maandag 20 december 2010

Wegpiraat

Hier wordt naar links en rechts gekeken bij het oversteken, waar mogelijk op het zebrapad. Hier wordt geritst. Hier krijgt ondergetekende onder haar voeten als ze telefoneert in de wagen, zelfs handsfree. Hier wordt naar hartenlust commentaar gegeven op het rijgedrag van medeweggebruikers. Zonder daarbij ooit agressief te worden of zelfs nog maar een klein beetje een vinger op te steken of met de lichten te knipperen. Hier blijft de toeter van de wagen ongebruikt. Hier wordt nooit gedronken en gereden. Hier is al het bovenstaande menigmaal het gespreksonderwerp. Hier woont een verkeersseutje. Hij moet wel, onverantwoord rijgedrag zou hem zijn job kunnen kosten. Hier wordt ook gelet op ecologisch verantwoord verplaatsen.

Conclusie: hier wordt gehelmd gefietst.

Hier werd een helmmuts gemaakt. Om dat helmfietsen ook bij deze weersomstandigheden tot een relatief aangename bezigheid te maken. En laat ons stellen dat er, in vergelijking met Livs exemplaar, iets meer eisen gesteld waren wat de vorm betreft. De kap van een regenjas werd op het hoofd aangesnoerd en als model gebruikt. De tape duidt aan tot waar de helm komt. Want het deel waar de helm zit mocht niet gevoerd, de rest wel.

Alles moest op de juiste plaats zitten. Want hier wordt gelet op de zichtbaarheid en de zichthoeken.

Hier werd gezucht en gesteund. Maar hier werd ook in het opzet geslaagd. Hier mag dan een verkeersseutje wonen, hij heeft tegenwoordig wel de looks van een wegpiraat.
(En als u zich afvraagt waarom de muts er zo afgebleekt uitziet: hier wordt gerecycleerd. Hier worden helmmutsen gemaakt uit oude t-shirts.)

19 opmerkingen:

 1. ik heb de laatste tijd al veel mutsen gemaakt, maar dit model moet ik nog eens proberen. Maar wij nemen dezer dagen de slee ipv de bakfiets naar school... hoewel deze voor wandelingen ook wel lekker warm zal zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Afgebleekt, ja nogal. Waar is zijn gezicht naartoe?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En voor de rest ben ik ook fan van bavet-mutsen, zeker als er een zoon mee gemoeid is die nu ineens beslist heeft dat hij - in putteke winter - zijne jas ABSOLUUT niet tot boven wilt dichtritsen wegens "dat doet pijn aan mijn keel". Tja...
  Een goed project dus, zo'n muts!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Schitterend idee, zo'n 'helmmuts'. Wij gaan dagelijks met de fiets naar school (tenzij als er sneeuw ligt, dan is de slee veel leuker!), en dat is altijd zo'n getrek aan die helm om die mooi over een 'gewone' muts te krijgen. Dus, ook hier ga ik dat modelletje eens uitproberen....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Allé jong, hoe kom je er op! Daar zit zoveel geld in :).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Niemand kan zo goed een naai-casus oplossen als jij: helemaal op maat en op vraag van de "klant". En dan ook nog eens ecologisch verantwoord. Chapeau!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Aaah, zo tof! Jij kan nogal dingen te voorschijn toveren voor uwen vent! En ik maar denken dat er niets leuks te maken valt voor mannen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tof idee, zo leuk geworden zeg en zonder kant en klaar patroon...ik benijd U!

  @eloleo: dat van het dichtristsen tot van boven kennen we hier ook ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh ferm seg! Ik wil uw patroon lenen! Kom, smijt dat gauw op uw blog!
  Mijne volhardende fietser rijdt met een buff (http://www.buff.es/en/BEL/home), een kokertje in tricot dat je zowel als sjaal, als bivakmuts en gewone muts kunt gebruiken. De kindjes dragen dat ook (een exemplaar dat ze kregen van de Buitenspeeldag) en dat is ideaal, dun dus comfy onder de helm en doordat het zo dichtgeweven is warm genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Geweldig! Zou ook hier ideaal zijn voor zoonlief...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Niks zo tof als veilig verkeren!
  Mag ik zo curieus zijn om te vragen of heel het gezin gehelmd fietst?
  Hier enkel het lief met de koersfiets en de zoon.
  Is het pedagogisch onverantwoord dat ik het vertik om zoiets op te zetten?
  Ik fiets wekl nooit sneller dan 15 km/u....

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @ Leen: zelfde schaamrood op mijn wangen! Al staat een helm al lang op mijn 'cadeauwenslijstje'. Ik ben, zelfs aan mijn 10 km/u, ooit eens van mijn fiets gereden door een vrachtwagen en kan dat nog altijd voelen aan een bobbel op mijn hoofd. Dus ik heb aan den lijve ondervonden dat het zijn nut heeft, en ben het 'al lang van plan', ken je dat?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Knap! Dat verkeersseutje mag blij zijn met zo'n vrouw zoals jij.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Geen seutje hoor,een slimme mens, ja. En uw muts is super!

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!