan. Bij ons was het niet roze, maar glitters (denk Lelli Kelli, blink en hakken die de klok sloegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. zo'n zalig leuk verhaal :) voorts vind ik de gele schoentjes ook wel prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hihi, heel herkenbaar. Ik ben donderdag met de 2 kindjes gaan schoentjes kopen en mijn zoontje nam ook heel de tijd de meest opvallende kleurtjes uit het rek ("toevallig" allemaal meisjesschoenen). De oudste stond gekke acrobatentoeren uit te halen op de zitbanken en riep dan door heel de winkel: "kijk eens mama!"
  Mijn dochter zou de sandaaltjes ook prachtig vinden, al is roze GELUKKIG niet haar lievelingskleur.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ik heb 3 dochters, de bijna 16 maander heeft geen keus dan de schoenen aandoen die ik kies, de bijna 5 jarige doet aan wat mama zegt en de bijna 7 jarige eigenlijk ook...mij hoor je zeker niet klagen als ik op schoenenzoektocht moet met mijn dametjes :)

  Alhoewel de 2 oudsten nu soms al eens durven proberen om schoenen met hakjes te forceren als aankoop, maar moeders wil is wet en voorlopig aanvaarden ze dat nog altijd :)

  Die gele schoentjes zou ik ook wel kopen...fris leuk kleurtje!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. O die schoentjes zijn van Bisgaard hé? Ik kocht voor Lilith bijna dezelfde, maar ze stond beter met de schoentjes zonder bloemetjes erop, wel in hetzelfde geel. Geweldig toch, dat geel voor zo'n kleine meisjes. En ik prijs mezelf gelukkig dat ze nog niet in haar roze fase zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Reacties
  1. Kan Oma Betty hier ook eens passeren?? Fien kreeg in september botjes voor de herfst, maar ons madam kruipt graag nog rond op de koer van school en de tippen zijn 'weg' dus kocht mama nieuwe botjes die ze alsook zelf uitkoos, ma na de kerstvakantie wil ze deze niet meer aandoen! De oude botjes blijven favoriet! Dus nu gaat mijn dochter al meer dan 2 maand met haar oude kapotte bodjes terug naar school... en de nieuwe... die hou ik dan maar voor zus...

   Verwijderen
 27. Oh, jouw verhaal is zó herkenbaar. Gelukkig heb ik maar één dochter maar daarmee heb ik ook "mijn pere gezien" in de schoenen-en klerenwinkels, dat wilt ge niet weten...
  Leve oma Betty want de gele schoentjes zijn écht mooi!
  En die lellybeldingen, bah, en zeggen dat dat ook verkocht wordt hé^^

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Goed gekozen en een goed compromis gesloten. Ik vind trouwens dat die potentiële verschrikkingen verboden zouden moeten worden. Schandalig ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 29. zeer herkenbaar en mooi!
  Heb straks na school ook de schoenen-kopen afspraak met onze 2 meiden waarbij de afdeling ROOS zoveel mogelijk word vermeden.
  Ik hoop dat het lukt want onze 4jarige heeft zo haar willetje....

  BeantwoordenVerwijderen
 30. lelli Kelly, nog nooit zo lelijke schoenen gezien in mijn leven! en hier bij ons vaak gedragen door, hoe zeg je dat schoon, 'marginaal volk'...
  Maar jouw gele schoentjes zijn wel mooi! Ik heb geluk, dochterlief ook 3 jaar maar is nu nog steeds heel blij met wat mama kiest :) Ze mag wel kiezne uit 2 paar die ik mooi vind, dus misschien is dat voor haar hetzelfde als zelf kiezen :) Hier rode exemplaren van Pépé gekocht.

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!