maandag 7 november 2011

Een scholier

Ziehier...
een scholier met een tas
... een scholier.

Met rugzak. Ik hield woord. Dat woord liep niet bepaald van een leien dakje. Mijn taalgebruik tijdens het maakproces was niet voor kinderoren. Ik smeet uit frustratie de rugzak zaterdagnacht in de lappenmand. En mijn grieven op Facebook. Dat hielp. De volgende ochtend vond ik er een waar cheerleaderskoor. Ik bezit duidelijk een supportteam om u tegen te zeggen. Zondagavond was hij af.

Wat was het plan?
De stof lag al lang vast. Olifanten. Zoals die van Zannes jas. Ik vond die jas alleen wel genoeg van het goede. Maar als je tegen Liv zegt 'moeke zal je boterham smeren' en even later schotelt vake er haar eentje voor, dan gaat ze in hongerstaking. 'Een zakje met olifanten', was gezegd. Een zakje met olifanten zou het zijn. En ik changede niets aan het winning team: die blauwe paspel, die deed het hier al wonderwel.

Ik ben op zich een vrij geruste kleutermoeder want ik heb de perfecte hulplijn: een vriendin/kleuterleidster. Ik leerde van grote naamlabels en kapstoklussen, van nauw aansluitende gewatteerde jassen, van wanten ipv handschoenen met vingers. Ik kreeg antwoord op existentiële levensvragen als daar zijn 'hoe geef je een mandarijn mee aan een kleuter'. En ik leerde dat kleutertassen, in het kader van de zelfredzaamheid, best 'rugzak' zijn en 'niet te klein'.

Als basis nam ik de oppervlakte van een voorbeeldrugzak. Maar ik maakte hem wat dieper om aan grootte te winnen. En daarna ging ik voor een hele hoop folliekes. (Geen correct Nederlands, zeker? 'Speciallekes' dan?)

Livs schooltas

Mijn vorige rugzakje had een vlakke voorkant maar die stof was levendiger. Met deze eenkleurige stof wilde ik dat vlak wat breken, en liefst niet door versiering. Dus maakte ik een buik, met vier welgeplaatste neepjes.

een tas met een buik

Zo ontstond een voorvakje voor Livs drinkbus. Ik won ooit een stuk strijkvinyl bij Van Marieke. Daarmee bekleedde ik de binnenkant van dat voorvak, tegen drinkbuslekken. Ik vinylde ook de bodemstof van de rugzak, tegen per-vergissing-in-een-plas-neerzetten. De rest van de stof is op voorhand op deze manier behandeld met 'HG-waterdicht'. Ik verwachtte een beetje een chemisch en plastiekerig effect, maar niets van dat: je kan aan de stof niet eens voelen/ruiken/zien dat het water er zo afloopt.

Naast de rits van dat voorvak stopte ik reflecterende paspel. En ik voorzag een haakje. Eigenlijk voor een label met 'ik ga naar de opvang' of 'moeke haalt me op'. Maar toen Liv met het zakje thuiskwam was het haakje al geclaimd. Door 'jufAnnikvandeboererijklas'. Om de boekentas in de juiste kring te doen belanden. Wen er maar aan, moeder, jufs wil is wet vanaf nu...

boerderijklas

Aan de binnenkant zit een geplastificeerd vakje voor een naamlabel. En bovenaan, op jufvraag, een grote ophanglus.

naamlabel

Waarom ik dan vloekte? Omdat ik beter haar raad had gevolgd. U ziet hierboven geen rugzak, maar een verstevigde burcht. Nikste vulling, het ding blijft gewoon staan. Volgens mij zelfs als u er bovenop gaat zitten.

Ik verstevigde de rugzak vooraan, achteraan en onderaan met Fast2Fuse. 'Stop dat apart in een voering en plak dat met velcro binnenin de rugzak vast'. Zei zij. Maar ik luisterde niet. Ik moest en zou dat in de voering verwerken. Wel, zulke koppigaards als ondergetekende, die vloeken dan maar een beetje. Want neem maar eens een bocht van 1 cm diameter door een laag of zes stof, twee lagen strijkvinyl, paspel, en wat resten slecht afgeknipte Fast2Fuse (wat u gerust 'het karton der vlieselines' kunt noemen.) Geen makkie. De paspel is dan ook niet overal mooi. En door de strijkvinyl gaat de hoeken aan de onderkant in de bocht een beetje bol staan.

En dan zwijgen we nog over het feit dat ik, aan het eind van de rit, een van de rugriemen omgedraaid bleek te hebben. Maar dat merkte ik zelf pas bij de derde pasbeurt, dus de kans dat Liv tijdens haar kleutercarrière ooit genoeg handwerkinzicht krijgt om me dat kwalijk te nemen, is gelukkig klein.

schooltas achterkant

Ze dartelde naar school, onze kleuter. Op de foto nog heel uitgelaten. In de speelplaatskring van de boerderijklas duidelijk met vlinders in de buik, een beetje stiller, maar nog steeds met brede glimlach. Ze zwaaide. Liep binnen.

scholiertje

Een halve dag later had ze een jeans aan in plaats van het rokje. Tja. Maar het rokje (volgens dit recept, stof ook hiervandaan) paste wel bij de dag. Want in het bos had ze geleerd dat je geen paddenstoelen mag stukmaken want daar wonen kabouters in. Ze had geen fruit gegeten maar wel gedronken. Ze had een symbool mogen kiezen en ging voor de sneeuwman. Vake-de-winterliefhebber zal blij zijn. Verder was ze redelijk uitgeteld. Maar de kribbe? Neu, daar zie je haar niet meer!

51 opmerkingen:

 1. Wat super gedaan zeg! Leuke stof ook met die fanten!
  Esther.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ze ziet er beeldig uit, uw school-gangster.
  Zo ook de rugzak. Wauw! En ik vind dat er aan het haakje ook nog wel een "moeke komt mij halen"-labeltje past zenne. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Héél knap gedaan! En aan alles gedacht zeg...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een prachtige rugzak! En dat rokje erbij, zo mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. WAW. Die verstevigde burcht ziet er toch wel schitterend uit.
  Fijn dat Liv haar 1ste schooldag zo goed is meegevallen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik krijg er tranen van in mijn ogen, das ontroerend schoon. Schone boekentas, schoon verteld en een immer breedlachend en schoon Livke. En gij zijt een schoon madam, dat ge dit huzarenstukje "boekentas" tot zo'n prachtig einde hebt gebracht.
  En ik, ik snotter bij zoveel schoons nog efkes verder. Blogland is vandaag weer zo'n schoon land!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een prachtige rugzak, petje af hoor. Ik zou het receptje voor de verstevigde burcht wel zien zitten hoor (hint, hint,....)
  Echt een prachtige dochter met dat super schattige rokje.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo mooi! En ik wist niet dat dat bestond om de regen eraf te houden.. dus weer iets bijgeleerd vandaag :).
  En de kleine zo stralen in haar eerste schooldag 'outfit'!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Super! En zo guitig, die dochter van jou, ik moet er de hele tijd spontaan van lachen (en dan vragen de kinderen rondom mij, mama, waarom zit gij zo te lachen achter de pc?). Als ik het beeld hun richting uitdraai, weten ze meteen waarom;)
  En trouwens, vandaag was het officieel 'natte-broeken-dag', wist je dat niet. Onze Lukas heeft er ook ijverig aan meegedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oh, wat ben ik toch jaloers op die mama's die tijd en geduld hebben/kunnen opbrengen om zoveel moois te maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wauw, wat een superboekentas!
  En je hebt echt aan alles gedacht (zelfs "waterschade")!

  Alleen denk ik dat een naamlabel overbodig is met zo'n unieke boekentas ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Schitterend! Ik voel de kriebels voor het loslaten van je dochter helemaal mee door je blogbericht! :) Ooit ga ik je om raad vragen... ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Je kunt maar zeggen dat het hard werk geweest is, maar het ziet er toch fantastisch uit. Zo'n rugzak, daar zou ik zonder morren toch wel goed geld voor betalen. Het is gewoon prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Schitterend hoe je alles vertelt.
  Zo tof dat Liv compleet verkocht is. Een eerste schooldag in stijl...met fantastisch rugzakje en ubercool rokje. Van een goede start gesproken.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Waaw, kei knap! En op zo'n korte tijd... Gelukkig gaat de jongste hier pas na de kerstvakantie naar school. Nu kan ik hier nog enkele ideetjes opdoen voor zijn rugzak... Ik ben al begonnen ( en heb ook ven die fast 2 fuse maar dan alleen voor de zijkanten en de bodem) de buitenkant is klaar, nu de binnenkant nog...
  Ik kan maar hopen dat onze kleinste net zo zal stralen als jullie popje op die foto's... De rugzak is echt super! Zo'n modelleur zou ik in de winkel nog wel kopen...

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Oh, ik word zo week van die eerste kleuterstappen... De boekentas is fantastisch goed gelukt. Op zijn Riets met de nodige folliekes, keigoe. En wat ben ik fan van die brede glimlach. Echt, als ik nog eens een off day heb kom ik Livs lach opzoeken!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. amai, echt kei kei mooi...word er stilletjes van, van al dat moois. Ik heb gelukkig nog veel tijd voor een eerste boekentas, dit voorbeeld staat al onder "maken" opgeslagen! Knappe rugzak en knappe dochter, echt super!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een knappe dochter, boekentas en outfit. Ik maakte voor Stien al eens een onthaalmoederrugzakje om te oefenen, maar het echte werk spaar ik op voor haar schoolstart. Ik heb hier alweer wat ideeën opgedaan. Dat apparte vak voor de drinkbus is geen slecht idee, weet ik uit ervaring. Ferre kan zijn drinkbus zo goed zelf dicht doen, dat zijn boekentas soms een paar keer per week een zwembad is ;-) Gelukkig heeft zijn juf dat ondertussen ook door.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. maar zie ze stralen! ze heeft een goede reden natuurlijk, zo goed geëquipeerd aan de schoolcarrière beginnen. Chapeau, Riet!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. oh, wat een zaligheid! Mama's die naar aan de juf denken :-) zo zijn ze helaas niet allemaal.
  Ze zag het duidelijk zitten, geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Reflecterende paspel, als dat niet in het groot dictee voor komt, weet ik het niet!
  Bedankt voor de inspiratie, wederom!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ongelooflijk hoe jij daar steeds je eigen ding van maakt! Daar heb ik zóveel bewondering voor. Die boekentas is echt af! Kleuter- en jufvriendelijk en prachtig mooi. En zo'n stralend kind. Een plezier om in de klas te hebben, als je 't mij vraagt.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. niet normaal gij! echt zo uitgekiend en uitgecast allemaal zeg! fantastische rugzak met een super schattige kleuter. proficiat riet!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Zo tof! Ik zit hier ook al heel de tijd te glimlachen en terug te denken aan de eerste september vorig jaar... En ik hoop dat ik tegen volgend jaar ook zo een - nee, twee ! - schoon boekentas(sen) ga kunnen maken...

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Fantastisch hoe je er toch maar weer in geslaagd bent iets ongelooflijk moois te maken!
  En dat geldt voor de dochter, het fluovestje, de rugzak en het rokje! Zo knap!

  Ik voel de stress hier al opkomen, tegen dat de mijne over 4 maanden naar school mag. Maar eerst wat babyspulletjes afwerken!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ondanks alle ellende, toch errug mooi!!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Dat gij dat gewoonweg KUNT maken!? Het kan zo de winkel in!
  Wat ben ik jaloers op al die kunde!!
  Proficiat met het resultaat,ze!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Wow, respect! Heel knap rugzakje, en heel veel interessante tips, merci!

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Gij fantastische madam dat ge zo'n schoon, van alles voorzien en op alles voorzien boekentaske kunt maken!!!! Uw dochter is om op te eten trouwens!!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Hier is maar één woord voor: Respect!
  Of nee,toch nog een: schattig:-).

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Mor gij hebt hier een pareltje van een rugzak gemaakt! (en uw dochter is ook een pareltje natuurlijk)

  BeantwoordenVerwijderen
 32. O waw, petje af! Daar kan ik niet tegen op :-) En wat een prachtige lach heeft Liv! Goed om naar te kijken op regenachtige herfstdagen!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Geniaal gewoon, dat reflecterend spul aan de rits! Ik weet waar ik moet zijn als ik ook ooit een kind heb dat naar de kleuterschool gaat :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Ge zijt nen krak! Liv mag content zijn met zo'n mama...

  En is dat een fluojasja allà Riet? Dat zouden mijn meisjes ook wel kunnen gebruiken, ipv die saaie, afvallende, velcro vol stof zittende fluo vestjes die ze nu aan moeten

  BeantwoordenVerwijderen
 35. OOoo, wat omschrijf je dat heerlijk je avonturen met het gevaarte dat rugzak heet. Maar het is wel een plaatje geworden en gelukkig niet in de lappenmand gebleven!

  Maar de dame ziet er super uit op haar eerste dag naar de kleuterschool. Ze is zo te zien heel fier op haar tas en rokje!!

  Groetjes, Collie

  BeantwoordenVerwijderen
 36. ubercoole tas zeg! wat mooi gemaakt! een dikke pluim hoor dat je ze toch hebt afgewerkt! heel mooi!
  en dat van die boterham ken ik! Als ik tegen Mila zeg dat Oma haar van school komt halen en ik sta daar in de plaats weigert madam mee te gaan en krijst ze de hele school bij elkaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Ik weet dat het over de boekentas gaat, maar mijn oog viel toch eerst en vooral op het super super schattige rokje en op die mega aanstekelijke brede lach.. WAAUWW! Ze zag er stralend uit, jouw kleine fiere spruit. Ik leidde er onmiddellijk uit af dat de rugzak een succes was! Ik als complete leek kan me zelfs niet voorstellen hoe je aan zoiets begint. Heel veel respect dus! En Ps... enlighten me ... hoe doet een kleutervriendelijke moeder dat met die mandarijn??

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Ik zie niet veel van de redenen der vervloekingen (al moet ik toegeven dat ik op dit moment mijn al enkele jaren niet meer aangepaste bril draag), 't is een prachtexemplaar! Ik vermoed dat ze daar nog wel een paar jaar van zal kunnen genieten zeker?

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Wauw, lijkt zo uit de winkel te komen! (dit is een compliment)

  En ik wil ook weten wat het mandarijnengeheim is.

  BeantwoordenVerwijderen
 40. SUPER SCHOON! Dit is een olifant die zeker niet zou misstaan 'in den Olifant'. Zo professioneel dat die eruitziet!

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Echt Riet, die boekentas is een meesterwerkje! Super!

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Hoe maak je zo'n leuke rugzak? :p
  Het is vooral de voorkant dat mij zeer moeilijk lijkt!

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Geweldig, supermooi, zo jaloers :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Wat een schone rugzak. En zo mooi afgewerkt ook. Die rits verticaal over het voorpand maakt het heel origineel.

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Prachtig! Toevallig geen patroontje van liggen? Wil me er ook aan wagen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Neen, jammer... Ik heb dat zo wat op 't gevoel en gaandeweg getekend en heb de slechte gewoonte om patronen meestal niet bij te houden. (Omdat ik zelden iets voor een tweede keer maak.)

   Verwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!