woensdag 27 mei 2009

Pour les garçons

"En voor de jongens dan?", vroeg Tante Hilde toen ze de Treesslofjes zag.
En gelijk heeft ze! Warme voeten zijn een babyrecht, en babyrechten zijn sexe-overschrijdend en niet discriminerend!

Dus bedacht ik vannacht, tussen luier en melk, een versie voor de jongens. En knutselde ik vanmorgen snel een prototype in elkaar:

Leeg zien de slofjes er misschien een beetje vreemd uit, en voor een jongen mag de zool misschien wat smaller, maar gevuld met een voetje zijn ze volledig jongensproof. Zoals Liv - voor de gelegenheid heel erg stoer, met dank aan Stans garderobe - voor u demonstreert. Het patroon vind je hier.
Voor de jongensversie heb je geen drukknopen nodig, maar een paar oude sokken. We gaan dus de recyclagetour op, Low Impact Man zou trots op me zijn! En volgens mij kan je de stukjes sok zelfs vervangen door alles wat uit rekstof bestaat en een boordje heeft. Een stukje oude onderbroek bijvoorbeeld. Of de kraag van een oud t-shirt. Want dat heeft iedereen wel in de kast liggen. Zo'n shirt waarvan je denkt: "dat zou eigenlijk dringend eens een vuilbak mogen tegenkomen." Ik moet bekennen dat ik zelfs meerdere exemplaren ter beschikking heb. Na een zwangerschap kan ik de stapel 't-shirts-waar-ik-ooit-wel-terug-in-kan' met een gerust hart verknippen tot babyslofjes...

Maar ik dwaal af. Een jongensversie dus. Deze versie vond ik wel minder makkelijk dan de stukken uit de damescollectie. Dat stukje sok mooi op het vilt krijgen met een knoopsgatsteek vond ik niet evident. Ik heb het eerst met de hand moeten vastzetten. En dan met de naaimachine er over. Een handwerkkenner zou dat 'driegen' kunnen noemen. (Voor de handwerkanalfabeten. Driegen is: eerst met losse steken vastzetten zodat de stukken stof niet meer verschuiven tijdens het stikken.)
Maar driegen ligt nogal gevoelig in de familie. Ik had vroeger ellenlange discussies met mijn moeder (Livs Omabetty) over het nut ervan. En toen ik er als puber in slaagde om mijn eigen zomerjas in elkaar te steken, zonder patroon én zonder driegen, heb ik triomfantelijk verklaard dat ik van mijn leven nooit meer iets zou driegen en dat spelden meer dan genoeg was! Dus ik ga mijn driegloze reputatie niet de das om laten doen door een paar babysloffen...

In elk geval. Wat ik dus wou zeggen. Er is enige handigheid vereist voor de herenversie van de Treesslofjes. Maar dat kan voor Tante Hilde alvast geen probleem zijn!

ps: Wie een damesmodel wenst van deze sokslof kan de sok ook onder het vilt vastzetten. Dan krijg je een soort ballerina/turnpantoffel, en kan je meteen schoonheidsfoutjes wegwerken als de knoopsgatsteek ook niet jouw ding was.

5 opmerkingen:

 1. echt mooi! en niet alleen voor jongens

  BeantwoordenVerwijderen
 2. he wow! geweldig! merci! ga ik ook zeker eens uitproberen, hoewel driegen niet in mijn woordenboek staat

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hey Riet!
  misschien ken je me nog van bij het aspi-jin weekend? ik heb de slofjes gemaakt voor het zoontje van een vriendin en ze hebben superveel succes! merci voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik weet zeker nog wie je bent! Fijn dat het slofjespatroon zijn nut bewijst. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuk patroon! En eindelijk iets voor jongens, geweldig! Ik ga dit zeker binnenkort eens uitproberen voor mijn kleine. Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!