dinsdag 26 maart 2013

"Dat ze vanaf nu open mag blijven staan."

Aan het woord: mijn echtgenoot. Gespreksonderwerp: mijn stoffenkast. Ik had nooit gedacht dat die woorden in die context zouden vallen. Ook niet uit mijn mond, trouwens. De stoffenkast heeft roldeuren en die konden bij onverwacht bezoek nooit snel genoeg worden dichtgeschoven. Er was geen millimeter van de achterwand zichtbaar. Structuur was slechts minimaal aanwezig en enkel begrijpbaar voor de vuller (myself). Als je een stofje uit de stapel haalde, trok je er zonder twijfel nog drie andere mee de kast uit. Omabetty poogde, tijdens een rustig babysitmoment, om mijn katoentjes te ordenen, dus die legger viel nog mee. Maar voor al de rest was er maar 1 woord: chaos.
Ik heb spijt dat ik geen voor-foto trok, want tegenwoordig valt de chaos precies nogal mee:
 
 Stoffenkast
 
Wat u ziet is het resultaat van een vlotte 10 uur plooiwerk, niet overdreven. Ik gebruikte Système Eloleo: meet je leggers, deel die maat door het aantal stapels dat je wilt maken en snij een karton op maat. Maak dat karton aan alle kanten 2 cm kleiner, want je vouwt de stof er rond dus je moet wat marge nemen. En daarna: veel plooiplezier! Zelfs mijn stapel te recykleren kleren plooide ik rond dat karton tot de juiste maat.
De pluizige stoffen bande ik, elk apart verpakt tegen pluisjesinvasie, naar een andere kast. Wie hoog scoort op de glibberigheidschaal, kreeg schoendoosgewijs een plaatsje.
 
  Voering

De achterwand van de kast werd behangen met een restje van ons atelierbehang. Niet dat je daar veel van ziet, met al die stapels stof. Maar het oogt toch wat frisser dan dat grijze, afgeleefde kantoorkastmateriaal. De leggers kregen een streep kleur met washi-tape. Handig, zo'n rechtstreekse lijn naar een tapeleverancier! 't Is ook de ideale manier om af en toe eens een subtiele verandering aan te brengen zonder de boel te moeten herschilderen: gewoon een nieuw rolletje washi aan de voorraad toevoegen en eens variëren.
Een plooimarathon is prima voor het mentale beeld van je stoffenstock. Ik bezit blijkbaar een levensvoorraad diolen en synthetisch tricot.
 
Diolen

Mijn voorraad katoenen tricot is dan weer bescheiden en bestaat uit lapjes waar ik hooguit nog een shirtje uit krijg.
 
 tricot kindershirt

De 'hoofdlegger' van de kast ligt uiteraard vol katoen. Een snelle rekensom met inachtname van het aantal stuks, de gemiddelde aankoopgrootte en de gemiddelde stofprijs, deed me een dikke stift ter hand nemen, naar mijn doelijst hollen en bovenaan 'uitschrijven van alle stofwinkelnieuwsbriefen' pennen. Ik ben - denk ik - niet de zwaarst verslaafde in stoffenland. Maar pleidooien voeren over de overconsumptie van vlees en tegelijk zelf overstofconsumeren, het trekt er eigenlijk niet op.
 
Stapels

Ik sorteerde niet op kleur. Een snelle blik op de stapels leert je dat mijn kleurvoorkeur nogal wisselend is: zo allemaal op elkaar is het eigenlijk geen vrolijk schouwspel maar absolute kleurenwanorde. Mijn determinatiesysteem werd dus: de grootte van de lap. Omdat ik niet goed ben met cijfers, werkte ik beschrijvend: 'genoeg voor een jurk', 'genoeg voor een rok'. Je vindt op de leggers ook termen als 'warm en zacht'. Of 'oefenkatoen' bij de heel lelijke maar heel grote lappen. Beetje vreemd misschien maar voor mij werkt het.
Voor de kastmetamorfose waren vooral de verknipte lappen een probleem. Al die draden en loshangende randjes zorgden voor kluwens en vooral: voor een chaotisch zicht. Maar met kartonplooien is dat ook verholpen: je plooit eerst de lelijke randen naar binnen tot je een soort van rechthoek bekomt, en die rechthoek plooi je rond een stuk karton tot een kleinere rechthoek. Lappen met honderd hoeken en kantjes worden zo ook een mooie stapel.
 
 lapjes

Aan het eind van de rit trok ik een stuk kleefplastic rond mijn plooikartonnen. Ik bewaar ze op de stapels in mijn kast, zodat elke nieuwe aanvulling de juiste maat kan krijgen. Want winterse temperaturen, daar horen goede voornemens bij!
 
Plooikarton

Of ik die orde ga kunnen bewaren, vraagt u me in de reacties. Wel, ik durf er mijn stoffenvoorraad niet op te verwedden maar, sinds ik een knopen- en kleine-naaispullen-kast vulde, liggen de klosjes garen toch nog steeds min of meer kleur per kleur en de hameroogjes per soort in een vakje. En die liggen daar al sinds mei 2011. Ik leef dus op hoop!

52 opmerkingen:

 1. Ahwel, das een plezier om naar te kijken me dunkt. Mooi mooi mooi. Ik houd dit in mijn achterhoofd..als alles goed gaat heb ik einde volgend jaar een eigen naaiatelier in ons nieuwe huis. Ik vul onmiddellijk mijn verlanglijstje aan zie ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Amai! Eerst en vooral! Ik ben verschrikkelijk jaloers op je stoffenverzameling! Hoezo overconsumptie ;-)

  En ten tweede: wauw, wat een prachtige en ordelijke stoffenkast! Daar kan ik alleen maar van dromen! Momenteel is het bij mij vooral proppen! Hopelijk wordt dat ook overzichtelijker als we ooit naar een huis verhuizen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha, ik zag ooit hoe het hiervoor was en de metamorfose is gigantisch, kan ik beamen. Wat moet je daar vrolijk van worden, laat die deuren nu maar openstaan als er bezoek is!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat hebt gij propertjes gedaan se!
  Hier ook een stoffen-addict met geordende stoffenkast.....maar bij mij wel op kleur ( ge moet ergens een systeem bedenken he!) en de grote lappenn liggen wel in andere schuiven dan halve meterkes. Jaja...in schuiven, en allemaal met de ruggetjes naar boven voor een goed overzicht, en nooit omvallende stapels
  :)

  Neem gerust eens een kijkje in mijn stoffenkast ( allez, in een deeltje ervan...:). )

  Toertjes&Pateekes.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat zou ik graag zo'n kast hebben. Ik ben enorm aan het opruimen om plekken in huis te kunnen creeren voor uberhaubt mijn knutsel/frutsel materiaal. Dat is even belangrijker. Maar deze methode is werkelijk briljant. Houd alles netjes en op orde (overigens vind ik je sorteersysteem ook niet vreemd. Zo zou ik het ook wel een beetje indelen denk ik)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik vind het prachtig. Ben ook benieuwd hoe het er over een maand uitziet. Opruimen zet meestal aan tot heel veel nieuwe ideeeën omdat alles door je handen gaat. en als je eenmaal creatief bezig bent....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik noteer enkele goeie ideeën! De schoendozen verknippen, de tape, het meten van de leggers, ...
  10 uur plooien, het resultaat mag er zijn! Ne mens zou zich anders toch maar vervelen he!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. O jee. Blij mij is dat werkelijk gepropt tot aan de legger erboven. Min of meer netjes gepropt, dat wel. Maar meer than my kast can hold.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ohhh, heerlijk!!!! Maarreh, 10 uur werk!! Oef.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je kunt zo meedoen metde lapswap van mamarieke! Wat eev voorraad! Ik wou dat ik zoveel mooie stofjes had.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Oh oh Elmerstof!!
  Boven dat lapje katoen van mij ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ik durf ook mijn stoffenkast niet meer open te doen wegens de chaos. Handig die tape op de plank. Ik moet ook dringend aan de slag om op te ruimen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. goh machtig prachtig! Kan ik je inhuren (Ik heb maar een 100ste van jouw stoffen maar ik kan er niet aan beginnen.) Het ziet er zo sjiek uit. Ik zou je kast binnen een paar maanden willen terug zien, kan je dit volhouden denk je?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. How jong, dat is orde in de hoogste graad!
  Laat die deuren nu inderdaad maar open staan.
  Bij mij ligt het zowat gepropt van legger tot legger en ik ben al blij als ik het er allemaal nog in krijg. Wat met tricot al niet meer lukt, dat zit in een grote zak apart die al-tijd ergens op de grond te bespeuren is. (en het is niet dat ik een kleine kast heb) Maar wat doe je dan als je echt een stofje tegenkomt dat je per sé wil hebben?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wauw!! Ik geloof dat ik ook maar eens zo'n kartonnetje ga bakken, want mijn lappen zijn ongeveer gelijk van formaat, maar storten geregeld over de rand.

  Binnenkort ga ik de kast weer omgooien, wat heel hoog ligt daar komt het "andere" seizoen te liggen en dan kan ik gelijk eens de boel met zo'n kartonnetje inrichten... Misschien is er dan ook een stukje achterwand te zien :)

  Groetjes, Collie

  BeantwoordenVerwijderen
 17. oooooooooooooooooooooeeeeeeeeeeeeeeeeeeh allemachtig wat opgeruimd en vooral wat véél stoffen!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een super stoffenkast en zo groot! Ik was van plan de mijn ook eens op te ruimen, want een Chaos is het daar, maar misschien is mijn kastje wel gewoon te klein. Of zou ik nog wat meer lapjes tot projectjes om moeten toveren :)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ja hallo, je kan er een winkeltje mee beginnen, met jouw voorraad! Die washitape is wel een heel goed plan, net als de vouwkartonnetjes. Ik mik meestal mijn lapje stof tot de juiste grootte als ik het vouw, maar dit is wel een slimmere manier. En nu wordt het de uitdaging om je kast zo netjes te houden :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wauw! Dat is toch werkelijk een lust voor het oog!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Allé zeg, net het idee die ik nodig heb!
  Mijn 'craftroom' is zo goed als af maar aaaaaaaaaal het naai, knutsel, wat dan ook gerief moet er nog in geraken. Ik was mijn hoofd al aan het breken over hoe ik die stof in godsnaam goed in de kast moet krijgen zonder dat het er rommelig uit ziet :)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Werkelijk jaloers op zoveel gestructureerde orde!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. waw,waw,waw! die truk moet ik onthouden. Voor ooit. En bij mij zou het ook eerder "rok" of "kids" zijn ipv per kleur. Lijkt me veel makkelijker!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. op dit moment leef ik in chaos met een zolder die verbouwd wordt, wanneer ik alles weer ga in en op ruimen neem ik uw tips mee!

  en het vrolijke tape... dat systeem ga ik in mijn klaslokaal gebruiken voor die saaie grijze kantoorkasten

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Riet, je moet je wel verplichten tot een maandelijkse foto om het zo te houden, vrees ik. Iedere keer als ik mijn stof opruim verkeer ik heel even in de veronderstelling dat het zo blijft...Nu stel ik mij tevreden met het kijken naar jouw prachtig opgeruimde kast.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wauw ... gewoon wauw. Ooit gaat jouw blogbericht heel inspirerend werken voor de orde in mijn stoffenkast. Ooit wel ja :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Een stoffenvoorraad om stik jaloers op tezijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Zucht. Ik ben jaloers op uw overconsumeren van stof. Beter dan die overconsumptie van vlees, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Mooi! En wat een goed en mooi systeem van opruimen. Ik had net van die winkelkartonnen weggegooid, want dan heb je voor de helft lucht in je kast. Jouw gewone kartonnen lijken me een goede oplossing. Ik geloof wel dat ik op kleur zou organiseren, maar als jou DIT goed bevalt, moet je het vooral zo laten. Compliment! Groeten, huisvlijtigliesje.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 30. WOW!!! Je weet me bijna aan te steken om nu direct naar boven te lopen en mijn kast daar op te ruimen..... wat lijkt me dit zalig om naar te kijken! Wat een organisatie talent! En dan de inhoud.... wow...

  BeantwoordenVerwijderen
 31. En, geeft zo'n opgeruimde voorraad niet nog meer goesting om meteen aan een nieuw project te beginnen?
  Persoonlijk vind ik dat stof een poosje moet rusten, zo'n beetje als goede wijn, totdat je het perfecte projectje gevonden hebt. En om aan de gang te blijven, heb je een voorraadje nodig, nietwaar?

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Een winkel in je eigen huis... wanneer komt de nieuwe collectie binnen? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 33. amaai ben jaloers op jouw plek! ik heb maar 2 leggers en 1 klein kastje waar de wollige stofjes inzitten, dus ik heb jammer genoeg nie de plaats om zo te sorteren... maar he, naar jouw kast zou ik oo kwel een paar uurkes kunnen kijken!

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Dat ziet er weer super netjes uit. Goed bezig. En nu de kast maar openhouden en genieten van het uitzicht, zo heb je echt eer van je werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Wat een voorbeeldig organisatietalent! En inderdaad, ook nogal een consumptietalent, blijkbaar :-) Maar hey, jij moet tenminste de eerste maanden/jaren niet het huis uit om stof te kopen - alweer een besparing (tenzij je enkel met de fiets stof koopt). Hoe dan ook: als je ooit genoeg hebt van het naaien: ik hou van tweedehandsstoffen he! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Wauw, op zoiets ben ik nu jaloers zè!

  BeantwoordenVerwijderen
 37. whauw, respect! Die man mij is nog niet eens de helft zo groot maar wel een gigantische chaos

  BeantwoordenVerwijderen
 38. wauw... wat een orde! en wat een mooie stofjes bij elkaar! chapeau voor al het plooiwerk ook...

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Amai dat is een stoffencollectie en kast om jaloers op te zijn! Knap!

  BeantwoordenVerwijderen
 40. GEWELDIG! zo netjes! hopelijk kan je het zo houden, bij mij zou het snel om zeep zijn. :)

  www.mamajulesbrussels.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Jaloers! Ik naai nog niet zo lang en mijn stoffenverzameling past voorlopig nog in een grote Ikeabox. Dus jaloers op de orde, ja, maar vooral op de hoeveelheid stofjes... Bij de plannen voor het nieuwe huis hoort nu ook het plannen van een stoffenkast!

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Al wat in onthou van deze blogpost, naast het mij verkijken aan de schoonheid natuuurlijk, is 10 UUR! 10 UUR plooien? OMG!

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Dat dacht ik ook al tien uren plooien??? Maar het resultaat mag er wezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Amai, dat plooiwerk van u mag een voorbeeld zijn voor velen. Ik meen mij wel te herinneren ooit eens ergens te hebben gelezen dat de voorkant van die stofjes na een tijd gaat afbleken. Ik hoop voor u van niet, want de echtgenoot heeft meer dan gelijk met zijn titelzin.

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Ik deed hier enkele maanden net hetzelfde en intussen is het weer wanorde alom. Maar ik hoop mee voor jou! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Ann Huylebroeck24 juni 2014 om 11:05

  Amai, daar ben ik jaloers op !!!! hier staat de opruim van mijn stoffenkast ook op 't programma in de grote vakantie. Begrijp ik het goed : je hebt zo'n karton op maat gemaakt en je plooit je stof daarrond en dan trek je het karton er terug tussenuit ? Of heb je voor elk stofje een karton ?
  Alvast bedankt !!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik trek het er telkens terug uit. Anders zou karton snijden een dagtaak worden. ;-)

   Verwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!