zondag 21 augustus 2011

Start de band

Mijn aversie voor bandwerk werd vandaag doorgespoeld. Samen met de angst voor tricot en Livs eerste successen op het potje. Eén druk op de knop. Voor de gelegenheid zelfs niet eens de spaarknop: hop, weggespoeld!

Een beetje noodgedwongen bandwerk wel. De geboortekaartjes stapelen zich op, in al hun vrolijkheid aan het touwtje tegen de muur. De stress groeit bij elke frisse naam die de rij aanvult. Want een blog schept precedenten. Zelfs al prijkt er bij 'cadeautip' enkel een gestileerde enveloppe op het kaartje, van mij wordt blijkbaar standaard een aanvulling van onder de stikmachine verwacht. Ik krijg schoorvoetende en zelfs overduidelijke hints.

Wel ok dan! Maar ik koppel het nuttige aan het aangename: ik oefen met mijn bandwerk meteen al wat voor Van Katoen. Want ook daar is enig reproductiviteit de bedoeling. Wie geboren is of geboren moet worden in 2011 weze dus gewaarschuwd: tricot zal het wezen!

Maatje 68. Voor iedereen. Met die gouden regel slaat men u in menig babyspeciaalzaak om de oren. "Koop een 68, daar kunnen ze lang in". Ik was er steeds van overtuigd dat het om een slinkse marketingtruc ging om van de gigavoorraad maat 68 af te geraken. Maar ik moet hen, na twee koters, gelijk geven. De stukken maat 68 bereikten allen een zekere slijtagegraad. Terwijl het bij stukken in kleinere maten lijkt alsof je er gisteren pas het etiket uitknipte, als ze al in de doos mogen en de titel 'afdragertje' krijgen.

Ik koos een boxpakje uit Ottobre met schuine opening, en maakte daar een truitje van.

Dierentruitje

Aan de opening voorzag ik een stukje beleg. Mooier afgewerkt dan gewoon de locknaad naar binnen strijken. En ook makkelijk om onderaan en aan de hals het puntje van de boordstof in weg te werken.

beleg

De sluiting stond voorzien als blinde rits, maar dat leek met niet echt geweldig in truitjesvorm. (Ook niet in boxpakjesvorm trouwens. Zo'n ritsachterkant zonder belegje tegen een bloot babyvel? Brrr.) Dus ik koos voor hamerdrukknopen.

Ik heb wel enige ervaring met hamerdrukknopen. Ik bond er vroeger mijn schoolwerkjes mee in. Ooit liet ik deze dame en haar toekomstige echtgenoot honderden hamerdrukknopen in hun huwelijksuitnodigingen hameren. Omdat ik dat wel een leuke manier vond om zo'n ding te sluiten en te voorzien van een gastenkaart. Ik heb hen nog steeds niet durven vertellen dat er daar een makkelijke en relatief goedkope Prymtang voor bestaat...

In tricot is wel een ander paar mouwen dan in papier. Dat weet ook zij, op dit eigenste moment op zoek naar een 'paspop' voor een maatje-68-met-drukknopen. Omabetty maakte een tijd geleden een pracht van een romper-met-rokje voor Zanne uit de Ottobre. Ze volgde hun verstevigingsraad (1 laag vlieseline) en dat gaf als resultaat een grandioos gat in het midden van de romper. Ik pas dus wel op! Ik geef hier even mee welke 'omweg' ik zelf gebruik.

Net voor ik aan de drukknopen begin, knip ik een rechthoek uit tricot en die verstevig ik met twee lagen dunne vlieseline. Ik knip daarna een hoop vierkantjes uit de rechthoek, ruim rond een hamerdrukknop.

tricot met vlieseline

Ik stop telkens zo'n vierkantje mee tussen de drukknop, aan de niet-zichtbare kant. Bij de bovenste flap van het truitje zit dat vierkantje dus tussen het truitje en het 'mannetjesdeel' van de drukknop. Aan de onderkant zit het mee bij het rondje-met-pinnetjes. Ik zorg er altijd voor dat de metalen pinnetjes goed door alle lagen stof en vlieseline gedrukt zitten, voor ik de knop vast zet met de tang. Als je de metalen pinnetjes volledig door de stof ziet, kan je er het andere drukknopdeel precies bovenop leggen. De vierkantjes leg je telkens met de slechte kant (dus met de vlieselinekant) tegen je kledingstuk aan.

pinnetjes

Na het vastknijpen knip ik de vierkantjes zo mooi mogelijk bij, tegen de knoop aan. Toonbaar aan de goede zijde is dat niet echt. Maar het zit aan de binnenkant en het is tenminste stevig.

drukknop mannetje

Oh, en dan nog iets, liefste Ottobre! Ziet u dit?

Een zo goed als hele olifant

Dit is een (aannemelijke poging tot het fabriceren van een) hele olifant. Ik ben dan wel geen overdreven dierenrechtenactivist, zelfs ik kreeg het benauwd bij die harteloos gehalveerde-en-schuin-weer-aan-elkaar-gezette olifanten die u in uw boekje presenteerde! Ik weet ook wel dat grote stoftekeningen veel stofverlies met zich meebrengen als je de tekening wil laten doorlopen. Maar voor producenten van een gerenommeerd naaiblad zijn er, vind ik, grenzen.

33 opmerkingen:

 1. WOW. Ik ben echt zwaar onder de indruk van je naaicapaciteiten! Jammer dat ik dat gen nu net niet geerfd heb van mijn mams...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo mooi! Ik zou dat zelfs willen dragen, wauw!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh, dus ik ben niet de enige voor tricot-angst! Da's mooi... bandangst heb ik ook. Moet ik toch ook eens iets aan doen ;-) Tis een lief pakje geworden.
  Groetjes, Esther.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Schoon! Jammer dat ik al 4 kinderen heb, anders stuurde ik u bij de volgende ook een kaartje. Is dat trouwens de geijkte term 'mannetjesdeel'?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lol voor je laatste opmerking, Riet! Ze zouden inderdaad de perfectie mogen tonen.

  Van je drukknopenuitleg begrijp ik geen jota, maar ik veronderstel that it makes perfect sense als ik die onderdelen in mijn handen heb.

  Enne... je hebt je angsten vlot doorgespoeld. Nog angsten? Of nu eerst: tricotbandwerk? En uiteraard ook 'hoera!' voor Liv.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Haha, Riet... Ik zie ons nog aan tafel zitten met onze hamers en drukknopen. En om de zoveel minuten de twee delen van onze uitschuifbare tafel terug dichter tegen elkaar duwen. :-)
  Maar we hebben toen wel veel complimenten gekregen over onze uitnodigingen, dus het was niet voor niets.

  Schoon, dat truitje! Dat is hier weer een kwestie van getrapte jaloersheid: als mijn moeder de kleedjes ziet die ik heb gemaakt is ze stikjaloers (haha, heb je 'm), en als ik jouw maaksels zie dan zou ik mijn naaimachine net niet naar de kringloopwinkel brengen... Echt schoon. Maar hoe je zo goed die tekening laat doorlopen moet je mij toch eens uitleggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. WAUWH zeg! Dit is echt prachtig! En zo'n leuk stofje!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Euhm....staat daar een vervaldatum op, op de ontvangen geboortekaartjes? Anders stuur ik die van mijn kroost nog door!
  En hoera voor Liv, de potjesplassende dame! Niks zo tof als zindelijke kinders, ik zeg het u!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ooooh, geweldig mooi! Ik ben een beetje verliefd op het model en baal er van dat mijn jongens al "te groot" zijn voor een truitje met drukknopen... echt die schuine sluiting (en natuurlijk het doorlopen van de stof) vind ik prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zo mooi! Ik dacht dat jij ging overschakelen op simpelere geboortecadeautjes? Dit lijkt me niet echt onder die noemer te vallen :-) Lol voor de boodschap aan Ottobre! En hoera voor Liv!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. leuk leuk mooi mooi en vooral helemaal eens met je laatste opmerking!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Oh, gij heldin! Wat een ingenieuze oplossingen verzin je toch altijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wauw, weeral zo mooi! Ondertussen durf ik nog steeds niet aan tricot te beginnen...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mooi vestje!! En die tips met de drukknopen ga ik zeker onthouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Schoolwerkjes inbinden met drukknopen? Moest ik uw leerkracht geweest zijn, zou je stiekem mijn favorietje geweest zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. goed idee om die drukknopen zo te verstevigen. moet ik onthouden.
  Ik word stil van jouw preciezie.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. voor tricot is drukknopen op lint ook handig en vooral minder werk ;-) zo tussen de beentjes voor een boxpakje zijn het ook van die zachte knoopkes ( eerder plastic dan metaal ook)
  in katoen is dit trouwens ook de beste manier, drukknopen zijn toch een beetje de kleine beuzakskes vd sluitingen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Men kan u alvast ni verwijten dat ge niet inventief zijt!!

  Met dat knippen rond het drukknopje dacht ik zelf nog aan deze ienimienitip: met een nagelschaartje (met ronde bladen) lukt dat nóg beter. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Knap gedaan Rietje!! Mijn naaimachine is intussen aangekomen (Het is een Husqvarna geworden.), ik heb stof gekocht, en hopelijk rolt deze week mijn allereerste maakseltje van de tafel af. Het worden opgevulde letters van katoen. Uit een oude Knippie. Eens kijken of ik erin slaag die mooi van onder de machine te laten komen. En daarna begin ik aan een rokje voor nena, uit de laatste Knippie. Plannen alom! :-))

  BeantwoordenVerwijderen
 20. hihi, zeer mooi! wij kijken hier alvast naar uit ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. mooi, dat patroon met dat olifantje, schattig!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Jawadde, is me dat een ongelooflijk schoon vestje!
  Maat 38-40, kan dat besteld worden?
  En gij slimme probleemoplosser!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Schitterend! En die 'hele' olifant, knap hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. OK. Dit is echt wel HEEL ERG MOOI!!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Mor zo schattig!
  En die drukknoopjes: staat geklasseerd. Ik heb tot nu toe alle patronen met drukknopen verbannen...tijd voor verandering daarin me dunkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. uit welke ottobre komt het patroon? ik had juist het idee gevat om boxpakjes te maken ( maar dan als pyama) voor m'n zoontje, in dan inderdaad met die handige drukknoopjes-op-band.
  Leuk hoor!
  Irene

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!