dinsdag 19 juli 2011

Duikboten en diepe dromen

Reflux lijkt een beetje 'de ziekte van de tijd'. Een ziekte die ook dit huisje niet stilletje voorbij is gelopen, in pril babytijdperk. Maar zoals dat meestal gaat, was het groot drama op het moment zelf, maar na een maand of vier vergeten. En (o)vergeven.

Neefje Stan heeft minder geluk. Hij is tweeënhalf en een vrolijke spring-in-'t-veld. Hij heeft een fijn gevoel voor humor en kent een groot arsenaal aan tongbrekende woorden. (Vraagt u hem maar eens wat hij graag wil lezen. Hij noemt u moeiteloos de titel van het boek-van-het-moment: 'de Fanfare van Flierefluitegem'.) Maar hij leeft ook nog steeds met de kwelduivel die reflux heet.

Dat betekent: medicatie. En soms eens last van zijn humeur als de maag hem parten speelt. En dat betekent ook: slapen in een hoek van 40°. Toen hij heel klein was zag dat er zo uit. Maar die bedjes maken ze niet meer in zijn maat. Nog geen groot bed dus voor Stan, maar een kinderbedje op hele hoge blokken. Lakens willen dan ook wel eens naar het voeteind zakken. Dus een slaapzak is onmisbaar.

Net als voor Zanne maakte ik voor Stan een dunne slaapzak met lange mouwen, perfect voor woelwaters in de zomer. Geen Stan in de buurt, dus al is het zakje voor haar wat te groot, het is Liv die de foto-honneurs mag waarnemen. Samen met slaapbuddy Jaak De Draak.

Liv en Jaak

Omdat Stan wel eens op een bolletje onderaan zijn bed belandt, kan hij wel wat voetruimte onderaan zijn slaapzak gebruiken. Dus ik knipte verschillende stroken en maakte een meterslange slaapzak. Als ik hem voor mijn buik hou, lijkt het of ik er zelf in kan. Maar voor Stan is dat geen overbodige luxe.

Heeeeeele lange slaapzak Waar zijn die handen

Ik ging als volgt te werk. Ik zocht een patroon van een raglan-t-shirt (Ottobre staat er tegenwoordig vol van). Ik nam een maat of twee groter dan Stan normaal draagt, maar tekende wel de mouwlengte van zijn huidige maat. Ik verlengde de t-shirt schuin naar onder, zo lang als Stans mama nodig vond.

En toen kwam het trial-and-errordeel. Ik wilde een rits in de raglannaad zetten en die laten doorlopen in de zijnaad zoals bij Zannes zakje. Maar de stijve rits die ik kocht, zorgde voor een onaangename bobbel in de okselnaad. Dus haalde ik die rits er weer uit en zette ze alleen in de zijnaad. De raglannaad werkte ik dan ook maar af met boordstof en voorzag ik van drie drukknopen.

Slaapzak Stan

Waarschijnlijk was het mooier geweest als ik die boordstof in een keer in raglannaad en halsnaad had gestopt. Maar de halsnaad was intussen al afgewerkt.
En als er iets niet leuk is aan naaien, dan is het lostornen.
En als er iets niet leuk is aan lostornen, dan is het overlocknaden lostornen.
En als er iets niet leuk is aan overlocknaden lostornen, dan is het overlocknaden lostornen in tricot. Zéker niet als die al eens zijn doorgestikt.
Dus het werd een beetje behelpen, daar op dat hoekje. Tussen de drukknopen stopte ik telkens een laag tricot met twee lagen vlieseline. Niets zo vervelend als drukknopen die doorscheuren in tricot.

Zo'n rits tegen een bloot lijfje, dat leek me maar ruw. Dus ik draaide wat slaapzakken en truitjes binnenstebuiten om te bekijken hoe men dat oplost. Conclusie: een rits tussen een beleg of voering stoppen doet men in tricot of sweaterstof niet vaak. Blijkbaar weten 'confectiemensen' ook dat je veel tijd verliest als dat naar alle kanten gaat trekken... Soms zit de rits er gewoon tegenaan, aan de binnenkant. Soms werkt men af met randje tricotbiais. Ik koos voor een randje boordstof:

Afwerking rits

Sweet dreams, Stan! Duik maar net zo diep in slaap als de boten op je zakje.

Aai Jaak

18 opmerkingen:

 1. Wat een mooi slaapzakje en zo lief dat je dit voor hem gemaakt hebt zo helemaal op maat. Knap!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ocharmkes voor de reflux, jeej voor de slaapzak!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig, Riet! Stan zal er vast heel tevreden mee zijn. Gaat die reflux bij hem dan nog over? Ocheere, toch.
  En als het een troost mag zijn, ik ben een krak in doorgestikte overlocknaden lostornen *diepe, diepe zucht

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo schoon zeg! Ik wens Stan veel zachte dromen in zijn duikbotenslaapzak!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Superknappe slaapzak! Kan je er voor mij ook een maken? Heb door 'n maagbreuk ook last van reflux... Maar met medicatie is dat wel verholpen. Schuin slapen doe ik niet. Hopelijk geraakt Stan er wel volledig vanaf.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Supermooi! En weer een fijn staaltje probleemoplossend naaien!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik ben sinds een jaar ( en een ingreep) eindelijk van de reflux af, werd tijd want de littekens op de slokdarm waren niet meer te tellen via de gastroscopie
  met dikke kussens slapen of rechtzittend in slaap vallen was dus idd vaak een must

  BeantwoordenVerwijderen
 8. och arme stan! wat een prachtige slaapzak heb je gemaakt, echt waw!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat slim om die sluiting zo op te lossen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Amai, wat ben je immer lief en creatief!
  Zo een schoon cadeau, is alle betekenissen van het woord!

  En lostornen is de max en de standaard, vergeet dat nooit he.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Als iets een beetje kan troosten bij zo'n erge reflux, zal 't wel zo'n prachtige slaapzak zijn! Knap gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuke slaapzak! En stoer ook, hij wil er straks vast nog een paar. Hopelijk heeft hij ze niet lang meer nodig en gaat de reflux toch nog voorbij. In een groot bed slapen met een slaapzak kan ook prima.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zo'n luxeslaapzak zeg ! Helemaal op maat !

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een supermooie en superstoere slaapzak! Daar zal hij vast met heel veel plezier in slapen

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dit is de haute couture onder de slaapzakken: helemaal op maat en naar wens van de klant(je).
  Knap!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Zo mooi. Ik vond dat uiltjesslaapzakje ook zo mooi. Hoe is dat vorige aan de mouwen afgewerkt? (Ik ben een beetje te moe om naar je foto te turen en ondertussen na te denken).

  BeantwoordenVerwijderen
 17. oh zeg zo mooi! dat is te mooi om alleen maar in te slapen!

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!