zondag 28 februari 2010

Een erg amateuristische vorm van boekbinden

Livs kribbeboekje is bijna vol. Ze heeft nochtans nog bijna een half jaar voor de boeg in de babygroep van 'Ukkepuk'. Tijd voor een nieuw dus! Bij de vorige editie beloofde ik een tutorial voor wie zelf aan de slag wil, dus ik hou woord. Rijkelijk laat, maar toch.

Dit is het eindresultaat, voor mensen die geen boodschap hebben aan doe-het-zelf-uitleg:
Buitenstof: sneeuwwitje van Kokka uit de Vermiljoenshop, binnenstof: Ikea, bias: Veritas, knoop: privécollectie.
(Haha, niet waar. Knoop: Kapazaa. Maar dat staat altijd zo in woonboekjes, 'kastje: privécollectie'. En dat is dan altijd nét dat kastje waarvan je de koopplaats wil weten. Dus ik wilde ook eens een privécollectie-item op mijn blog.)

En dan de uitleg. Ook bruikbaar voor babylozen: je kan uiteraard ook gewoon een schriftje maken, of de uitleg voor de kaft gebruiken om een bestaand schrift een stoffen kaftje te geven.

Voor wie zelf graag een kribbeboekje wil maken maar niet zo handig is met grafische programma's heb ik hier een downloadbare versie van Livs boekje geplant. Zonder de eerste pagina's met 'info' uiteraard. Want ik betwijfel of uw onthaalmoeder een boodschap heeft aan Livs geboortegewicht. En ik denk ook niet dat Omabetty van plan is uw koter van de kribbe te halen in noodgevallen. Al kan ik het haar altijd eens vragen.
Die pagina is voor persoonlijk en niet voor commercieel gebruik. Ik vind dat redelijk 'uiteraard', maar recente ervaringen leren ons blogdames dat ik het er beter toch maar even bij vertel...

Nodig:
- 24 A4-bladen waarop recto-verso je tekst staat geprint
- een breekmesje en snijplank
- (als je dat hebt) een papiersnijder (het gaat ook met het mesje)
- een stuk karton, iets groter dan A4, type cornflakesdoos. Een cornflakesdoos zelf werkt bijvoorbeeld perfect.
- dun en stevig plaklint
- een lapje buitenstof, ongeveer 33 op 23 cm. Ik hield het kaftje heel eenvoudig, omdat ik al een druk stofje koos. Maar je kan natuurlijk allerlei lintjes, applicaties enzoverder op de kaft zetten.
- twee lapjes binnenstof, elk ongeveer 17 op 23 cm
- stevig garen dat zo weinig mogelijk rekt
- 10 cm biaslint
- een bijpassend lintje van ongeveer 30 cm

Hoe ga je te werk?
De eerste stappen veronderstellen dat je mijn ontwerp gebruikt, of ook een tekening maakt die aan de zijkanten aflopend is. Als je zelf een tekening maakt, zorg je er best voor dat je links en rechts van je blad niet te dicht bij de kant tekent. Het aantal millimeter dat daar van je blad verdwijnt, is namelijk afhankelijk van de plaats van het blad in de 'katern': van de buitenbladen snij je meer af dan van het middenblad.

Snij blad per blad bij aan boven- en onderkant tot de witte randjes zijn verdwenen. Vouw daarna elk blad afzonderlijk in de helft. Stop telkens vier blaren in elkaar tot je kleine katernen krijgt. Snij daarna de zijkanten van de katernen bij in zijn geheel, zodat ze allemaal even lang lijken als ze in elkaar steken (helemaal rechts op de foto snij je dus al het wit weg):
Leg alle katernen op elkaar, druk ze op de rug goed samen en meet hoe dik het stapeltje in zijn geheel is:
Meet de paginagrootte en snij twee rechthoeken uit karton. Aan de boven- onder en zijkant steken die rechthoeken ongeveer een halve centimeter voorbij de bladen van je boekje. Snij ook een rug: even hoog als de rest van je kaft, en even breed als de dikte van je boekje. Plak de rug met dun plaklint aan de zijkanten.
Duid vier punten aan op de rug van elke katern, waar je straks met je garen door gaat. Dit gaat het best door de katernen op elkaar te drukken en dan met een balpen een 'streepje' te trekken over alle katernen samen. Leg een katern op de kaft en trek een streepje op de kaft, telkens ter hoogte van de punten die je hebt aangeduid:
Naai met een naald en stevig garen door de vier bladen van elke katern. Zet alles dubbel vast: begin op de rug van de katern aan het eerste gaatje, prik aan de binnenkant door het tweede, ga dan nog eens terug door het eerste en ten slotte door het tweede. Aan elke kant van de katern zitten nu twee draadjes tussen de gaatjes, aan de buitenkant laat je er twee lange eindjes draad uitsteken. Doe hetzelfde met de andere twee gaatjes van de katern:
Prik een gaatje in het midden van elk van de vier streepjes op de binnenkant van de kaft. Stop de draadjes van elke katern door het overeenkomstige gat. Door elk gat steken nu 6 draadjes (als je net als ik 6 katernen van 4 bladen maakte):
Trek de draadjes heel strak aan op de rug van de kaft. Dit vraagt wel even geduld. Soms moet je draadje per draadje trekken, soms aan alle draadjes samen. Het duurt in elk geval een tijdje eer alle katernen netjes naast elkaar met hun rug tegen de kaft zitten, en alle draadjes strak door de gaatjes zitten:
Vraag iemand om 'zijn vinger op het knoopje te houden' (eeuwen geleden dat ik die vraag nog had gesteld). Trek nog eens heel strak aan en knoop boven en onder vast:
Knip de lange draden bij aan de knoopjes. Verstevig de kaft aan de buitenkant met sterke tape en plak zo meteen de draadeinden vast. Kies best een kleur die bij je stof past (ik deed dat niet, gevolgen op de foto's hieronder). Op het eind blijft er toch nog een stukje van de tape zichtbaar.
Als je het boekje nu open doet en het is goed gelukt, dan zitten alle katernen mooi vast met de rug tegen de kaft. Is het niet het geval, dan kan je nog een een trucje toepassen ter versteviging: stik met je naaimachine het laatste blad van de ene katern tegen het eerste blad van de volgende, aan de boven- en onderkant en aan de zijkant die niet in de boekvouw zit. Bij mijn vorige editie was dat nodig, deze versie was blijkbaar strak genoeg aangetrokken en blijft mooi in elkaar zitten als ik het boekje open vouw.
Leg je boekje nu open op het buitenstof en teken er rond. Teken de kaft iets breder af dan ze in werkelijkheid is: als je het boekje dicht doet moet het stof mooi rond de rug plooien. (Als hij op het eind toch te strak zit kan je het karton nog een beetje bijknippen.) Knip een zoom (naadtoeslag, naadwaarde, whatever, ik weet eigenlijk helemaal niet wat nu wat is) net zo breed als de helft van je biaslint.
Gisteren stond hier nog: "Naai net in het midden van de boven- en onderrand van je kaft een stukje bias vast". Maar vannacht (jaja, tandenbaby, dan denkt een mens al eens na om halfvier in de ochtend), vannacht dus bedacht ik dat je die bias er beter pas opzet nadat je voor- en achterstof aan elkaar hebt gezet. Over de twee stoffen heen dus. Dan is ook de binnenstof bedekt als de omkeert. Maar ik deed het dus zo:
Meet de helft van je kaft zonder de rug, en teken die af op de binnenstof, maar in de breedte een halve cm korter, want de binnenstof komt niet helemaal tot aan de boekvouw. Knip aan één kant een brede zoom, strijk die naar binnen en zet vast:
Leg buiten- op binnenstof. In het midden laat je ongeveer een centimeter open. Leg het lint in de naad bovenaan de achterkant van je kaft, zodat het straks een bladwijzerlint wordt dat je van achter naar voor door je boek kan slaan.
Stik rondom vast (gebruik de tekening op de buitenstof als stiklijn, dan ben je zeker dat je maat correct blijft.)
(En na dat aan elkaar zetten, net voor het draaien, zet je er die bias dus aan. Niet zoals op bovenstaande foto.)
Knip wat in aan de hoekjes, keer om en strijk plat. Duw de hoekjes uit.
Plooi boekje én kaft binnenstebuiten en steek ze in elkaar. Als je de hoeken niet helemaal kon uitduwen (omdat je twee stugge stoffen koos zoals ik, bijvoorbeeld) rond je eerst de hoeken van het karton een beetje af.
En hier kan je zien waarom ik beter een passende kleur tape had gekozen...


25 opmerkingen:

  1. in orde, hé zeg!! ferm, proper en heel mooi!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. de uitleg is ook zeer duidelijk. Ik moet zeggen, ik zie nog zelden een tutorial die ik de moeite waard vind om geschreven te zijn. Een rekker in een rok en een zakje erop dat kunnen we allemaal wel verzinnen, maar dit vind ik echt puik!! Hier zit denkwerk achter, en je legt dat goed uit. Knap!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heb jij ook ooit het vak "boekbinden" gehad? ;)

    Netjes trouwens! Zo'n stoffen (herbruikbaar) kaftje. Wij moesten de kaft bekleden met papier of stof die werd vastgelijmd met boekbinderslijm.

    Knap werk!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. een échte kaft maken met boekbinderslinnen is helemaal niet zo moeilijk. ik kan dat, en vind dat leuk om doen, en als dank voor de stoffen wikkel die je toont, zal ik dat ooit ook wel eens in een duidelijke (hopelijk) tutorial gieten. :) leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heel knap gemaakt! En wat een mooi tweede leven voor die cornflakesdoos...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat ga ik ook eens proberen. Ik heb zelfs al een idee waarvoor...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zo amateuristisch is het nou ook weer niet hé. Knap gedaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het vak boekbinden? Duidelijk niet hè :-)
    Alweer het vak 'ik bekijk iets van dichtbij en probeer dan een zelf maakbare versie uit mijn mouw te schudden'.
    Dus Severien, ik zou héél blij zijn met de echte uitleg.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. alez zeg, dat vind ik helemaal niet amateuristisch! zo tof zeg!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Goe! Keigoe zelfs! Zo proper, netjes, schoon en goed uitgelegd!
    Gade voor uwen tweede ook zoveel moeite doen? ;-) Ik vind dat frappant, toen Stella een baby was onderhield ik een heel babyboek, met knipsels en plaksels, met verhalen en grappige anekdotes enzo. Toen ik (rap) weer zwanger was kocht ik voor Lili meteen hetzelfde boek en nam me voor haar even veel geschreven en geplakte persoonlijke geschiedenis mee te geven maar tot nu toe...schaamtelijk! Ik heb sinds haar vierde maand geen foto's meer afgedrukt...slik...

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Geweldig tof gedaan! De boekjes krijgen we van de opvang zelf, maar met een saai groen (en later oranje) kaft. Tijd om te pimpen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Bedankt voor deze tutorial, ik heb er zelf ook een boekje mee in elkaar geknutseld. Net iets minder mooi gebonden, maar ik hoop dat alle Scotchtape die ertussen zit niet te veel opvalt. En dat 't spel niet midden in de crèche uit elkaar valt natuurlijk :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Meer dan een jaar geleden, ik denk zelfs langer, heb ik eens de pdf's opgeslagen. Nu is het eindelijk zo ver. Onze dochter gaat binnen 2 weken naar de crèche. het jammere is dat ze daar standaar schriftjes hebben ... Maar we mogen het wel versieren, kaften ...dus dan ga ik dat zeker doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. leuk idee ! ik moet een opdracht maken voor Nederlands en ik moet mezelf voor stellen. ik dacht meteen ik ga een boek maken over mezelf en dit lijkt me een super toffe manier om dat te doen! hopen dat het lukt !!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hallo!

    Supertof gedaan!!! Ik ga deze zeker proberen te maken... :) want sommige schriftjes hebben een schandelijk saai kaftje! Hoera voor deze oplossing :D

    Mag ik nog vragen met welk grafisch programma je deze lay out gemaakt hebt voor de 'creche'indeling?
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een combinatie van Illustrator en Photoshop, voor de schaapjes van Livs geboortekaartje.

      Verwijderen
  16. Volop bezig aan het crecheboekje voor mijn zoontje. Nu zijn de touwtjes niet strak genoeg aangetrokken. *typisch*
    Naai je dan het volledige laatste blad van een katern aan het eerste blad van de volgende aan de bovenkant, onderkant en buitenste zijkant? Wellicht een heel domme vraag... :-s Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Joke
      Ik naaide niets aan elkaar: ik trok gewoon alle touwtjes stevig aan en maakte die vast aan de achterkant. Maar als het te los hangt is dat misschien een optie. Dit was mijn eerste versie, later pakte ik het iets 'professioneler' aan met een tutorial, die versie vind je hier: http://levenmetliv.blogspot.be/2010/12/gebonden.html

      Verwijderen
  17. oho, veel beter, merci merci! Dat zal me wel lukken. Heb nog een kleine maand tijd ook :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Graag printen dat blad want onze pc is kapot en ik kon niet meer pc daarom Hoe ik ga dat afdrukken? Met vriendelijke groet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo! Kan je je vraag even verduidelijken, ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt.

      Verwijderen
  19. Hallo

    Kan het zijn dat het bestand verwijderd is? Tof idee!

    BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!