donderdag 21 juli 2011

Hemeltje in huis

Als ik het spreekwoord 'een project van lange adem' letterlijk moet nemen, dan was ik nu reanimatieklaar. Ik was als kind al niet zo sterk in onderwaterzwemmen. Ik moest van dwarsfluitles overschakelen naar piano omdat ik simpelweg elke les flauwviel. Dus twee jaar had ik vast niet kunnen overbruggen.

En toch mocht ik twee jaar geleden al dromen van de 'polyvalente ruimte'. En nu is ze er. In gebruik. Met plezier. Oh, er was eerst nog een kleine vertraging. Een fout in het bestelde behang. Balen, maar tegelijk geluk hebben met de leverancier. Het behang kwam hiervandaan, 1 mailtje was voldoende om me zonder boe of ba nieuwe rollen op te sturen. Een pluim voor de service van misterdesign.be, dus, dat was wel even het vermelden waard!

Ik heb nu dus een 'naaikot'. Oh, misschien even een kanttekening vooraf. Het is nìet zo dat er in ons huis een aparte ruimte is voorzien voor elke hobbygril van een willekeurig gekozen huisgenoot. Het is nìet zo dat gelijk welke toekomstige huiskat meteen een geschikt lokaal vindt voor haar potentiële libellenverzameling. Maar de inrichting van een 'polyvalente ruimte' was een soort van bewuste keuze.

We wonen in een rijhuis met drie bouwlagen. De woonkamer en keuken op de eerste verdieping hebben een eerder bescheiden oppervlakte, gezellig en makkelijk op te ruimen 'als er bezoek is'. En op het gelijkvloers kunnen we rommelgewijs onze gang gaan. En projecten laten liggen zoals ze liggen. (Al zijn er grenzen. Moet ik erbij vermelden. Voor het geval onze dochters binnen een jaar of tien met drippainting of iets dergelijks zouden beginnen en dit bericht erg letterlijk willen nemen.)

Maar dus. Naaikot.

Er is plaats om te naaien. Mijn naaimachine en Omabetty's oude overlockje mogen blijven staan waar ze staan. Er is een weelde aan stopcontacten. En sinds ik eindjes draad en stukjes stof in een Happle kan gooien, belanden ze minder op de grond. En dat is dan weer bevorderlijk voor Zannes spijsvertering.
plaats om te naaien

Er is plaats voor knopen (maar dat wist u al)...
plaats voor knopen

... en sinds kort ook plaats voor patronen.
plaats voor patronen

De vriendelijke buur die ons aan een knopenkast hielp, vroeg zich af of we ook iets konden aanvangen met een documentkast uit een drukkerij. Iets minder karaktervol dan het knopenexemplaar, dat wel. En die grijze schuiven zullen ook ooit nog een schuurbandje passeren. Maar de lades glijden als boter, en zijn diep genoeg om bijvoorbeeld een A-lijntje maat 128 in zijn geheel te kunnen platleggen. Of we er iets mee konden aanvangen? Jaja, danku, danku.

Er is plaats om te strijken, (hé, goeiedag, er is ook plaats voor mij)...
plaats om te strijken

... en er is plaats voor stof. Daar is nog veel werk aan de winkel, vind ik. De stapels kunnen netter. En vooral, groter.
plaats voor stof

Er is plaats om te bloggen...
plaats om te bloggen

... en die is verbonden met de naaihoek door een groot vlak. We kochten twee bureaus, twee ladenblokken en twee archiefkasten in een verkoop van kantoormateriaal. Met gebruikssporen, maar prima om stof te snijden en te vullen met alles wat bij dat stof snijden komt kijken.
plaats om stof te snijden

Er zijn vier grote glazen deuren, als die allemaal openstaan, staat de naaimachine bijna buiten. Ik wilde zeggen 'in de tuin' maar ik vrees dat we nog even werk hebben voor het die naam mag dragen.
opendeurdag

Er is ook binnen een klein beetje groen en een klein beetje 'versiering'. Er was eindelijk ruimte en tijd om de laatste verhuisdozen uit te pakken. Voor een keer was ik blij dat mijn wederhelft niet de ijverigste weggooier is, toen hij dit klokje uit een doos opdiepte.
tijd vliegt

Oh, wie hier al eens is geweest, merkte het vast meteen. Ik heb voor de foto's uiteraard een beetje 'van woonboekje' gespeeld. U treft de ruimte - op de zandsporen na - op een uitzonderlijk net moment. Zeer uitzonderlijk. Hier en daar zette ik - dompiedompiedom - even iets aan de kant zodat het niet zichtbaar was op de foto. En daarna snel weer terug, waar moest ik er anders mee heen?

Heb ik het alleenrecht op het gebruik van deze ruimte? Welnee. Al wordt het me soms verweten. En als we het gebruik van oppervlakte en kastinhoud vergelijken, moet ik toegeven dat er in die verwijten een grond van waarheid zit. Maar er wordt ook ge-plasticined. Getekend. Gefietst, gelopen, gekropen. Van en naar zandbak gehold, de zandvoetjes krijg ik er gratis bij.
gratis zand

Nog erger: er wordt was gedroogd. Er worden rekeningen betaald. Er staat een rek vol dozen met de noemer 'oude kleren / bruikbaar stof'. Dus ik ben blij met dit initiatief in de hoop dat dat rek gewoonweg 'poef' zal verwijnen. Aan 1 kant van de ruimte wonen gewoonweg nog een beetje op straat. Daar moet nog een nis komen voor afvalcontainers. Dus wat fotomateriaal betreft wordt uw ruimtelijk inzicht even op de proef gesteld.

Voor:
voor

Na:
na

Op het werflijstje staat nog: plinten aan 1 kant, deuromlijsting, nis in de voorgevel met alle nodige elektriciteit, alle verlichtingsarmaturen. En dan hebben we het enkel over de binnenkant van deze ruimte.

En toch heb ik het gevoel dat ik mijn klein stukje hemel in dit huis al heb gevonden.

36 opmerkingen:

 1. heerlijk, zoveel "nieuwe" ruimte! geniet ervan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. waauw, ik ben jaloers op de plaats zeg! super! ik moet het doen met een zielige kast in de keuken waar ik alles moet inkrijgen! stof, knopen, patronen en zelfs mijn naaimachine enzo. ik 'sorteer' in schoendozen en dan nog enkel met label knopen, biais, vanalles wat in 1 door, ritsen. moet super zijn om zo een mooi ingericht plekje te hebben...
  super voor jou!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ohh heerlijk. Wij hebben vandaag besloten dat we ook zo een ruimte gaan aanbouwen. Tis dus allemaal nog maar een idee en dat zal nog wel een duren voordat we zover zijn. Het behang is de max!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een ruimte! En zo stijlvol met die rode stoelen en het prachtige behang. De Happle... zou ik hem daar wel voor durven gebruiken?...
  Ik kom eens bij u naaien. Het ziet me er een inspirerende ruimte uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jee wat een heerlijke ruimte!! En dat behang is waanzinnig mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wauw, dat is beter dan mijn naaihemel van vorige week, want jij bent tenminste niet afhankelijk van het goede weer! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat behang! Ik lief ♥.

  En voor de rest ben ik verschrikkelijk jaloers, maar dat is zo'n lelijk iets, dus zeg ik gewoon dat ik het je ongelooflijk gun en nog ongelooflijker benieuwd ben naar de collectie fantastische naaisels die je daar gaat produceren.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh zo zalig! Ik verlang ook zo naar die eigen invulling van een vooral eigen ruimte. Nog even dromen. Die knopenkast, mag ik die van je erven als Liv en Zanne van zijn leven niet willen naaien? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Super, super, super! Mega schoon behang!!
  En die glazen deuren dat wil ik ook!!!! Ik zag die enkel al op tv, dus ik ben verrukt om deze ook eens dichtbij te zien zo weet ik dat ze hier ook te vinden zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ga hier superlatieven bovenhalen: man, dat is de meest geweldige polyvante ruimte die ik ooit gezien heb! Zo overzichtelijk en ruim en proper!!!
  (Al troost ik mij met de gedachte dat dat laatste heel snel kan veranderen)
  Zo, en nu ga ik mijn eigen naaikot opruimen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ziet er geweldig uit! Dat behang! Ik was apetrots op mijn naaihoekje maar dit is er een om jaloers op te zijn! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Super! Dat is hier een serieuze stamp onder mijn gat om eindelijk iets aan die zolder te doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Amai, zo mooi en sjiek allemaal.
  Het is fijn als je een plaats hebt waar je alle "rommel" kan laten liggen.
  En dat behang... Ik vind dat het je kamer echt afmaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een heerlijke werkplek! Heel veel naaiplezier daar.
  En mijn complimenten over je schrijfstijl, ik vind dat je heel fijn en grappig schrijft!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Schitterend! Alleen een swiffer voor alle op de grond gevallen draadjes ontbreekt nog! :-)
  Wij hebben ook zonet onze bureau ingericht.. Heerlijk, een werkoppervlak van 2m60! Nu nog op zoek naar geschikte kasten. Maar om jouw materiaal te evenaren zal het nog wat tijd vergen!
  Knap werk, Riet!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Waaaw! Prachtig! In zo'n ruimte kan je niet anders dan polyvalent en creatief zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. wat een chique gedoe, en die schuiven, man man, die schuiven...

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Waaw waaw waaw!
  Echt zo mooi en fijn en leuk om in te zitten en alles wat je maar kan dromen.
  Ik zou zelf nooit zulk papier durven kiezen, maar jij bewijst dat ik eens wat meer moet durven :).

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ongelofelijk.... En inspirerend! Ik ben ook een naai/tekenateliertje aan het maken in een kamer in het huis. Maar zo'n kasten...die zijn uniek!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Amai, zo'n mooie grote ruimte en met die ramen naar de tuin, zalig! En dan heb ik nog niet gesproken van die twee kasten... ik zit hier groen te wezen achter m'n pc :)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. wauw zalige ruimte!!! en zoveel daglicht met een prachtig behang!!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Geef mij ook zulke kastjes! Je zou voor minder polyvalent worden! Vast véél inspiratie in zo'n mooie ruimte!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. mooi gedaan, zeg!!! Tijd om nog eens langs te komen, denk ik dan! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. OMG, daar kan ik dus alleen maar van dromen. Hoe zalig is dit niet! Lucky lucky girl!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. oh maar zeg, zo georganiseerd, daar kan ik alleen maar van dromen. Ik heb ook een naaihemel, maar die is toch - zelfs als ik opruim en veel aan de kant zet - toch nog altijd heel erg rommelig...

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Het valt mij pas op tijdens het herlezen, maar gij kunt gewoon heelder conversaties met uzelve doen tijdens het strijken! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Wauw, mijn mond valt hier zo even open..Een pareltje, om jaloers op te zijn! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Heel erg mooi allemaal!Geniet van je werk/knutselplek...benieuwd welk moois daar allemaal van gaat voortkomen...

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Ik ben terug in het land en hoop op een uitnodiging om je hemel eens te delen...

  BeantwoordenVerwijderen
 30. knap, mooi , praktisch! dat is echt sjiek! En zo proper afgewerkt enal! Goed gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Wauw, dat lijkt me een heerlijke plek om te hobby-en!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Wauwh, wat een heerlijke plek! Knap behang! Heel schoon allemaal * jaloers*!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Wauw ! maar dat hoorde je al waarschijnlijk ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Ik kom hier toevallig terecht en het doet toch even gek :)

  Het was het behang dat me aantrok en me deed doorklikken naar dit artikel. Het is namelijk het behang dat op ons verlanglijstje staat. Wanneer ik naar beneden scrol zie ik plots ook een strijkplank staan, identiek aan de mijne en om het af te maken een identiek strijkijzer erop.

  Ik moest het toch even kwijt ;) Verder ben ik als kleuterleidster en knutseladdict jaloers op je ruimte :)

  BeantwoordenVerwijderen

Curieus naar wat jij er van vindt!