vrijdag 15 juli 2011

Celebrate the boyfriend

Laat ons eerlijk zijn. De grootste groep minderbedeelden in blogland, dat zijn de dierbare wederhelften. Made en Mamasha ondernemen verdienstelijke pogingen om op het web een weelde aan jongensgoed te laten zien. Maar de eigenlijke pineuten van het hele gebeuren, dat zijn de mannen achter de schermen. Die dat verdragen, uren stikmachinegeratel. Een huis vol pluisjes en speldjes. Een kast vol stof. Een onbegrijpbare drang naar 'nog meer stof'.

En wat is het resultaat van het hele proces? Kleren voor 'de kindjes'. Cadeautjes voor 'de kindjes van anderen'. Kleren voor 'mevrouw'. En voor meneer? Weinig. Bitter weinig.

Daarom start ik vandaag een kleine inspiratiegroep. Het kleine broertje van Dana's Celebrate-the-boy-group. Voor moest u, op een dag, niet kunnen weerstaan aan de puppyblik van uw geliefde. Die zich, nog maar eens, afvraagt wanneer er eens iets voor hem uit de bus zal komen.
Voor al uw hemden, dassen, I-phone-hoesjes, laptoptassen, flock-t-shirts en nog uit te vinden mannendingen, wees welkom bij Celebrate the boyfriend!

celebratetheboyfriend

Ik heb voorlopig geen plannen voor maandupdates en wedstrijden, of zo. Maar een klein beetje inspiratie kan geen kwaad, vind ik. Gelukkig ben ik alvast zeker dat er in blogland vulling voor deze groep bestaat! Hier. Hier. Erg mooi hier. En recent nog hier. Dus ik nodig u allen alvast uit om die dingen toe te voegen!

En ik doe zelf ook mijn duit in het zakje. Het enige bestaande item dat ik tot nog toe blogde is een zakje voor inbussleutels. Dat is intussen toch al wel een hele tijd geleden. En de wederhelft hier was gisteren jarig. Hij is verre van een maatpakman, maar hij houdt wel van een vlot hemdje. En gezien hij de strijker des huizes is, (nog een reden waarom hij wel eens wat aandacht verdient), heb ik geen problemen met die vestimentaire keuze. Een hemd zou het worden.

De precedenten in de links hierboven zijn allebei het model Jakob van Burdastyle. Maar dat durfde ik niet zomaar te kopen. Niet dat ik getrouwd ben met Quasimodo himself, maar mijn mans bovenlijf is op een of andere manier nogal 'een probleem' als het op hemden aankomt. Bij winkeltochten blijken veel modellen te smal op de schouders. Of breed genoeg maar dan weer een 'rechte zak' onderaan. Hemdjes worden hier los over een jeans gedragen dus 'rechte zakken' kunnen we wel missen. Of dat ene Jakobpatroon dan wel het juiste zou zijn, was wat twijfelachtig.

Dus ik gooide het over een andere boeg. Ik sloop naar zijn kleerkast en ontvreemdde een hemd waarvan ik vind dat hij er goed 'in past'. Met de Omabetty-speldjes-methode tekende ik een patroon. Dat was eventjes moeilijk aan de mouwen, maar ik waagde een aannemelijk gokje op basis van deze methode.

Mijn enige hemdervaring tot nu toe is twee keer Apple uit Ottobre. Dat bestond niet in mannenmaat. Jammer. Maar de werkbeschrijving was gelukkig ook van toepassing op mijn voorbeeldhemd. Die Apple heeft geen opstaande kraag, maar die maakte ik volgens mijn beproefde methode: 'kijk eens van heel dichtbij naar het origineel'. Weinig verschil in maakproces met een nep-opstaande-kraag, bleek.

Wims hemd

Het was een tongpunt-uit-de-mond project. Opperste concentratie. Want bij kinderkleding hoor je mensen wel eens kirrend roepen: "Oooh wat mooi, zelfgemaakt?". En dan wéét je dat ze in een oogopslag de foutjes zagen. Collega's van mijn man die in de wandelgangen vriendelijk vragen 'of het hemd misschien zelfgemaakt is' lijken me dan weer minder charmant... Dus ik had wat meer aandacht voor de afwerking. Ik driegde de kraag, bijvoorbeeld. En het resultaat leert me dat ik dat nog moet doen.

kraag driegen

De zijnaad is wat hol en in het rugpand zitten twee 'nepen'. Niet ideaal als je er een patroon van wil overnemen, maar wel een schoon zicht als het uiteindelijk lukt en past.

zijnaad en neep

Het hemd was een verrassing. Een 'geheim naaiproject'. Elk moment alleen thuis werd benut. "Ga jij even naar de bakker? Neem de meisjes maar mee". "Oh, je wilt je benen laten opmeten bij de fietsenmaker. (Huh?) Doe gerust, neem je tijd!" Helaas: de dochters lieten me niet toe het op tijd af te krijgen. Het hemd vond het cadeaupapier met een opgespelde kraag en knoopsgatloos. Dat bleek achteraf geen ramp, gezien de wederhelft medezeggenschap kreeg, en een andere knoop uit de collectie koos dan wat ik in gedachten had. En dat bleek, bij daglicht en nader inzien, geen slechte zaak.

knoop

Et voila. Een eerste vulling voor mijn Flickr-groep. Hou u vooral niet in om mee te doen of het woord te verspreiden!

Wims hemd voor

Wims hemd achter

Hoe het feest er verder uitzag? Liv zorgde voor de kroon. Met 'bloemjen'. En voor langzalleleven. Mijn man is, na het lezen van dit boek en het horen van deze berichten, op een week tijd plots bekeerd naar een vleesloos bestaan. Dus hij kreeg ook De Dikke Vegetariër. Een boek dat zijn naam waardig is.

dikkeveggie

En verder stond ik om halfzes 's ochtends in de keuken om brownies te bakken voor zijn collegae.

brownies

En daarmee had ik de boyfriend wel genoeg gecelebrate, niet?

39 opmerkingen:

 1. Wat? Gij hebt dat patroon zelf getekend? Komaan zeg Riet, da's megaknap!

  En dat stofke: perfect! Die van mij zal weer jaloers zijn. Want hij doet alles wat je in de eerste paragraaf beschrijft en vraagt al een tijdje om een hemd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig!Keimooi hemd Riet,en wat een fantastisch idee,die flickr-groep...inspiratie op dat vlak was soms ver te zoeken.En dat cadeau afkrijgen,wat een opdracht!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk zeg Riet! Net het duwtje in de rug dat ik nodig had om hier het hemd van mijn meneer af te maken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh, wat zijt gij toch een zotte. Het is echt mega-cool-voor-de-ridder (???), om het met de woorden van de enige man des huizes te zeggen ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Maar zo zalig! Een keischoon exemplaar! Hier ligt al eeuwenlang een onafgewerkt exemplaar. Misschien moet ik er ook eens aan beginnen, want net als jouw wederhelft zit er ook hier één om een hemd te vragen. Tof intiatief die groep!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. super! Echt, geweldig! Maar dat durf ik nooit. Eerst nog wat hemdjes voor kleine jongens proberen.

  Die dikke vegetariër hebben wij ook - en wij hebben die eerlijk gezegd nog nooit gebruikt. Niet echt een handig kookboek vind ik. Maar dat zal wel aan mij liggen. Veel succes ermee (zowel met het kookboek als met de 'mannenlijn')

  BeantwoordenVerwijderen
 7. KNAP, ze verdienen wel wat meer aandacht;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Helemaal gelijk!
  En dat hemd is echt de max!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ik maakte ooit een veston en fleece! nu nog fotokes vinden ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. dat is helemaal waar, en kweetniehoeschoon! eerst toch maar eens een rokske voor mezelf deftig leren afwerken, maar ooit is hij ook aan de beurt!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een schoon hemd, winkelmateriaal!
  En een heel goed plan, die groep, want ik moet hier toegeven dat ik nog NOOIT iets maakte voor mijne vent :-S
  Maar wat ik miste in jouw Flickr-pool: die liefdevolle & zeer schone groene laptophoes die je vorig jaar ergens maakte. Of was dat voor uw minnaar? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik zit hier met open mond naar het scherm te staren. Hoe krijgt ge dit in godsnaam, zo netjes afgewerkt,in mekaar?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wow zeg wat een mooi overhemd. Ik zou ook graag een overhemd maken, dan een zakelijke voor naar zijn werk. Mijn man is lang en heeft dus een bijzondere maat (= ook nog eens flink duur). Ik wil op zoek gaan naar stof en patronen. Of een oud overhemd natekenen. Ben benieuwd of het me ooit gaat lukken.
  De rest van je verhaal héél herkenbaar!! Arme mannen! Hoewel de mijne het gelukkig wel gaaf vindt wat ik maak.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik zit het vriendje ook al een hele tijd te beloven dat ik een hemd voor hem ga maken. Misschien moet ik daar eens werk van maken. Stof heb ik al, een patroon ook, nu nog tijd. En ik vrees dat het vriendje ook een raar bovenlijf heeft.

  En oeh! Ik heb de dunne vegetariër thuis liggen. Superleuk boek.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Proficiat ! Echt knap !

  Een heel mooi hemd !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een prachtig initiatief ! Mijn echtgenoot liet ook al zo even vallen dat ik eens een hemd voor hem zou moeten maken (maar zie dit eerlijk gezegd voorlopig nog niet echt zitten), hij draagt namelijk dagelijks hemden (het werk, he). Een patroon heb ik nog niet, maar het hemd dat jij maakte is echt prachtig, gecentreerd en al !!! Proficiat !

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Prachtig hemd! Zo'n schoon exemplaar vind je niet in de winkel hoor! Je hebt volkomen gelijk over die vriendjes en mannen, zo heel af en toe eens in de watten leggen kan geen kwaad :)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Dat staat op uw FB-prikbord!!

  Riet jong, dat kan den Tom lezen hé. :D
  Toen ik laatst de spiksplinternieuwe overlock inreeg, klonk er "nu gaat ge voor mij toch eens een t-shirt maken hé".
  Ik ga er zo hard aanhangen!

  Maar goed. Allow! Zo knap gedaan seg!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Knap hemd! Ik wou dat ik ook zo'n dingen kon maken... Maar ik zal maar simpel beginnen zeker, ne keer dat ik verhuisd ben? Beginnerscursussen, waar vind ik die? Liefst in de omgeving van oilst. Of zou ik via 'naai-het-zelf-met-roger' proberen op youtube?

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat een supermooi hemd!! Ik ga eens kijken of ik binnenkort aan je oproep kan voldoen want voor de mannen wordt er veel te weinig gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. heel mooi, in de perfecte stof!!
  bedankt voor de eervolle vermelding :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Heel mooi!
  Hier wordt ook al een tijdje achter een hemd gevraagd (als je dat kan voor de zoon, dan kan je dat toch ook voor mij!). Misschien een idee voor de 30e verjaardag (dat geeft me nog een half jaar uitstel)?

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Heb ik even geluk dat de Gilbert niks wilt dat ik maak... Zoveel werk! Maar echt knap! Eat this, Stijn Helsen!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Tof initiatief Riet, die groep. En wat een knap hemd seg. Petje af dat je dat patroon zelf getekend hebt. Het zit hem als gegoten!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Oh, seg, wat een prachtig hemd. D'er gaat er hier ook ene jaloers zijn. Die vraagt daar ook al lang om. En eigenlijk heeft hij gelijk. Tussen een hemd in maat 134 en een herenmaat zit er nu ook niet zoveel verschil meer.
  En die flickr-groep, daar ga ik zeker eens in grasduinen.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Mooi,mooi!
  Is het dan vanaf nu weekmenu opstellen zonder vlees?
  Heb het boek al willen lezen, maar nog niet gedurfd...

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Waauw, gij zijt ne krak! Zelf getekend en zó'n resultaat?! Prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ik heb mijn vriend de eerste paar paragrafen eens laten lezen, hij moest nogal lachen. Het is dus herkenbaar :)
  Gelukkig draagt hij geen hemdjes, moet ik zoiets toch al niet maken.

  En goeie beslissing, geen dieren meer eten! Volgens mij trouwens niet het allerbeste vegetarisch kookboek, de Dikke Vegetariër, maar kom, wel meteen al voldoende inspiratie :)

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Dat is echt niet normaal! Zo schoon, zo perfect, zo gelukt; 'k Zou zeggen, was dat maar niet met Ecover ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Amai, gij moogt mij ne keer een workshopke geven... :) De man zit al zo lang te wachten tot er een prachthemd (help) uit de naaimachine rolt...

  BeantwoordenVerwijderen
 31. hihi en ik maar stoeffen met mijn voeldoekjes voor Tom ;) En hij maar zagen voor een broek, een broek begot!. Ik zal eerst nog wat oefenen en binnen een jaar of zo lees ik dat postje hier opnieuw om er zelf aan te beginnen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 32. O, amai, zo een perfect schoon hemd!
  En die nieuwe reeks, dat gaat een succes worden, dat voorspel ik zo!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Ge slaagt de nagel op de kop :-) Manlief begint hier ook serieus te zagen voor iets zelfgemaakt, maar omdat ik zelfs nog niet aan een kinderhemdje ben durven beginnen zie ik het ook niet zitten om een mannenhemd ineen te prutsen (wegens te veel risico op stof naar de ****). En verder dan een broek inkorten voor hem ben ik nog niet gekomen, maar dat telt zeker niet :-)
  Maar ideeën heb ik wel: ik dacht om eens een boxershort ineen te steken, hier http://www.craftpassion.com/2010/06/sewing-pattern-unisex-boxer-short.html vind je een uitleg. En ik denk dat het patroon overnemen van de favoriete boxer van je man met de speldjes methode ook nog te doen is (maar zien dat ge zeker geen speldjes laat zitten he :-D ), want ik heb de indruk dat de favoriete soort van boxer per man nogal verschilt :-)
  Succes alleszins met het verzamelen van ideeën, ik volg zeker mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 34. wat een prachtig initiatief! Ik heb net (eindelijk eens) een broek gemaakt voor mijn man. Nagemaakt van zijn geliefde broek die bijna uit elkaar valt. Ik zal zodra ik ze heb foto's posten op de flickr groep. En nu dus verder naaien voor de man. Zo'n shirt zie ik ook wel zitten, prachtig!
  En dat boek van Safran Foer moet ik ook maar eens lezen (ik eet alleen lokaal biologisch vlees, maar toch).

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Prachtig, echt waar. Wat een onderneming! En herkenbaar, die vraag van 'wanneer maak je eens wat voor mij?' Daarbij worden de sjaal en tas wel eens vergeten, maar kom. Een broek of een hemd, dat zou nogal geaprrecieerd worden hier!

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!